Autor |
Wiadomość |
 |
PawelK
|
Wysłany: 2017-02-13, 02:11 Malowanie zamiast lakierowania
|
0
|
|
|
|
Witam,
ChcĂŞ osiÂągn¹Ì efekt gÂładkiego „wysokiego poÂłysku” nie lakierujÂąc pistoletem.
Pewnie nie identyczny ale coÂś w tym stylu:
UÂżyty materiaÂł pÂłyta meblowa laminowana.
Generalnie traktuje to teÂż jako test czy jest to do osiÂągniĂŞcia bez natrysku czy sprayu.
@ Pewien „malarz” zdradziÂł mi pewnÂą metodĂŞ na efekt ”lustra” i obecnie jÂą testuje.
- pomalowaĂŚ gruntem do drewna/metalu
- przeszlifowaĂŚ papierem 180g
- pomalowaĂŚ gruntem do drewna/metalu
- przeszlifowaĂŚ papierem 180g
- malowanie farbÂą olejnÂą (supermal) i waÂłkiem (moltopren), cienka warstwa
- przeszlifowaĂŚ papierem 240g
- malowanie farbÂą olejnÂą (supermal) i waÂłkiem (moltopren), cienka warstwa
2/3 warstwy
UÂżyÂłem teÂż na prĂłbĂŞ miĂŞdzy warstwami papieru na mokro 1000g, 2000g, 3000g jest gÂładka powierzchnia ale matowa.
Obecnie zrobiÂłem to bez gruntowania na pÂłycie laminowanej. PrĂłbowaÂłem malowaĂŚ waÂłkiem MOLTOPREN I PIANKÂĄ. W Âżaden sposĂłb nie jestem w stanie osiÂągn¹Ì gÂładkiej powierzchni. Zawsze wychodzi „efekt pomaraĂączy” i pĂŞcherzyki powietrza lub wÂłoski z waÂłka(wczeÂśniej go wymyÂłem oczywiÂście).
I taki przykÂład akurat z internetu jak to wyglÂąda z drobinami:
1. Jaki podkÂład i czy musi byĂŚ?
2. Jakich nale¿y u¿yÌ wa³ków lub farby ¿eby osi¹gn¹Ì wysoki g³adki po³ysk?
3. Jakiej innej farby moÂżna uÂżyĂŚ poniewaÂż olejna dÂługo schnie i bardzo przyczepiajÂą siĂŞ do niej drobiny unoszÂące siĂŞ w powietrzy?
4. MoÂże jakiÂś lakier bezbarwny na to naÂłoÂżyĂŚ? MoÂżna w ogĂłle nakÂładaĂŚ lakier waÂłkiem czy tylko natryskowo?
@ ZnalazÂłem filmiki gdzie „zalewa” siĂŞ ÂżywicÂą epoksydowÂą np.; blaty z drewna.
MoÂże w ten sposĂłb moÂżna uzyskaĂŚ takÂą „powÂłokĂŞ” lustrzane odbicie.
5. Jest to moÂżliwe i realne do zrobienia z biaÂłymi frontami z pÂłyty laminowanej?
@ ZnalazÂłem teÂż film gdzie osoba maluje farbÂą, przeciera papierem Âściernym a potem poleruje.
PrĂłbowaÂłem tego uÂżywajÂąc wiertarkÂą z filcem polerskim i pasty turbo(zapewne nie odpowiednia uÂżyÂłem tej z ciekawoÂści na szybko).
Efekt podobny jak przed polerowanie, choĂŚ drobinki, jakie byÂły widoczne zniknĂŞÂły.
6. Jakiej pasty polerskiej lub innego specyfiku moÂżna uÂżyĂŚ do tego?
NajwaÂżniejsze pytanie:
7. Jak osi¹gn¹Ì g³adk¹ powierzchnie na wysoki po³ysk nie u¿ywaj¹c pistoletu, spreju?
@ Przy okazji mam do malowania framugi ktĂłre przeszlifowaÂłem 220g i chce aby pozostaÂły gÂładkie, farba beckers akrylowa.
8. MoÂże do tego jakiÂś inny waÂłek? (na zdjĂŞciach byÂło malowane teÂż piankowym i moltoflokiem) |
|
|
|
 |
PawelK
|
Wysłany: 2017-02-13, 02:46
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2017-02-13, 08:54
|
0
|
|
|
Przemek

|
Wszystko Âźle .DosÂłownie wszystko.Kladziesz izolator i szlifujesz go 180.Chlopie takich glopot to jeszcze nie czytaÂłem .
Na forum stolarzy jest dokÂładnie opisane jak technologicznie wykonaĂŚ fronty na wysoki poÂłysk
Fronty siĂŞ lakieruje .WaÂłkiem to moÂżesz pomalowaĂŚ Âściany. |
_________________ Tym siĂŞ zajmujĂŞ
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/ |
|
|
|
 |
PawelK
|
Wysłany: 2017-02-13, 15:26
|
0
|
|
|
|
Przemek napisał/a: | Wszystko Âźle .DosÂłownie wszystko. Chlopie takich glopot to jeszcze nie czytaÂłem. Fronty siĂŞ lakieruje .WaÂłkiem to moÂżesz pomalowaĂŚ Âściany. |
Sposoby, ktĂłre tutaj napisaÂłem jak juÂż wspomniaÂłem usÂłyszaÂłem lub wyczytaÂłem w internecie. Co ty nie powiesz, sam tak uwaÂżam jak napisaÂłeÂś, ale na tyle mnie to zaciekawiÂło, Âże postanowiÂłem przetestowaĂŚ i poddaĂŚ te „metody” opinii „fachowcĂłw”.
Przemek napisał/a: | Na forum stolarzy jest dokÂładnie opisane jak technologicznie wykonaĂŚ fronty na wysoki poÂłysk |
MoÂżesz podesÂłaĂŚ link?
Przemek napisał/a: | Kladziesz izolator i szlifujesz go 180. |
Jedyne, co znalazÂłem na temat izolatora do drewna to ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=ajRnNkS-Ipg
Jaki dokÂładnie izolator powinno siĂŞ zastosowaĂŚ? |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2017-02-13, 17:41
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
PawelK
|
Wysłany: 2017-02-14, 03:58
|
0
|
|
|
|
KorzystajÂąc z okazji, Âże i tak juÂż zaÂłoÂżyÂłem temat. ChciaÂłbym siĂŞ dowiedzieĂŚ jak polerowaĂŚ zmatowionÂą powierzchnie lakieru?
1. Jakie polecacie konkretne produkty pasta i mleczko polerskie? (G3 FARACLA pewnie za mocna znalazÂłem tylko coÂś jak k2 luster q3 i q5 lub http://allegro.pl/zestaw-...5075656044.html )
2. Jakie konkretnie wybraĂŚ rodzaje, ktĂłre bĂŞdÂą mi potrzebne gÂąbki lub futra? (Najlepiej na rzep lub uchwyt do wiertarki/wkrĂŞtarki)
3. Najlepsza prêdkoœÌ podczas polerowania to oko³o 2000 obrotów? |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2017-02-14, 13:26
|
0
|
|
|
|
Po pierwsze, wa³kiem nigdy nie zrobisz lustra. Po drugie to jak siê upierasz na wa³ek to moim zdaniem jedyna metoda to podk³ad akrylowy 2K - wa³kiem, szlifowanie P220, P320 na kr¹¿ek z pudrem kontrolnym a potem wa³kiem lakier akrylowy 2K który równie¿ tniesz papierem ale na mokro P1000 + P1500 + P2000 i polerujesz np bia³ym korkiem 3M, wykaùczasz mleczkiem. Jak bêdziesz stosowa³ zwyk³e farby 1K (bez utwardzacza) to nie dasz rady ich dobrze wyszlifowaÌ, dlatego 2K. |
|
|
|
 |
CadetC
|
Wysłany: 2017-02-14, 18:51
|
0
|
|
|
|
Przemek napisał/a: | Wszystko Âźle .DosÂłownie wszystko.Kladziesz izolator i szlifujesz go 180.Chlopie takich glopot to jeszcze nie czytaÂłem .
Na forum stolarzy jest dokÂładnie opisane jak technologicznie wykonaĂŚ fronty na wysoki poÂłysk
Fronty siĂŞ lakieruje .WaÂłkiem to moÂżesz pomalowaĂŚ Âściany. |
Niekoniecznie tylko Âściany waÂłkiem
W szkutnictwie czĂŞsto jest wykorzystywana technika tzw "Roll and tip" - czyli naipierw nakÂładamy waÂłkiem lakier/farbĂŞ poliuretanowÂą, a nastĂŞpnie pĂŞdzlem "zbija" sie powstaÂły "baranek" , po chwili lakie/farba rozlewa siĂŞ tworzÂąc prawie lustrzana powierzchniĂŞ.
Pierwszy lepszy film z Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=k-SGcSlNmoo
https://www.youtube.com/watch?v=k-SGcSlNmoo
Myœlê, ¿e na frontach jeœli na³o¿yÌ t¹ metoda odpowiednio grub¹ warstwê, da³oby siê "wyci¹Ì " papierem na heblu wszystkie wniesienia i po polerce wysz³oby prawie idealne lustro.
Problemem jest u¿ycie odpowiednich materia³ów - i jest to na bank bardzo pracoch³onne - natryskowo by³oby nieporównywalnie szybciej |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-02-15, 00:59
|
0
|
|
|

|
Pomijam fakt, Âże im grubiej tym Âładniej siada i dÂłuÂżej schnie. |
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2017-02-15, 01:31
|
0
|
|
|

|
CadetC napisał/a: | Niekoniecznie tylko Âściany waÂłkiem |
Lepszy efekt byÂś osiÂągnaÂł wylewajÂąc z puszki na element farbĂŞ potem hebel,itd.
Albo zrobiĂŚ to porzÂądnie,pistoletem. |
|
|
|
 |
CzereÂśniak
|
Wysłany: 2017-02-15, 15:31
|
-1
|
|
|
|
Ja szafki w kuchni to normalnie nitro obmalowalem i wygladaiom jak ze sklepu by byly
a i pendzlem to a nie walkiem jakim zrobilem
takze ludzie da sie ? a no da sie |
|
|
|
 |
PawelK
|
Wysłany: 2017-02-20, 01:58
|
0
|
|
|
|
Zastanawiam siĂŞ nad wyborem lakieru akrylowego 2k a farby/lakieru poliuretanowego 2k.
BĂŞdĂŞ malowaÂł w mieszkaniu wiec powiedzcie czy ktĂłryÂś z tych lakierĂłw jest mniej ÂśmierdzÂący/szkodliwy?
MoÂże sÂą wyroby z tych lakierĂłw przystosowanych do prac wewnÂątrz?
Ewentualnie czy mogĂŞ akrylowym lub poliuretanowym pomalowaĂŚ na balkonie przy powiedzmy 0/2 stopniach? |
|
|
|