Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mariusz1984_katowice
Wysłany: 2018-10-20, 11:28   3cia warstwa lakieru bezbarwnego po 12-18 godzinach
0
UP DOWN

Duplikuje mĂłj temat z "Forum lakiernikĂłw"

Jestem zupe³nym amatorem - proszê wiêc o wyrozumia³oœÌ i pomoc w odpowiedzi,

PolakierowaÂłem plastiki z motocykla (nie owiewki) - PZP, lakier akrylowy czarny mat, bezbarwny matowy Spectral z utwardzaczem 2:1,

Lakier akrylowy byÂł w sprayu, bezbarwny bez plastyfikatora - nie wiem jak to siĂŞ bĂŞdzie spisywaĂŚ, okaÂże siĂŞ w praktyce,

Malowa³em w gara¿u blaszanym - wczeœniej podgrzewaj¹c grzejnikiem elektrycznym. Nie wysz³o idealnie, ale te¿ nie Ÿle. Stara³em siê po lakierowaniu wyjœÌ z pomieszczenia, do czasu utwardzenia. Gara¿ ma³y - detali du¿o, wiêc musia³em je przek³adaÌ z miejsca na miejsce - trochê py³ków siê z³apa³o - ale w wiêkszoœci nawierzchniowo, da siê to usun¹Ì.

Pistolet chiùski - mini œredniociœnieniowy, 2-2.5 bar, szerokoœÌ strumienia 8-10cm z odleg³oœci 15-20 cm, rozcieùczalnik standard, lakier Spectral 535,

Z racji niskiej temperatury jaka wczoraj byÂła - pierwsza warstwa ÂłapaÂła szybko i schÂła, druga warstwa po upÂływie 20-30 min (producent lakieru mĂłwi 5-10)

Na detale ktĂłre pomalowaÂłem pierwszÂą warstwĂŞ bardzo cieĂąkÂą (zaczynaÂłem od maÂłego dawkowania lakieru) daÂłem trzeciÂą warstwĂŞ po upÂływie 60 min od drugiej. Ta druga bardzo wolno schnĂŞÂła.

I teraz pytanie:

Czy trzecia warstwa poÂłoÂżona po 12 - 18 godzinach ma szansĂŞ zwiÂązaĂŚ siĂŞ z drugÂą ?
Bez szlifowania moÂżna to zrobiĂŚ ? - to jest lakier matowy.

ZostaÂło mi duÂżo tego lakieru - nie wiem jak to chciaÂłbym go wykorzystaĂŚ.

ZostaÂło duÂżo - pewnie dlatego Âże dolewaÂłem 20% rozcieĂączalnika - na pozostaÂłe elementy dam juÂż 10%.

[ Dodano: 20-10-2018, 11:20 ]
W tym momencie - druga warstwa chyba nie jest jeszcze w 100% utwardzona - ale juÂż nie jest plastyczna - po przetarciu rĂŞkÂą robi siĂŞ taka mgieÂłka, ktĂłra odparowuje,

Generalnie bardzo wolno to schnie - po 30 min, druga warstwa jeszcze jest "lepka", py³osuchoœÌ pewnie tak po 1.5 godziny, tak ¿eby mo¿na by³o przetrzeÌ rêk¹ to minimum 3-4 godziny.

misias
Wysłany: 2018-10-20, 12:49   
0
UP DOWN

mariusz1984_katowice, Je¿eli chodzi o instrukcje aplikacji,dobrze ¿e robisz d³u¿szeprzerwy,ale w warunkach gara¿owych wi¹¿e sie to z wiêkszym osiadaniem odkurzu lakierniczego na elemencie,równiez syfy siê ³api¹ bo ogrzane powietrze cyrkuluje mieszaj¹c siê z c³odnym powietrzem wtedy syfy siê podnosz¹ i kr¹¿¹ sobie po pomieszczeniu.

Z tego co napisa³eœ wnioskuje ¿e ,po na³o¿eniu 2 warstw mini pistoletem wysz³o ci matowa pow³oka,teraz pytanie czy taka ona mia³a byÌ,rozumiem ¿e mia³o byÌ zupe³nie odwrotnie,efekt po takiej iloœci rozcieùczalnika powinie byÌ zbli¿ony do g³adkiej powierzchni z efektem lustro,co jest bardzo ciê¿ko osi¹gn¹Ì w warunkach gara¿owych.

WnioskujĂŞ Âże otrzymaÂłeÂś nie zamierzony efekt?

Je¿eli czas po lakierowaniu 12-18 godzin jest nie wystarczaj¹cy odczekaj 2 dni jak siê ³adnie utwardzi,zmatuj powierzchnie papierem od 1000-1500.w zale¿noœci jaka jest iloœÌ wtr¹ceù ale w twoim wypadku ¿e ,to motocykl 1500 jest wystarczaj¹ca.

Co do matowej powierzchni musisz zrobiÌ próbê natrysku pistoletu rozkrêÌ materia³ na maximum i zobacz jak siê zachowuje lakier je¿eli p³ynie,zmniejsz materia³ o jeden materia³ o 1 - 2 obrotów i ponów próbê,pamiêtaj równie¿ o odleg³oœci im wiêksza dawka materia³u tym wiêksza odleg³oœÌ,ciœnie równie¿ gra kluczow¹ rolê.

Nie zapomnij rĂłwnieÂż o myciu sprzĂŞtu i czystoÂści wlewania materiaÂłu do pistoletu sitka sÂą wskazane,jeden wiĂŞkszy syf i dysza lub gÂłowica zapchana i robota wstrzymana.
SprĂłbuj to wszystko opanowaĂŚ a powinno byĂŚ dobrze.

mariusz1984_katowice
Wysłany: 2018-10-20, 15:11   
0
UP DOWN

Misias, dziĂŞki bardzo za odpowiedÂź,

Generalnie z za³o¿enia mia³o wyjœÌ matowe - jest to lakier matowy Spectral 535.

Nie wiem czy tak wÂłaÂśnie to ma wyglÂądaĂŚ - ale jest taki efekt jakby delikatnej skĂłrki pomaraĂączy - przy czym powierzchnia lakieru jest gÂładka. Bez efektu lustra - ale to lakier matowy.

W sumie to trudno powiedzieĂŚ czy otrzymaÂłem zamierzony efekt - na pewno taki ktĂłry mnie satysfakcjonuje.

No i teraz w³aœnie pytanie czy je¿eli nie bêdê czeka³ do pe³nego utwardzenia - po³o¿ona 3 warstwa lakieru po 18 godzinach zwi¹¿e siê jeszcze z poprzedni¹ ?

Lakier jest matowy - wiĂŞc z tego co wiem nie moÂżna go matowiĂŚ bo siĂŞ zeszkli.

Z tymi pyÂłkami - nie jest aÂż tak Âźle, ... na potrzeby amatorskie moÂżna pomalowaĂŚ w garaÂżu - powietrze jak najbardziej pewnie przenosi te "Âśmieci" - ale jeszcze gorsze jest chodzenie w pobliÂżu dopĂłki warstwa nie bĂŞdzie pyÂłosucha.

W przypadku jeÂżeli nie trzeba siĂŞ ÂśpieszyĂŚ i nie ma takich tragicznych warunkĂłw myÂślĂŞ Âże moÂżna caÂłkiem akceptowalny wynik uzyskaĂŚ.

W sumie z pistoletem zrobiÂłem w drugÂą stronĂŞ - zaczaÂłem od najmniejszych iloÂści (wedÂług instrukcji pistoletu) - i byÂło OK, tyle Âże strasznie maÂło tego lakieru nanosiÂł i nierĂłwnomiernie - wiĂŞc zwiĂŞkszyÂłem. CiÂśnienie 2 lub 2.5 bar.

Przy tych moich ustawieniach wolno przemieszczajÂąc pistolet nanosiÂł rĂłwnÂą cieĂąkÂą warstwĂŞ lakieru. JednÂą warstwĂŞ (peÂłnÂą - takÂą ktĂłrÂą czeka aÂż wyschnie) malowaÂłem na 3 razy (3 razy przemieszczajÂąc pistolet wzdÂłuÂż tego samego miejsca)

misias
Wysłany: 2018-10-20, 21:23   
0
UP DOWN

mariusz1984_katowice, Chyba nie potrafiĂŞ czytaĂŚ ze zrozumieniem,robiÂłem raz wÂżyciu matowym lakierem i to felgi byÂł to novol nr.nie pamiĂŞtam.ZrobiÂłem i mi wyszÂło matowy poÂłysk,podejrzana sprawa ale daÂłem sobie siana.usuĂą syfki miejscowo 1500 albo 800 na gÂąbce na sucho i lakieruj.

Robertlodz09 
Wysłany: 2018-10-20, 23:07   
0
UP DOWN

mariusz1984_katowice napisał/a:
czy je¿eli nie bêdê czeka³ do pe³nego utwardzenia - po³o¿ona 3 warstwa lakieru po 18 godzinach zwi¹¿e siê jeszcze z poprzedni¹ ?

Do 24 godz. moÂżna nakÂładaĂŚ warstwĂŞ lakieru na poprzedniÂą bez matowienia powyÂżej tego czasu trzeba juÂż powierzchniĂŞ zmatowiĂŚ
JeÂśli masz jakieÂś wtrÂącenia nierĂłwno poÂłoÂżony lakier to tak jak juÂż kolega napisaÂł wczeÂśniej lepiej to przeszlifowaĂŚ wyrĂłwnaĂŚ powierzchniĂŞ i dopiero poÂłoÂżyĂŚ ostatniÂą takÂą "idealnÂą" gÂładkÂą warstwĂŞ nawierzchniowÂą ;)

mariusz1984_katowice
Wysłany: 2018-10-24, 18:54   
0
UP DOWN

Odpowiadam dopiero teraz ;) - do poniedziaÂłku walczyÂłem z tematem,

W sobotĂŞ rzeczywiÂście zrobiÂłem tak jak Robert napisaÂł - przemalowaÂłem drugi raz, po 18 godzinach - chyba jest OK, chociaÂż pewnie dopiero w praktyce okaÂże siĂŞ jak trwaÂła jest ta warstwa.

Ten lakier rzeczywiœcie nie wychodzi w 100% matowy - z ka¿dym dniem matowieje coraz bardziej, ale dalej jest to taki "pó³mat/satyna".

ZauwaÂżyÂłem Âże kÂładÂąc cieĂąkie warstwy efekt matu jest lepszy - ale poÂłoÂżona warstwa nie jest w 100% gÂładka/Âśliska.

mariusz1984_katowice
Wysłany: 2018-10-24, 19:12   
0
UP DOWN

CzegoÂś tam siĂŞ nauczyÂłem ... parĂŞ pytaĂą pozostaÂło:

1. Jak lakierowaĂŚ maÂłe nieregularne elementy - 5x5-10 cm itp ?

Lepiej zawiesiĂŚ je ? - czy poÂłoÂżyĂŚ na pÂłaskiej powierzchni ?

Ja zrobi³em sobie z kartonu coœ w rodzaju stela¿a - elementy umieszczone s¹ 2-3 cm nad powierzchni¹. Niestety ozwi¹zanie jest wielce problematyczne - po lakierowaniu dó³ elementu (w danej chwili nie lakierowany) pokryty jest py³em. Nie wiem czy py³ z kartonu czy z cz¹steczek powietrza które siê odbijaj¹ od spodu.

Pistolet ustawiony na 2 bar'y

2. Jak lakierowaĂŚ elementy wielopÂłaszczyznowe ?

Na raz (zawieszone na czymœ) czy 2 warstwy do pe³nego wyschniêcia, póŸniej obróciÌ i znowu to samo.

Jak unikn¹Ì chropowatej powierzchni od cz¹stek lakieru które odbijaj¹ siê i osiadaj¹ na nielakierowanej stronie.

W przypadku detali - maÂłych elementĂłw wielopÂłaszczyznowych i tak zawsze ktĂłraÂś Âścianka bĂŞdzie nie prostopadle do pistoletu ... pewnie zadanie dla aerografu - a pistoletem moÂżna w jakiÂś lepszy sposĂłb ?

3. Czy ostatniÂą warstwĂŞ lakierowaĂŚ z wiĂŞkszym ciÂśnieniem czy mniejszym ? - wiĂŞcej czy mniej rozcieĂączalnika ?

Jako Âże byÂło zimno nie mogÂłem daĂŚ wiĂŞcej rozcieĂączalnika - ustawiÂłem za to pistolet na 2.5 bar, Âżeby lepiej rozbijaÂł lakier (dysza w tym mini pistolecie to 1.0) - mam wraÂżenie Âże wtedy powierzchnia ostatniej warstwy byÂła bardziej gÂładka.

Standardowo miaÂłem ustawiony 2 bar - Âżeby nie pyliÂł tak bardzo,

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu