Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
kefir200 
Wys³any: 2008-09-05, 15:50   Jest mo¿liwe po³±czenie dwóch metod-epoksyd i i reaktywny?
0
UP DOWN

Sk±d: Kêtrzyn
Pewien sprzedawca poleci³ mi po³±czenie dwóch metod zabezpieczenia antykorozyjnego. Doradzi³ pokrycie go³ej blachy Podk³adem reaktywnym (Wash Primer Novola) i na to podk³ad epoksydowy (równie¿ Novola). Problem jeden to to, ¿e w karcie podk³adu reaktywnego jest napisane, ¿e nie mo¿na go pokryæ szpachlówkami,... i podk³adami epoksydowymi. Podobno metoda siê sprawdza - podk³ad reaktywny zabezpiecza wszystkie mikro pory i ewentualne ogniska korozji których nie uda³o siê doczy¶ciæ, a epoksyd jako, ¿e dobrze wszystko wype³nia, poprawia efekt. Co o tym my¶licie?

[ Dodano: 2008-09-05, 17:27 ]
Wybaczcie, ¿e sam odpowiadam na swój post...ale znalaz³em kilka ostrych wymian zdañ na temat, który poruszy³em. Ale jednak proszê o odpowied¼ na postawione pytanie i jakie¶ argumenty.

Dodam, ¿e blacha jest w wielu miejscach spawana, w wielu miejscach korozja by³a bardzo zaawansowana i martwiê siê o korozjê w mikroporach. Zale¿y mi na dobrym zabezpieczeniu samochodu i na d³ugiej wytrzyma³o¶ci antykorozyjnej.

Czy jest jaki¶ produkt, który ³±czy zalety dwóch metod?

Bodzio 
Wys³any: 2008-09-05, 19:37   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Daj reaktywny, pó¼niej akrylowy, nastêpnie epoksyd, szpachlowanie, podk³ad akrylowy, baza/bezbarwny lub akryl Je¶li ju¿ tak chcesz zrobic

kefir200 
Wys³any: 2008-09-05, 21:44   
0
UP DOWN

Tylko czy odciêcie reaktywnego akrylem nie zaprzepa¶ci dzia³ania podk³adu epoksydowego?

Bodzio 
Wys³any: 2008-09-05, 22:35   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Tego nie wiem, technikiem nie jestem. Je¶li bêdziesz u¿ywa³ dobrych materia³ów, to reaktywny i podk³±d akrylowy ca³kowicie wystarczy.

gola 
Wys³any: 2008-09-06, 18:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
kefir200 napisa³/a:
Tylko czy odciêcie reaktywnego akrylem nie zaprzepa¶ci dzia³ania podk³adu epoksydowego?

najwieksza role w tym przypadku gra reaktywny.

krzysztof66
Wys³any: 2008-09-07, 19:53   
0
UP DOWN

Czo³em wszystkim! Zajmujê siê renowacj± pojazdów zabytkowych.Stosujê d³ugi czas reaktywny na wypiaskowane blachy i na to epoksyd.Oba produkty z Novola.Je¶li blachy s± wypiaskowane idealnie i nie ma na nich nawet ¶ladowych ilo¶ci korozji,wtedy dajê sam epoksyd.Wszystko jest ok i nic siê nie dzieje.Na to id± szpachlówki które z kolei odcinam epoksydem i potem podk³ad akrylowy.

kefir200 
Wys³any: 2008-09-08, 22:59   
0
UP DOWN

A co robisz w przypadku gdy pierwszy bêdzie reaktywny?

gola 
Wys³any: 2008-09-08, 23:10   
0
UP DOWN

krzysztof66 napisa³/a:
...Stosujê d³ugi czas reaktywny na wypiaskowane blachy i na to epoksyd...

przeciez juz napisal ;)

lukas
Wys³any: 2008-09-10, 10:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Bodzio napisa³/a:
Daj reaktywny, pó¼niej akrylowy, nastêpnie epoksyd, szpachlowanie, podk³ad akrylowy, baza/bezbarwny lub akryl Je¶li ju¿ tak chcesz zrobic

To co poda³ Bodzio to dobry uk³ad i zdecydowanie bardziej bezpieczny ni¿ epoksyd na wash primer. Bez rozdzielenia akrylem tych dwóch gruntów mo¿e w skrajnie niekorzystnym przypadku doj¶æ do rozwarstwiania.

Benos77
Wys³any: 2008-09-10, 21:56   
0
UP DOWN

Sk±d: Szczecin
lukas napisa³/a:
w skrajnie niekorzystnym przypadku doj¶æ do rozwarstwiania

W skrajnie niekorzystnym przypadku-czyli 1:1000 napraw ;) Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³a¶æ.Jakie¶ tam pewnie ryzyko istnieje ale my¶le ¿e bardzo,bardzo niewielkie.Je¶li nie robisz unikatowego rarytasu z lat piêædziesi±tych to ja bym ryzykowa³.Choæ moim zdaniem ryzyko jest minimalne.

gola 
Wys³any: 2008-09-10, 22:19   
0
UP DOWN

Benos77 napisa³/a:
... Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³a¶æ...

wiec po jakiego grzyba w kartach technicznych na swojej stronie pisza ze nie wolno.
Reaktywny to jest podklad kwasny wiec ja bym uwazal z tym :
Cytat:
... Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³a¶æ...

Benos77
Wys³any: 2008-09-11, 06:53   
0
UP DOWN

Sk±d: Szczecin
gola napisa³/a:
wiec po jakiego grzyba w kartach technicznych na swojej stronie pisza ze nie wolno.

Ja mam taka teoriê ¿e raz kiedy¶, gdzie¶,w skrajnie niekorzystnych warunkach to siê jako¶ pogryz³y te dwa podk³ady i teraz tak pisz± ¿eby ewentualnie unikn±c odpowiedzialno¶ci, ale to jest moja teoria i nikt mi jej oficjalnie nie potwierdzi³ i chyba nie potwierdzi :)

gola 
Wys³any: 2008-09-11, 19:24   
0
UP DOWN

Benos77 napisa³/a:
Ja mam taka teoriê ¿e raz kiedy¶, gdzie¶,w skrajnie niekorzystnych warunkach to siê jako¶ pogryz³y te dwa podk³ady i teraz tak pisz± ¿eby ewentualnie unikn±c odpowiedzialno¶ci, ale to jest moja teoria i nikt mi jej oficjalnie nie potwierdzi³ i chyba nie potwierdzi :)

i u innych producentow tez tak bylo,co?.
Nie tylko novol nie zaleca na reaktywny zywic epoxydowych,dupont rowniez,standox i inni...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: