Autor |
Wiadomość |
 |
cekel
|
Wysłany: 2020-08-30, 15:31 Jaki gatunek blachy ?
|
0
|
|
|
|
Witam. Mam takie pytanie - jaki gatunek blachy nale¿y stosowaÌ w blacharstwie ? Z tego co siê zorientowa³em to najlepsza by³aby stal przeznaczona do t³oczenia. Jednak dok³adnie który stop ? Najbardziej popularna jest DC01 ale patrz¹c po parametrach to DC03 ³atwiej mog³aby siê obrabiaÌ. DC01 da siê kupiÌ w wielu miejscach ale w³aœnie te przeznaczone do g³êbszego t³oczenia (DC03, DC04, DC05, DC06) s¹ ju¿ ciê¿ej osi¹galne. |
|
|
|
 |
CzereÂśniak
|
Wysłany: 2020-08-31, 22:46
|
0
|
|
|
|
cekel napisał/a: | jaki gatunek blachy naleÂży stosowaĂŚ w blacharstwie ? |
po co panie gatunki blachy jakie ? jak dziurska to se zaklejam gazeciskami i szpachlom
i nima zadnego dziurska ino jak fabryka |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2020-09-01, 00:31
|
0
|
|
|

|
cekel, ogĂłlnie ciĂŞÂżko dostaĂŚ dobrej jakoÂści blache,moÂżesz robiĂŚ na DC01,ale ja szukaÂłem kilkanaÂście lat porzÂądnej blachy i nie znalazÂłem jej w polsce,mam przywiezionÂą z zagranicy dedykowanÂą na zabytki nie do kupienia w polsce.Przedtem robiÂłem na wycinanej z aut na szrotach blachy i teÂż tak Tobie radzĂŞ,moge poleciĂŚ vw,audi na tym robiÂłem i niekiedy teÂż jÂą nieraz uÂżywam nawet 25 letniÂą,jest TOP 1!Mowa o tych powiedzmy do 2000r
Tak wiec na poczÂątek proponujĂŞ Tobie wytnij sobie blache z uÂżywanych aut.
P.s. Taka ciekawostka,teraz wstawia³em dó³ b³otnika do 30-letniego BMW z blachy wycietej z poszycia drzwi VW lat 25! i wiem,¿e to bêdzie trzymaÌ bo mam to sprzawdzone |
|
|
|
 |
cekel
|
Wysłany: 2020-09-05, 21:18
|
0
|
|
|
|
Ja sÂłyszaÂłem jak pewna firma naprawiaÂła auta wycinajÂąc blachy ze starych urzÂądzeĂą AGD...
Jakie oznaczenie ma ta blacha, ktĂłrÂą kupowaÂłeÂś za granicÂą ? Nie moÂżna mĂłwiĂŚ, Âże danej stali nie da siĂŞ kupiĂŚ w Polsce. Nie kupi siĂŞ jej na pewno na pierwszym skÂładzie stali gdzie czĂŞsto sprzedajÂą coÂś pod hasÂłem "stal". Spokojnie takÂże moÂżna coÂś odkupiĂŚ od firmy specjalizujÂącej siĂŞ - w tym wypadku na produkcji elementĂłw tÂłoczonych. Na pewno stal, ktĂłrÂą kupiÂłeÂś jako "specjalna" istnieje po prostu w katalogu duÂży producentĂłw stali - np. szwedzkie SSAB gdzie tej stali jest peÂłno na rynku ale jest zamawiania po prostu przez firmy produkcyjne. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2020-09-06, 02:59
|
0
|
|
|

|
cekel, podaÂłem Ci jak na tacy moÂżliwe dobre rozwiÂązania "na juÂż",jeÂśli myÂślisz ,Âże obdzwonisz skÂłady blach i znajdziesz blache na auta to ÂżyczĂŞ powodzenia!Na skÂładach nikt nie posiada blachy samochodowej a takowa nie jest ta sama co na skÂładzie ,jak bĂŞdziesz dÂłuÂżej robiĂŚ przy blasze to bĂŞdziesz mieĂŚ wobec niej wymagania,tak jak klient wobec Ciebie co do wykonanej roboty.
WybĂłr blachy na auto nie koĂączy sie na oznaczeniu materiaÂłu.... |
|
|
|
 |
cekel
|
Wysłany: 2020-09-06, 19:42
|
0
|
|
|
|
Czy ja mówiê, ¿e bêdê dzwoni³ na lokalne sk³ady stali ? Na sk³adzie stali znajdê najczêœciej stal gatunku S235 lub ewentualne S355 lub coœ co tylko przypomina stal. Uwierz mi, ¿e "blacha samochodowa" to nie jest gatunek stali tylko jakieœ uproszczenie dla osób, które nie ³api¹ siê w oznaczeniach. Ogólnie te blachy ³¹czy jedna cecha wspólna - s¹ to stale przeznaczone do t³oczenia lub g³êbokiego t³oczenia. Te materia³y maj¹ konkretne oznaczenia oraz swoje parametry techniczne i mo¿na je spokojnie kupiÌ na polskim rynku tylko trzeba uderzyÌ do odpowiedniej firmy a nie do Mietka na sk³adzie stali. Problem jest taki, ¿e ca³y czas znajduje gdzieœ informacje o jakiœ magicznych stalach z zachodu lub pó³nocy ale nigdy nie uda³o mi siê znaleŸÌ informacji jakie ma oznaczenie. |
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2020-10-27, 19:45
|
0
|
|
|

|
Witam , ciekawy temat nad którym wiêkszoœÌ siê nie zastanawia .
Bardzo dobry pomys³ by braÌ blachê z dawcy z lat 80-90 inna zawartoœÌ wêgla ni¿ to co zrobi³ mercedes pod koniec 90 lat
SkÂłada siĂŞ ze mam dostĂŞp do blach do tÂłoczenia (symbolu nie znam ale siĂŞ dowiem ).
DostêpnoœÌ tylko po za pl , 90 % wyrobów to sprowadzane miêdzy innymi z Indii , Chin , Ukrainy .... ocynkowane aluminowane nierdzewne lakierowane ... |
|
|
|