Autor |
Wiadomość |
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-11-11, 21:22 Pistolet wali wodĂŞ .Ckd juÂż nie dzia³¹ jak wczÂśniej .
|
0
|
|
|
Przemek

|
DopadÂł mnie problem przedostawania siĂŞ wody do lakieru podczas aplikacji.
Normalnie woda wyÂłazi z pod nakrĂŞtki mocowania pistoletu na gwincie przy wĂŞÂżu .
Kompresor abac z wydajnoÂści 420 lit rzeczywistÂą . Zbiornik 300 litrĂłw.
Nad kompresorem separator cykolonowy.
Woda regularnie spuszczana .W lakierni zamontowany CKD .
Zamówi³em 3 korpusy narurowe . Umieszczê w nich wk³¹dy wêglowe . Zobaczê jak bêdzie uzdatniaÌ to powietrze.
Mam to na wĂŞÂżu w piaskarni i mi siĂŞ sprawdza.
CoÂś koledzy poradzicie od siebie? |
_________________ Tym siĂŞ zajmujĂŞ
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/ |
|
|
|
 |
sawmaster
|
Wysłany: 2016-11-11, 21:38
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-11-11, 21:53
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-11-11, 22:45
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-11-12, 02:48
|
0
|
|
|

|
Co tu duÂżo mĂłwiĂŚ, rozkrĂŞĂŚ obudowy filtrĂłw, a szczegĂłlnie zerknij na ten olejowy i zobacz czy jest mokry... jak jest mokry to juÂż nie dziaÂła. Czyli olej wali dalej z wodÂą.
MoÂżesz wymieniĂŚ wkÂład filtra odwadniacza, kosztuje parĂŞ zÂłotych, filtr olejowy jest drogi i raczej weÂź go wymyj w nieagresywnym zmywaczu i w wodzie z ludwikiem jeszcze no i wysusz na grzejniku.
Jeœli masz wodê przed pistoletem to wszystko w³¹cznie z ckd bym rozebra³ i wymy³. W¹¿ nowy i sprawdzi³ jeszcze raz co siê stanie. Jeœli dalej bêdzie ten problem to mo¿e komresor szwankuje.
Odwadniacz cyklonowy daje tyle co umarÂłemu kadzidÂło, mam taki przerobiony na filtr od Saty.
Jeœli nie bêdzie problemów z wod¹ typowo np przy pistolecie do przedmuchiwania, a dalej po pod³¹czeniu pistoletu lakierniczego to do rozbiórki i dok³adnego mycia gun. Mówiê tutaj o rozbiórce w mak. |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-11-16, 19:27
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-11-16, 20:08
|
0
|
|
|

|
Z filtrami wĂŞglowymi czy jakimi? |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-11-16, 22:28
|
0
|
|
|
Przemek

|
Kamil daÂłem dwa piankowe i jeden wĂŞglowy .KupiÂłem ogĂłlnie lepszej jakoÂści korpusy .
Z mosiê¿nymi z³aczkami ³¹cz¹cymi trzy narurowce .Z dwoma po karzdej z stron kruÌiec na w¹¿ 12,5 mm wew.
Subunek w korpusie 1 cal Robi³em próby wydajnoœÌ bardzo dobra nawet dmuchaj¹c p³ucami .
Zobaczymy jak dÂługo bĂŞdzie zatrzymywaĂŚ syf. Na razie jest piĂŞkni
Kompresor ustawiony na 8 bar.Korpusy sÂą na 6 bar. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-11-17, 17:11
|
0
|
|
|

|
SÂą takie korpusy co majÂą 8 bar i nawet 10 ciÂśnienie pracy. |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-11-17, 19:06
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2016-11-17, 20:44
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-11-17, 21:12
|
0
|
|
|

|
Jakbym móg³ cofn¹Ì czas to lepiej kupiÌ od razu osuszacz ziêbniczy i ckd i zapomnieÌ o problemach, a nie ci¹gle kombinowaÌ.
Dla kogoÂś co ma maÂło kasy na poczÂątek mogÂą byĂŚ te korpusy od wody w sztukach 3 + ckd na 3/8" i jak siĂŞ bĂŞdzie sprawdzaĂŚ tak moÂże zostaĂŚ.
U siebie mam 1m za kompresorem przerobiony separator cyklonowy, za tym CKD odwadniacz na 1/2" i za tym zaraz Sata 100 prerp + filtr wĂŞglowy Omia.
Po³¹czenie wspania³e. Teoretycznie za Sat¹ prep nie powinno byÌ ju¿ nic wody i oleju...
W praktyce natomiast CKD pierwsze przepuszcza wodĂŞ, ktĂłra siĂŞ znajduje w pierwszym odwadniaczo/odolejaczu Saty, ta woda teÂż znajduje siĂŞ w nastĂŞpnym filtrze dokÂładnym Saty...a nawet w ostatnim filtrze Omia z wkÂładem wĂŞglowym.
TakÂże na wodĂŞ nie ma mocnych. Jak kompresor pompuje rozgrzane powietrze, a w otoczeniu jest bardzo zimno to normalne, Âże musi siĂŞ coÂś wytrÂąciĂŚ, choĂŚby miaÂł 10 filtrĂłw. |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-11-23, 18:00
|
0
|
|
|
Przemek

|
Przy ponad 2 h lakierowania wrĂłciÂła woda . ZostawiĂŞ te filtry Âładnie wyÂłapiÂą olej .Nie bĂŞdĂŞ juÂż siĂŞ dalej oszukiwaÂł i odkÂładaÂł zakup osuszacza ziĂŞbniczego .
Chwalcie siĂŞ jakie macie .Jak wam siĂŞ spisujÂą .MuszĂŞ coÂś kupiĂŚ.Nie bĂŞdĂŞ walczyÂł dalej z wiatrakami . |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2016-11-23, 18:54
|
0
|
|
|

|
D³ugo walczy³em z wod¹,napisze Tobie jak ja mam zrobione,a wiêc kompresor nowy abac a39b na butli 90L ,dalej -wy¿ej pod sufitem dodatkowa butla 60L jako seperator i wiêkszy bufor ,zaraz za ni¹ odwadniacz wstêpny 40micronów Rectus (RQS),dalej na dó³ leci w¹¿,szyja gêsia,potem do bloku filtracyjnego RQS reduktor i odwadniacz 5 micronów,wszystko na 1/2 cala,nie mam ¿adnych oczek,filtry s¹ ca³y czas czyste,nie ma w nich wody,w tym dodatkowym buforze takze nie ma wody,jedynie w kompresorze -butli tam mi sie zbiera woda.Myslê takze aby profilaktycznie na koncu do³o¿yÌ jakiœ filtr wêglowy.Jedynie na niektórych klarach mia³em oczka w ekstremalnych temperaturach ale to ju¿ wynika³o z gazowania lakieru.Dodam,¿e wzorowa³em sie schemacie Krzysztofa Mulcana "jak to zrobi³em w gara¿u". |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-11-23, 21:38
|
0
|
|
|

|
MyÂślĂŞ, Âże zakup osuszacza to trafna decyzja. MoÂżna kombinowaĂŚ, ale jakbym miaÂł jeszcze raz robiĂŚ tÂą mojÂą instalacjĂŞ i pakowaĂŚ kasĂŞ w drogie filtry to byÂło lepiej kupiĂŚ osuszacz i mieĂŚ spokĂłj.
Wydatek 3000, a jaki spokĂłj.
Hematol nie masz odolejacza? |
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2016-11-23, 23:35
|
0
|
|
|

|
KK napisał/a: | Hematol nie masz odolejacza? |
Nie mam,wÂłaÂśnie napisaÂłem o filtrze wĂŞglowym a miaÂłem na myÂśli odolejacz ,ciezko cos kupiĂŚ na 1/2 cala,mowa tu o odolejaczu.Jedynie CKD ale ceny tych wkÂładĂłw tyle co caÂły filter |
|
|
|
 |
lebied2
|
Wysłany: 2016-11-24, 10:14
|
0
|
|
|
Lebi

|
Kup sobie osuszacz ziĂŞbniczy i brak z wody w ukÂładzie |
|
|
|
 |
c64club
|
Wysłany: 2017-02-14, 13:53
|
0
|
|
|
MacGyver

|
OdkopujĂŞ po dwoch latach uÂżywania niezawodnego i prostego (wrĂŞcz prostackiego) patentu, nie wiedzieĂŚ czemu pogardzanego.
Ktoœ tu na forum sto lat temu poleca³ osuszacz silika¿elowy. Podobno Amerykaùce stosuj¹ taki powszechnie a nie ziêbnicze. Z wbudowanej oszczêdnoœci uczyni³em taki i nie ¿a³ujê. Banalny do skonstruowania, tani w utrzymaniu, skuteczny jak ma³o co. Kompresor Abac a39 na butli 65+50, 10m wê¿a fi 20, to wlatuje na DIY cyklon+silika¿el nad cyklonem. Za nim mam ju¿ tylko zblokowany odwadniacz/odolejacz 10um z reduktorem (staaaara konstrukcja Premy) i jeszcze mi siê nie zdarzy³o znaleŸÌ choÌby kropelkê w odwadniaczu czy na wyjœciu a robiê tym kompresorem wszystko. Spod kompresora spuszczam "wiadra" wody, z cyklonu jakieœ pomijalne iloœci, a silika¿el poch³ania resztê. Silika¿elu 1.8 litra, specjalnie tak dobrana wielkoœÌ, bo zazwyczaj jest sprzedawany w paczkach po 3,6l (¿wirek dla kota). Dobrze go przesiac przez sito, ¿eby nie pyli³ w koùcowy filtr, bo mo¿e trochê pozalepiaÌ. Przy du¿ym przerobie mo¿na regenerowaÌ gor¹cym powietrzem, zasyp zaszyÌ w woreczku z firanki lub kupiÌ filtry gotowe i kupowaÌ wk³ady zaszyte w fabryce. Info o tym sposobie znalaz³em te¿ w ksi¹¿ce "Sprê¿arki t³okowe" z 1958 roku.
Aha, kompresor pracuje u mnie w pomieszczeniu klimatyzowanym poniÂżej poziomu gruntu (czyt. piwnica, 8-16 stopni przez caÂły rok). |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-02-15, 00:57
|
0
|
|
|

|
PokaÂż jakieÂś zdjĂŞcia swojej konstrukcji filtra opartego na Âżwirku dla kota. |
|
 |
c64club
|
Wysłany: 2017-02-15, 14:19
|
0
|
|
|
MacGyver

|
Fotka z montaÂżu:
Schemat zamieÂściÂłem u siebie na stronie. Nie umiem tu na forum wstawiĂŚ miniaturki, ( parametry do taga IMG nie dziaÂłajÂą) a gdybym wstawiÂł peÂłnej rozdzielczoÂści obrazek, to by siĂŞ caÂła strona tematu rozjechaÂła na bok.
Jakby ktoÂś chciaÂł zbudowaĂŚ, to link do artykuÂłu: http://grzegorski.net/wik...resor_akcesoria
KosztowaÂło mnie to parĂŞ dych, bo reduktor z filtrem 10um na 1/2" dostaÂłem za darmo.
Przy okazji zrobiĂŞ fotki gotowego dziaÂłajÂącego "ZespoÂłu przygotowania powietrza". |
|
|
|