Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
marcinxc
Wysłany: 2020-06-29, 18:01   amator i z lakieru wyszÂła zaprawa...
0
UP DOWN

Witam wszystkich

niedawno kupiÂłem stary skuter do remontu itp. przyszedÂł czas na malowanie plastikĂłw.
wiĂŞc zaopatrzyÂłem siĂŞ w:
pistolet devilbiss g5
podkÂład novol ultra 100
baza 1F7 i bezbarwny novakryl 540
odolejacz i odwadniacz
kompresor lipa totalna z aldi ( nie mĂłj) ;-)

podk³ad zrobi³em 5:1, nie wiem czy to nie b³¹d poniewa¿ wszystko miesza³em dopiero po dodaniu utwardzacza. Wszystko wydawa³o siê zbyt gêste i czu³em , ¿e pojawi¹ siê problemy.
pistolet rozkrĂŞcony na 2obr materiaÂł , powietrze 2,5bar
. Nak³adanie materia³u wygl¹da³o jak malowanie proszkowe, jak ktoœ malowa³ ten wie :) jakbym sypa³ proszkiem na powierzchnie. Po ok pó³ godziny walki zrezygnowa³em. Zdjêcia poni¿ej :(
najgorsze jest to, ¿e mam jeszcze bazê pó³ litra która mnie kosztowa³a ok 100zl i szkoda by by³o to zmarnowaÌ :(
Pozdrawiam wszystkich

e.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 171.54 KB

d.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 124.89 KB

c.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 199.06 KB

b.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 109.93 KB

a.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 140.67 KB

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-06-30, 11:15   
0
UP DOWN

Z rozpiski zakupionych materia³ów widzê ¿e nie ma pozycji z rozcieùczalnikiem do podk³adów akrylowych ....
Podk³ad po odmierzeniu potrzebnej iloœci i dodaniu utwardzacza wymaga jeszcze rozcieùczalnika tak aby uzyskaÌ zalecan¹ lepkoœÌ materia³u który chcemy nak³adaÌ ... ;)
Dlatego miaÂłeÂś za gĂŞsty materiaÂł i "pistolet pluÂł materiaÂłem" zamiast go rozpyliĂŚ i nanosiĂŚ na
element ...
Tak zapytam z ciekawoÂści ... do bazy i bezbarwnego masz zalecany rozcieĂączalnik ?

kzychu
Wysłany: 2020-06-30, 15:34   
0
UP DOWN

A ja dodam ¿ebyœ czyta³ karty materia³ów które stosujesz.Pó³ litra bazy na skuter to tak na bogato, chyba ¿e w iloœci materia³u uwzglêdniono szkolenie.

marcinxc
Wysłany: 2020-06-30, 19:09   
0
UP DOWN

Witam
fakt, pomin¹³em w opisie rozcienczalnik, te¿ novol+10% +20%, ale nie doda³em go do pierwszej mieszanki :) z poœpiechu. zrobi³em drug¹ i doda³em, ale to chyba ju¿ i tak by³o za póŸno :(

Cytat:
A ja dodam ¿ebyœ czyta³ karty materia³ów które stosujesz.Pó³ litra bazy na skuter to tak na bogato, chyba ¿e w iloœci materia³u uwzglêdniono szkolenie.

nie wiedzia³em, ¿e na karcie materia³ów bedzie napisane ile potrzeba na sukter ;) postaram siê zerkaÌ.
Jestem amator i kupi³em pó³ litra by nie by³o za ma³o - lepiej dostatek ni¿ niedostatek :D
poza tym to maxi skuter wiĂŞc chyba bĂŞdzie OK ;-)
ps. muszĂŞ teÂż kupiĂŚ porzÂądny 100l kompresor bo dysponujĂŞ marnÂą 50l i to chyba teÂż byÂło przyczynÂą takich problemĂłw.
Pozdrawiam

kzychu
Wysłany: 2020-06-30, 21:11   
0
UP DOWN

Nie wysilaj siĂŞ, wedÂług mnie to moÂżesz te materiaÂły spuÂściĂŚ w kiblu.

sawmaster 
Wysłany: 2020-06-30, 23:18   
0
UP DOWN

temu takie gluty bo moÂże przekroczyÂłeÂś czas Âżycia mieszanki

klapek
Wysłany: 2020-07-01, 10:09   
0
UP DOWN

Baza jak szczelnie zamkniêta w ma³ym pojemniku, to Ci wytrzyma. Przeszlifuj raz jeszcze na mokro te plastiki P800-P1000, zrób odpowiednie proporcje i maluj od nowa. Pewnie wiesz ¿e u¿ywasz niskiej jakoœci produktów, wiêc nie spodziewaj siê efektu WOW (!!!), ale da siê z tym wyjœÌ z twarz¹.

marcinxc
Wysłany: 2020-07-04, 17:34   
0
UP DOWN

Witam
dziĂŞki za odpowiedzi.
WÂłaÂśnie malowaÂłem ponownie, 5:1 +20%rozcieĂączalnik i malowaÂło siĂŞ o niebo lepiej.
Co do niskiej jakoœci produktów to nie wiedzia³em poniewa¿ goœÌ w sklepie mia³ 90% novol`a ;-)
i novola mi wcisn¹³ :D
podk³ad chyba mia³em najtaùszy a bezbarwny ok 100zl puszka, trochê ponad pó³ litra, czy drogo? nie wiem nie mam porównania

czym myjecie pistolety? bo mi siĂŞ bagno znowu zrobiÂło jak wlaÂłem rozpuszczalnik, po zalaniu od razu Âścina materiaÂł jak biaÂłko. Znowu skrobaÂłem kubek - masakra
fotki poniÂżej

nada siĂŞ do malowania bazy?

Pozdrawiam

b.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 124.84 KB

a.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 134.51 KB

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-07-05, 00:46   
0
UP DOWN

marcinxc napisał/a:
czym myjecie pistolety?

Po podkÂładzie tym ktĂłry uÂżywasz to zalecam rozcieĂączalnik nitro do mycia pistoletu

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu