Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kefir200
|
Wys³any: 2008-09-05, 15:50 Jest mo¿liwe po³±czenie dwóch metod-epoksyd i i reaktywny?
|
0
|
|
|
|
Pewien sprzedawca poleci³ mi po³±czenie dwóch metod zabezpieczenia antykorozyjnego. Doradzi³ pokrycie go³ej blachy Podk³adem reaktywnym (Wash Primer Novola) i na to podk³ad epoksydowy (równie¿ Novola). Problem jeden to to, ¿e w karcie podk³adu reaktywnego jest napisane, ¿e nie mo¿na go pokryæ szpachlówkami,... i podk³adami epoksydowymi. Podobno metoda siê sprawdza - podk³ad reaktywny zabezpiecza wszystkie mikro pory i ewentualne ogniska korozji których nie uda³o siê doczy¶ciæ, a epoksyd jako, ¿e dobrze wszystko wype³nia, poprawia efekt. Co o tym my¶licie?
[ Dodano: 2008-09-05, 17:27 ]
Wybaczcie, ¿e sam odpowiadam na swój post...ale znalaz³em kilka ostrych wymian zdañ na temat, który poruszy³em. Ale jednak proszê o odpowied¼ na postawione pytanie i jakie¶ argumenty.
Dodam, ¿e blacha jest w wielu miejscach spawana, w wielu miejscach korozja by³a bardzo zaawansowana i martwiê siê o korozjê w mikroporach. Zale¿y mi na dobrym zabezpieczeniu samochodu i na d³ugiej wytrzyma³o¶ci antykorozyjnej.
Czy jest jaki¶ produkt, który ³±czy zalety dwóch metod? |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-09-05, 19:37
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
kefir200
|
Wys³any: 2008-09-05, 21:44
|
0
|
|
|
|
Tylko czy odciêcie reaktywnego akrylem nie zaprzepa¶ci dzia³ania podk³adu epoksydowego? |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-09-05, 22:35
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-09-06, 18:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
kefir200 napisa³/a: | Tylko czy odciêcie reaktywnego akrylem nie zaprzepa¶ci dzia³ania podk³adu epoksydowego? |
najwieksza role w tym przypadku gra reaktywny. |
|
|
|
|
krzysztof66
|
Wys³any: 2008-09-07, 19:53
|
0
|
|
|
|
Czo³em wszystkim! Zajmujê siê renowacj± pojazdów zabytkowych.Stosujê d³ugi czas reaktywny na wypiaskowane blachy i na to epoksyd.Oba produkty z Novola.Je¶li blachy s± wypiaskowane idealnie i nie ma na nich nawet ¶ladowych ilo¶ci korozji,wtedy dajê sam epoksyd.Wszystko jest ok i nic siê nie dzieje.Na to id± szpachlówki które z kolei odcinam epoksydem i potem podk³ad akrylowy. |
|
|
|
|
kefir200
|
Wys³any: 2008-09-08, 22:59
|
0
|
|
|
|
A co robisz w przypadku gdy pierwszy bêdzie reaktywny? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-09-08, 23:10
|
0
|
|
|
|
krzysztof66 napisa³/a: | ...Stosujê d³ugi czas reaktywny na wypiaskowane blachy i na to epoksyd... |
przeciez juz napisal |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2008-09-10, 10:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
Bodzio napisa³/a: | Daj reaktywny, pó¼niej akrylowy, nastêpnie epoksyd, szpachlowanie, podk³ad akrylowy, baza/bezbarwny lub akryl Je¶li ju¿ tak chcesz zrobic |
To co poda³ Bodzio to dobry uk³ad i zdecydowanie bardziej bezpieczny ni¿ epoksyd na wash primer. Bez rozdzielenia akrylem tych dwóch gruntów mo¿e w skrajnie niekorzystnym przypadku doj¶æ do rozwarstwiania. |
|
|
|
|
Benos77
|
Wys³any: 2008-09-10, 21:56
|
0
|
|
|
|
lukas napisa³/a: | w skrajnie niekorzystnym przypadku doj¶æ do rozwarstwiania |
W skrajnie niekorzystnym przypadku-czyli 1:1000 napraw Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³a¶æ.Jakie¶ tam pewnie ryzyko istnieje ale my¶le ¿e bardzo,bardzo niewielkie.Je¶li nie robisz unikatowego rarytasu z lat piêædziesi±tych to ja bym ryzykowa³.Choæ moim zdaniem ryzyko jest minimalne. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-09-10, 22:19
|
0
|
|
|
|
Benos77 napisa³/a: | ... Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³a¶æ... |
wiec po jakiego grzyba w kartach technicznych na swojej stronie pisza ze nie wolno.
Reaktywny to jest podklad kwasny wiec ja bym uwazal z tym :
Cytat: | ... Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³a¶æ... |
|
|
|
|
|
Benos77
|
Wys³any: 2008-09-11, 06:53
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | wiec po jakiego grzyba w kartach technicznych na swojej stronie pisza ze nie wolno. |
Ja mam taka teoriê ¿e raz kiedy¶, gdzie¶,w skrajnie niekorzystnych warunkach to siê jako¶ pogryz³y te dwa podk³ady i teraz tak pisz± ¿eby ewentualnie unikn±c odpowiedzialno¶ci, ale to jest moja teoria i nikt mi jej oficjalnie nie potwierdzi³ i chyba nie potwierdzi |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-09-11, 19:24
|
0
|
|
|
|
Benos77 napisa³/a: | Ja mam taka teoriê ¿e raz kiedy¶, gdzie¶,w skrajnie niekorzystnych warunkach to siê jako¶ pogryz³y te dwa podk³ady i teraz tak pisz± ¿eby ewentualnie unikn±c odpowiedzialno¶ci, ale to jest moja teoria i nikt mi jej oficjalnie nie potwierdzi³ i chyba nie potwierdzi |
i u innych producentow tez tak bylo,co?.
Nie tylko novol nie zaleca na reaktywny zywic epoxydowych,dupont rowniez,standox i inni... |
|
|
|