Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
dawidd
Wysłany: 2018-03-12, 14:57   lakierowanie lamp, wylewanie klaru na lustro - jak?
0
UP DOWN

Witam
Maluje juz jakieÂś 2 lata i jestem samoukiem, nie mam nikogo kto by coÂś podpowiedziaÂł. CiÂągle wraca mi ten sam problem. Jak wylaĂŚ klar czy akryl na idealne lustro?
NajczĂŞÂściej takiej powÂłoki nie potrzebuje, ale teraz lampy malowaÂłem i wyszÂło jak dla mnie Âśrednio. Pod palcem jest co prawda gÂładko, ale nie o taki efekt mi chodzi.

Co robiĂŞ zÂłe? Maluje w specjalnie stworzonym do tego pomieszczeniu z wentylacja i ogrzewaniem (gazowym). W lato efekt jest podobny, wiec to raczej nie kwestia wilgoci w powietrzu. Temp sie waha 20-30s Pistolet to iwata Air Gunsa AZ3 HTE2AV / 1.3, ale czasami uÂżywam taniego rynkowego pistoletu i efekt ten sam.

Ze wzglĂŞdu, ze nie maluje w komorze zawsze uÂżywaÂłem szybkich utwardzaczy - moÂże tu jest przyczyna? Bezbarwny to dyna clear 3000 + szybki utwardzacz z dyna. Akryl np biaÂły uÂżywam z novolu + szybki utwardza h5120.
Powietrze z kompresora leci przez 2 odwadniacze, do pistoletu u¿ywam wêza 10mm, manometr pod pistoletem, ciœnienie 2-2,5bara. Zwiêkszanie ciœnienia nie daje po¿¹danego efektu, podobnie jak dolewanie wiêkszej iloœci rozpuszczalnika, sprawdza³em od 10-30 %

Co jeszcze moÂże byĂŚ nie tak? Co robiĂŞ Âźle?

IMG_20180310_122831.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 343.23 KB

kalbi 
Wysłany: 2018-03-12, 18:47   
0
UP DOWN

jak chcesz g³adko to zapomnij o szybkich utw i rozcieùczalnikach. Dodatkowo w³ó¿ lakier przed aplikacj¹ do ciep³ej wody aby lepiej siê uk³ada³. Do tej Dyny 3000 daj utw normalny - przecie¿ ten lakier i tak na normalnym schnie chyba z pó³ godziny w 20 stC i jak go rozcieùczasz do minimalnie z 5% albo i wcale bo on jest rzadki

dawidd
Wysłany: 2018-03-12, 19:26   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
Dodatkowo w³ó¿ lakier przed aplikacj¹ do ciep³ej wody aby lepiej siê uk³ada³.

Trzymam lakier w pomieszczeniu z temp 20st. To do ilu go ogrzaĂŚ w tej wodzie?

kalbi 
Wysłany: 2018-03-13, 17:24   
0
UP DOWN

dyny 3000 nie musisz wkÂładaĂŚ do ciepÂłej wody bo ona i tak jest rzadka. Bardziej gĂŞstsze lakiery moÂżna delikatnie podgrzaĂŚ w wodzie.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu