Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
lala
Wysłany: 2016-07-02, 11:09   Czy ktoÂś wie co kÂłaœÌ by nie byÂło kraterĂłw na metalu
0
UP DOWN

Witam wszystkich na forum

Pytanie odnosnie kraterĂłw na metalu
Problem polega na tym ze po poÂłozeniu bazy i klaru ( dyna pro ) pojawiaja mi sie kratery i inne cuda ( mam 80 procent nowych elementĂłw do lakierowania ) , na plastiki juz mam produkt firmy PPG DP40 oraz IZOLATOR P820 , czy coÂś takiego rĂłwnieÂż wystepuje do stosowania na metal ? ProszĂŞ o szybkÂą odpowiedz.

kalbi 
Wysłany: 2016-07-02, 12:47   
0
UP DOWN

przeciez dp40 to epoksyd i jest specjalnie na metal i nadaje siê w technice mokro na mokro, d820 to zwyk³y podk³ad zwiêkszaj¹cy przyczepnoœÌ tzw PZP

KK 
Wysłany: 2016-07-02, 16:50   
0
UP DOWN

lala a powietrze masz z jakiego miejsca? Z wytwĂłrni plaka?

lala
Wysłany: 2016-07-02, 18:45   
0
UP DOWN

Nie , posiadam komorê lakiernicz¹ , filtry za³o¿one przed wejsciem do pistoletu , sciany wyklejone foli¹ , w¹¿ nowy wiec szukam problemu w materiale . robi mi sie tak od miesiaca i nie mogê przyczyny znalezc, je¿eli chodzi o dp40 to w sklepie powiedzieli ze to tylko na plastiki to jaka jest wkoncu prawda niech ktos z kolegów uswiadomi , podpowie co w takim razie stosuje sie na plastiki by nie by³o oczek , s³oneczek itd

kalbi 
Wysłany: 2016-07-02, 21:34   
0
UP DOWN

lala napisał/a:
Nie , posiadam komorê lakiernicz¹ , filtry za³o¿one przed wejsciem do pistoletu , sciany wyklejone foli¹ , w¹¿ nowy wiec szukam problemu w materiale . robi mi sie tak od miesiaca i nie mogê przyczyny znalezc, je¿eli chodzi o dp40 to w sklepie powiedzieli ze to tylko na plastiki to jaka jest wkoncu prawda niech ktos z kolegów uswiadomi , podpowie co w takim razie stosuje sie na plastiki by nie by³o oczek , s³oneczek itd

Zeby nie bylo oczek to nalezy popracowac nad powietrzem lub dokladnym przemywaniem. Dp40 to podklad epoksydowy, ktory stosuje na codzieĂą, czy masz problem poszukac w necie karte technicznÂą?

marcin 
Wysłany: 2016-07-03, 00:09   
0
UP DOWN

Mam podobny problem i mimo Âże mam filtr kombi saty teÂż pojawiajÂą mi siĂŞ oczka.
dzieje siê to z ró¿n¹ czêstotliwosci¹ nie jest tak ¿e mi sypie oczkami jak po plaku ale raz mam jedno oczko na ca³y bok auta a innym razem 3 lub cztery sztuki na jednym elemencie.
problem pojawi³ siê te¿ mniej wiêcej jakiœ miesi¹c temu z kawa³kiem i wypróbowa³em ju¿ kilka ró¿nych bezbarwnych ale problem jednak powraca . Jedyne co mi przychodzi do g³owy to chyba wymiana kompresora bo mój ju¿ swoje wypracowa³ a dodatkowo w takie upa³y straszliwie siê grzeje a problem z oczkami mam przewa¿nie jak robi siê ciep³o. Od jesieni do wiosny zapominam co to oczka.

lala
Wysłany: 2016-07-03, 09:54   
0
UP DOWN

Marcin mam podobnie ale mĂłj kompresor jest po generalnym remoncie , a jakich zmywaczy Panowie uÂżywacie ? bo zauwazyÂłem ze mozna sie nadziaciac odnosnie benzyny ekstrakcyjnej , wystepuje ona tez jako rozcieĂączalnik benzynowy a to nie to samo i wychodzi na to ze na 10 sklepĂłw jeden sprzedaje prawdziwa benzyne ekstrakcyjna ,

darek1
Wysłany: 2016-07-03, 11:22   
0
UP DOWN

Do przemywania powierzchni nie uzywamy benzyny ekstrakcyjnej bo ona sama w sobie jest tlusta . uzywa siĂŞ zmywaczy antysilikonowych np novol 780 zmywacz miedzyoperacyjny lub zmywacz wstepny novol typ 800 .

GMC
Wysłany: 2016-07-03, 13:22   
0
UP DOWN

lala napisał/a:
Pytanie odnosnie kraterĂłw na metalu
Problem polega na tym ze po poÂłozeniu bazy i klaru ( dyna pro ) pojawiaja mi sie kratery i inne cuda

Dlaczego piszesz o metalu, przecie¿ chyba nie k³adziesz bazy na go³¹ blachê? Czy k³adziesz?
Po drugie to co koledzy ju¿ napisali benzyna jest t³usta i nadaje siê np. do przemywania wstêpnego po zdzieraniu zardzewia³ej warstwy a do od³uszczania powierzchni s³u¿¹ zmywacze silikonu. Chocia¿ ja bym ca³kowicie na twoim miejscu wywali³ benzynê i kupi³ spryskiwacz do zmywaczy to wtedy obni¿ysz koszty zu¿ycia zmywacza i bêdzie porównywalnie do benzyny a komfort pracy x2
ZastanĂłw siĂŞ teÂż czy w trakcie swojego procesu lakierowania nie wnosisz silikonu do komory np. na ubraniu w ktĂłrym wczeÂśniej plakowaÂłeÂś inne auto.

lala
Wysłany: 2016-07-03, 17:46   
0
UP DOWN

GMC to moze napisze od poczatku , normalnie stosuje technologie czyli nowy element , matuje , podk³ad , matuje , baza , klar itd .Mam oczywiscie spryskiwacz do benzyny lub zmywacza , kiedys stosowa³em zmywacz ale jest bardzo drogi , oczywiscie stosuje tez szmatki antystatyczne APP miedzy warstwami bazy i klaru , ale zachowujac te wszystkie rzeczy zdarzy sie ze na zderzaku po podgrzaniu w komorze wystepuja oczka kratery , lub czasem na elementach typu b³otnik , klapa tez mi sie robia oczka , dlatego mysla³em ze koledzy z forum maja na to jakis sposób , ¿e k³ad± magiczny produkt przed po³ozeniem bazy ktory zapobiega wystepowaniu oczek itp, jak narazie dzis wyrzucilem benzyne i mam zmywacz dyny wstepny zobacze czy cos to zmieni bo moze byc tak ze benzyna zostawia³± t³uszcz jak tutaj koledzy pisza , nawet dodaje antysilikonu do bazy oraz klaru , a przed baza daje z sikkens'a :) AGENTA by nie by³o zacieków itd jezeli istnieje jakis produkt by nie powstawa³y oczka ( zapobiega ) to prosze o nazwê , Za WSZYTSKIE PODPOWIEDZI SERDECZNIE DZIEKUJÊ zastosuje sie do nich i zdam relacje za pare dni , Pozdrawiam :0http://lakierowanko.info/images/smiles/usmiech.gif

kalbi 
Wysłany: 2016-07-03, 20:18   
0
UP DOWN

lala napisał/a:
GMC to moze napisze od poczatku , normalnie stosuje technologie czyli nowy element , matuje , podk³ad , matuje , baza , klar itd .Mam oczywiscie spryskiwacz do benzyny lub zmywacza , kiedys stosowa³em zmywacz ale jest bardzo drogi , oczywiscie stosuje tez szmatki antystatyczne APP miedzy warstwami bazy i klaru , ale zachowujac te wszystkie rzeczy zdarzy sie ze na zderzaku po podgrzaniu w komorze wystepuja oczka kratery , lub czasem na elementach typu b³otnik , klapa tez mi sie robia oczka , dlatego mysla³em ze koledzy z forum maja na to jakis sposób , ¿e k³ad± magiczny produkt przed po³ozeniem bazy ktory zapobiega wystepowaniu oczek itp, jak narazie dzis wyrzucilem benzyne i mam zmywacz dyny wstepny zobacze czy cos to zmieni bo moze byc tak ze benzyna zostawia³± t³uszcz jak tutaj koledzy pisza , nawet dodaje antysilikonu do bazy oraz klaru , a przed baza daje z sikkens'a :) AGENTA by nie by³o zacieków itd jezeli istnieje jakis produkt by nie powstawa³y oczka ( zapobiega ) to prosze o nazwê , Za WSZYTSKIE PODPOWIEDZI SERDECZNIE DZIEKUJÊ zastosuje sie do nich i zdam relacje za pare dni , Pozdrawiam :0http://lakierowanko.info/images/smiles/usmiech.gif

wiesz, Âże dzwoniÂą ale za bardzo nie wiesz gdzie. NapisaÂłeÂś, Âże masz DP40, a nowe elementy pokrywasz podkÂładem do szlifu, gdzie tu logika? DP40 jest podkÂładem epoksydowym na nowe elementy.
Piszesz, ¿e zmywacz do usuwania silikonu jest drogi, a koszt 5l to oko³o 60z³, natomiast benzyny 25z³, oszczêdnoœÌ na elemencie raptem kilka groszy to jest kurde drogo?????
po kolejne nie dodaje siê antysilikonu wszêdzie, dodajesz jeszcze jakiegoœ agenta by zacieków nie robiÌ.... kurde mo¿e wypada³oby iœÌ na szkolenie jak prawid³owo nanosiÌ pow³oki

lala
Wysłany: 2016-07-03, 20:38   
0
UP DOWN

Kalbi , ja dp40 odkryÂłem niedawno , wczesniej miaÂłem zwykÂły podkÂład i narazie do ppg sie przymierzam , jezeli chodzi o zmywacz oszczednosc jest kilka groszy jak sam go uzywasz-jak uzywa go pracownik to nie jest juz kilka groszy , antysilicon mozna dolewac do wszystkiego ale kilka kropel , a jezeli nie wiesz co to agent to prosze nie krytykuj , widze ze ciezko z nie ktĂłrymi wymienic sie spostrzezeniami zeby nikt sie nie przyczepiÂł , rozumiem ze Kalbi jestes mistrzem lakierowania

Przemek 
Wysłany: 2016-07-03, 20:47   
0
UP DOWN
Przemek

Lala skÂąd ty siĂŞ pojawiles .DoznaÂłem szoku . :shock:

kalbi 
Wysłany: 2016-07-03, 20:49   
0
UP DOWN

nie jestem mistrzem lakiernictwa, nie wiem co to agent i nie chce wiedzieĂŚ, ale jakieÂś podstawy trzeba ogarniaĂŚ -dostaÂłeÂś jakieÂś nowe produkty, a za bardzo nie wiesz co masz, ja siĂŞ nie czepiam ale stwierdzam fakty. Jak masz lakierniĂŞ i pracownikĂłw to powinieneÂś teÂż coÂś ogarniaĂŚ aby CiĂŞ w trÂąbe nie robili...

GMC
Wysłany: 2016-07-04, 09:28   
0
UP DOWN

lala napisał/a:
nawet dodaje antysilikonu do bazy oraz klaru , a przed baza daje z sikkens'a :) AGENTA by nie byÂło zaciekĂłw itd jezeli istnieje jakis produkt by nie powstawaÂły oczka ( zapobiega ) to prosze o nazwĂŞ

Hmm, jedynym Âśrodkiem na oczka jest antysilikon ktĂłry juÂż wlewasz do wszystkiego. Mnie uczono Âże antysilikon to teÂż silikon tylko super mocny ktĂłry rozciÂąga oczka ktĂłre siĂŞ pojawiÂły do takiej wielkoÂści Âże ich nie widaĂŚ. Co waÂżne to nie wskazane laĂŚ antysilikonu do wszystkiego caÂły czas tylko dodawaĂŚ do kolejnej warstwy w momencie kiedy na pierwszej wyszÂły oczka. OczywiÂście podstawa to higiena ukÂładu sprĂŞÂżonego powietrza i nieuÂżywanie benzyny ;)

Co to jest ten AGENT (symbol) i po co go stosujesz przed bazÂą? Twoja baza tak cieknie? :shock:

kalbi 
Wysłany: 2016-07-04, 09:36   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:
Co to jest ten AGENT
zywica do cieniowania :)

GMC
Wysłany: 2016-07-04, 10:05   
0
UP DOWN

Zmywacz za drogi a niepotrzebnÂą ÂżywicĂŞ uÂżywa? Kolego lala, nie sÂłuchaj swoich pracownikĂłw bo z torbami pĂłjdziesz a najlepiej wyÂślij ich na szkolenie :tak:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu