Autor |
Wiadomo¶æ |
|
S1lton
|
Wys³any: 2018-02-25, 13:07 E30 Schwarz 2 668, g³êbia koloru
|
0
|
|
|
|
Witam.
Przymierzam siê do lakierowania mojej e30. Kolor czysty czarny, baza standox rozpuch standox klar standox extreme. Czyta³em ju¿ nie jeden raz o lakierowaniu samym bezbarwnym kilka krotnie aby uzyskaæ wiêksz± g³êbiê koloru. Czy na czystym czarnym wgl to co¶ zmieni? Czy ten bezbarwny bêdzie siê nadawa³ do takiej metody? Ewentualnie w jaki sposób m±drze to zrobiæ ¿eby mia³o to rêce i nogi? |
|
|
|
|
MichuMachu
|
Wys³any: 2018-02-26, 11:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 347
|
Nic nie zmieni je¶li dasz grubej lakieru bezbarwnego.
Powiem Ci tylko tyle ¿e jak nie masz sterylnych warunków na czysty czarny kolor to nalapiesz tyle syfow na elementach ze potem bedziesz mia³ problem wykasowaæ. Nastêtna sprawa jak go dobrze nie wysuszysz zaczniesz wycinaæ syfy i polerowac to efekt bêdzie taki ze doschnie pozniej ale dostanie duzego skurczu a co za tym idzie nie bêdzie czystego odbicia tylko niewyrazne . Moja rada jak chcesz malowaæ w gara¿u to pojezdzij z tym lakierem ca³e lato takim jak wyjdzie z pod pistoletu dopiero potem tnij i poleruj. Wtedy bêdzie juz mo¿e w jakim¶ dostatecznym stopniu doschniety. Pozdrawiam |
|
|
|
|
krzyhu555
|
Wys³any: 2018-02-26, 13:11
|
0
|
|
|
|
S1lton, lepszym wyj¶ciem bêdzie polakierowanie czarnym akrylem, potem matowanko i bezbarwny, lakieruje tak wszystkie klasyki efekt o wiele lepszy ni¿ baza i klar, standox extreme to super lakier szybko podsycha i fajnie siê rozlewa, jednak dla mnie lepszym klarem jest standox platinum bardziej "t³usty" jednak wymaga wygrzania. |
|
|
|
|
S1lton
|
Wys³any: 2018-02-26, 17:08
|
0
|
|
|
|
Hmm no tak macie racjê we dwóch, jednak extreme Szybko schnie a ja jestem w stanie utrzymaæ temperaturê w gara¿u oko³o 25 stopni jak na dworze -20. My¶lê ¿e w tej temp prze weekend powinien wyschnac. A jaka bêdzie ró¿nica je¿eli polakieruje go akrylem a ba nastêpny dzieñ Bezbarwnym? |
|
|
|
|
krzyhu555
|
Wys³any: 2018-02-26, 20:29
|
0
|
|
|
|
Ró¿nica jest ogromna, zrób sobie próbki a zobaczysz extreme to ekstremalny lakier im bardziej wilgotno tym szybciej sie utwardza, jak zlejesz pod³oge wod± i masz 20 stopni to nie zd±¿ysz pistoletu umyæ a lakier ju¿ py³osuchy na calaka tylko wolny utwardzacz, jak bêdziesz lakierowa³ baz± to musisz do bazy dodaæ utwardzacz, w karcie technicznej w"uwagi" masz proporcje. Je¶li chodzi o kilka warstw lakieru to nie ma problemu, lakierujesz na drugi dzieñ szlif i znowu klar powodzenia, |
|
|
|
|
S1lton
|
Wys³any: 2018-02-27, 21:39
|
0
|
|
|
|
Ok to robiê tak ¿e najpierw akryl a po kilku dniach sam bezbarwny.
Radzi³bys ³ac do tego bezbarwnego rozpuszczalnik? On sam w sobie jest strasznie rzadki |
|
|
|
|
krzyhu555
|
Wys³any: 2018-02-28, 05:41
|
0
|
|
|
|
Absolutnie ¿adnych rozpuszczalników, to rzadkie jak woda, ja pierwsz± warstwe aplikuje tak na 70% druga wylana, a wtr±cenia poleruj zaraz na drugi dzieñ bo potem bêdziesz musia³ sie bardziej namêczyæ pozdr. |
|
|
|