Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
aiwan4
Wysłany: 2017-03-10, 21:28   Problem z rozcagniĂŞciem otworu na drzwi oraz bÂłotnika tyÂł
0
UP DOWN

Bardzo bym prosiÂł o podpowiedz ,co jeszcze zrobiĂŚ by otwĂłr dzrwi wraz z bokiem tylnym bÂłotnikiem cofnoÂł sie o 1 cm.
Opisze stan i wyglÂąd auta
Auto to Peugeot 207 rok 2008 drzwi 5 . Jest po uderzeniu w tylnÂą furtke,oraz siÂła zakoĂączyÂła dziaÂłaĂŚ na furtce przedniej.Chodzi o lewe dwie furtki.PodÂłoga nie ruszona,dach nie ruszony.
Natomiast prĂłg pod tylnymi drzwiami i aÂż za sÂłupek w kierunku do przodu ciut sie spracowaÂł.
Ale jak mĂłwiÂłem podÂłogi nie naruszyÂło,
Natomiast poprzez centralne uderzenie w sam œrodek p³ata drzwi tylnych,b³otnik tylny wciagn¹³ sie i pomniejszy³ otwór drzwiowy o 8 mm. Furtka po za³ozenieu zachodzi na b³otnik.
PodczepiÂłem siĂŞ z przodu oraz z tyÂłu, na mocowaniu belek tyÂł i przĂłd,ciagne za tyÂł ale jak nic otwĂłr sie nie powieksza,wspomagam sie rozpierakiem podpartym o nadkole prawe najgrubsze miejsce i staram sie wypychaĂŚ ciut ,na wysokoÂści rygla, bo mimo wszystko sÂą dwie faÂłdy w miejscu przy drzwiach na siedzisku kanapy-znaczy mowa o podÂłodze pod kanapÂą
I NIC-CIAGNO£EM ZA B£OTNIK-WSPAWA£EM SIÊ w miejscu gdzie mocuje sie slizg zderzaka ale efekt taki ¿e wyrwa³em blache
Prosze powiedzcie-czy jeÂśli odwierce spawy w miejscu pogniecionego progu i wytne ten odcinek to czy ulÂże oporowi jaki stawia bÂłotnik-czy bedzie Âłatwiej.
Auta lakieruje i tworze mechanikie i nie raz biore jakieœ auto na francuzie i robie sobie go by poza obs³ug¹ klientów we warstacie coœ zarobiÌ jeszcze,ale cholercie nie trafi³a mnie sie taka zagwozdka,co zrobiÌ-ramy nie mam na natomist moge z ty³u i z przodu ciagn¹Ì si³ownikami do 10 ton,chydraulicznie.
Szybe przĂłd wycioÂłem-podpowiedzcie jak daĂŚ sobie z tym rade
UMIESZCZAM ZDJECIA W ZAÂŁÂĄCZNIKACH

20170308_172457.jpg
widok odksztaÂłceĂą 1
Plik ściągnięto 105 raz(y) 2.28 MB

20170308_172415.jpg
widok odksztaÂłceĂą 2
Plik ściągnięto 71 raz(y) 2.36 MB

20170306_121331.jpg
widok odksztaÂłceĂą 3
Plik ściągnięto 82 raz(y) 1.57 MB

aiwan4
Wysłany: 2017-03-10, 21:38   
0
UP DOWN

A warstat mam w Pabianicach jestem z Âłodzi
Dodaje jeszcze zdjecia-podpowiedzcie prosze 28 lat dÂłubie i zachciaÂło mnie sie pokonaĂŚ problemy i dylematy blacharza
A szczerze mĂłwiÂąc skusiÂłem sie bo auto ma tylko 70 tys przebiegu i tylko jedyny ferel jest zarejestrowane i z salonu wraz z fakturÂą zakupu i jeden wÂłasciciel
ZbrzydÂł mi tak juÂż Âże z checiÂą juz bym nie naprawiaÂł i pozbyÂł sie tyle Âże wszystko juÂż kupiÂłem tzn drzwi itp
Bardzo prosze pomó¿cie bym jutro jak skoùcze robiÌ dwumas klientowi móg³ sie zabraÌ z nowa nadziej¹ i energi¹

20170308_185338.jpg
widok z góry patrz¹ w dó³
Plik ściągnięto 67 raz(y) 2.3 MB

20170308_172803.jpg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 1.36 MB

hematol 
Wysłany: 2017-03-10, 23:27   
0
UP DOWN

Najpierw naciÂągasz auto potem wycinasz ĂŚwiartke,oczywiscie dobrze pomierzyĂŚ wszystko.
MoÂże te filmiki coÂś ci pomogÂą.
https://www.youtube.com/user/tussik01/videos
Bez ramy watpie ,zebyÂś coÂś zdziaÂłaÂł.

aiwan4
Wysłany: 2017-03-10, 23:42   
0
UP DOWN

oczywiœcie ja znam jolejnoœc w jakiej winno sie wyci¹Ì i wstawiÌ
dziekuje kaÂżda rada jest cenna
pytaj¹c czy mo¿na wierw wyci¹Ì by ulzyÌ sobie naciaganie-czy to mi pomo¿e
wydaje mi siĂŞ Âże rama by napewno uÂłatwiÂła takÂą naprawe aczkolwiek myÂśle Âże nie jest ona aÂż tu tak nieodzowna-pewnie poszÂło by jak masÂło na ramie.
Zapytam jeszcze czy mocowanie do belki z przodu i z tyÂłu jest poprawne ,czy winnem zamocowaĂŚ siĂŞ w innym miejscu-gdzie
chodzi mi by zniwelowac w jak najwiekszym stopniu opĂłr

aiwan4
Wysłany: 2017-03-11, 00:14   problem z naciÂąhnieciem
0
UP DOWN

oczywiœcie ja znam jolejnoœc w jakiej winno sie wyci¹Ì i wstawiÌ
dziekuje kaÂżda rada jest cenna
pytaj¹c czy mo¿na wierw wyci¹Ì by ulzyÌ sobie naciaganie-czy to mi pomo¿e
wydaje mi siĂŞ Âże rama by napewno uÂłatwiÂła takÂą naprawe aczkolwiek myÂśle Âże nie jest ona aÂż tu tak nieodzowna-pewnie poszÂło by jak masÂło na ramie.
Zapytam jeszcze czy mocowanie do belki z przodu i z tyÂłu jest poprawne ,czy winnem zamocowaĂŚ siĂŞ w innym miejscu-gdzie
chodzi mi by zniwelowac w jak najwiekszym stopniu opĂłr

hematol 
Wysłany: 2017-03-11, 01:07   
0
UP DOWN

aiwan4 napisał/a:
Zapytam jeszcze czy mocowanie do belki z przodu i z tyÂłu jest poprawne

o jakÂą belkĂŞ Ci chodzi?
Ja dzisiaj naciagaÂłem podÂłuÂżnice okoÂło 3cm zawiniĂŞta,naprawdĂŞ ciĂŞzko to zrobiĂŚ bez ramy,blaszka niby cienka ale "ma moc",w koĂącu zrobiÂłem.
Co do wycinania przed naci¹ganiem to odradzam,lepiej najpierw naci¹gn¹Ì niech to wszystko wróci na swoje punkty,jak pierw wytniesz to nie bedziesz wiedzia³ gdzie te profile wewn. powinny sie znajdowac,to tak w skrócie.
Moja rada dogadaj sie z blacharzem niech ci to naciÂągnie na ramie,reszte juz powinienes sobie poradziĂŚ.
Taka wskazĂłwka,warto robiĂŚ blacharke dokÂładnie bo jak coÂś odpuÂścisz ;) to sie potem zemÂści,tak,Âże bedziesz ÂżaÂłowaĂŚ i nic nie bedzie pasowaĂŚ ;)

aiwan4
Wysłany: 2017-03-11, 07:34   
0
UP DOWN

miaÂłem na mysli belkĂŞ przykrecana do podÂłuÂżnic a bedÂącÂą pod zderzakiem
generalnie nie mĂłwi siĂŞ inaczej na ten element jak tylko belka
dziĂŞki za sugestie
ale bede nadal sam próbowa³-poniewa¿ wiekszoœÌ tych moich francuzów kupowanych by³a oddawana do blachcarza i ciagniete by³y miedzy s³upami

aiwan4
Wysłany: 2017-03-11, 19:37   
0
UP DOWN

DziĂŞkujĂŞ za wszystkie udzielone mi rady, mi laikowi, ktĂłry o temacie nie ma pojĂŞcia.

OczywiÂście nie oddaÂłem auta do blacharza poniewaÂż szkoda mi kasy, Âżeby ktoÂś coÂś zarobiÂł, lepiej siĂŞ zmĂŞczyĂŚ, narobiĂŚ, a Polakowi nie daĂŚ zarobiĂŚ.

Specjalnie zaznaczyÂłem, iÂż mam mechanikĂŞ od 25 lat, a nie prowadzĂŞ napraw garaÂżowych, dlatego nie powinienem siĂŞ braĂŚ za coÂś czego nie umiem i nie mam o tym pojĂŞcia.
Zrobi³em jednak ten bok, no có¿ linie siê nie zgadzaj¹ na tylnych drzwiach, ale nic, teraz bêdê kombinowa³ z przespawywaniem Ìwiartki i mo¿e nadszpachlujê z 1cm rantu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

W kaÂżdym bÂądÂź razie Bon Voyage koledzy.

ks63b 
Wysłany: 2017-03-11, 21:26   
0
UP DOWN

przecie takÂą robotĂŞ to jeden wieczĂłr siĂŞ robi ;;;;

kolego wysÂłaÂłem Ci PW..

POZDRAWIAM

aiwan4
Wysłany: 2017-03-12, 13:34   
0
UP DOWN

:spoko: :spoko: :spoko:
No i koledzy-otrzymaÂłem peÂłen pakiet informacji dodatkowych
wÂłaÂśnie od kolegi z ostatniego postu-SUPER DZIEKUJE
pewnie bym jak idiota ciÂągnoÂł za tyÂł auta az by mi 2 sie zrobiÂły
DZIEKUJE

aiwan4
Wysłany: 2017-03-12, 13:39   
0
UP DOWN

A dodam jeszcze Âże post z dopiskiem BON VAGE czy jak tam nie wiem skÂąd sie wzioÂł
wiem Âże pisaÂłem dÂłuÂższy i nie pisaÂłem o 1 cm szpachli BOÂŻE PRZECIE TO W BETONIARCE trza by byÂło urobiĂŚ
wydaje mi sie Âże moderator przeredagowaÂł mĂłj post-bo byÂł on peÂłen zalu i jadu za brak wsparcia
JEJ-przeciez Âżeby napisac BON V.......koledzy to trzeba byĂŚ kimÂś dziwnym ,a jak tak nie klechtam z ludziami

aiwan4
Wysłany: 2017-03-12, 13:45   
0
UP DOWN

Zaznacze jeszcze ¿e nie zezwalam na grzebanie w moich postach -jesli drogi kolego nie podoba cie siê to usuù. Ale nie wk³adaj s³ów w moje usta-LAIK ¯E NIBY JESTEM
laik to ktoÂś taki kto trzyma srubokret 20 razy do roku-lepiej by brzmiaÂło -Nie douczony
bo 28 lat temu skoĂączyÂłem tech samochodowe i jako prace dyplomowÂą klepaÂłem bÂłotnik od Tatry
wiec prosze uprzejmie nie - pisac nic za mnie -drogi MODERATORZE

KK 
Wysłany: 2017-03-13, 01:54   
0
UP DOWN

ProszĂŞ nauczyĂŚ siĂŞ pisaĂŚ panie aiwan4, poniewaÂż piszÂąc jak dziecko, nie moÂżna wywnioskowaĂŚ czy mamy do czynienia z 16 letnim mÂłodzieĂącem, czy z 70 letnim panem z alzhaimerem.
W technikum samochodowym te¿ tego uczyli, czyli nauka nie powinna iœÌ w las.

aiwan4
Wysłany: 2017-03-18, 19:40   
0
UP DOWN

nie naucze siĂŞ i nie chce i wszystko -zostanie ci tylko prosiĂŚ a mi pisanie jak dziecko w wieku 70 lat z z jakimÂś tam hamerem-ale gÂłownie z pĂŞtem wywalonym na wpisy nie dotyczÂące tematu-
a w tech 30 lat temu ,czego ty zapewne nie pamietasz byÂły rĂłzne kierunki nauczania a prace dyplomowÂą kaÂżdy wybieraÂł sobie sam.TakÂże nie masz nic do powiedzenia w temacie ktĂłry zostaÂł juz wyczerpany-gdybyÂś umiaÂł czytaĂŚ ,co jest wÂątpliwe to wiedziaÂł byÂś w jakimtemacie otwieraĂŚ otwĂłr gĂŞbowy.

przemo1972 
Wysłany: 2017-03-18, 22:47   
0
UP DOWN

:shock: :shock: :D :> :rotfl:
Nie chce tu nic namieszac, ale niektorzy userzy tego forum nauczyli sie korzystac z serwera VPN i maja zludzenie ze sa anonimowi ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu