Autor |
Wiadomość |
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-08-29, 15:22 PrzejÂście szpachlĂłwka-stary lakier
|
0
|
|
|
|
S³uchajcie, szpachlujê w³aœnie wszystkie drzwi od Golfa III. Powierzchnie po szpachlowaniu wysz³y zadowalaj¹co równo tylko w niektórych miejscach tam gdzie jest przejœcie stary lakier-szpachlówka widaÌ je. Na razie wygl¹da to tak, ¿e na obrabiane powierzchnie po³o¿y³em podk³ad akrylowy w sprayu (na razie, ¿eby szpachlówka nie dynda³a na wierzchu, docelowo ma byÌ akryl wype³niaj¹cy) na to kontrolnie da³em najtaùszy spray byle siê b³yszcza³ pod œwiat³o i w ten sposób zauwa¿y³em te przejœcia. Dodam, ¿e wczeœniej wspomniane, s¹ absolutnie niewyczuwalne pod palcem. Teraz pytanie co z tym zrobiÌ? Czy po po³o¿eniu podk³adu wype³niaj¹cego oczywiœcie w dwóch warstwach i spolerowaniu tego pod lakierowanie ju¿ baz¹ takie przejœcia nie bêd¹ widoczne, czy jeszcze raz to przeszpachlowaÌ a mo¿e coœ innego zrobiÌ? Dodam, ¿e jestem amatorem choÌ nie robiê tego pierwszy raz . Jak bêdê mia³ mo¿liwoœÌ to spróbujê zrobiÌ jakieœ zdjêcia tego. |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2018-08-30, 09:34
|
0
|
|
|

|
Kolego, chyba nie masz zamiaru zostawiaĂŚ tego spraja? ZresztÂą nawet jakbyÂś chciaÂł to i tak bĂŞdziesz musiaÂł zdzieraĂŚ
Czym obrabiasz szpachlĂłwkĂŞ w sensie jakie narzĂŞdzie, jakie gradacje? |
|
|
|
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-08-30, 10:44
|
0
|
|
|
|
Szpachlówka wykaùczaj¹ca wstêpnie obrabiana jest szlifierk¹ oscylacyjn¹ papierem 120. Ostateczne wyprowadzenie 150 i 240 klockiem. Na koniec wyeliminowanie rys maszynowo papierem 320. Tego b³yszcz¹cego spray'a nie mam zamiaru zostawiaÌ, on pe³ni tylko rolê kontroln¹. Pod wykaùczaj¹c¹ w g³êbsze ubytki da³em szpachlówkê z w³óknem. |
|
|
|
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-09-03, 15:56
|
0
|
|
|
|
Zamieszczam dwa zdjĂŞcia. Na pierwszym mam nadziejĂŞ, Âże widaĂŚ to o co mi chodzi.[img] [/img]
Na tym zdjĂŞciu jest to sÂłabo widoczne ale w realu rzuca siĂŞ w oczy.
Drugie zdjĂŞcie dotyczy niedotartej szpachlĂłwki. Po szlifowaniu tych niedotarĂŚ ani nie widaĂŚ, ani nie czuĂŚ pod palcem a jednak po poÂłoÂżeniu poÂłyskujÂącej emalii teÂż moÂżna to zauwaÂżyĂŚ.
[img] [/img]
Czym to doszlifowaĂŚ juÂż na rĂłwno? Klockiem i gradacjÂą 320 czy szlifierkÂą oscylacyjnÂą z takim samym papierem czy jeszcze jakoÂś inaczej? |
|
|
|