Autor |
Wiadomość |
 |
kopa60
|
Wysłany: 2018-08-12, 19:52 Malowanie motocykla zabytkowego - jaki lakier/podkÂład?
|
0
|
|
|
|
CzêœÌ!
Jestem zupeÂłnym amatorem jeÂśli chodzi o lakierowanie, remontuje kolejny zabytkowy motocykl i tym razem uparÂłem siĂŞ aby dla satysfakcji zrobiĂŚ to samemu. Nie mam sprzĂŞtu ale kuzyn mi poÂżyczy wysokiej klasy kompresor z pistoletem.
Staram siĂŞ duÂżo ostatnimi czasy czytaĂŚ na temat lakierowania, nie jest to Âłatwe.
JeÂśli chodzi o przygotowanie powierzchni to w miare juÂż wiem jak siĂŞ za to zabraĂŚ, natomiast nie wiem jakie lakiery/podkÂłady warto kupiĂŚ i ile mi tego trzeba
WstĂŞpnie przymierzam siĂŞ do zakupu:
Novol Protect 360 - pok³ad który na³o¿ê na go³¹ blachê, i ewentualnie na szpachlê jako druga warstwê. Ile tego mniej wiêcej potrzebujê na b³otniki, zbiornik paliwa, zbiornik oleju, lampê? (reszta jest w proszku) - 800ml wzystkiego (400ml epoksydu + 400ml utwardzacza) powinno starczyÌ? Czy trzeba do tego rozcieùczalnik?
ChciaÂłbym uÂżyĂŚ lakieru dwuskÂładnikowego akrylowego czarny bÂłyszczÂący, ale duÂżo szukaÂłem w internecie i NOVOL ma chyba tylko bezbarwne, nie znalazÂłem ani na alle.. ani nigdzie indziej czarnego bÂłyszczÂącego akrylowego, aÂż nie chce mi siĂŞ wierzyĂŚ. WolaÂłbym trzymaĂŚ siĂŞ jednej firmy, ale jakiego czarnego akrylowego uÂżyĂŚ skoro NOVOL takiego nie posiada?? I ile mi tego potrzeba?
PonoÌ zabytki robi siê tak, ¿e k³adzie siê akrylowy barwny jednowarstwowy a póŸniej jeszcze akrylowy bezbarwy. Jak to siê robi?
KÂładzie siĂŞ jednowarstwowy kolorowy akrylowy, czeka aÂż caÂłkiem wyschnie i lakieruje siĂŞ bezbarwnym?
Czy trzeba zmatowiĂŚ? Ale pogorszy to barwĂŞ...
Czy nie czeka siĂŞ aÂż caÂłkiem wyschnie tylko czeka siĂŞ np.. ile? 15min, 2h?
A mo¿e NOVOL ma jakiœ specjalny lakier do zabytków który mo¿na k³aœÌ na akrylowy barwny lakier bez jego matowienia i po pe³nym utwardzeniu?
U mnie sprawĂŞ dodatkowo komplikuje fakt, Âże mam dosyĂŚ sporo transferĂłw z napisami ktĂłre pasuje poÂłoÂżyĂŚ na barwnym lakierze a pod bezbarwnym...
Proszê, wspomó¿cie rad¹, nie chcia³bym spartoliÌ tego ³adnego angielskiego sprzêtu...
Jeszcze jedna rzecz, czy moÂżna zamiast szpachli poliestrowej zastosowaĂŚ pod lakiery akrylowe szpachlĂŞ NOVOL termo epoksydowej? Epoksydowa niby mocniejsza, lepiej siĂŞ trzyma, nie siada, nie chÂłonie wilgoci, a bĂŞdĂŞ szpachlowaÂł m.in. zbiornik benzyny ktĂłry mocno pracuje termicznie.
Jak macie rady co do lepszej chemii niz tu wstepnie typuje to ÂśmiaÂło piszcie. SÂłyszaÂłem o serii Novol for CC, ale niestety sprzedawane sÂą jedynie w wielkich puszkach a mi trzeba tego pewnie z 10x mniej... |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2018-08-26, 00:15
|
0
|
|
|

|
kopa60 napisał/a: | ChciaÂłbym uÂżyĂŚ lakieru dwuskÂładnikowego akrylowego czarny bÂłyszczÂący, ale duÂżo szukaÂłem w internecie i NOVOL ma chyba tylko bezbarwne, |
SÂłabo szukaÂłeÂś .... Novol ma teÂż to w swojej ofercie
Cytat: | SÂłyszaÂłem o serii Novol for CC, ale niestety sprzedawane sÂą jedynie w wielkich puszkach a mi trzeba tego pewnie z 10x mniej... |
Mniejsze iloÂści tych produktĂłw moÂżesz kupiĂŚ w firmie Anglo-Cars z Warszawy
która jest oficjalnym dystrybutorem tych materia³ów
i tam bez problemu kupisz te materiaÂły w 1 lit pojemnikach
kopa60 napisał/a: | PonoĂŚ zabytki robi siĂŞ tak, Âże kÂładzie siĂŞ akrylowy barwny jednowarstwowy a póŸniej jeszcze akrylowy bezbarwy. |
Zabytki to robi sie tak Âżeby po kilku latach nie wrĂłciÂły do Ciebie do poprawek ...
Przy zabytkach to nikt z tej branÂży nie lakieruje elementu za jakieÂś np. 500zÂł ... |
|
|
|
 |
kopa60
|
Wysłany: 2018-09-03, 19:52
|
0
|
|
|
|
DziĂŞkujĂŞ za odpowiedz:) pisaÂłem do anglocars, i majÂą tylko lakiery przeÂźroczyste (planuje u nich zakupiĂŚ taki aby polakierowaĂŚ naklejki przyklejone do monoemalii akrylowej czarnej), natomiast nie majÂą w ofercie monoemali akrylowej czarnej, naprawdĂŞ bĂŞdĂŞ wdziĂŞczny za namiar, nigdzie tego nie ma a ponoĂŚ jest.
Jak pomaluje akrylem w monoemali to muszê czekaÌ do zupe³nego wyschniêcia z lakierowaniem klarem czy po osi¹gniêciu py³osuchoœci? No i z matowieniem czy bez bo ró¿nie ludzie pisz¹ |
|
|
|
 |
klapek
|
Wysłany: 2018-09-04, 08:29
|
0
|
|
|
|
Epoxyd to sÂłabe rozwiÂązanie, chyba Âże robiĂŚ podwĂłjnie jak ja, tzn.
- piaskujĂŞ
- kÂładĂŞ epoxyd Novola
- papier suchy 400
- podkÂład akrylowy
- szpachlowanie
- podkÂład akrylowy
- baza
- klar |
|
|
|
 |
kopa60
|
Wysłany: 2018-09-04, 15:06
|
0
|
|
|
|
Dziêki. W takim razie kupiê jeszcze podk³ad akrylowy z novola. Uda³o mi siê znale¿Ì dojœcie do lakieru kolorowego akrylowego 2k z novola z serii Spectral.
Czyli z pytaĂą aktualne jeszcze pytanie o technike przykrycia naklejek bezpbarwnym (analogicznie ze szparunkami) na barwny akryl (nie baze!), jeszcze z Novola jaki klar poleciacie, twardy, Âładny i Âłatwy do poÂłoÂżenia dla amatora.
DziĂŞkujĂŞ. CaÂły proces staje siĂŞ coraz jaÂśniejszy:) |
|
|
|
 |
klapek
|
Wysłany: 2018-09-05, 08:14
|
0
|
|
|
|
Szparunki naklejane sÂą okropne i widoczne z daleka...
PrĂłbuj z pĂŞdzelkiem (dostaniesz w Lepian Custom Painting) lub oklejanie i pistolet. |
|
|
|
 |
kopa60
|
Wysłany: 2018-09-05, 10:44
|
0
|
|
|
|
Szparunki bĂŞdĂŞ malowaÂł:) ale nie pĂŞdzlem tylko oklejĂŞ Âładnie i prysnĂŞ akrylem barwnym, malowaÂłem kiedyÂś pĂŞdzelkiem, nawet to wyszÂło ale jak porĂłwnywaÂłem z nakÂładanymi natryskowo to niestety wypadaÂły gorzej (pomimo Âże mam jakiÂś pĂŞdzel z wÂłosia kuny albo jakiegoÂś innego dÂługowÂłosego zwierzÂątka...)
Natomiast mam duÂżo naklejek typu: numer jakiegoÂś patentu, logo firmowe, zalecany poziom oleju, jakieÂś instrukcjĂŞ tekstowe itp, w porĂłwnaniu do motocykli ktĂłre widzĂŞ mĂłj ma tych naklejek naprawdĂŞ sporo... |
|
|
|
 |
kopa60
|
Wysłany: 2018-09-05, 12:27
|
0
|
|
|
|
TrochĂŞ sam sobie odpowiem ale moÂże komuÂś siĂŞ przyda:
GadaÂłem wÂłaÂśnie z ekspertem z anglocars i:
MO¯NA lakierowaÌ barwny akryl klarem (poleci³ mi CSR) - nazwa³ to wykonaniem lux/premium, je¿eli nie czeka siê d³ugo po po³o¿eniu barwnego akrylu, póki jeszcze reakcje chemiczne zachodz¹ mo¿na bezpoœrednio k³aœÌ klar, jak wiêcej czasu mija (24h) to trzeba zmatowiÌ i wtedy mo¿na k³aœÌ klar.
Przy okazji: mo¿na k³aœÌ bezpoœrednio akryl barwny na podk³ad epoksydowy Novol 360, ale te¿ póki siê w pe³ni nie utwardzi, póŸniej równie¿ trzeba zmatowiÌ.
Czyli prawie juÂż wszystko wiem:) |
|
|
|