Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
b4nd1t
Wysłany: 2016-05-11, 09:12   garaÂżowe pistolety
0
UP DOWN

czeœÌ
wiem, Âże temat powielany po wielokroĂŚ, ale jako tako konkretĂłw siĂŞ tu nie doszukaÂłem...

przedstawiĂŞ sprawĂŞ...

posiadam starego wana 115l z wydajnoÂściÂą okoÂło 250l/m. dziaÂła, jest fajnie :)
kupiÂłem do tego jakieÂś chinolka pistolecik za kilka groszy z dyszÂą 0,8 i powiedzmy, Âże teÂż jakoÂś to wszystko dawaÂło radĂŞ na zaprawkach.
teraz wzi¹³em siê za remont auta i niebawem trzeba wszystko sk³adaÌ do kupy.
jednak chce by jakoÂś to wyglÂądaÂło i zamierzam zakupiĂŚ 3 pistolety, odpowiednio do akrylu, podkÂładu i szpachlĂłwki. nie chce siĂŞ bawiĂŚ w przekÂładanie dysz. po tym aucie czekajÂą jeszcze 2 kolejne i 2 simsony :)
jest to robota gara¿owa i hobbistyczna a nie jakaœ zarobkowa wiêc te¿ nie chcê jakiœ iœÌ w kierunku profesjonalnych pistoletów.
czytajÂąc posty moÂżna stwierdziĂŚ, Âże nie waÂżne czy siĂŞ kupi pistolet za 300zÂł czy za 60zÂł... bo to to samo g....., ale moÂże mam mylne wraÂżenie...

no i sedno sprawy...
w jakie pistolety uderzyĂŚ?

z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za pomoc, konstruktywne rady itp...
J.J.

CzereÂśniak
Wysłany: 2016-05-26, 10:11   
0
UP DOWN

b4nd1t napisał/a:
w jakie pistolety uderzyĂŚ?

Kup Pan sobie jakis wypas za okoÂło 100-150 i bedziesz wszystko se malowaÂł :spoko:

noxes
Wysłany: 2016-05-28, 12:25   
0
UP DOWN

Do szpachli natryskowych dysza min 2mm, odpowiednio skreconym polozysz podkÂład wypelniajacy.
Do bazy i lakieru moÂże byĂŚ jeden z dyszÂą 1.4mm

barteek933
Wysłany: 2016-05-28, 15:51   
0
UP DOWN

ja mam dyszê 2.0 do podk³¹du i jest idealna

Âłysy73 
Wysłany: 2016-05-30, 23:23   
0
UP DOWN

noxes napisał/a:
Do szpachli natryskowych dysza min 2mm
A ja jakoÂś sobie radzĂŞ bez najmniejszego problemu 1,4 wiĂŞc wcale nie musi byĂŚ minimum 2,0.
A i gro markowych gunĂłw na dyszach 1,6 czy 1,7 leje te natryskĂłwki jak chce, gdzie chce i ile chce

Âłysy73 
Wysłany: 2016-05-30, 23:26   
0
UP DOWN

barteek933 napisał/a:
ja mam dyszê 2.0 do podk³¹du i jest idealna
:shock: :shock:
To nie wiem co i czym Ty podkÂładujesz - no chyba Âże masz jÂą skrĂŞconÂą do poÂłowy :D

Biszkopt
Wysłany: 2016-05-31, 10:42   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
A ja jakoÂś sobie radzĂŞ bez najmniejszego problemu 1,4 wiĂŞc wcale nie musi byĂŚ minimum 2,0.
A i gro markowych gunĂłw na dyszach 1,6 czy 1,7 leje te natryskĂłwki jak chce, gdzie chce i ile chce

Ile dajesz rozcieĂączalnika do tej szpachli? Ja prĂłbowaÂłem dyszÂą 1,7 i byÂła kupa. KupiÂłem dyszĂŞ 3,0 i dopiero fajnie siĂŞ kÂładzie.

barteek933
Wysłany: 2016-05-31, 21:19   
0
UP DOWN

lepiej mi siê robi na 2.0 podk³¹d ni¿ tak jak wczeœniej na 1.5. 1.5 by³a przy ma³a i gdy chcia³em po³o¿yÌ podk³ad grubiej, rozrabiaj¹c tak jak w karcie to ledwo lecia³ przez dyszê. Teraz jest ok. Poka¿ê kiedyœ to na filmie :D

Âłysy73 
Wysłany: 2016-06-01, 21:02   
0
UP DOWN

Ja od lat u¿ywam tylko jednej szprycy (kilka innych przetestowa³em ale wierny pozosta³em tylko tej) NOVOLA i rozcieñczalnika dodaje ciut wiêcej ni¿ jest opisane ale nie kosmiczne ilo¶ci I NIE WALÊ JAK POSADZKI SAMOPOZIOMUJ¡CEJ !!!!!
A weÂź zrĂłb sobie drobny test i powiedz mi co wg. Ciebie z niego wyjdzie - moÂże byĂŚ na PW:
- wiesz jaka jest natryskĂłwka teraz po takim laniu na grubo z cebra
- a weÂź nastĂŞpnym razem ciut mocniej rozcieĂącz i to co robisz teraz na raz rozbij na dwa
I napisz mi jak Ci siê j¹ obrabia gdy jest wylana z wiadra a jak na dwa razy tylko cieniej - ciekaw jestem czy i Ty zobaczysz ró¿nicê któr¹ ja widzê.

Âłysy73 
Wysłany: 2016-06-01, 21:08   
0
UP DOWN

Bartek ale jest jeszcze pistolet i pistolet. Zapytaj czy ktoÂś np. ze sRatÂą 1,6 czy tam 1,7 ma jakieÂś problemy z podkÂładami.
Ja np. kiedyÂś kupiÂłem 3M z dyszami 1,8 i dla mnie to totalne wiadro i go od kilku lat nawet nie uÂżywam. Teraz dokupiÂłem dysze 1,4 i zobaczĂŞ czy mi podpasi to chociaÂż karton kubkĂłw do niego po woli wypstrykam.

Biszkopt
Wysłany: 2016-06-01, 23:59   
0
UP DOWN

Nie wiem czy to do mnie, ale odpowiem ;)

Na tÂą chwilĂŞ testu nie zrobiĂŞ, ale oczywiÂście wierzĂŞ na sÂłowo., Âże obrabia siĂŞ szybciej. Jednak ja nie jestem lakiernikiem i nie zarabiam na tym. Mam wiĂŞc i czas na szlifowania ;) JednoczeÂśnie na tym forum czytaÂłem wpis kogoÂś z Novola, gdzie zaznaczaÂł, Âże przesadne rozcieĂączanie szprycy zwiĂŞksza ryzyko siadania.
Nie lejĂŞ z wiadra. Przy dyszy 1,7 to byÂła ledwie mgieÂłka. DyszÂą 3,0 nakÂładam w kilku warstwach. Obrabiam dÂługim heblem i idzie to sprawnie. Pistolet to speedway.

dejmon
Wysłany: 2016-06-02, 20:49   
0
UP DOWN

Co do podkÂładĂłw to mam experta HP 1,7 za 350zl

I jadĂŞ nim podkÂłady czy szpachle z novola (zielone opk)
Co do podk³adów to wiêkszoœÌ robiê jak w karcie chyba ze jakiœ Multi fuler do daje du¿o rozpucha .

Co do szprycu to tez ten rozpuszczalnik novol co jest w kpl chyba jest go 100 czy 2 i idzie bez problemowo na gÂładko

Mam tez taki sico bronse 1,7 ale to z szpachlĂłwka sÂą problemy . Ale w sumie zadko jej uÂżywam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu