Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
magister_123
Wys³any: 2016-06-18, 00:53   Uniwersalny najtañszy pistolet wart zakupienia.
0
UP DOWN

Witam.
Zacznijmy od tego ¿e nie by³em, nie jestem i nie bêdê lakiernikiem. Pracuje w zupe³nie innej bran¿y.
Szukam najtañszego jak najbardziej uniwersalnego pistoletu którym pomaluje 6-8 wyprawek, dwa progi i alufelgi sztuk 4 w japoñczyku. Sam bêdê lakierowa³ poniewa¿ dwóch majstrów nie chce siê podj±æ bo za du¿o babrania a trzeci waln±³ cenê zaporow± (bo za du¿o babrania). Skoro nie chce im siê to ja to zrobiê. Wyzwañ siê nie bojê.
Pistolet powinien mieæ ma³e zapotrzebowanie na powietrze, byæ jak najtañszy ale z grupy wartych polecenia. Dysza uniwersalna (o ile taka istnieje). Dopowiem tylko ¿e po tym malowaniu pistolet pójdzie na pó³kê.
Pozdrawiam.

KK 
Wys³any: 2016-06-18, 22:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Powiem tak, jak chcesz co¶ sensownego to odpu¶æ sobie sprzêt typu sico, expert hp itd. Kup Devilbissa FLG 5 z dysz± 1.4 z Alledrogo. S± za oko³o 418z³, a przynajmniej by³y. Jeden go¶æ ma chyba z 10 aukcji z tymi gunami.
Mam tego FLG 5 i fajny pistolet, wykonany przyzwoicie, sika prosto. Kupi³em sobie w sumie do wszystkiego, ale u¿ywam klaru.
Taki pistolet to minimum na kilka lat.

magister_123
Wys³any: 2016-06-19, 22:57   
0
UP DOWN

Suma zakupu 450z³ (z przesy³k±) to ma³o nie jest jak na moje potrzeby.
Czy szukam czego¶ sensownego? Szukam sprzêtu który bêdzie odpowiedni do prac wypisanych w pierwszym po¶cie. Je¿eli jest to najtañszy z polecanych pistoletów to trzeba bêdzie go kupiæ.
Ale czy istnieje tañsza alternatywa?
Do jakiej grupy zalicza siê Devilbissa FLG 5? Amatorski, zaawansowany czy profesjonalny?
Zakupiæ taki sprzêt to nie problem ale czy potrzebny jest traktor ¿eby uprawiæ ziemiê w przydomowym ogródku? Nie znam siê i pytam.
Pozdrawiam.

KK 
Wys³any: 2016-06-19, 23:18   
0
UP DOWN

Devilbiss zalicza siê do grupy nie wiem jakiej. Iwata Wbx kosztuje 1600-1700, a Devilbiss 450... Masz rozeznanie jaka to mo¿e byæ grupa.
Kup Sico w mieszalni do 100z³ i zrób co masz zrobiæ, nastêpnie wyrzuæ guna lub u¿yj do wbijania gwo¼dzi.

misias
Wys³any: 2016-06-20, 09:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
To mo¿e tak,cofnij siê w czasie i pomy¶l ile z³otówek rzucili ci panowie z warsztatów w których by³e¶.Powiedz w tedy czy za Devilbiss FLG 1.4 to du¿o kasy czy nie.Pamiêtaj tanio wychodzi drogi.

Z Chiñczyka nie bêdziesz zadowolony narobisz zacieków a juz nie wspomnê ¿e za nim ustawisz ci¶nienie i poznasz ustawienia to trzeba trochê czasu.

Tu ustawiasz 2 bary baza,2,5 bara bezbarwny i podk³ad np.Epoxyd Novol protect 360.

I przystêpujesz do naprawy,poprostu masz komfort pracy ,firmowe narzêdzie z ni¿szej pó³ki do takich zabaw wystarczaj±cy.

Nie zapomnij,kupiæ manometru pod pistolet np.Lare.+ kruciec z uszczelk± na1/4 do pod³±czenia wê¿a.

Przyda³ by ci siê te¿ filtr na ¶ciane z reduktorem Jaki¶ np.W³oski ok.130z³.Zeby siê pozbyæ chocia¿ tych grubszych cz±stek oleju i wody która wylatuje ze sprê¿arki :D

bienek
Wys³any: 2016-06-20, 21:41   
0
UP DOWN

Mia³em sico, mam devilbisa FLG5 i mam Iwatê WBX.
Sico, jednorazówka, jak trafisz dobrze to nawet ma niez³y i równy kszta³t miot³y, ale to loteria. Trwa³o¶æ w moim przypadku do dupy, ju¿ dawno na ¶mietnisku.

FLG 5, duuuu¿o lepszy ni¿ sico, ca³kiem nie¼le le¿y w d³oni, miot³a równa i powtarzalna, jak do tej pory po kilku lakierowaniach dzia³a dobrze, choæ co¶ ostatnio przez chwilê puszcza³ powietrze przy iglicy, ale mu przesz³o :D

Iwata WBX tutaj nawet nie ma czego porównywaæ do pozosta³ych dwóch. Super le¿y w rêce miote³ka mega równa i olbrzymia, rozbija materia³ przepiêknie. W porównaniu do Saty czy devilbissa jest to taki jakby "miêkki" i "delikatny" pisolet w lakierowaniu.

grzechoo2008 
Wys³any: 2016-06-22, 19:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
Tak sobie czytam wasze wypowiedzi na temat FLG 5 i muszê zainterweniowaæ. Pisanie o marce Devilbiss na podstawie FLG5 to jak pisanie o marce IWATA na podstawie Air Gunsy.
Jako posiadacz sporej liczby modeli marki Devilbiss (w tym nieszczêsnego FLG 5) uwazam, ¿e jest to raczej trochê lepszy gniot i swoisty wypadek przy pracy marki Devilbiss . Polecam kupiæ choæby u¿ywany model GTI lub GTI Pro i wtedy bêdzie jaki¶ punkt odniesienia do dyskusji o tej marce.
Pozdrawiam!

bienek
Wys³any: 2016-06-22, 19:54   
0
UP DOWN

Przecie¿ nikt tutaj nie pisze o marce Devilbiss jako takiej tylko o modelu FLG 5. Wiadomo, ¿e GTi czy GTI pro lite to ca³kiem inna liga ni¿ FLG 5.

W porównaniu do chinoli to FLG 5 jest o niebo lepszy i nie ma o co siê tutaj spieraæ.

grzechoo2008 
Wys³any: 2016-06-22, 20:01   
0
UP DOWN

Sk±d: kuj-pom
Cytat:

Przecie¿ nikt tutaj nie pisze o marce Devilbiss jako takiej tylko o modelu FLG 5.

KK napisa³/a:
Devilbiss zalicza siê do grupy nie wiem jakiej. Iwata Wbx kosztuje 1600-1700, a Devilbiss 450... Masz rozeznanie jaka to mo¿e byæ grupa.

:>

bienek
Wys³any: 2016-06-22, 21:53   
0
UP DOWN

Cytat:
Do jakiej grupy zalicza siê Devilbissa FLG 5? Amatorski, zaawansowany czy profesjonalny?

KK napisa³/a:
Devilbiss zalicza siê do grupy nie wiem jakiej.

Pytanie o konkretny model...Czytamy ze zrozumieniem ;P

KK 
Wys³any: 2016-06-22, 23:46   
0
UP DOWN

Nie wiem do jakiej grupy zalicza siê devilbiss flg 5... Pokroju Airgunsy z szersz± miot³± i tyle.
Na pewno nie ma co porównywaæ z WBXem lub GTI.
I tyle. Za tak± kasê to czego siê spodziewaæ. W produkcji taki gun kosztuje z 150z³ pewnie reszta to mar¿e.

magister_123
Wys³any: 2016-06-23, 11:18   
0
UP DOWN

Czyli te 450z³ na flg 5 to s³aba inwestycja nawet jak na moje amatorsko-majsterkowe potrzeby?

Przemek 
Wys³any: 2016-06-23, 11:31   
0
UP DOWN
Przemek

Sk±d: Szczecin
Magister nie potrafisz czytaæ z zrozumieniem . Przeciwnie w tej kwocie to najlepsza opcja .
Chyba ¿e dok³adasz drugie tyle i kupujesz satê 1000.l

magister_123
Wys³any: 2016-06-23, 18:53   
0
UP DOWN

Potrafiê czytaæ ze zrozumieniem.
grzechoo2008 defetyzm rozsiewa i zw±tpi³em w flg 5.

bienek
Wys³any: 2016-06-23, 19:20   
0
UP DOWN

Ja FLG 5 kupi³em za 399 i uwa¿am, ¿e za t± cenê to by³ udany zakup. Na potrzeby majsterkowicza spokojnie wystarczy.

barteek933
Wys³any: 2016-06-24, 20:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
ja te¿ kupi³em i bezbarwny k³adzie super

KK 
Wys³any: 2016-06-24, 22:27   
0
UP DOWN

Jak za t± kasê to nie ma lepszej opcji na dzieñ dzisiejszy.

Manero
Wys³any: 2016-07-25, 07:32   
0
UP DOWN

FLG 5 to obecnie najlepszy wybór je¶li chodzi o stosunek cena = jako¶æ . Tak¿e w tej cenie nie szukaj innego bo ka¿dy Ci go poleci :)

kkazik40
Wys³any: 2016-07-25, 18:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: G³ubczyce
Przez okres minimum piêciu lat w warsztacie podstawowym pistoletem do wszystkiego by³ SPEEDWAY HVLP 1,7 mm(stary model, czerwony, nie te co s± na allegro), mam naprawdê dobre wspomnienia o tym pistolecie, i najwa¿niejsze, jest kopia Saty 95, która idealnie le¿y w "rêce".
Nie ka¿dy musi siê z tym zgodziæ, ale Sat± HVLP 95 1,5 mm lakierowa³em kilkana¶cie lat, równie¿ mia³em zakupiony pistolet DEVILBISS GTI PRO 1,3mm (HVLP), którego u¿y³em dos³ownie kilka razy, bardzo mêcz±cy rêkê pistolet.
Sam szukam tego Speedwaya, ale tak jak pisa³em, chcia³bym kupiæ t± star± wersjê, po prostu znam j±, jak na pistolet, który kosztowa³ 115z³ i tyle lat s³u¿y³, co wiêcej chcieæ.
Ch³opaki u¿ywali go dos³ownie do wszystkiego.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: