Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 17:08   
0
UP DOWN

Cytat:
to spoko. sam nie jestem w stanie tyle zrobi a ty jak zaczynaÂłeÂś to robiÂłeÂś sam

Nie od razu miaÂłem 1 pracownika po prostu zwolniliÂśmy siĂŞ z warsztatu w ktĂłrym pracowaliÂśmy

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 17:12   
0
UP DOWN

czyli pracowa³eœ u jakiegoœ goœcia a pó¿niej postanowi³êœ otworzyÌ na w³asn¹ rêkê. ale pewnie mia³ês kasê na rozruch bo trzeba sporo w³o¿yÌ na start

gola 
Wysłany: 2008-10-05, 17:12   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
mam 5 pracownikĂłw 4 z nich to zawodowcy szykujÂą mi wszystko a ja dobieram kolory na mieszalniku i lakierujĂŞ
PoÂłowa tych el.o ktĂłrych wspomniaÂłem to nĂłwki z servisu wiĂŞc to idzie bardzo szybko praktycznie demÂątarz z auta matowanie katoforezy i do kabiny a tam juÂż podkÂłady m/m i lakier

samo dobieranie lakierow,oklejanie elementow cieniowanych (bo pisales ze wszystko cieniujesz) ,mieszanie podkladu,czas odparowywan podkladow,lakierow zajmuje ogromna ilosc czasu wiec przestan czarowac.Nawet przy elementach nowych jest to liczba graniczna wykonania tego wszystkiego.

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-05, 17:17   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
Nie od razu miaÂłem 1 pracownika po prostu zwolniliÂśmy siĂŞ z warsztatu w ktĂłrym pracowaliÂśmy

Tez tak zaczynalem ale mialem wspolnika, robota nie zla pieniadze dobre, fakt ze napoczatku otwarcia warsztatu siedzialo sie nieraz do 1 lub 2 w nocy zeby wyrobic sie z robota ale warto bylo, pozniej juz bylo lepiej, ale niestety wykonczyly mnie oplaty zusy itp. i moj wspolnik ktory zrezygnowal i musialem go splacic, zamknalem warsztat w przeciagu roku bo tyle mialem jeszcze roboty, posprzedawalem sprzet i wyjechalem zagranice.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 17:17   
0
UP DOWN

gola moÂże dla ciebie jest to nie moÂżliwe ale zapewniam ciĂŞ Âże jest to wykonalne :spoko:

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 17:18   
0
UP DOWN

czyli w polsce zamkn¹³eœ warsztat i wyjecha³êœ za granicê

gola 
Wysłany: 2008-10-05, 17:19   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
gola moÂże dla ciebie jest to nie moÂżliwe ale zapewniam ciĂŞ Âże jest to wykonalne :spoko:

jezeli doba ma 48 godzin a czas pracy 14-15 godzin ^^

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-05, 17:21   
0
UP DOWN

kamilbusko napisał/a:
czyli w polsce zamkn¹³eœ warsztat i wyjecha³êœ za granicê

tak, zamknale warsztat i wyjechalem zagranice, teraz pracuje dla kogos ale kusi mnie otwarcie tutaj w Irlandii wlasnego warsztatu, dobre warunki jesli chodzi o otwarcie wslasnego interesu tutaj sa.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 17:21   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
jezeli doba ma 48 godzin a czas pracy 14-15 godzin ^^

Wystarczy zupeÂłnie 10 godz pracy dzienne

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 17:23   
0
UP DOWN

avenger to uwarzasz ze w naszym piĂŞknym kraju nie opÂłaca siĂŞ otwieraĂŚ lakierni

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-05, 17:23   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
Wystarczy zupeÂłnie 10 godz pracy dzienne

Moze i wystarczajaco ale napewno nie lakierujesz sam wszystkiego tylko masz jeszcze jednego lakiernika.

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 17:27   
0
UP DOWN

a uÂżywaÂłeÂś kiedyÂś klaru CR 4

jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 17:27   
0
UP DOWN

avenger-misiek napisał/a:
Moze i wystarczajaco ale napewno nie lakierujesz sam wszystkiego tylko masz jeszcze jednego lakiernika.

Wszelkie podkÂładowania robiÂą pracownicy a jeÂśli chodzi o lakier to sam

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-05, 17:28   
0
UP DOWN

kamilbusko napisał/a:
avenger to uwarzasz ze w naszym piĂŞknym kraju nie opÂłaca siĂŞ otwieraĂŚ lakierni

To wszystko zalezy od wielu elementow, region kraju,ilosc warsztatow tego typu w twoim rejonie, jakosc wykonania i sprzet jaki posiadasz, w polsce jest dosyc wysoki prog jaki musisz przekroczyc co do wyposazenia warsztatu, era warsztatow blacharskich typu jakis garaz i ktos tam sobie dlubie bo stracil prace na kopalni i sie niby przekwalifikowal sie juz skonczyl, teraz jest potrzebny wysoki standard sprzetu i uslug.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 17:29   
0
UP DOWN

kamilbusko napisał/a:
a uÂżywaÂłeÂś kiedyÂś klaru CR 4

Nie jeszcze nie miaÂłem przyjemnoÂści
RobiĂŞ na peÂłnej technologi DP a caÂła reszta to 3M

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-05, 17:29   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
Wszelkie podkÂładowania robiÂą pracownicy a jeÂśli chodzi o lakier to sam

No to szacuneczek, musisz miec naprawde dobre warunki i niezle wyposazony warsztat.

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 17:32   
0
UP DOWN

no wiem ale nie staĂŚ mnie na poczÂątek Âżeby wydaĂŚ jakieÂś 200 tys na wyposaÂżenie. na poczÂątek chciaÂłem kupiĂŚ uÂżywanÂą ale dobrÂą kabinĂŞ a auta chcĂŞ przygotowywaĂŚ w wyremontowanym pomieszczeniu. jak myÂślisz na poczak to wystarczy??? jeÂśli wszystko bĂŞdzie dobrze prosperowaĂŚ to bĂŞde inwestowaÂł w coraz to lepsze sprzĂŞty

jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 17:34   
0
UP DOWN

Cytat:
No to szacuneczek, musisz miec naprawde dobre warunki i niezle wyposazony warsztat.

Dziêki i zapewniam co niektórych przy tych materia³ach i przy 2 kabinach da siê spokojnie pomalowaÌ iloœÌ el.jak wczeœniej powiedzia³em :spoko:

[ Dodano: 2008-10-05, 17:37 ]
kamilbusko napisał/a:
no wiem ale nie staĂŚ mnie na poczÂątek Âżeby wydaĂŚ jakieÂś 200 tys na wyposaÂżenie. na poczÂątek chciaÂłem kupiĂŚ uÂżywanÂą ale dobrÂą kabinĂŞ a auta chcĂŞ przygotowywaĂŚ w wyremontowanym pomieszczeniu. jak myÂślisz na poczak to wystarczy??? jeÂśli wszystko bĂŞdzie dobrze prosperowaĂŚ to bĂŞde inwestowaÂł w coraz to lepsze sprzĂŞty

Super Âże masz zamiar kupiĂŚ kabinĂŞ to podstawa i od tego zacznij :spoko: ja teÂż tak zaczoÂłem

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 17:38   
0
UP DOWN

jakÂą kupiÂłeÂś nowÂą czy uÂżywkĂŞ

jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 17:42   
0
UP DOWN

Cytat:
jakÂą kupiÂłeÂś nowÂą czy uÂżywkĂŞ

Jak zaczynaÂłem to kupiÂłem uÂżywkĂŞ

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-05, 17:43   
0
UP DOWN

Cytat:

Ja tu nie mowie o walizce kasy, podstawa to kabina, sam nie dasz rady tego pociagnac wiec musisz miec przynajmnie jednego pracownika, a jesli chodzi o otwarcie warsztatu to duzo czasu... napoczatku bedziesz musial duzo czasu siedziec po nocach na warsztacie zeby sobie wyrobic renome.

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 17:44   
0
UP DOWN

no ja te¿ tak chcê zrobiÌ. rejestrowa³eœ wszystko od pocz¹tku czy na pocz¹tek robi³êœ na czarno? du¿o mia³eœ kasy na start bo mi wystarczy tylko na kabinê u¿ywan¹ ale sprzêty potrzebne do lakierowania mam

jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 17:47   
0
UP DOWN

Cytat:
no ja te¿ tak chcê zrobiÌ. rejestrowa³eœ wszystko od pocz¹tku czy na pocz¹tek robi³êœ na czarno?

Od poczÂątku zarejestrowaÂłem

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 17:49   
0
UP DOWN

ale to zajmuje chyba duÂżo czasu azanim zarejestrowaÂłeÂś to robiÂłeÂś juÂż. zarejestrowaÂłeÂś jako lakierniĂŞ czy blacharstwo

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-05, 17:50   
0
UP DOWN

Cytat:
no ja te¿ tak chcê zrobiÌ. rejestrowa³eœ wszystko od pocz¹tku czy na pocz¹tek robi³êœ na czarno? du¿o mia³eœ kasy na start bo mi wystarczy tylko na kabinê u¿ywan¹ ale sprzêty potrzebne do lakierowania mam

na poczatku na czarno robilem ale po krotkim czasie zarejestrowalem jak sporo osob zaczelo pytac mnie o wystawienie faktury na robote, ja bardzo duzo mialem doczynienia z komisami i firmami ktore posiadaly wlasne floty samochodowe, napoczatku mialem wystarczajaco kasy na kabine uzywana odnowienie hali kora wynajmowalem i troche sprzetu i oczywiscie wolnej gotowki na czesci i materialy.

baqo 
Wysłany: 2008-10-05, 17:58   
0
UP DOWN

kamilbusko, widzĂŞ Âże zaczynasz podchodziĂŚ powaÂżnie do sprawy :)

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 18:00   
0
UP DOWN

no sÂłuchaj widzĂŞ ze dziasaj zeby zaistnieĂŚ nie wystarczy garaÂż ja jestem z niewielkiego miasteczka i w mojej okolicy tylko dwĂłch lakiernikĂłw posiada kabinĂŞ

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-05, 18:09   
0
UP DOWN

kamilbusko napisał/a:
no sÂłuchaj widzĂŞ ze dziasaj zeby zaistnieĂŚ nie wystarczy garaÂż ja jestem z niewielkiego miasteczka i w mojej okolicy tylko dwĂłch lakiernikĂłw posiada kabinĂŞ

No juz nie te czasy na zwykly garaz i pistolet do lakierowania, jedna rzecz zawsze mnie irytowala w polsce to to ze ciagle trzeba bylo sie uzerac z klientami o kase, mowisz cene za element on na to OK, a przy odbiorze auta zaczyna sie jazda.

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-05, 19:49   
0
UP DOWN

swiêta racja w polakach jest taka mentalnoœÌ ze zawsze musz¹ siê targowaÌ

Bodzio 
Wysłany: 2008-10-05, 20:56   
0
UP DOWN
--B_C_G--

kamilbusko, to Ty chyba niemcĂłw nie widziaÂłeÂś... mam doczynienia z nimi codziennie (inna branÂża) i tylko kilka osĂłb na dzieĂą nie mĂłwi Âże w Polsce jest drogo itp, po prostu pÂłacÂą. Reszta jak widzi ceny itp to tylko "znowu podroÂżaÂło, a nie daÂło by rady taniej?"... bez komentarza :(

jacklack 
Wysłany: 2008-10-05, 21:36   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
jacklack napisał/a:
mam 5 pracownikĂłw 4 z nich to zawodowcy szykujÂą mi wszystko a ja dobieram kolory na mieszalniku i lakierujĂŞ
PoÂłowa tych el.o ktĂłrych wspomniaÂłem to nĂłwki z servisu wiĂŞc to idzie bardzo szybko praktycznie demÂątarz z auta matowanie katoforezy i do kabiny a tam juÂż podkÂłady m/m i lakier

samo dobieranie lakierow,oklejanie elementow cieniowanych (bo pisales ze wszystko cieniujesz) ,mieszanie podkladu,czas odparowywan podkladow,lakierow zajmuje ogromna ilosc czasu wiec przestan czarowac.Nawet przy elementach nowych jest to liczba graniczna wykonania tego wszystkiego.

Kolego gola widzĂŞ Âże moja wypowiedz dla Ciebie to coÂś nie osiÂągalnego wrĂŞcz abstrakcyjnego sprĂłbujĂŞ ci wytÂłumaczyĂŚ pewne rzeczy a wiĂŞc:jeÂśli siĂŞ juÂż ma kabine 8m x 4m o przepÂływie 28000/h to trzeba z niej odpowiednio korzystaĂŚ zawsze malujĂŞ przy peÂłnej kabinie tzn.auto Âśredniej wielkoÂści i 6 el.na stojakach(np.audi a4 w tyle kabiny 4 stojaki w czĂŞsci przedniej kabiny 2 stojaki po boku kabiny) czyli malujĂŞ dach caÂły przĂłd i np.bok prawy to juÂż jest 8 el.(juÂż nie liczĂŞ sÂłupka Âśrodkowego lub komory silnika ktĂłre teÂż liczĂŞ jako el.) czas aplikacji od wlania bazy do kubka do zakoĂączenia klarem trwa max!! 50min caÂły cykl z suszeniem(70st) trwa 1,5 godz
Kolego gola Âłatwo policzyĂŚ :Âże 2 takie cykle w jednej kabinie i 1 taki cykl w drugiej to jest 24 el.w czasie 4,5godz noo niechby 5 godz resztĂŞ czasu poÂświĂŞcam na dobĂłr lakieru i obsÂługĂŞ klienta i wierz mi wcale nie potrzeba jakiegoÂś wielkiego wysiÂłku tylko odpowiednia organizacja pracy :spoko:
OczywiÂście malujĂŞ w 2-3 kolorach w jednym cyklu i to nie rzadko ale jak powiedziaÂłem zawsze przy peÂłnej kabinie
Kolego gola nie po to ÂładowaÂłem kasĂŞ w swĂłj warsztat i z wielkim trudem znalazÂłem super pracownikĂłw Âżeby siĂŞ w nim bawiĂŚ tylko pracowaĂŚ i zarabiaĂŚ :)
Dodam jeszcze ¿e olbrzymi wp³yw na szybkoœÌ napraw maj¹ produktu 3M
Kolego gola jak dÂługo zajmujesz siĂŞ lakiernictwem??

gola 
Wysłany: 2008-10-06, 12:40   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
...Kolego gola jak dÂługo zajmujesz siĂŞ lakiernictwem??

Dosyc dlugo i pracowalem w lakierniach gdzie bylo 5 kabin,9 lakiernikow (serwis i sprzedaz 15 marek samochodow), i takie przeroby byly osiagalne ale nie przy jednej osobie lakierujacej a reszcie przygotowywujacej.
Zwykly smieciuch w lakierze bazowym (zdarzy sie) potrafi ci juz ten czas wydluzyc,nie wspominajac o polerce(bo przy takim przerobie to paproch sie zdarzy).
Nie wspomne o ilosci klientow,bo lakierujac dziennie tyle elementow to nakoniec roku polowa polski ma polakierowane wozki.

jacklack napisał/a:
...czas aplikacji od wlania bazy do kubka do zakoĂączenia klarem trwa max!! 50min caÂły cykl z suszeniem(70st) trwa 1,5 godz
...24 el.w czasie 4,5godz noo niechby 5 godz resztĂŞ czasu poÂświĂŞcam na dobĂłr lakieru i obsÂługĂŞ klienta i wierz mi wcale nie potrzeba jakiegoÂś wielkiego wysiÂłku tylko odpowiednia organizacja pracy :spoko:
OczywiÂście malujĂŞ w 2-3 kolorach w jednym cyklu i to nie rzadko ale jak powiedziaÂłem zawsze przy peÂłnej kabinie

a wiec masz 12 elementy w kabinie.Niech ci zajmie nakladanie bazy ok 15-20 minut (bo jedziesz na kilka kolorow na raz),nastepnie suszenie jej ok 20 minut,przetarcie scierka antystatyczna ok 5 minut,warstwa bezbarwnego plus czas na jego odparowanie to ok 15 minut plus druga warstwa bezbarwnego,wiec jak masz sie zmiescic w 50 minutach,wytlumacz mi bo nie za bardzo rozumiem...

No ale skoro dajesz rade to pewno tak jest wiec wypada mi zyczyc powodzenia.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-06, 14:39   
0
UP DOWN

Cytat:
Dosyc dlugo i pracowalem w lakierniach gdzie bylo 5 kabin,9 lakiernikow

Pytanie o ile od tego czasu zmieniÂły siĂŞ produkty i ich czas aplikacji i schniĂŞcia?

gola napisał/a:
Nie wspomne o ilosci kliento

Z klientów to widzê siê z tymi co jad¹ z ulicy z tymi co sprowadzaj¹ auta z europy i usa mam ceny ustalone i nie debatujê z nimi po pó³ godz bo wszystko wiadomo(co uszkodzone trzeba zrobiÌ) z 3 servisami wszysko odbywa siê drog¹ elektroniczn¹

gola napisał/a:
nakoniec roku polowa polski ma polakierowane wozki.

PoÂłowa aut ktĂłre robie to auta to auta jeÂżdzÂące po polskich drogach na naszych drogach teÂż sÂą kolizje a niektĂłre auta nie raz wracajÂą wÂłaÂśnie na wskutek kolizji :)

gola napisał/a:
jak masz sie zmiescic w 50 minutach,wytlumacz mi bo nie za bardzo rozumiem...

Aplikacja Cromaxem jednego el.2,5 warstwy m/m nie trwa nawet 1 min ale przyjmijmy Âże trwa 1 min i przyjmijmy Âże aplikacja 12 el. trwa 15 min a czas odparowania 15-20min
MalujĂŞ lakierem DP 3750 i czas na przyschniĂŞcie 1 warstwy to ok 3 min a praktycznie to jak juÂż zakoĂączĂŞ ten 12-ty el. 1 warstwÂą kontaktowÂą to od 1 el.zaczynam warstwĂŞ 2 peÂłnÂą wylanÂą czyli mam na to jeszcze na to ok.20 min a suma czasu (2 warstw lakieru) aplikacji bezbarwnym = czasowi aplikacji cromaxem ;)

Pozdrawiam i rĂłwnieÂż ÂżyczĂŞ powodzenia :spoko:

baqo 
Wysłany: 2008-10-06, 17:25   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
el.2,5 warstwy m/m nie trwa nawet 1 min
gorzej jak nie kryje na jednÂą lagĂŞ :/

jacklack 
Wysłany: 2008-10-06, 18:07   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
gorzej jak nie kryje na jednÂą lagĂŞ :/

A to juÂż zaleÂży od nas jak sobie przygotujemy powierzchniĂŞ do malowania ;)

gola 
Wysłany: 2008-10-06, 18:17   
0
UP DOWN

moglbys wrzucic jakies foty tego jak to wszystko masz zorganizowane w kabinie?
Bo naprawde jestem pelen podziwu.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-06, 18:20   
0
UP DOWN

gola we wczeÂśniejszym poÂście powiedziaÂłem:

tzn.auto Âśredniej wielkoÂści i 6 el.na stojakach(np.audi a4 w tyle kabiny 4 stojaki w czĂŞsci przedniej kabiny 2 stojaki po boku kabiny) czyli malujĂŞ dach caÂły przĂłd i np.bok prawy to juÂż jest 8 el

gola napisał/a:
a wiec masz 12 elementy w kabinie.Niech ci zajmie nakladanie bazy ok 15-20 minut

ZkÂąd wzioÂłeÂś 12 el? ;) jak tam wyraÂżnie pisze Âże malujĂŞ po 8el.w 3 cyklach
dla sprostowania: te elementy na stojakach sÂą z tego auta ktĂłre maluje :)

baqo 
Wysłany: 2008-10-06, 22:15   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
A to juÂż zaleÂży od nas jak sobie przygotujemy powierzchniĂŞ do malowania
nigdy nie miaÂłeÂś sytuacji Âże autko wyjeÂżdÂża i coÂś tam przebija???w kabinie tego nie widaĂŚ :shock:

[ Dodano: 2008-10-06, 22:16 ]
a taki biaÂły w cromaxie ,co jest najbardziej zrypanym pigmentem :oops:

jacklack 
Wysłany: 2008-10-06, 22:47   
0
UP DOWN

baqo mówisz o EWP Peugeot o 389 Renault to solidy na to jest wyjœcie ale trochê boli.. 1 warstwa musi wyschn¹Ì dopiero1,5 m/m i wtedy jest pe³ne krycie :)
to jest wÂłaÂśnie dziwne Âże jeÂśli te kolory zaaplikujemy normalnie czyli 2,5m/m to po odparowaniu coÂś tam pod spodem widaĂŚ :)

[ Dodano: 2008-10-06, 23:18 ]
gola napisał/a:
moglbys wrzucic jakies foty tego jak to wszystko masz zorganizowane w kabinie?
Bo naprawde jestem pelen podziwu.

gola zrobiÂłem fotki zaraz po twoim o nie poproszeniu bo akurat miaÂłem w kabinie A4 tylko Âże bez dachu ale i tak jest:) 8el.to ustawienie o ile mi siĂŞ uda wrzuciĂŚ te zdiĂŞcia na forum (bo na razie jeszcze nie umiem tego zrobiĂŚ sorkii) :roll: wydaje mi siĂŞ zupeÂłnie normalne dla posiadaczy kabin)

gola 
Wysłany: 2008-10-07, 09:16   
0
UP DOWN

Ja w kabinie (7X3.5m) wkladam np cr-v honda(terenowka) i max 2 wieszaki z drzwiami wiec nie moglem sobie wyobrazic jak mozna upchac 6 wieszakow i a4 w kabinie :shock: ,a jest w sumie niewiele wieksza twoja kabina.
Ale i tak nie lubie w ten sposob lakierowac bo w tak zagraconym pomieszczeniu latwo o paprochy.

baqo 
Wysłany: 2008-10-07, 09:22   
0
UP DOWN

na podk³ad 1052,czyli II vs ,jasno szary k³ad³em cztery warstwy ,dodam jeszcze ¿e na wjazd zamiast 50% ¿ywicy do pigmentu da³em 25% .jak o 12 zrobi³em kolor, to z wykonaniem natrysku i lakierowaniem zesz³o mi do 5 godziny. masakra :twisted: taki by³em z³y!!!w czarnych te¿ jest dowalonej ¿ywicy. na 1056 bez ujêcia na jedn¹ lagê nie ma krycia. czerwony na vs-ie powyjechaniu na s³oùce jeszcze lekko przebija³,a by³o naniesione tyle aby tylko nie sp³yn¹³.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-07, 09:51   
0
UP DOWN

Cytat:
na podkÂład 1052,czyli II vs ,jasno szary kÂładÂłem cztery warstwy

Powiedz czy jak poÂłoÂżyÂłeÂś 1 warstwĂŞ bazy to jÂą wysuszyÂłeÂś??
Ja to tak naprawdê nie wiê¿ê ¿adnemu kolorowi i solidzie zawsze 1 suszê i nak³adam jeszcze 1,5 wtedy jest wiêksza si³a krycia i nie ma k³opotu :)

[ Dodano: 2008-10-07, 10:43 ]
gola napisał/a:
Ja w kabinie (7X3.5m) wkladam np cr-v honda(terenowka) i max 2 wieszaki z drzwiami

Ja mam t¹ star¹ kabinê takich samych wymiarach(7x3,5) i terenówka i 2 stojaki to max ale wie¿ mi ten 1 m na d³ugoœÌ i 0,5. na szerokoœÌ to mo¿e nie wiele ale robi jednak ogromn¹ ró¿nice :)

baqo 
Wysłany: 2008-10-07, 11:20   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
Powiedz czy jak poÂłoÂżyÂłeÂś 1 warstwĂŞ bazy to jÂą wysuszyÂłeÂś?? jacklack,
wszystkie cztery suszyÂłem.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-07, 12:13   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
wszystkie cztery suszyÂłem.

MĂłgÂłbyÂś mi powiedzieĂŚ co to za kolor z ktĂłrym siĂŞ tak barowaÂłeÂś??

wÂłaÂśnie pomalowaÂłem C4 EXY w solidzie i pokryÂł na 2warstwy m/m tylko Âże znam dobrze ten kolor i wiem Âże kryje i nawet nie suszyÂłem 1 warstwy ;)

gola 
Wysłany: 2008-10-07, 12:18   
0
UP DOWN

tylko ze to czarny i pod niego DP zaleca VS 7,czyli tez czarny.Raczej nie ma problemu z sila krycia czarny na czarny.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-07, 12:30   
0
UP DOWN

Cytat:
tylko ze to czarny i pod niego DP zaleca VS 7,czyli tez czarny.Raczej nie ma problemu z sila krycia czarny na czarny.

DP jak wiemy pod kaÂżdy kolor zaleca odpowiedni VS ale baqo miaÂł z jakimÂś kolorem kÂłopot i jestem ciekawy z jakim moÂże mi siĂŞ kiedyÂś trafi i bĂŞde bardziej uwaÂżaÂł

baqo 
Wysłany: 2008-10-07, 15:33   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
odpowiedni VS
nawet Vs jest do bani w cromaxie. brak krycia!!! 1401 biqaÂły jest sÂłabym pigmentem w kryciu,a przecieÂż to samo idzie do VSow,to nawet nic mi nie da jak sobie zrobiĂŞ pod biaÂły I VS.
jacklack napisał/a:
MĂłgÂłbyÂś mi powiedzieĂŚ co to za kolor z ktĂłrym siĂŞ tak barowaÂłeÂś??
mowa o biaÂłym!!!

jacklack 
Wysłany: 2008-10-07, 16:44   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
nawet Vs jest do bani w cromaxie. brak krycia!!! 1401 biqaÂły jest sÂłabym pigmentem w kryciu,a przecieÂż to samo idzie do VSow,to nawet nic mi nie da jak sobie zrobiĂŞ pod biaÂły I VS.

No baqo to bardzo dziwne malujê doœÌ du¿o bia³ych renówek i dajê VS-4 nawet pod bia³e i po 1 przyschniêtej warstwie dajê jeszcze 1,5 i zawsze jest dobrze.. mo¿e masz coœ z pigmentem 1401 nie wiem trudno mi powiedzieÌ

[ Dodano: 2008-10-07, 16:50 ]
gola oto fotki o które prosi³eœ:) sory za jakoœÌ ale mia³em tylko tel.pod rêk¹ ;)

Nie powiem Âże przy takim ustawieniu maluje siĂŞ super wygodnie ale wolĂŞ siĂŞ trochĂŞ po gimnastykowaĂŚ niÂż malowaĂŚ to auto na 2 razy :) zresztÂą juÂż siĂŞ przyzwyczaiÂłem i nie narzekam ;)

dawid
Wysłany: 2008-10-07, 17:02   
0
UP DOWN

jesli masz problem z kryciem bialego to jest taka sztuczka :

-podziel kolor ktorego chcesz uzyc na dwie polowy

- do jednej polowy dodaj sredniego srebra ( co bardzo poprawi krycie) nie za duzo zeby nie wyszedl za szary, na malym cisnieniu 1,8 - 2 pomaluj zapodkladowane miejsce 80 % warstwy przesusz przetrzyj elemet szmatka antystatyczna zeby sciagnac odkuz po srebrze jesli nie malujesz calego elemetu

- wez druga polowe z docelowym kolorem farby i psiknij 100 % warstwy

dla mnie dziala wysmienicie

gola 
Wysłany: 2008-10-07, 18:27   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
gola oto fotki o które prosi³eœ:) sory za jakoœÌ ale mia³em tylko tel.pod rêk¹ ;)

http://www.wrzuta.pl/obraz/nKPfpS22vg/ust.w_kab.
http://www.wrzuta.pl/obraz/b23CvQYVq5/ust.w_kab_1
http://www.wrzuta.pl/obraz/4FBam1MCKU/ust.w_kab_2

Nie powiem Âże przy takim ustawieniu maluje siĂŞ super wygodnie ale wolĂŞ siĂŞ trochĂŞ po gimnastykowaĂŚ niÂż malowaĂŚ to auto na 2 razy :) zresztÂą juÂż siĂŞ przyzwyczaiÂłem i nie narzekam ;)

Czy kabina to nie NovaVerta ;) ,pozatym czy przy takim zageszczeniu nie masz smieci po lakierowaniu?,ogolnie czy polerujesz?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu