Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
b4nd1t
Wys³any: 2016-05-11, 08:12   gara¿owe pistolety
0
UP DOWN

cze¶æ
wiem, ¿e temat powielany po wielokroæ, ale jako tako konkretów siê tu nie doszuka³em...

przedstawiê sprawê...

posiadam starego wana 115l z wydajno¶ci± oko³o 250l/m. dzia³a, jest fajnie :)
kupi³em do tego jakie¶ chinolka pistolecik za kilka groszy z dysz± 0,8 i powiedzmy, ¿e te¿ jako¶ to wszystko dawa³o radê na zaprawkach.
teraz wzi±³em siê za remont auta i niebawem trzeba wszystko sk³adaæ do kupy.
jednak chce by jako¶ to wygl±da³o i zamierzam zakupiæ 3 pistolety, odpowiednio do akrylu, podk³adu i szpachlówki. nie chce siê bawiæ w przek³adanie dysz. po tym aucie czekaj± jeszcze 2 kolejne i 2 simsony :)
jest to robota gara¿owa i hobbistyczna a nie jaka¶ zarobkowa wiêc te¿ nie chcê jaki¶ i¶æ w kierunku profesjonalnych pistoletów.
czytaj±c posty mo¿na stwierdziæ, ¿e nie wa¿ne czy siê kupi pistolet za 300z³ czy za 60z³... bo to to samo g....., ale mo¿e mam mylne wra¿enie...

no i sedno sprawy...
w jakie pistolety uderzyæ?

z góry dziêkujê za pomoc, konstruktywne rady itp...
J.J.

Czere¶niak
Wys³any: 2016-05-26, 09:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
b4nd1t napisa³/a:
w jakie pistolety uderzyæ?

Kup Pan sobie jakis wypas za oko³o 100-150 i bedziesz wszystko se malowa³ :spoko:

noxes
Wys³any: 2016-05-28, 11:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Do szpachli natryskowych dysza min 2mm, odpowiednio skreconym polozysz podk³ad wypelniajacy.
Do bazy i lakieru mo¿e byæ jeden z dysz± 1.4mm

barteek933
Wys³any: 2016-05-28, 14:51   
0
UP DOWN

ja mam dyszê 2.0 do podk³±du i jest idealna

³ysy73 
Wys³any: 2016-05-30, 22:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
noxes napisa³/a:
Do szpachli natryskowych dysza min 2mm
A ja jako¶ sobie radzê bez najmniejszego problemu 1,4 wiêc wcale nie musi byæ minimum 2,0.
A i gro markowych gunów na dyszach 1,6 czy 1,7 leje te natryskówki jak chce, gdzie chce i ile chce

³ysy73 
Wys³any: 2016-05-30, 22:26   
0
UP DOWN

barteek933 napisa³/a:
ja mam dyszê 2.0 do podk³±du i jest idealna
:shock: :shock:
To nie wiem co i czym Ty podk³adujesz - no chyba ¿e masz j± skrêcon± do po³owy :D

Biszkopt
Wys³any: 2016-05-31, 09:42   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
A ja jako¶ sobie radzê bez najmniejszego problemu 1,4 wiêc wcale nie musi byæ minimum 2,0.
A i gro markowych gunów na dyszach 1,6 czy 1,7 leje te natryskówki jak chce, gdzie chce i ile chce

Ile dajesz rozcieñczalnika do tej szpachli? Ja próbowa³em dysz± 1,7 i by³a kupa. Kupi³em dyszê 3,0 i dopiero fajnie siê k³adzie.

barteek933
Wys³any: 2016-05-31, 20:19   
0
UP DOWN

lepiej mi siê robi na 2.0 podk³±d ni¿ tak jak wcze¶niej na 1.5. 1.5 by³a przy ma³a i gdy chcia³em po³o¿yæ podk³ad grubiej, rozrabiaj±c tak jak w karcie to ledwo lecia³ przez dyszê. Teraz jest ok. Poka¿ê kiedy¶ to na filmie :D

³ysy73 
Wys³any: 2016-06-01, 20:02   
0
UP DOWN

Ja od lat u¿ywam tylko jednej szprycy (kilka innych przetestowa³em ale wierny pozosta³em tylko tej) NOVOLA i rozcieñczalnika dodaje ciut wiêcej ni¿ jest opisane ale nie kosmiczne ilo¶ci I NIE WALÊ JAK POSADZKI SAMOPOZIOMUJ¡CEJ !!!!!
A we¼ zrób sobie drobny test i powiedz mi co wg. Ciebie z niego wyjdzie - mo¿e byæ na PW:
- wiesz jaka jest natryskówka teraz po takim laniu na grubo z cebra
- a we¼ nastêpnym razem ciut mocniej rozcieñcz i to co robisz teraz na raz rozbij na dwa
I napisz mi jak Ci siê j± obrabia gdy jest wylana z wiadra a jak na dwa razy tylko cieniej - ciekaw jestem czy i Ty zobaczysz ró¿nicê któr± ja widzê.

³ysy73 
Wys³any: 2016-06-01, 20:08   
0
UP DOWN

Bartek ale jest jeszcze pistolet i pistolet. Zapytaj czy kto¶ np. ze sRat± 1,6 czy tam 1,7 ma jakie¶ problemy z podk³adami.
Ja np. kiedy¶ kupi³em 3M z dyszami 1,8 i dla mnie to totalne wiadro i go od kilku lat nawet nie u¿ywam. Teraz dokupi³em dysze 1,4 i zobaczê czy mi podpasi to chocia¿ karton kubków do niego po woli wypstrykam.

Biszkopt
Wys³any: 2016-06-01, 22:59   
0
UP DOWN

Nie wiem czy to do mnie, ale odpowiem ;)

Na t± chwilê testu nie zrobiê, ale oczywi¶cie wierzê na s³owo., ¿e obrabia siê szybciej. Jednak ja nie jestem lakiernikiem i nie zarabiam na tym. Mam wiêc i czas na szlifowania ;) Jednocze¶nie na tym forum czyta³em wpis kogo¶ z Novola, gdzie zaznacza³, ¿e przesadne rozcieñczanie szprycy zwiêksza ryzyko siadania.
Nie lejê z wiadra. Przy dyszy 1,7 to by³a ledwie mgie³ka. Dysz± 3,0 nak³adam w kilku warstwach. Obrabiam d³ugim heblem i idzie to sprawnie. Pistolet to speedway.

dejmon
Wys³any: 2016-06-02, 19:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Co do podk³adów to mam experta HP 1,7 za 350zl

I jadê nim podk³ady czy szpachle z novola (zielone opk)
Co do podk³adów to wiêkszo¶æ robiê jak w karcie chyba ze jaki¶ Multi fuler do daje du¿o rozpucha .

Co do szprycu to tez ten rozpuszczalnik novol co jest w kpl chyba jest go 100 czy 2 i idzie bez problemowo na g³adko

Mam tez taki sico bronse 1,7 ale to z szpachlówka s± problemy . Ale w sumie zadko jej u¿ywam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: