|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2016-05-23, 23:52 TrochĂŞ z innej beczki
|
0
|
|
|
|
W ÂśrodĂŞ mam rozmowĂŞ kwalifikacyjna w jednej z firm produkujÂących stolarkĂŞ. Sprawa dotyczy technologa ds. lakiernictwa, i tak sobie dumam co by siĂŞ jakoÂś przygotowaĂŚ merytorycznie.
ByÂłbym wdziĂŞczny za jakieÂś linki i info na temat lakiernictwa w stolarce, technologiach lakiernictwa w stolarce. domyÂślam sie Âże pewnie chodzi o natrysk, i pewnie lakierĂłw wodorozcieĂączalnych...
Cokolwiek, linki ksi¹¿ki, wszystko mile widziane |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2016-05-24, 11:06
|
0
|
|
|
|
Nikt nic ? |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-05-24, 16:13
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2016-05-24, 19:52
|
0
|
|
|

|
Skoro szukaj¹ technologa, to raczej zatrudni¹ osobê p³ynnie poruszaj¹c¹ siê w klimacie materia³ów do drewna. Jak chcesz aplikowaÌ na takie stanowisko skoro nie masz o tym zielonego pojêcia? |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2016-05-24, 22:37
|
0
|
|
|
|
Robota technologa to coÂś szerszego niÂż tylko materiaÂły do malowania. Nie o to pytaÂłem, samymi materiaÂłami to siĂŞ inÂżyniery sprzedaÂży, dawniej zwani przedstawicielami handlowymi, zajmujÂą
Myœla³em ¿e podsuniecie mi jakieœ ciekawe ksi¹¿ki, artyku³y, informacje, no ale widzê kompleksy nie puszczaj¹.
Przemek napisał/a: | Chcesz byĂŚ technologiem a masz sporo do nauczeni siĂŞ . W stolarstwie uÂżywajÂą do nawierzchni poliuretany i akryl . |
Zanim zaczniesz komuÂś zarzucaĂŚ brak wiedzy, sam siĂŞ doedukuj. PracowaÂłem w lakierni przy fabryce mebli, gdzie uÂżywaliÂśmy wodorozcieĂączalnych lakierĂłw. WiĂŞc nie pisz bzdur
BiorÂąc pod uwagĂŞ pracĂŞ "na taÂśmie"przy lakiernictwie meblowym, a teraz na lakierni proszkowej, plus ukoĂączone studia, i doÂświadczenie w refinishu samochodowym, jakoÂś wydawaÂło mi siĂŞ Âże moÂże warto aplikowaĂŚ. Jakby firma uznaÂła mnie za bezwartoÂściowego to by nie zapraszali na rozmowĂŞ.
Wiêc zarzuÌ jak¹œ wartosciow¹ informacj¹ na ww temat, zamiast zazdroœciÌ Nie ma ludzi którzy wiedz¹ wszystko o wszystkim, wiêc to ¿e ktoœ pyta, nie znaczy ¿e siê kompletnie nie zna.
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Skoro szukajÂą technologa, to raczej zatrudniÂą osobĂŞ pÂłynnie poruszajÂącÂą siĂŞ w klimacie materia³ów do drewna. Jak chcesz aplikowaĂŚ na takie stanowisko skoro nie masz o tym zielonego pojĂŞcia? |
NastĂŞpny co pomyliÂł robotĂŞ technologa z "inÂżynierem sprzedaÂży"
OK skoro merytorycznie nie pogadamy to trudno Temat do zamkniĂŞcia ... |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2016-05-25, 00:39
|
0
|
|
|

|
Ja tam siê nie znam, ale wydaje mi siê, ¿e technolog to osoba która odpowiada w firmie za pewne procesy które uk³ada, obcina, dostosowuje po to aby zoptymalizowaÌ proces lakierowania do minimum, osi¹gaj¹c przyjêt¹ jakoœÌ i parametry danego procesu. W ¿aden sposób nie da siê pomyliÌ technologa ze sprzedawc¹, akwizytorem, in¿ynierem sprzeda¿y czy Ryœkiem z Klanu.
W du¿ych firmach, technolog to Pan który nie musi umieÌ lakierowaÌ, ale ma w jednym palcu teoriê na temat ca³ego procesu za który opowiada. Pocz¹wszy od budowy wtyczki któr¹ podpiêty jest kompresor, przez budowê instalacji sprê¿onego powietrza, przez pistolet, na³ogi lakiernika a¿ po parametry ka¿dego produktu który u¿ywany jest w danym procesie. Jak wiêc zamierzasz rozwi¹zaÌ pierwszy lepszy problem z którym siê spotkasz w nowej pracy, skoro nie masz o tym bladego pojêcia bo przecie¿ prosisz o cokolwiek o lakiernictwie meblowym. Litoœci! Równie dobrze mo¿na aplikowaÌ na magazyniera bo masz w domu szafê z ubraniami i przecie¿ umiesz uk³adaÌ na pó³ce. A to, ¿e zaproszono Cie na rozmowê, to ju¿ o czymœ œwiadczy. Chocia¿, w dzisiejszych czasach wszyscy pracodawcy cierpi¹ na brak r¹k do pracy. Dlatego na rozmowy zaprasza siê wszystkich których CV nie ma b³êdów ortograficznych, z nadziej¹, ¿e znajdzie siê ktoœ kto mo¿e sobie jakoœ poradzi. Wielki firmy, nie zamieszczaj¹ og³oszeù w prasie. One korzystaj¹ z head hunterów którzy znajduj¹ takiego cz³owieka jakiego szuka zleceniodawca. To dlatego w korporacjach jest taki przemia³. Tu robi w Bollu, za chwile w CSV. Potem pójdzie do APP i potem do PPG. Ale taki cz³owiek ma te¿ swoj¹ cenê. Wiesz ju¿ czemu idziesz na rozmowê? |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2016-05-25, 13:21
|
0
|
|
|
|
To co Ty piszesz, to takich ludzi jest bardzo maÂło, technologĂłw z doÂświadczeniem w konkretnej specjalnoÂści, i nie zarabiajÂą 4tys zÂł tylko sporo wiĂŞcej. Ale zanim siĂŞ tacy stali, to siĂŞ samoedukowali w danej dziedzinie, bo Âżadne studia nigdy nie bĂŞdÂą tak bardzo specjalistyczne.
Wiesz juÂż dlaczego zwrĂłciÂłem siĂŞ z pytaniem o jakies materiaÂły? Nie dlatego Âże nic nie wiem, tylko dlatego Âże moÂże trafi siĂŞ coÂś czego nie wiem, i siĂŞ dowiem. Zamiast tego jakieÂś pociski z doopy wziĂŞte, bo co moÂżesz o mnie wiedzieĂŚ? Niby skÂąd, z tych paru postĂłw na forum?
Znasz firmê Fakro? Bo wygl¹da na to ¿e znowu g³upoty piszesz o tych headhunterach... No chyba ¿e w twojej definicji drugi co do wielkoœci producent okien nie jest du¿¹ firm¹
Nie bêdê siê z Tob¹ licytowa³ ile wiem, ile nie wiem, na rozmowie by³em odpowiedzia³em na wszystkie pytania dotycz¹ce lakierowania, i technologii poopowiada³em o dotychczasowych pracach, praca ma polegaÌ w pierwszej kolejnoœci na korygowaniu kart obróbczych, i projektowaniu prostego oprzyrz¹dowania technologicznego. ¯adna zdrowa firma nie wrzuci œwie¿aka na g³ównego technologa produkcji.
Gdyby wszyscy przedsiêbiorcy myœleli takimi kategoriami jak tu prezentujesz, do gospodarka by upad³a, bo doœwiadczeni ludzie z wiedz¹ by poumierali, a na ich miejsce nie by³o by kogo przyj¹Ì...
Temat do zamkniĂŞcia totalny offtop :( |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2016-05-25, 21:21
|
0
|
|
|

|
By³eœ na rozmowie, dobrze wypad³eœ bez naszej pomocy - nale¿¹ Ci siê gratulacje. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|