Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
magister_123
Wysłany: 2016-06-18, 01:53   Uniwersalny najtaĂąszy pistolet wart zakupienia.
0
UP DOWN

Witam.
Zacznijmy od tego Âże nie byÂłem, nie jestem i nie bĂŞdĂŞ lakiernikiem. Pracuje w zupeÂłnie innej branÂży.
Szukam najtaùszego jak najbardziej uniwersalnego pistoletu którym pomaluje 6-8 wyprawek, dwa progi i alufelgi sztuk 4 w japoùczyku. Sam bêdê lakierowa³ poniewa¿ dwóch majstrów nie chce siê podj¹Ì bo za du¿o babrania a trzeci waln¹³ cenê zaporow¹ (bo za du¿o babrania). Skoro nie chce im siê to ja to zrobiê. Wyzwaù siê nie bojê.
Pistolet powinien mieÌ ma³e zapotrzebowanie na powietrze, byÌ jak najtaùszy ale z grupy wartych polecenia. Dysza uniwersalna (o ile taka istnieje). Dopowiem tylko ¿e po tym malowaniu pistolet pójdzie na pó³kê.
Pozdrawiam.

KK 
Wysłany: 2016-06-18, 23:04   
0
UP DOWN

Powiem tak, jak chcesz coœ sensownego to odpuœÌ sobie sprzêt typu sico, expert hp itd. Kup Devilbissa FLG 5 z dysz¹ 1.4 z Alledrogo. S¹ za oko³o 418z³, a przynajmniej by³y. Jeden goœÌ ma chyba z 10 aukcji z tymi gunami.
Mam tego FLG 5 i fajny pistolet, wykonany przyzwoicie, sika prosto. KupiÂłem sobie w sumie do wszystkiego, ale uÂżywam klaru.
Taki pistolet to minimum na kilka lat.

magister_123
Wysłany: 2016-06-19, 23:57   
0
UP DOWN

Suma zakupu 450zÂł (z przesyÂłkÂą) to maÂło nie jest jak na moje potrzeby.
Czy szukam czegoÂś sensownego? Szukam sprzĂŞtu ktĂłry bĂŞdzie odpowiedni do prac wypisanych w pierwszym poÂście. JeÂżeli jest to najtaĂąszy z polecanych pistoletĂłw to trzeba bĂŞdzie go kupiĂŚ.
Ale czy istnieje taĂąsza alternatywa?
Do jakiej grupy zalicza siĂŞ Devilbissa FLG 5? Amatorski, zaawansowany czy profesjonalny?
ZakupiĂŚ taki sprzĂŞt to nie problem ale czy potrzebny jest traktor Âżeby uprawiĂŚ ziemiĂŞ w przydomowym ogrĂłdku? Nie znam siĂŞ i pytam.
Pozdrawiam.

KK 
Wysłany: 2016-06-20, 00:18   
0
UP DOWN

Devilbiss zalicza siĂŞ do grupy nie wiem jakiej. Iwata Wbx kosztuje 1600-1700, a Devilbiss 450... Masz rozeznanie jaka to moÂże byĂŚ grupa.
Kup Sico w mieszalni do 100zÂł i zrĂłb co masz zrobiĂŚ, nastĂŞpnie wyrzuĂŚ guna lub uÂżyj do wbijania gwoÂździ.

misias
Wysłany: 2016-06-20, 10:34   
0
UP DOWN

To moÂże tak,cofnij siĂŞ w czasie i pomyÂśl ile zÂłotĂłwek rzucili ci panowie z warsztatĂłw w ktĂłrych byÂłeÂś.Powiedz w tedy czy za Devilbiss FLG 1.4 to duÂżo kasy czy nie.PamiĂŞtaj tanio wychodzi drogi.

Z ChiĂączyka nie bĂŞdziesz zadowolony narobisz zaciekĂłw a juz nie wspomnĂŞ Âże za nim ustawisz ciÂśnienie i poznasz ustawienia to trzeba trochĂŞ czasu.

Tu ustawiasz 2 bary baza,2,5 bara bezbarwny i podkÂład np.Epoxyd Novol protect 360.

I przystêpujesz do naprawy,poprostu masz komfort pracy ,firmowe narzêdzie z ni¿szej pó³ki do takich zabaw wystarczaj¹cy.

Nie zapomnij,kupiÌ manometru pod pistolet np.Lare.+ kruciec z uszczelk¹ na1/4 do pod³¹czenia wê¿a.

PrzydaÂł by ci siĂŞ teÂż filtr na Âściane z reduktorem JakiÂś np.WÂłoski ok.130zÂł.Zeby siĂŞ pozbyĂŚ chociaÂż tych grubszych czÂąstek oleju i wody ktĂłra wylatuje ze sprĂŞÂżarki :D

bienek
Wysłany: 2016-06-20, 22:41   
0
UP DOWN

MiaÂłem sico, mam devilbisa FLG5 i mam IwatĂŞ WBX.
Sico, jednorazówka, jak trafisz dobrze to nawet ma niez³y i równy kszta³t miot³y, ale to loteria. Trwa³oœÌ w moim przypadku do dupy, ju¿ dawno na œmietnisku.

FLG 5, duuuuÂżo lepszy niÂż sico, caÂłkiem nieÂźle leÂży w dÂłoni, miotÂła rĂłwna i powtarzalna, jak do tej pory po kilku lakierowaniach dziaÂła dobrze, choĂŚ coÂś ostatnio przez chwilĂŞ puszczaÂł powietrze przy iglicy, ale mu przeszÂło :D

Iwata WBX tutaj nawet nie ma czego porĂłwnywaĂŚ do pozostaÂłych dwĂłch. Super leÂży w rĂŞce mioteÂłka mega rĂłwna i olbrzymia, rozbija materiaÂł przepiĂŞknie. W porĂłwnaniu do Saty czy devilbissa jest to taki jakby "miĂŞkki" i "delikatny" pisolet w lakierowaniu.

grzechoo2008 
Wysłany: 2016-06-22, 20:46   
0
UP DOWN

Tak sobie czytam wasze wypowiedzi na temat FLG 5 i muszĂŞ zainterweniowaĂŚ. Pisanie o marce Devilbiss na podstawie FLG5 to jak pisanie o marce IWATA na podstawie Air Gunsy.
Jako posiadacz sporej liczby modeli marki Devilbiss (w tym nieszczĂŞsnego FLG 5) uwazam, Âże jest to raczej trochĂŞ lepszy gniot i swoisty wypadek przy pracy marki Devilbiss . Polecam kupiĂŚ choĂŚby uÂżywany model GTI lub GTI Pro i wtedy bĂŞdzie jakiÂś punkt odniesienia do dyskusji o tej marce.
Pozdrawiam!

bienek
Wysłany: 2016-06-22, 20:54   
0
UP DOWN

PrzecieÂż nikt tutaj nie pisze o marce Devilbiss jako takiej tylko o modelu FLG 5. Wiadomo, Âże GTi czy GTI pro lite to caÂłkiem inna liga niÂż FLG 5.

W porĂłwnaniu do chinoli to FLG 5 jest o niebo lepszy i nie ma o co siĂŞ tutaj spieraĂŚ.

grzechoo2008 
Wysłany: 2016-06-22, 21:01   
0
UP DOWN

Cytat:

PrzecieÂż nikt tutaj nie pisze o marce Devilbiss jako takiej tylko o modelu FLG 5.

KK napisał/a:
Devilbiss zalicza siĂŞ do grupy nie wiem jakiej. Iwata Wbx kosztuje 1600-1700, a Devilbiss 450... Masz rozeznanie jaka to moÂże byĂŚ grupa.

:>

bienek
Wysłany: 2016-06-22, 22:53   
0
UP DOWN

Cytat:
Do jakiej grupy zalicza siĂŞ Devilbissa FLG 5? Amatorski, zaawansowany czy profesjonalny?

KK napisał/a:
Devilbiss zalicza siĂŞ do grupy nie wiem jakiej.

Pytanie o konkretny model...Czytamy ze zrozumieniem ;P

KK 
Wysłany: 2016-06-23, 00:46   
0
UP DOWN

Nie wiem do jakiej grupy zalicza siê devilbiss flg 5... Pokroju Airgunsy z szersz¹ miot³¹ i tyle.
Na pewno nie ma co porĂłwnywaĂŚ z WBXem lub GTI.
I tyle. Za takÂą kasĂŞ to czego siĂŞ spodziewaĂŚ. W produkcji taki gun kosztuje z 150zÂł pewnie reszta to marÂże.

magister_123
Wysłany: 2016-06-23, 12:18   
0
UP DOWN

Czyli te 450zÂł na flg 5 to sÂłaba inwestycja nawet jak na moje amatorsko-majsterkowe potrzeby?

Przemek 
Wysłany: 2016-06-23, 12:31   
0
UP DOWN
Przemek

Magister nie potrafisz czytaĂŚ z zrozumieniem . Przeciwnie w tej kwocie to najlepsza opcja .
Chyba Âże dokÂładasz drugie tyle i kupujesz satĂŞ 1000.l

magister_123
Wysłany: 2016-06-23, 19:53   
0
UP DOWN

PotrafiĂŞ czytaĂŚ ze zrozumieniem.
grzechoo2008 defetyzm rozsiewa i zwÂątpiÂłem w flg 5.

bienek
Wysłany: 2016-06-23, 20:20   
0
UP DOWN

Ja FLG 5 kupiÂłem za 399 i uwaÂżam, Âże za tÂą cenĂŞ to byÂł udany zakup. Na potrzeby majsterkowicza spokojnie wystarczy.

barteek933
Wysłany: 2016-06-24, 21:22   
0
UP DOWN

ja teÂż kupiÂłem i bezbarwny kÂładzie super

KK 
Wysłany: 2016-06-24, 23:27   
0
UP DOWN

Jak za tÂą kasĂŞ to nie ma lepszej opcji na dzieĂą dzisiejszy.

Manero
Wysłany: 2016-07-25, 08:32   
0
UP DOWN

FLG 5 to obecnie najlepszy wybór jeœli chodzi o stosunek cena = jakoœÌ . Tak¿e w tej cenie nie szukaj innego bo ka¿dy Ci go poleci :)

kkazik40
Wysłany: 2016-07-25, 19:40   
0
UP DOWN

Przez okres minimum piĂŞciu lat w warsztacie podstawowym pistoletem do wszystkiego byÂł SPEEDWAY HVLP 1,7 mm(stary model, czerwony, nie te co sÂą na allegro), mam naprawdĂŞ dobre wspomnienia o tym pistolecie, i najwaÂżniejsze, jest kopia Saty 95, ktĂłra idealnie leÂży w "rĂŞce".
Nie kaÂżdy musi siĂŞ z tym zgodziĂŚ, ale SatÂą HVLP 95 1,5 mm lakierowaÂłem kilkanaÂście lat, rĂłwnieÂż miaÂłem zakupiony pistolet DEVILBISS GTI PRO 1,3mm (HVLP), ktĂłrego uÂżyÂłem dosÂłownie kilka razy, bardzo mĂŞczÂący rĂŞkĂŞ pistolet.
Sam szukam tego Speedwaya, ale tak jak pisaÂłem, chciaÂłbym kupiĂŚ tÂą starÂą wersjĂŞ, po prostu znam jÂą, jak na pistolet, ktĂłry kosztowaÂł 115zÂł i tyle lat sÂłuÂżyÂł, co wiĂŞcej chcieĂŚ.
ChÂłopaki uÂżywali go dosÂłownie do wszystkiego.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu