Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
przemm81
Wysłany: 2020-04-04, 11:06   Usuwanie rdzy na podÂłodze
0
UP DOWN

Witam,
jak w temacie. Diagnosta na przegl¹dzie kaza³ siê zaj¹Ì pod³og¹, bo stwierdzi³, ¿e za 1.5 roku ruda ze¿re pod³ogê. Obejrza³em auto na kanale i jest kilka miejsc gdzie ruda wysz³a, g³ównie ty³ który nie jest zakryty plastikami. Najbardziej przy filtrze paliwa.
Jak siĂŞ do tego zabraĂŚ lub ile moÂże kosztowaĂŚ naprawa tego w warsztacie? Wszystkie miejsca ktĂłre wymagajÂą naprawy sÂą w zdjĂŞciach, reszta podÂłogi wyglÂąda OK.
Piaskarki nie mam, wiĂŞc tego nie wypiaskuje. Mam kanaÂł, wiertarkĂŞ z druciakiem i chĂŞci. Octavia 2 2007r.

5.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 758.03 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 990.89 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 430.77 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 422.96 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 247.79 KB

ghost2255
Wysłany: 2020-04-04, 21:20   
0
UP DOWN

Ja siĂŞ jutro zabieram za podobny temat.
BĂŞdzie peÂłna amatorka, ale z zaangaÂżowaniem ;-) .
Najpierw szczotkÂą usunĂŞ luÂźne kawaÂłki, potem bĂŞdĂŞ darÂł tarczami z papierem Âściernym. Dalej zobaczymy, ile siĂŞ uda zerwaĂŚ.
Na razie kupiÂłem podkÂład epoksydowy 2K, NOXUDOL 900, odrdzewiacz i jeszcze takÂą specjalnÂą belgijskÂą farbĂŞ.
Zobaczymy co z tego mi wyjdzie :D

przemm81
Wysłany: 2020-04-05, 08:15   
0
UP DOWN

PokaÂż jak to u Ciebie wyglÂąda.

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-04-05, 13:47   
0
UP DOWN

przemm81 napisał/a:
Jak siĂŞ do tego zabraĂŚ lub ile moÂże kosztowaĂŚ naprawa tego w warsztacie?

TrochĂŞ Ci tÂą podÂłogĂŞ zaatakowaÂła ruda ...
Najproœciej obliczyÌ iloœÌ roboczogodzin poœwiêconych na naprawê razy stawkê za roboczogodzinê + materia³y
a dodatkowo koszt zabezpieczenia antykorozyjnego po wykonanej naprawie pow³oki na podwoziu tutaj ceny s¹ ró¿ne tak jak i stosowane materia³y
Samodzielnie mo¿esz to zeskrobaÌ skrobakiem pó¿niej kamieniem przeszlifowaÌ t¹ rdzê oraz na koùcu szczotkê drucian¹ na wiertarce
nastêpnie zastosuj odrdzewiacz tak aby spenetrowa³ i zluzowa³ pozosta³¹ we w¿erach rdzê
po tym znĂłw szczotka druciana nastĂŞpnie przemywasz zmywaczem i moÂżesz zastosowaĂŚ
juÂż typowe materiaÂły do zabezpieczenia oczyszczonej powierzchni

przemm81
Wysłany: 2020-04-05, 14:28   
0
UP DOWN

DuÂżo tej rdzy jest? Nie znam siĂŞ. Da siĂŞ coÂś z tym zrobiĂŚ, Âżeby trochĂŞ wytrzymaÂło czy lepiej pozbyĂŚ siĂŞ auta? Mam je rok czasu...
RobiÂłem zdjĂŞcia tylko tych miejsc gdzie jest rdza, reszta podÂłogi wyglÂąda ok. Najgorzej wyglÂąda to przy filtrze paliwa, ciekawe czy nie ma tam dziury.
PoprzeglÂądaÂłem trochĂŞ forum i chyba zrobiĂŞ tak:
1. ZedrĂŞ tÂą rdzĂŞ i okolicĂŞ druciakiem na wiertarce ile siĂŞ da.
2. ZamalujĂŞ APP Stop czy jak to siĂŞ nazywa.
3. Jak przeschnie to przeszlifujĂŞ i zamalujĂŞ to podkÂładem epoksydowym.
4. Na koniec wymalujê ca³y spód jak¹œ konserwacj¹.

Nie wiem tylko, ile mam czasu od zeszlifowania rdzy do naÂłoÂżenia czegokolwiek. Tzn ile czau moÂże byĂŚ goÂła ta blacha. Bo chciaÂłbym najpierw poszlifowac wszystko i jak bĂŞdzie gotowe to zabraĂŚ siĂŞ za app.

Czy jak bĂŞdĂŞ malowaÂł to podkÂładem epoksydowym to mogĂŞ pomalowaĂŚ nim wiĂŞkszy obszar niÂż ten oszlifowany?

MogĂŞ odtÂłuszczaĂŚ to benzynÂą ekstrakcyjnÂą?

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-04-05, 15:02   
0
UP DOWN

Sama szczotka druciana za bardzo Ci tego nie weÂżmie takÂże zastosuj jeszcze kamieĂą na wiertarkĂŞ przy oczyszczaniu tych powierzchni
PĂłzniej papierem Âściernym szlifujesz szerzej od miejsc oszlifowanych w celu nadania przyczepnoÂści materiaÂłom ktĂłre zastosujesz do naprawy tej podÂłogi
MoÂżesz uÂżyĂŚ tego APP R-Stop i jak przeschnie naÂłoÂżyĂŚ podkÂład epoksydowy i na to konserwacjĂŞ
Masz jakieÂś wÂżery na podÂłodze tej Skody ale do dziur to im jeszcze bardzo daleko ...

przemm81
Wysłany: 2020-04-05, 15:30   
0
UP DOWN

To trochĂŞ mnie pocieszyÂłeÂś, Âże do dziur jeszcze daleko bo chciaÂłem tÂą skodÂą jeszczĂŞ trochĂŞ pojeÂździĂŚ.
App maluje siê tylko w¿ery czy ca³¹ wyszlifowan¹ powierzchniê?
Trzeba ten app zedrzeĂŚ przed epoksydem?
Czy jak malujĂŞ podkÂładem epoksydowym to mogĂŞ pomalowaĂŚ nim teÂż starÂą farbĂŞ/powÂłokĂŞ dookoÂła wyszlifowanego miejsca?

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-04-05, 16:09   
0
UP DOWN

Powierzchniê po oczyszczeniu z rdzy matujesz papierem œciernym czy te¿ w³óknin¹ do matowienia tak abyœ przematowi³ równie¿ okolice naprawianej powierzchni wchodz¹c na "zdrow¹ powierzchniê" do 10cm poza obszar naprawiany ...
Pó¿niej przemywasz powierzchniê zmywaczem a nitro odradzam
Po odparowaniu nak³adasz APP po jego utwardzeniu wystarczy go lekko przematowiÌ i na to podk³ad epoksydowy (min 2 warstwy) i po 2 godz mo¿esz ju¿ k³aœÌ konserwacjê na niego
przemm81 napisał/a:
Czy jak malujĂŞ podkÂładem epoksydowym to mogĂŞ pomalowaĂŚ nim teÂż starÂą farbĂŞ/powÂłokĂŞ dookoÂła wyszlifowanego miejsca?

Tak tylko tam gdzie chcesz wejœÌ z podk³adem to musisz przematowiÌ star¹ powierzchniê aby nast¹pi³o wi¹zanie mechaniczne pomiêdzy podk³adem a starym lakierem

przemm81
Wysłany: 2020-04-06, 08:44   
0
UP DOWN

Rozumiem. DziĂŞki za wyjaÂśnienie.

A jaki podkÂład epoksydowy i konserwacjĂŞ kupiĂŚ by mĂłc je poÂłoÂżyĂŚ pĂŞdzlem?

I na ile skuteczne sÂą takie naprawy?

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-04-06, 21:58   
-1
UP DOWN

PodkÂład epoksydowy kup w wersji grubo-powÂłokowej jak chcesz nanosiĂŚ pĂŞdzlem
z konserwacjÂą to juÂż bez pistoletu wychodzi problem ... ale moÂżna sprĂłbowaĂŚ jednak bĂŞdzie Ci leciaÂło to na twarz podczas nanoszenia pĂŞdzlem ;)
przemm81 napisał/a:
I na ile skuteczne sÂą takie naprawy?

Jak byÂś konserwacjÂą przykryÂł caÂłe podwozie to na kilka lat bĂŞdziesz miaÂł spokĂłj a miejscowe naprawy maja to do siebie Âże chwila moment wyjdzie Ci to samo w innym miejscu

przemm81
Wysłany: 2020-04-07, 09:03   
0
UP DOWN

Coraz bardziej skÂłaniam siĂŞ ku temu, Âżeby komuÂś to zleciĂŚ. KanaÂł w garaÂżu to chyba trochĂŞ maÂło, Âżeby to zrobiĂŚ porzÂądnie. Jedynie na plus, Âże jak siĂŞ wezmĂŞ za to sam, to zrobiĂŞ to dokÂładnie, na tyle ile umiem. Obawiam siĂŞ trochĂŞ, Âże jak dam to komuÂś do zrobienia to nie przyÂłoÂży siĂŞ do tego naleÂżycie i za moment bĂŞdĂŞ miaÂł znĂłw z tym problem i jeszcze skasuje mnie za to jak za zboÂże. WidziaÂłem na necie zdjĂŞcia jak to niektĂłrzy fachowcy potrafiÂą zamalowaĂŚ korozjĂŞ biteksem i tak oddaĂŚ klientowi.

Kompresor jestem w stanie poÂżyczyĂŚ od znajomego. MusiaÂłbym dokupiĂŚ pistolet i nauczyĂŚ siĂŞ nim operowaĂŚ. Nie wiem jak dobieraĂŚ proporcjĂŞ ÂśrodkĂłw do zabezpieczenia.

NajwiĂŞcej rudej jest przy filtrze paliwa. Nie podejdĂŞ tam dobrze wiertarkÂą. PrzydaÂło by siĂŞ tam wypiaskowaĂŚ a nie mam czym. Mam dremel z giĂŞtkÂą przedÂłuÂżkÂą, ale nie wiem czy siĂŞ nada do takiej operacji.

Zajmujesz siĂŞ takimi naprawami?

ghost2255
Wysłany: 2020-04-07, 13:47   
0
UP DOWN

Jak masz kanaÂł i kompresor, t=do tego czas, to rĂłb sam.
Dremmel jest bardzo dobry, tylko jego dziaÂłanie jest baardzo powolne w porĂłwnaniu z wielkoÂściÂą podÂłogi w aucie :D .
Pistoletem konserwacjĂŞ nakÂłada siĂŞ bardzo Âłatwo. Wczoraj robiÂłem to pierwszy raz w Âżyciu i wyszÂło bardzo fajnie. W pistolecie do konserwacji nic siĂŞ nie reguluje.
Ja zastosowaÂłem NOXUDOL 900 i jestem zadowolony. Ma fajnÂą konsystencjĂŞ-przy nakÂładaniu nie spÂływa i nie kapie a do tego schnie szybko i tworzy takÂą lepkÂą, miĂŞkkÂą powierchniĂŞ, ktĂłra podobno jest caÂły czas elastyczna.

Jak oczyÂścisz w miarĂŞ dokÂładnie i wytrawisz odrdzewiaczem, to po naÂłoÂżeniu tego, co chcesz powinieneÂś mieĂŚ spokĂłj na dÂługo.

Jak reszta pod³ogi jest zdrowa, to umyj ca³oœÌ i po³ó¿ sobie preparat antykorozyjny na ca³oœci. NOXUDOL, który u¿y³em jest bardzo wydajny. Mi wystarczy³a jedna puszka.

przemm81
Wysłany: 2020-04-07, 15:59   
0
UP DOWN

Masz jakieÂś zdjĂŞcia swojej podÂłogi przed naprawÂą?

ghost2255
Wysłany: 2020-04-07, 20:17   
0
UP DOWN

Nie robiÂłem zdjĂŞĂŚ ani przed, ani po naprawie :-(

przemm81
Wysłany: 2020-04-07, 20:54   
0
UP DOWN

WyglÂądaÂło to tak jak u mnie? Czy lepiej?

ghost2255
Wysłany: 2020-04-08, 12:52   
0
UP DOWN

Gorzej :D

przemm81
Wysłany: 2020-04-08, 20:43   
0
UP DOWN

A jakiego epoksydu uÂżywaÂłeÂś?

ghost2255
Wysłany: 2020-04-08, 22:10   
0
UP DOWN

NOVOL 2K

przemm81
Wysłany: 2020-04-09, 08:06   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Powierzchniê po oczyszczeniu z rdzy matujesz papierem œciernym czy te¿ w³óknin¹ do matowienia tak abyœ przematowi³ równie¿ okolice naprawianej powierzchni wchodz¹c na "zdrow¹ powierzchniê" do 10cm poza obszar naprawiany ...
Pó¿niej przemywasz powierzchniê zmywaczem a nitro odradzam
Po odparowaniu nak³adasz APP po jego utwardzeniu wystarczy go lekko przematowiÌ i na to podk³ad epoksydowy (min 2 warstwy) i po 2 godz mo¿esz ju¿ k³aœÌ konserwacjê na niego
przemm81 napisał/a:

Tak tylko tam gdzie chcesz wejœÌ z podk³adem to musisz przematowiÌ star¹ powierzchniê aby nast¹pi³o wi¹zanie mechaniczne pomiêdzy podk³adem a starym lakierem

Robercie, Novol Procect 360 bĂŞdzie OK?
W opisie jest napisane mieszanie 1.1 mokro na mokro, 4.1 standard 2 warstwy. Czyli ja mam zrobiĂŚ 4.1?

klapek
Wysłany: 2020-04-09, 08:53   
0
UP DOWN

Protect 360 jest dobry - ÂśmiaÂło.

przemm81
Wysłany: 2020-04-09, 09:00   
0
UP DOWN

A jak to mieszaĂŚ? 1 do 1 czy 4? SzlifujĂŞ rdzĂŞ, kÂładĂŞ pĂŞdzlem App stop, czekam ile?, lekko szlifujĂŞ kÂładĂŞ pierwszÂą warstwĂŞ 360, czekam ile?, kÂładĂŞ drugÂą wartwĂŞ 360, po jakim czasie malujĂŞ to Noxudol 900? Oczywiscie za kazdym razem przemywam.

klapek
Wysłany: 2020-04-09, 11:33   
0
UP DOWN

W komplecie z H 5950 mieszasz 1+1.
5 - 10 minut miĂŞdzy warstwami. Po ok 5-6 h moÂżesz konserwowaĂŚ tym Noxudolem (nie znam).

Jakbym robiÂł dla siebie to daÂłbym:

- epoksyd 2 warstwy
- podkÂład akrylowy 2 warstwy
- Raptor

Koszt spory, ale jakoœÌ konserwacji TOP.

przemm81
Wysłany: 2020-04-09, 14:28   
0
UP DOWN

Gdybym miaÂł stabilnÂą sytuacjĂŞ w pracy mĂłgÂłbym siĂŞ pokusiĂŚ, ale na dzien dzisiejszy nie wiem co bedzie za tydzieĂą. ChcĂŞ to zrobiĂŚ dobrymi Âśrodkami, ale bez szaleĂąstw...

A ten epoksyd po jakim czasie k³aœÌ na ten App r stop?

klapek
Wysłany: 2020-04-09, 15:43   
0
UP DOWN

Suszenie:
Przy temperaturze +20°C:
10-15min - py³osuchoœÌ
30-60min - nadajÂący siĂŞ do pokrycia

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-04-11, 12:23   
0
UP DOWN

przemm81 napisał/a:
Novol Procect 360 bĂŞdzie OK?

Tak moÂżesz go zastosowaĂŚ bez problemu zapewne dostaniesz go z typowym normalnym utwardzaczem takÂże wystarczy Ci do zabezpieczenia naprawianych elementĂłw
R-Stop po utwardzeniu przematuj i na niego po³ó¿ podk³ad epoksydowy
z tym Âże ja jak go stosowaÂłem to troche dÂłuÂższy czas mu zostawiaÂłem na peÂłne utwardzenie niÂż to co tutaj kolega Klapek Ci napisaÂł .... zapewne podaÂł dane z karty technicznej
Podana temperatura to nie jest temp powietrza tylko temp obiektu na który nak³adasz ten produkt tak samo musisz czytaÌ inne karty techniczne stosowanych materia³ów

ghost2255 napisał/a:
NOXUDOL, ktĂłry uÂżyÂłem jest bardzo wydajny. Mi wystarczyÂła jedna puszka.

Jakiej pojemnoœci u¿y³eœ opakowania ¿e starczy³o Ci na ca³¹ pod³ogê ? 1 litrowe ?

przemm81 napisał/a:
Zajmujesz siĂŞ takimi naprawami?

Tak czasem po pracy wpada mi taka "fucha" ... nie cierpiĂŞ zabezpieczania podwozi ... ;)

przemm81
Wysłany: 2020-04-13, 11:23   
0
UP DOWN

DoczytaÂłem wÂłaÂśnie w karcie APP, Âże nadaje siĂŞ do pokrycia podkÂładami epoksydowymi po 24h.

A tym app malowaÌ ca³¹ przeszlifowan¹ blachê czy tylko w¿ery?

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-04-13, 18:39   
0
UP DOWN

przemm81 napisał/a:
tym app malowaÌ ca³¹ przeszlifowan¹ blachê czy tylko w¿ery?

Pomaluj ca³oœÌ
nawet jak to przematujesz za mocno to we wszystkich wg³êbieniach i tak pozostanie ;)

przemm81
Wysłany: 2020-04-16, 08:46   
0
UP DOWN

No dobra. ZrobiĂŞ tak:

1. Pierwszego dnia szlifujĂŞ do goÂłej blachy i malujĂŞ wsio R Stop.
2. Drugiego dnia lekko matujĂŞ R Stop i kÂładĂŞ dwie warstwy Protect 360 w odstĂŞpie 15 minut.
3. Trzeciego dnia pokrywam ca³¹ pod³ogê Noxudol 900.

KaÂżdÂą warstwĂŞ porzÂądnie przemywam za kaÂżdym razem zmywaczem silikonowym.

Procect 360 juÂż nie matujĂŞ przed naÂłoÂżeniem konserwacji?

Ile puszek konserwacji mniej wiêcej potrzebujê na ca³¹ operacjê?

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-04-16, 16:19   
0
UP DOWN

Do podkÂładu epoksydowego zrĂłb wiĂŞksze odstĂŞpy czasowe poniewaÂż bĂŞdziesz go nanosiÂł grubo pĂŞdzelkiem takÂże poczekaj tak do godz i nakÂładaj drugÂą warstwĂŞ a po godz moÂżesz juÂż bez matowienia nakÂładaĂŚ zabezpieczenie
przemm81 napisał/a:
Ile puszek konserwacji mniej wiêcej potrzebujê na ca³¹ operacjê?

Na caÂły spĂłd tak lekko liczÂąc to 2 puszki 1 litrowe Ci wyjdÂą tak Âżeby to byÂło zabezpieczone a nie tylko popsikane na czarny kolor dla tzw. oka ;)
Ja materiaÂłu na spĂłd nie ÂżaÂłujĂŞ .. lepiej zrobiĂŚ raz a dobrze niÂż za jakiÂś czas znowu
malowaĂŚ na czarno spĂłd bo ruda wychodzi ...

ghost2255
Wysłany: 2020-04-16, 17:32   
0
UP DOWN

Mi posz³a puszka 1L NOXUDOLU 900 na wiêkszoœÌ spodu i tylne nadkola.
Jak chcesz zrobiÌ ca³¹ pod³ogê, to jak pisze Robert dwie puszki powinny byÌ OK

przemm81
Wysłany: 2020-04-19, 09:56   
0
UP DOWN

KupiĂŞ 3 sztuki, jak bĂŞdzie za duÂżo to siĂŞ poÂłoÂży grubszÂą warstwĂŞ.
Nie mogĂŞ siĂŞ zdecydowaĂŚ ktĂłry Noxudol wybraĂŚ, 900 czy 1600. 900 ma opinie, Âże nie schnie.

Wczoraj korzystajÂąc z Âładnego dnia, zdemontowaÂłem wszystkie plastiki, i wymyÂłem caÂłe podwozie. Najpierw Rrc Car Wash Hardcore, potem piana i spÂłukanie. ZlazÂło wszystko i chyba sÂą to powierzchowne ogniska korozji.

6.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 1.27 MB

5.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 1.61 MB

3.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 1.79 MB

2.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 1.36 MB

1.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 1.56 MB

przemm81
Wysłany: 2020-04-19, 10:00   
0
UP DOWN

Chyba nie jest Âżle

4.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 1.36 MB

8.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 1004.95 KB

7.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 1.22 MB

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-04-20, 15:55   
0
UP DOWN

Tragedii nie ma jak na 13 letnie auto
WidziaÂłem juÂż gorsze podÂłogi w mÂłodszych autach ;)

przemm81
Wysłany: 2020-04-20, 16:25   
0
UP DOWN

Mam tylko nadziejĂŞ, Âże nie pogorszĂŞ tego swoim dziaÂłaniem, Âże zeszlifujĂŞ do goÂłej blachy, zamalujĂŞ a rdza bedzie szybciej postĂŞpowaĂŚ

przemm81
Wysłany: 2020-05-03, 16:30   
0
UP DOWN

ZrobiÂłem. ZeszlifowaÂłem rudego na ile siĂŞ daÂło. Na to APP r stop na 24h. Potem zeszlifiwaÂłem to papierem i po odtÂłuszczeniu pomalowaÂłem 2 warstwy Protect 360 w odstĂŞpie ok 30 minut. PodkÂład po 5 godzinach zamalowaÂłem Noxudolem 900.

PrzyszedÂłem dziÂś do garaÂżu Âżeby pozakÂładaĂŚ osÂłony podÂłogi ale ten noxudol jest caÂły czas mokry. Po 24h konsystencje ma takÂą jak zaraz po malowaniu.

Ile toto schnie?

ghost2255
Wysłany: 2020-05-03, 18:55   
0
UP DOWN

Toto nie schnie :D

To zostaje lepkie i takie ma byĂŚ. DziĂŞki temu jest elastyczne i nie pĂŞka.

ghost2255
Wysłany: 2020-05-03, 20:20   
0
UP DOWN

I nie zapomnij zalaĂŚ profili czymÂś odpowiednim.

hematol 
Wysłany: 2020-05-04, 00:32   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
WidziaÂłem juÂż gorsze podÂłogi w mÂłodszych autach ;)

KiedyÂś byÂło: po ci te stare auto,kup nowe.
DziÂś: Chcesz nowe?ZwariowaÂłeÂś?Kup stare i wyremontuj ^^

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-05-04, 22:34   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
KiedyÂś byÂło: po ci te stare auto,kup nowe.

CaÂły czas to funkcjonuje w salonach samochodowych ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu