Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
poorchava
Wysłany: 2008-09-14, 22:55   szpachlowanie gÂłebokich rys
0
UP DOWN

Mam taki problem: wyjecha³em na pare tygodni i zostawi³em auto na chodniku pod domem. Wróci³em, i jak umy³em auto to siê okaza³o ¿e obydwa tylne nadkola s¹ porysowane do samej blachy, z jednej strony chyba ktos mocno zderzakiem przytar³, z drugiej gwóŸdŸ pewnie. Auto to bia³a Corsa B z 11 latami na karku, wiêc postanowi³em sam cos zrobiÌ z tym fantem, ¿eby nie p³aciÌ XXX z³otych za malowanie auta wartego 2000.

PoczytaÂłem trochĂŞ tu i Ăłwdzie i uÂłozyÂłem sobie taki plan:
1) szlifujĂŞ miejsca dookoÂła rys np papierem 1200
2) odtÂłuszczam jakimÂś rozpuszczalnikiem
3) zasmarowujĂŞ rysy szpachlÂą i czekam aÂż stwardnieje
4) szlifujĂŞ wyschniĂŞtÂą szpachlĂŞ 1200 a potem 2000 na mokro, Âżeby byÂła 'na gÂładko' z powierzchniÂą
5) pryskam biaÂły podkÂład (w sprayu)
6) pryskam biaÂły lakier (teÂż w sprayu)
7) pryskam bezbarwnym
8) polerujĂŞ pastÂą tempo do usranej smierci czyli aÂż bĂŞdzie w miarĂŞ Âładnie

I teraz parĂŞ pytaĂą:
1) Najwazniejsze. Czy to co napisaÂłem powyzej ma mniej wiĂŞcej rĂŞce i nogi czy to w ogĂłle trzeba zrobic inaczej?
2) Jak wyszlifowaÌ 'wnêtrze' rys, tzn samo wg³êbienie w blachach. Nie chcê, ¿eby szpachla odpad³a albo coœ w tym rodzaju.
3) rozpuszczalnik to moÂże byĂŚ zwykÂłe starosÂłowiaĂąskie nitro czy trzeba czegos bardziej wyszukanego?
4) ile wartsw podkÂładu i biaÂłego lakieru pryskaĂŚ?
5) Trzeba to w ogĂłle pokrywac bezbarwnym? To jest taki zwyczajny biaÂły lakier typu "najtaĂąszy w salonie". (Auto byÂło kupowane jako firmowe i miaÂło byĂŚ przede wszystkim tanie)
6) Czy w lakierni moga mi napeÂłniĂŚ wymieszanym pod kolor lakierem spraya? Bo problem jest taki, Âże ten lakier na aucie nie jest caÂłkiem biaÂły tylko taki raczej "biaÂły z dodatkiem 400tys przebiegu i 11 lat stania pod chmurkÂą", czyli trochĂŞ ciemniejszy. Jezeli to moÂżliwe to czy ma ktos pojĂŞcie gdzie we WrocÂławiu robiÂą cos takiego?

Za koniec zaznaczam, Âże nie chodzi mi o niewiadomo jaki efekt, tylko o to, Âżeby nie byÂło widaĂŚ za bardzo rys i Âżeby nie zaczĂŞÂły korodowaĂŚ albo coÂś.

Johny Bravo
Wysłany: 2008-09-15, 00:06   
0
UP DOWN

Po
1. sprzedaj mi tÂą corse za 2tys... :spoko:

plan:
1) szlifujĂŞ miejsca dookoÂła rys np papierem p320
2) odtÂłuszczam zmywaczem silikonowym
3) zasmarowujĂŞ rysy szpachlÂą i czekam aÂż stwardnieje
4) szlifujĂŞ wyschniĂŞtÂą szpachlĂŞ p240 a potem p400 na sucho Âżeby nie wciÂągnĂŞÂła wody
5) pryskam biaÂły podkÂład (w sprayu) i przycieram p800 na mokro, delikatnie aby nie przetrzeĂŚ
6) pryskam biaÂły lakier (teÂż w sprayu)
7) czekam tydzieù, przecieram ca³oœÌ p2000
8) polerujê past¹ farecla i g¹bk¹ bia³¹.

Jedyny spray jaki siĂŞ do tego nadaje to chyba motip.

poorchava
Wysłany: 2008-09-16, 00:46   
0
UP DOWN

kolejne pytanie:
kupi³em szpachlê uniwersaln¹ novola i do niej jest do³¹czony utwardzacz w takiej ma³ej tubce. Ile sie tego daje i kiedy do tej szpachli, która jest w puszce? Bo na puszce nic nie pisze.

edit: nevermind, znalazÂłem na stronce novola :)

lopez
Wysłany: 2008-09-16, 09:55   
0
UP DOWN

poorchava napisał/a:
Bo na puszce nic nie pisze.

powinno byc napisane, utwardzaczu masz tyle zeby wystraczylo na cala szpachle.

nie mieszasz wszystkiego razem bo wszystko zmarnujesz to po wymieszaniu szybko twardnieje,

wymieszaj najperw troche nie duza ilosc i naluz na rysei rozprowadz, nie rob tego za dlugo to po chwili stwardieje a jak ty bedziesz ciagle po tym packa ciagal to zacznie ci sie walkowaĂŚ spachla ,

przytrzyj i oczen jak pokrylo , jesli bedzie trzeba to mozesz znowu wymieszac i nalozyc na to samo miescie szpachle

kalbi 
Wysłany: 2008-09-16, 11:11   
0
UP DOWN

ogólnie to ja rys nie szpachluje bo to potem i tak posiada i rysa za jakiœ czas wyjdzie(si¹dzie) Profi to powinno siê rozci¹Ì maszynk¹ i podk³ad bez szpachlowania...

gola 
Wysłany: 2008-09-16, 12:48   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
...bo to potem i tak posiada i rysa za jakiÂś czas wyjdzie(siÂądzie)
Profi to powinno siê rozci¹Ì maszynk¹ i podk³ad bez szpachlowania...

Dokladnie,zeszlifowac do blachy miejsce gdzie jest rysa,nastepnie podklad,przeszlifowac podklad i lakier.

zouzaty 
Wysłany: 2008-09-16, 17:39   
0
UP DOWN

ROZSZLIFUJ te rysy by byla plaska powierzchnia wtedy jak stwierdzisz ze masz wglebienie uzyj kitu szpachlowego a jezeli go nie ma to mozesz od razu siegnac po podklad!!! samych rys i odpryskow po kamieniach sie nie szpachluje jak juz koledzy tu podpowiadaja (bo to posiada itd...) milej zabawy i pozdrawiam

poorchava
Wysłany: 2008-09-16, 20:19   
0
UP DOWN

hmm... wyglÂąda na to, Âże nawaliÂłem za duzo szpachli :(

Jak da³em szpachlê i wyszlifowa³em papierem tak ¿eby by³o g³adko, to wygl¹da³o ¿e wyjdzie dobrze, a jak pomalowa³em to wygl¹da to jakbym mia³ b¹bla rdzy wielkoœci talerza obiadowego pod lakierem :( :( . Jest na to jakieœ wyjœcie inne ni¿ kupiÌ/po¿yczyÌ jak¹œ szlifierkê k¹tow¹ czy inna gumówkê i zjechaÌ do blachy?

kalbi 
Wysłany: 2008-09-17, 18:27   
0
UP DOWN

jak nie masz maszynki to rozetnij to papierem 220 na mokro na klocku, Âżeby byÂło rĂłwno i podkÂład

mebArth 
Wysłany: 2008-09-17, 20:16   
0
UP DOWN

Skoro juz ma szpachle na elemencie to nie zabardzo na mokro to leciec - szpachla "pije" wode.

kalbi 
Wysłany: 2008-09-17, 20:40   
0
UP DOWN

a czy ja pisalem by ci¹³ szpachle na mokro?? chodzi mi o rozcieùcie rysy na klocku, a nie szpachle! Szpachla jest tam wogole niepotrzebna bo siadzie nied³ugo i ryse bedzie i tak widaÌ wiêc g³upiego robota

poorchava
Wysłany: 2008-09-18, 02:46   
0
UP DOWN

skombinowaÂłem maszynĂŞ i zjechaÂłem na rĂłwno 160, 200, 320 i 400 a potem daÂłem podkÂład. Narazie wyglÂąda nieÂźle. Jutro go jeszcze oszlifuje 800 i dam lakier, zobaczymy jak to bĂŞdzie :)

jacklack 
Wysłany: 2008-09-18, 13:07   
0
UP DOWN

Nie rozumiem jak moÂżna w dzisiejszych czasach szlifowaĂŚ :) szpachle na wodĂŞ JeÂżeli szlifujemy szpachle papierem Âściernym na sucho to na szpachli i na jej obrzeÂżach sÂą rysy,podstawÂą jest aby przeszlifowaĂŚ to wszystko papierem 240 maszynÂą nie moÂże zostaĂŚ ani jedna rysa po papierze 120 jeÂśli zostanie to na pewno podkÂład i lakier siÂądzie ;)

[ Dodano: 2008-09-18, 13:27 ]
szpachla poliestrowa jest jak gÂąbka ktĂłra chÂłonie wode tylko gÂąbke wyciÂśniesz a szpachli nie :)wiĂŞc jeÂśli zamkniesz nasiÂąkniĂŞtÂą wodÂą szpachlĂŞ podkÂładem i lakierem korozja murowana Lakiernictwo kieruje siĂŞ juÂż od dawna ku obrĂłbce szpachli, podkÂładu, lakieru na sucho :spoko:

adek1987
Wysłany: 2008-10-18, 15:30   
0
UP DOWN

czyli szpachle dociera sie na sucho? ja zawsze robilem na mokro, czekalem ze 2 dni az dobrze wyschnie i dawalem podklad. Moglby ktos wyjasnic mi dokladnie jak na sucho sie to robi zeby rysy niezostaly? Z gory dzieki

kalbi 
Wysłany: 2008-10-18, 16:34   
0
UP DOWN

odpowiednia gradacja i rys nie bĂŞdzie...
-80
-120
-220
-320
musisz kasowaĂŚ ryski na szpachli oraz te na obrzeÂżach. Najlepiej robiĂŚ to maszynkÂą.

mebArth 
Wysłany: 2008-10-19, 09:52   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
odpowiednia gradacja i rys nie bĂŞdzie...
-80
-120
-220
-320
musisz kasowaĂŚ ryski na szpachli oraz te na obrzeÂżach. Najlepiej robiĂŚ to maszynkÂą.

Musi skasowac ryski bo to ONE wÂłasnie siadajÂą. Ja robie tak ze za ryskami 240 na krÂązku robie szlif, zakÂładam CAÂŁOSC wykonczeniĂłwkÂą i startuje od 240 na klocku i koncze 360 na maszynce. WykonczeniĂłwka mi zalepia to co co sie przedarÂło za szpachlÂą. Tak jak mĂłwisz tez mozna ale moÂże zrobi doÂła za ÂłatÂą Âżeby rysy zdjÂąc. WykonczeniĂłwka eliminuje takie wypadki.

przemo1972 
Wysłany: 2008-10-23, 20:10   
0
UP DOWN

Adek,ajlepiej przyjmij sobie taka zasade: Reasumujac, numer papieru zawsze mnozysz przez 2.Np. zaczynasz od obrobki szpachli papierem 100, a wiec po skonczeniu pracy tym papierem wychodzisz z rys po nim papierem nr.200 (w sklepach maja 180 i 220 -spoko mozesz jechac obydwoma) Ze 180 wychodzisz papierem 360 . To bedzie odpowiednia gradacja pod primer,ktory z kolei obrabiasz papierem ...720 ;) a ze takiego papieru nie ma to najblizej do 800 (Ale ten primer dla uproszczenia mozesz na start 400 potraktowac -pod warunkiem ze caly matowany obszar bardzo dokladnie poprawisz 800)Mowimy tu caly czas o obrobce recznej na mokro-mam na mysli podklad. I TERAZ NAJWAZNIEJSZE:
Jezeli uzywasz maszyny (obrobka na sucho) to musisz przyjac ze numer papieru dzielisz na 2, tj. jezeli chcesz otrzymac powierzchnie taka jaka daje papier nr.800( recznie na mokro) to jedziesz papierem 400(na sucho) ...Ufff ;)

kalbi 
Wysłany: 2008-10-23, 21:59   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
ezeli uzywasz maszyny (obrobka na sucho) to musisz przyjac ze numer papieru dzielisz na 2
z matmy kiepsko...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu