|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
muczacz
|
Wys³any: 2018-05-10, 05:50 Baza Novola - czas przydatno¶ci
|
0
|
|
|
|
Witam,
nurtuje mnie pewna sprawa. W sierpniu 2017 lakierowa³em czê¶ci motocyklowe i zosta³o mi trochê bazy, która równie¿ w tamtym czasie zosta³a ¶wie¿o z mieszalni zakupiona. W³a¶nie szlifuje podk³ad akrylowy i zastanawiam siê, czy mogê jej jeszcze u¿yæ. Baza by³a przez ten czas zamkniêta w plastikowym pojemniczku, który by³ szczelnie i "na bogato" owiniêty ta¶m±. Zagl±da³em teraz do ¶rodka to jest p³ynna tylko zrobi³a siê gêsta, bo pewnie wyparowa³o trochê rozpuszczalnika. Mogê ni± jeszcze nabiæ pistolet? Oczywi¶cie da³bym wiêcej rozcieñczalnika aby uzyskaæ wymagan± p³ynno¶æ.
Dziêki z góry!
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
muczacz
|
Wys³any: 2018-05-10, 20:18
|
0
|
|
|
|
z góry przepraszam za post pod postem.
W miêdzyczasie dowiedzia³em siê baza mozê staæ spokojnie nawet rok, ale jest jeszcze kwestia lakieru i jego utwardzacza. Lakier wiem, ¿e mogê jeszcze u¿yæ, ale co z utwardzaczem? Mój utwardzacz do lakieru by³ otwarty ponad 8 miesiêcy temu. Mogê go jeszcze ¶mia³o wymieszaæ przy nadchodz±cym lakierowaniu? Le¿a³ szczelnie zamkniêty w suchym otoczeniu w temp. oko³o 20*. Lakier to Novakryl 570. |
|
|
|
|
muczacz
|
Wys³any: 2018-05-12, 15:37
|
0
|
|
|
|
Panowie nie wszyscy naraz proszê, bo siê OT zrobi³ A tak na powa¿nie ju¿ wiem co i jak. Mo¿e kiedy¶ kto¶ bêdzie mia³ takie pytanie jak ja, to napiszê co wiem. Generalnie otwierany utwardzacz do lakieru mo¿na u¿yæ po takim czasie jak w moim przypadku, o ile nie zmieni³ on barwy na mlecz± ani nie zmieni³ konsystencji, bo lakier ju¿ siê nie utwardzi jak powinien. |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|