Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 16:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Cytat:
to spoko. sam nie jestem w stanie tyle zrobi a ty jak zaczyna³e¶ to robi³e¶ sam

Nie od razu mia³em 1 pracownika po prostu zwolnili¶my siê z warsztatu w którym pracowali¶my

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 16:12   
0
UP DOWN

czyli pracowa³e¶ u jakiego¶ go¶cia a pó¿niej postanowi³ê¶ otworzyæ na w³asn± rêkê. ale pewnie mia³ês kasê na rozruch bo trzeba sporo w³o¿yæ na start

gola 
Wys³any: 2008-10-05, 16:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
jacklack napisa³/a:
mam 5 pracowników 4 z nich to zawodowcy szykuj± mi wszystko a ja dobieram kolory na mieszalniku i lakierujê
Po³owa tych el.o których wspomnia³em to nówki z servisu wiêc to idzie bardzo szybko praktycznie dem±tarz z auta matowanie katoforezy i do kabiny a tam ju¿ podk³ady m/m i lakier

samo dobieranie lakierow,oklejanie elementow cieniowanych (bo pisales ze wszystko cieniujesz) ,mieszanie podkladu,czas odparowywan podkladow,lakierow zajmuje ogromna ilosc czasu wiec przestan czarowac.Nawet przy elementach nowych jest to liczba graniczna wykonania tego wszystkiego.

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-05, 16:17   
0
UP DOWN

Sk±d: Jaworzno, Irlandia
jacklack napisa³/a:
Nie od razu mia³em 1 pracownika po prostu zwolnili¶my siê z warsztatu w którym pracowali¶my

Tez tak zaczynalem ale mialem wspolnika, robota nie zla pieniadze dobre, fakt ze napoczatku otwarcia warsztatu siedzialo sie nieraz do 1 lub 2 w nocy zeby wyrobic sie z robota ale warto bylo, pozniej juz bylo lepiej, ale niestety wykonczyly mnie oplaty zusy itp. i moj wspolnik ktory zrezygnowal i musialem go splacic, zamknalem warsztat w przeciagu roku bo tyle mialem jeszcze roboty, posprzedawalem sprzet i wyjechalem zagranice.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 16:17   
0
UP DOWN

gola mo¿e dla ciebie jest to nie mo¿liwe ale zapewniam ciê ¿e jest to wykonalne :spoko:

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 16:18   
0
UP DOWN

czyli w polsce zamkn±³e¶ warsztat i wyjecha³ê¶ za granicê

gola 
Wys³any: 2008-10-05, 16:19   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
gola mo¿e dla ciebie jest to nie mo¿liwe ale zapewniam ciê ¿e jest to wykonalne :spoko:

jezeli doba ma 48 godzin a czas pracy 14-15 godzin ^^

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-05, 16:21   
0
UP DOWN

kamilbusko napisa³/a:
czyli w polsce zamkn±³e¶ warsztat i wyjecha³ê¶ za granicê

tak, zamknale warsztat i wyjechalem zagranice, teraz pracuje dla kogos ale kusi mnie otwarcie tutaj w Irlandii wlasnego warsztatu, dobre warunki jesli chodzi o otwarcie wslasnego interesu tutaj sa.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 16:21   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
jezeli doba ma 48 godzin a czas pracy 14-15 godzin ^^

Wystarczy zupe³nie 10 godz pracy dzienne

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 16:23   
0
UP DOWN

avenger to uwarzasz ze w naszym piêknym kraju nie op³aca siê otwieraæ lakierni

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-05, 16:23   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
Wystarczy zupe³nie 10 godz pracy dzienne

Moze i wystarczajaco ale napewno nie lakierujesz sam wszystkiego tylko masz jeszcze jednego lakiernika.

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 16:27   
0
UP DOWN

a u¿ywa³e¶ kiedy¶ klaru CR 4

jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 16:27   
0
UP DOWN

avenger-misiek napisa³/a:
Moze i wystarczajaco ale napewno nie lakierujesz sam wszystkiego tylko masz jeszcze jednego lakiernika.

Wszelkie podk³adowania robi± pracownicy a je¶li chodzi o lakier to sam

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-05, 16:28   
0
UP DOWN

kamilbusko napisa³/a:
avenger to uwarzasz ze w naszym piêknym kraju nie op³aca siê otwieraæ lakierni

To wszystko zalezy od wielu elementow, region kraju,ilosc warsztatow tego typu w twoim rejonie, jakosc wykonania i sprzet jaki posiadasz, w polsce jest dosyc wysoki prog jaki musisz przekroczyc co do wyposazenia warsztatu, era warsztatow blacharskich typu jakis garaz i ktos tam sobie dlubie bo stracil prace na kopalni i sie niby przekwalifikowal sie juz skonczyl, teraz jest potrzebny wysoki standard sprzetu i uslug.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 16:29   
0
UP DOWN

kamilbusko napisa³/a:
a u¿ywa³e¶ kiedy¶ klaru CR 4

Nie jeszcze nie mia³em przyjemno¶ci
Robiê na pe³nej technologi DP a ca³a reszta to 3M

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-05, 16:29   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
Wszelkie podk³adowania robi± pracownicy a je¶li chodzi o lakier to sam

No to szacuneczek, musisz miec naprawde dobre warunki i niezle wyposazony warsztat.

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 16:32   
0
UP DOWN

no wiem ale nie staæ mnie na pocz±tek ¿eby wydaæ jakie¶ 200 tys na wyposa¿enie. na pocz±tek chcia³em kupiæ u¿ywan± ale dobr± kabinê a auta chcê przygotowywaæ w wyremontowanym pomieszczeniu. jak my¶lisz na poczak to wystarczy??? je¶li wszystko bêdzie dobrze prosperowaæ to bêde inwestowa³ w coraz to lepsze sprzêty

jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 16:34   
0
UP DOWN

Cytat:
No to szacuneczek, musisz miec naprawde dobre warunki i niezle wyposazony warsztat.

Dziêki i zapewniam co niektórych przy tych materia³ach i przy 2 kabinach da siê spokojnie pomalowaæ ilo¶æ el.jak wcze¶niej powiedzia³em :spoko:

[ Dodano: 2008-10-05, 17:37 ]
kamilbusko napisa³/a:
no wiem ale nie staæ mnie na pocz±tek ¿eby wydaæ jakie¶ 200 tys na wyposa¿enie. na pocz±tek chcia³em kupiæ u¿ywan± ale dobr± kabinê a auta chcê przygotowywaæ w wyremontowanym pomieszczeniu. jak my¶lisz na poczak to wystarczy??? je¶li wszystko bêdzie dobrze prosperowaæ to bêde inwestowa³ w coraz to lepsze sprzêty

Super ¿e masz zamiar kupiæ kabinê to podstawa i od tego zacznij :spoko: ja te¿ tak zaczo³em

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 16:38   
0
UP DOWN

jak± kupi³e¶ now± czy u¿ywkê

jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 16:42   
0
UP DOWN

Cytat:
jak± kupi³e¶ now± czy u¿ywkê

Jak zaczyna³em to kupi³em u¿ywkê

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-05, 16:43   
0
UP DOWN

Cytat:

Ja tu nie mowie o walizce kasy, podstawa to kabina, sam nie dasz rady tego pociagnac wiec musisz miec przynajmnie jednego pracownika, a jesli chodzi o otwarcie warsztatu to duzo czasu... napoczatku bedziesz musial duzo czasu siedziec po nocach na warsztacie zeby sobie wyrobic renome.

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 16:44   
0
UP DOWN

no ja te¿ tak chcê zrobiæ. rejestrowa³e¶ wszystko od pocz±tku czy na pocz±tek robi³ê¶ na czarno? du¿o mia³e¶ kasy na start bo mi wystarczy tylko na kabinê u¿ywan± ale sprzêty potrzebne do lakierowania mam

jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 16:47   
0
UP DOWN

Cytat:
no ja te¿ tak chcê zrobiæ. rejestrowa³e¶ wszystko od pocz±tku czy na pocz±tek robi³ê¶ na czarno?

Od pocz±tku zarejestrowa³em

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 16:49   
0
UP DOWN

ale to zajmuje chyba du¿o czasu azanim zarejestrowa³e¶ to robi³e¶ ju¿. zarejestrowa³e¶ jako lakierniê czy blacharstwo

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-05, 16:50   
0
UP DOWN

Cytat:
no ja te¿ tak chcê zrobiæ. rejestrowa³e¶ wszystko od pocz±tku czy na pocz±tek robi³ê¶ na czarno? du¿o mia³e¶ kasy na start bo mi wystarczy tylko na kabinê u¿ywan± ale sprzêty potrzebne do lakierowania mam

na poczatku na czarno robilem ale po krotkim czasie zarejestrowalem jak sporo osob zaczelo pytac mnie o wystawienie faktury na robote, ja bardzo duzo mialem doczynienia z komisami i firmami ktore posiadaly wlasne floty samochodowe, napoczatku mialem wystarczajaco kasy na kabine uzywana odnowienie hali kora wynajmowalem i troche sprzetu i oczywiscie wolnej gotowki na czesci i materialy.

baqo 
Wys³any: 2008-10-05, 16:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
kamilbusko, widzê ¿e zaczynasz podchodziæ powa¿nie do sprawy :)

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 17:00   
0
UP DOWN

no s³uchaj widzê ze dziasaj zeby zaistnieæ nie wystarczy gara¿ ja jestem z niewielkiego miasteczka i w mojej okolicy tylko dwóch lakierników posiada kabinê

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-05, 17:09   
0
UP DOWN

kamilbusko napisa³/a:
no s³uchaj widzê ze dziasaj zeby zaistnieæ nie wystarczy gara¿ ja jestem z niewielkiego miasteczka i w mojej okolicy tylko dwóch lakierników posiada kabinê

No juz nie te czasy na zwykly garaz i pistolet do lakierowania, jedna rzecz zawsze mnie irytowala w polsce to to ze ciagle trzeba bylo sie uzerac z klientami o kase, mowisz cene za element on na to OK, a przy odbiorze auta zaczyna sie jazda.

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-05, 18:49   
0
UP DOWN

swiêta racja w polakach jest taka mentalno¶æ ze zawsze musz± siê targowaæ

Bodzio 
Wys³any: 2008-10-05, 19:56   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
kamilbusko, to Ty chyba niemców nie widzia³e¶... mam doczynienia z nimi codziennie (inna bran¿a) i tylko kilka osób na dzieñ nie mówi ¿e w Polsce jest drogo itp, po prostu p³ac±. Reszta jak widzi ceny itp to tylko "znowu podro¿a³o, a nie da³o by rady taniej?"... bez komentarza :(

jacklack 
Wys³any: 2008-10-05, 20:36   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
jacklack napisa³/a:
mam 5 pracowników 4 z nich to zawodowcy szykuj± mi wszystko a ja dobieram kolory na mieszalniku i lakierujê
Po³owa tych el.o których wspomnia³em to nówki z servisu wiêc to idzie bardzo szybko praktycznie dem±tarz z auta matowanie katoforezy i do kabiny a tam ju¿ podk³ady m/m i lakier

samo dobieranie lakierow,oklejanie elementow cieniowanych (bo pisales ze wszystko cieniujesz) ,mieszanie podkladu,czas odparowywan podkladow,lakierow zajmuje ogromna ilosc czasu wiec przestan czarowac.Nawet przy elementach nowych jest to liczba graniczna wykonania tego wszystkiego.

Kolego gola widzê ¿e moja wypowiedz dla Ciebie to co¶ nie osi±galnego wrêcz abstrakcyjnego spróbujê ci wyt³umaczyæ pewne rzeczy a wiêc:je¶li siê ju¿ ma kabine 8m x 4m o przep³ywie 28000/h to trzeba z niej odpowiednio korzystaæ zawsze malujê przy pe³nej kabinie tzn.auto ¶redniej wielko¶ci i 6 el.na stojakach(np.audi a4 w tyle kabiny 4 stojaki w czêsci przedniej kabiny 2 stojaki po boku kabiny) czyli malujê dach ca³y przód i np.bok prawy to ju¿ jest 8 el.(ju¿ nie liczê s³upka ¶rodkowego lub komory silnika które te¿ liczê jako el.) czas aplikacji od wlania bazy do kubka do zakoñczenia klarem trwa max!! 50min ca³y cykl z suszeniem(70st) trwa 1,5 godz
Kolego gola ³atwo policzyæ :¿e 2 takie cykle w jednej kabinie i 1 taki cykl w drugiej to jest 24 el.w czasie 4,5godz noo niechby 5 godz resztê czasu po¶wiêcam na dobór lakieru i obs³ugê klienta i wierz mi wcale nie potrzeba jakiego¶ wielkiego wysi³ku tylko odpowiednia organizacja pracy :spoko:
Oczywi¶cie malujê w 2-3 kolorach w jednym cyklu i to nie rzadko ale jak powiedzia³em zawsze przy pe³nej kabinie
Kolego gola nie po to ³adowa³em kasê w swój warsztat i z wielkim trudem znalaz³em super pracowników ¿eby siê w nim bawiæ tylko pracowaæ i zarabiaæ :)
Dodam jeszcze ¿e olbrzymi wp³yw na szybko¶æ napraw maj± produktu 3M
Kolego gola jak d³ugo zajmujesz siê lakiernictwem??

gola 
Wys³any: 2008-10-06, 11:40   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
...Kolego gola jak d³ugo zajmujesz siê lakiernictwem??

Dosyc dlugo i pracowalem w lakierniach gdzie bylo 5 kabin,9 lakiernikow (serwis i sprzedaz 15 marek samochodow), i takie przeroby byly osiagalne ale nie przy jednej osobie lakierujacej a reszcie przygotowywujacej.
Zwykly smieciuch w lakierze bazowym (zdarzy sie) potrafi ci juz ten czas wydluzyc,nie wspominajac o polerce(bo przy takim przerobie to paproch sie zdarzy).
Nie wspomne o ilosci klientow,bo lakierujac dziennie tyle elementow to nakoniec roku polowa polski ma polakierowane wozki.

jacklack napisa³/a:
...czas aplikacji od wlania bazy do kubka do zakoñczenia klarem trwa max!! 50min ca³y cykl z suszeniem(70st) trwa 1,5 godz
...24 el.w czasie 4,5godz noo niechby 5 godz resztê czasu po¶wiêcam na dobór lakieru i obs³ugê klienta i wierz mi wcale nie potrzeba jakiego¶ wielkiego wysi³ku tylko odpowiednia organizacja pracy :spoko:
Oczywi¶cie malujê w 2-3 kolorach w jednym cyklu i to nie rzadko ale jak powiedzia³em zawsze przy pe³nej kabinie

a wiec masz 12 elementy w kabinie.Niech ci zajmie nakladanie bazy ok 15-20 minut (bo jedziesz na kilka kolorow na raz),nastepnie suszenie jej ok 20 minut,przetarcie scierka antystatyczna ok 5 minut,warstwa bezbarwnego plus czas na jego odparowanie to ok 15 minut plus druga warstwa bezbarwnego,wiec jak masz sie zmiescic w 50 minutach,wytlumacz mi bo nie za bardzo rozumiem...

No ale skoro dajesz rade to pewno tak jest wiec wypada mi zyczyc powodzenia.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-06, 13:39   
0
UP DOWN

Cytat:
Dosyc dlugo i pracowalem w lakierniach gdzie bylo 5 kabin,9 lakiernikow

Pytanie o ile od tego czasu zmieni³y siê produkty i ich czas aplikacji i schniêcia?

gola napisa³/a:
Nie wspomne o ilosci kliento

Z klientów to widzê siê z tymi co jad± z ulicy z tymi co sprowadzaj± auta z europy i usa mam ceny ustalone i nie debatujê z nimi po pó³ godz bo wszystko wiadomo(co uszkodzone trzeba zrobiæ) z 3 servisami wszysko odbywa siê drog± elektroniczn±

gola napisa³/a:
nakoniec roku polowa polski ma polakierowane wozki.

Po³owa aut które robie to auta to auta je¿dz±ce po polskich drogach na naszych drogach te¿ s± kolizje a niektóre auta nie raz wracaj± w³a¶nie na wskutek kolizji :)

gola napisa³/a:
jak masz sie zmiescic w 50 minutach,wytlumacz mi bo nie za bardzo rozumiem...

Aplikacja Cromaxem jednego el.2,5 warstwy m/m nie trwa nawet 1 min ale przyjmijmy ¿e trwa 1 min i przyjmijmy ¿e aplikacja 12 el. trwa 15 min a czas odparowania 15-20min
Malujê lakierem DP 3750 i czas na przyschniêcie 1 warstwy to ok 3 min a praktycznie to jak ju¿ zakoñczê ten 12-ty el. 1 warstw± kontaktow± to od 1 el.zaczynam warstwê 2 pe³n± wylan± czyli mam na to jeszcze na to ok.20 min a suma czasu (2 warstw lakieru) aplikacji bezbarwnym = czasowi aplikacji cromaxem ;)

Pozdrawiam i równie¿ ¿yczê powodzenia :spoko:

baqo 
Wys³any: 2008-10-06, 16:25   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
el.2,5 warstwy m/m nie trwa nawet 1 min
gorzej jak nie kryje na jedn± lagê :/

jacklack 
Wys³any: 2008-10-06, 17:07   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
gorzej jak nie kryje na jedn± lagê :/

A to ju¿ zale¿y od nas jak sobie przygotujemy powierzchniê do malowania ;)

gola 
Wys³any: 2008-10-06, 17:17   
0
UP DOWN

moglbys wrzucic jakies foty tego jak to wszystko masz zorganizowane w kabinie?
Bo naprawde jestem pelen podziwu.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-06, 17:20   
0
UP DOWN

gola we wcze¶niejszym po¶cie powiedzia³em:

tzn.auto ¶redniej wielko¶ci i 6 el.na stojakach(np.audi a4 w tyle kabiny 4 stojaki w czêsci przedniej kabiny 2 stojaki po boku kabiny) czyli malujê dach ca³y przód i np.bok prawy to ju¿ jest 8 el

gola napisa³/a:
a wiec masz 12 elementy w kabinie.Niech ci zajmie nakladanie bazy ok 15-20 minut

Zk±d wzio³e¶ 12 el? ;) jak tam wyra¿nie pisze ¿e malujê po 8el.w 3 cyklach
dla sprostowania: te elementy na stojakach s± z tego auta które maluje :)

baqo 
Wys³any: 2008-10-06, 21:15   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
A to ju¿ zale¿y od nas jak sobie przygotujemy powierzchniê do malowania
nigdy nie mia³e¶ sytuacji ¿e autko wyje¿d¿a i co¶ tam przebija???w kabinie tego nie widaæ :shock:

[ Dodano: 2008-10-06, 22:16 ]
a taki bia³y w cromaxie ,co jest najbardziej zrypanym pigmentem :oops:

jacklack 
Wys³any: 2008-10-06, 21:47   
0
UP DOWN

baqo mówisz o EWP Peugeot o 389 Renault to solidy na to jest wyj¶cie ale trochê boli.. 1 warstwa musi wyschn±æ dopiero1,5 m/m i wtedy jest pe³ne krycie :)
to jest w³a¶nie dziwne ¿e je¶li te kolory zaaplikujemy normalnie czyli 2,5m/m to po odparowaniu co¶ tam pod spodem widaæ :)

[ Dodano: 2008-10-06, 23:18 ]
gola napisa³/a:
moglbys wrzucic jakies foty tego jak to wszystko masz zorganizowane w kabinie?
Bo naprawde jestem pelen podziwu.

gola zrobi³em fotki zaraz po twoim o nie poproszeniu bo akurat mia³em w kabinie A4 tylko ¿e bez dachu ale i tak jest:) 8el.to ustawienie o ile mi siê uda wrzuciæ te zdiêcia na forum (bo na razie jeszcze nie umiem tego zrobiæ sorkii) :roll: wydaje mi siê zupe³nie normalne dla posiadaczy kabin)

gola 
Wys³any: 2008-10-07, 08:16   
0
UP DOWN

Ja w kabinie (7X3.5m) wkladam np cr-v honda(terenowka) i max 2 wieszaki z drzwiami wiec nie moglem sobie wyobrazic jak mozna upchac 6 wieszakow i a4 w kabinie :shock: ,a jest w sumie niewiele wieksza twoja kabina.
Ale i tak nie lubie w ten sposob lakierowac bo w tak zagraconym pomieszczeniu latwo o paprochy.

baqo 
Wys³any: 2008-10-07, 08:22   
0
UP DOWN

na podk³ad 1052,czyli II vs ,jasno szary k³ad³em cztery warstwy ,dodam jeszcze ¿e na wjazd zamiast 50% ¿ywicy do pigmentu da³em 25% .jak o 12 zrobi³em kolor, to z wykonaniem natrysku i lakierowaniem zesz³o mi do 5 godziny. masakra :twisted: taki by³em z³y!!!w czarnych te¿ jest dowalonej ¿ywicy. na 1056 bez ujêcia na jedn± lagê nie ma krycia. czerwony na vs-ie powyjechaniu na s³oñce jeszcze lekko przebija³,a by³o naniesione tyle aby tylko nie sp³yn±³.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-07, 08:51   
0
UP DOWN

Cytat:
na podk³ad 1052,czyli II vs ,jasno szary k³ad³em cztery warstwy

Powiedz czy jak po³o¿y³e¶ 1 warstwê bazy to j± wysuszy³e¶??
Ja to tak naprawdê nie wiê¿ê ¿adnemu kolorowi i solidzie zawsze 1 suszê i nak³adam jeszcze 1,5 wtedy jest wiêksza si³a krycia i nie ma k³opotu :)

[ Dodano: 2008-10-07, 10:43 ]
gola napisa³/a:
Ja w kabinie (7X3.5m) wkladam np cr-v honda(terenowka) i max 2 wieszaki z drzwiami

Ja mam t± star± kabinê takich samych wymiarach(7x3,5) i terenówka i 2 stojaki to max ale wie¿ mi ten 1 m na d³ugo¶æ i 0,5. na szeroko¶æ to mo¿e nie wiele ale robi jednak ogromn± ró¿nice :)

baqo 
Wys³any: 2008-10-07, 10:20   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
Powiedz czy jak po³o¿y³e¶ 1 warstwê bazy to j± wysuszy³e¶?? jacklack,
wszystkie cztery suszy³em.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-07, 11:13   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
wszystkie cztery suszy³em.

Móg³by¶ mi powiedzieæ co to za kolor z którym siê tak barowa³e¶??

w³a¶nie pomalowa³em C4 EXY w solidzie i pokry³ na 2warstwy m/m tylko ¿e znam dobrze ten kolor i wiem ¿e kryje i nawet nie suszy³em 1 warstwy ;)

gola 
Wys³any: 2008-10-07, 11:18   
0
UP DOWN

tylko ze to czarny i pod niego DP zaleca VS 7,czyli tez czarny.Raczej nie ma problemu z sila krycia czarny na czarny.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-07, 11:30   
0
UP DOWN

Cytat:
tylko ze to czarny i pod niego DP zaleca VS 7,czyli tez czarny.Raczej nie ma problemu z sila krycia czarny na czarny.

DP jak wiemy pod ka¿dy kolor zaleca odpowiedni VS ale baqo mia³ z jakim¶ kolorem k³opot i jestem ciekawy z jakim mo¿e mi siê kiedy¶ trafi i bêde bardziej uwa¿a³

baqo 
Wys³any: 2008-10-07, 14:33   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
odpowiedni VS
nawet Vs jest do bani w cromaxie. brak krycia!!! 1401 biqa³y jest s³abym pigmentem w kryciu,a przecie¿ to samo idzie do VSow,to nawet nic mi nie da jak sobie zrobiê pod bia³y I VS.
jacklack napisa³/a:
Móg³by¶ mi powiedzieæ co to za kolor z którym siê tak barowa³e¶??
mowa o bia³ym!!!

jacklack 
Wys³any: 2008-10-07, 15:44   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
nawet Vs jest do bani w cromaxie. brak krycia!!! 1401 biqa³y jest s³abym pigmentem w kryciu,a przecie¿ to samo idzie do VSow,to nawet nic mi nie da jak sobie zrobiê pod bia³y I VS.

No baqo to bardzo dziwne malujê do¶æ du¿o bia³ych renówek i dajê VS-4 nawet pod bia³e i po 1 przyschniêtej warstwie dajê jeszcze 1,5 i zawsze jest dobrze.. mo¿e masz co¶ z pigmentem 1401 nie wiem trudno mi powiedzieæ

[ Dodano: 2008-10-07, 16:50 ]
gola oto fotki o które prosi³e¶:) sory za jako¶æ ale mia³em tylko tel.pod rêk± ;)

Nie powiem ¿e przy takim ustawieniu maluje siê super wygodnie ale wolê siê trochê po gimnastykowaæ ni¿ malowaæ to auto na 2 razy :) zreszt± ju¿ siê przyzwyczai³em i nie narzekam ;)

dawid
Wys³any: 2008-10-07, 16:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
jesli masz problem z kryciem bialego to jest taka sztuczka :

-podziel kolor ktorego chcesz uzyc na dwie polowy

- do jednej polowy dodaj sredniego srebra ( co bardzo poprawi krycie) nie za duzo zeby nie wyszedl za szary, na malym cisnieniu 1,8 - 2 pomaluj zapodkladowane miejsce 80 % warstwy przesusz przetrzyj elemet szmatka antystatyczna zeby sciagnac odkuz po srebrze jesli nie malujesz calego elemetu

- wez druga polowe z docelowym kolorem farby i psiknij 100 % warstwy

dla mnie dziala wysmienicie

gola 
Wys³any: 2008-10-07, 17:27   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
gola oto fotki o które prosi³e¶:) sory za jako¶æ ale mia³em tylko tel.pod rêk± ;)

http://www.wrzuta.pl/obraz/nKPfpS22vg/ust.w_kab.
http://www.wrzuta.pl/obraz/b23CvQYVq5/ust.w_kab_1
http://www.wrzuta.pl/obraz/4FBam1MCKU/ust.w_kab_2

Nie powiem ¿e przy takim ustawieniu maluje siê super wygodnie ale wolê siê trochê po gimnastykowaæ ni¿ malowaæ to auto na 2 razy :) zreszt± ju¿ siê przyzwyczai³em i nie narzekam ;)

Czy kabina to nie NovaVerta ;) ,pozatym czy przy takim zageszczeniu nie masz smieci po lakierowaniu?,ogolnie czy polerujesz?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: