Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
sebi159
Wys³any: 2016-08-03, 19:01   Zestaw do lakierowania pierwszego auta
0
UP DOWN

Witam.
Jestem nowym u¿ytkownikiem na tym forum i mam kilka pytañ odno¶nie rozpoczêcia przygody z lakiernictwem. Zanim za³o¿y³em konto oraz ten temat na tym forum, przeczyta³em ju¿ kilkana¶cie tematów tutaj. Jednak chcia³bym precyzyjnych odpowiedzi :)
Zacz±³em gromadzenie potrzebnego mi sprzêtu od zakupu kompresora. Jako ¿e dopiero skoñczy³em technikum i wybieram siê na studia, nie mam zbyt du¿o gotówki na profesjonalny sprzêt. Wybór pad³ na kompresor dwut³okowy ze zbiornikiem 100l, wydajno¶æ ponad 500l na ssaniu, efektywnego ponad 300l. Niestety kompresor musia³ byæ na 230v... 400v mam tylko w stolarni jednak nie ma tam warunków do lakierowania (gara¿ po drugiej stronie podwórka).
Teraz pytania odno¶nie pistoletu, planuje zakup devilbiss,a FLG 5 lub air gunsy az3.
Co polecacie do nauki? (w rêku mia³em tylko pistolet z zestawu razem z kompresorem) Pistolet ma byæ uniwersalny do bazy i klaru.
Jakiej firmy bazy i klar polecacie?
Pacjent do nauki to moje pierwsze auto, A4 B5 w kolorze LZ5T (granatowa per³a). Samochód od 10 lat w rodzinie i nikt nie dba³ o pow³okê lakiernicz± w tym czasie. Ka¿dy element jest porysowany, du¿o rys a¿ do podk³adu. Planuje ca³o¶ciowe lakierowanie, ale nie na raz tylko elementami. Wgniecione i zardzewia³e elementy zostan± wymienione. No oprócz maski i b³otnika tylnego. Na obu elementach po 2-3 ma³e wgniotki.
Polecacie zaszpachlowaæ to, czy oddaæ auto do wyci±gania tych do³ków?
No i mam kilka takich banalnych dla was pytañ.
Czym najlepiej czy¶ciæ i odt³uszczaæ matowione elementy?
Jakich papierów u¿ywaæ do matowienia? (lepiej to robiæ rêcznie, czy szlifierk±?)
Czym polerowaæ zacieki i zanieczyszczenia?
Jak i czym czy¶ciæ pistolet po lakierowaniu?
Zdaje sobie sprawê z tego, ¿e mo¿e mi co¶ nie wyj¶æ. No ale ka¿dy od czego¶ zaczyna³ :)
Ogólnie móg³bym wydaæ wiêcej pieniêdzy na sprzêt, ale ma on byæ do tego jednego zadania. Oceni³em ten kompresor i pistolety na minimum, aby w ogóle zabieraæ siê za t± zabawê. Przepraszam za takie pytania... Wiem, ¿e na forum s± ju¿ takie tematy ale chcia³bym aby kto¶ obeznany w temacie odpowiedzia³ mi. Mia³bym tutaj odpowiedzi na wszystko i nie musia³bym oraæ forum przez kilka dni :) Liczê na wasz± wyrozumia³o¶æ.

KK 
Wys³any: 2016-08-03, 19:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Wszystko na forum by³o, od papierów, po obróbkê szpachli, podk³adów. Nie czyta³e¶ skoro pytasz.
Robi siê na sucho lub mokro. Przewa¿nie te techniki s± ³±czone.

FLG 5 we¼ sobie.

Je¶li chodzi o rozpoczêcie przygody jak to napisa³e¶ to, nie jest to ¿adna przygoda, tylko udrêka, tak¿e dobrze siê zastanów czy chcesz pakowaæ siê w lakiernictwo samochodowe.
Lepiej ju¿ lakieruj w przemys³ówce, czyli np jakie¶ elementy, lawety, naczepy, p³ugi i tym podobne maszyny rolnicze. Rolnik i firmy transportowe kasê maj± i idzie co¶ jeszcze zarobiæ.
To mo¿esz zacz±æ z ma³ym do¶wiadczeniem, a samochodówkê, to z 5 lat popracujesz zanim nabierzesz wprawy i nie ma sensu siê w to pakowaæ. Wchodz± lakiery matowe, jakie¶ strukturalne, warunki trzeba mieæ konkretne, a nie nory.

sebi159
Wys³any: 2016-08-03, 19:30   
0
UP DOWN

Nigdzie nie napisa³em o lakierowaniu zarobkowym, bo nie bêdê mia³ na to czasu przez najbli¿sze 3 lata na pewno. Po prostu lubiê d³ubaæ przy samochodzie w wolnym czasie i chcia³bym go doprowadziæ do lepszego stanu. Dlatego postanowi³em spróbowaæ swoich si³ w lakiernictwie. Ma to byæ sprzêt tylko i wy³±cznie dla mnie. A zosta³em ju¿ najechany jakbym komu¶ chcia³ prace odebraæ...
Uda mi siê go ³adnie polakierowaæ bêdzie fajnie, nie uda siê, mówi siê trudno... To jest mój samochód, wiêc nikt nie musi patrzeæ oprócz mnie na maj± amatorsko wykonan± pracê. Poza tym gorzej raczej nie bêdzie wygl±da³, patrz±c na stan lakieru którego ¿adna polerka ju¿ nie uratuje w tym stanie.
Wiem ju¿, ¿e jest polerka i na mokro i na sucho. Mniej wiêcej wiem jakiej gradacji papierów siê u¿ywa. Wiem te¿, ¿e nie wk³ada siê pistoletów do nitro i nie czy¶ci siê go szczotkami drucianymi itp. Ale nie wiem np. jak to powinno byæ zrobione prawid³owo...
Po prostu skoro jest taki dzia³ dla pocz±tkuj±cych to my¶la³em, ¿e nie bêdzie problemu uzyskania odpowiedzi od kogo¶ obeznanego. Dla takiej osoby to chwila i mia³bym na wszystko odpowied¼ w jednym temacie. Ale widocznie zmarnowa³em czas na napisanie tego posta...

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-08-03, 20:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
sebi159 napisa³/a:
skoro jest taki dzia³ dla pocz±tkuj±cych to my¶la³em, ¿e nie bêdzie problemu uzyskania odpowiedzi od kogo¶ obeznanego.

Czytaj kolego ³akomy wiedzy ...
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5785

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: