Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
mebArth 
Wysłany: 2008-10-07, 19:28   
0
UP DOWN

gola - przewaznie sie poleruje (odpowiem za kolege) ale nie kazdy sie przyznaje :) nie wiem dlaczego wÂłasnie.

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-07, 20:12   
0
UP DOWN

jacklack jakiego pistoletu uÂżywasz do klaru dokÂładnie

jacklack 
Wysłany: 2008-10-07, 20:29   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
Czy kabina to nie NovaVerta ;) ,pozatym czy przy takim zageszczeniu nie masz smieci po lakierowaniu?,ogolnie czy polerujesz?

Tak kolega meb juÂż za mnie powiedziaÂł oczywiÂście Âże polerujĂŞ ;) przesyÂłem fotki zafirki prawie co pryÂśniĂŞtej jeszcze ciepÂła w podobnym ustawieniu jak ostatnio A4 na tych zdiĂŞciach morze tak nie widaĂŚ ale na kaÂżdym z tych el. jest po 2-3 paprochy na bÂł przednim jest 1 :)

[ Dodano: 2008-10-07, 20:31 ]
kamilbusko napisał/a:
acklack jakiego pistoletu uÂżywasz do klaru dokÂładnie

DokÂładnie SATA 3000HVLP Digital dysza 1,3 :)

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-07, 21:07   
0
UP DOWN

a professionalem HVLP da radĂŞ

kpopis
Wysłany: 2008-10-07, 21:09   
0
UP DOWN

Da rade ale nic wiecej niz "dawanie rady" professional HVLP zapewnic nie moze. Dobry gun to dobry gun. Zaczynalem od professionala. Teraz robie Devilbissem Gti i oszczedzam conajmniej 30% na ilolsci potrzebnej bazy.

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-07, 21:15   
0
UP DOWN

czyli efekt nie bĂŞdzie zadowalajÂący

kpopis
Wysłany: 2008-10-07, 21:23   
0
UP DOWN

Coz, do nauki lakierowania taki gun jest dosc dobry. Zanim nauczysz sie regulowac pistolet, czyscic go porzadnie, dowiesz sie co mozna nim robic co nie itd to minie troche czasu. Gdybym do trzeciego czy czwartego lakierowania dostal Sate 3000 to pewnie nie widzialbym duzej roznicy w porownaniu z professionalem. Moze cos bym zobaczyl bo jak kupilem sobie po dwoch miesiacach pracy na professionalu podrobe Iwaty za 250zl to bylem zdziwiony ze tak drobno rozpyla. Do bezbarwnego sie nadaje, do baz metalicznych i z duza iloscia alu juz nie za bardzo - ciezko uzyskac zadowalajacy efekt.

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-07, 21:29   
0
UP DOWN

a jakim proponujesz poÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ? tym professionalem z dyszÂą 1.3 mĂłwisz nie da siĂŞ za bardzo

[ Dodano: 2008-10-07, 21:30 ]
na jakie ciÂśnienie najlepiej go ustawiĂŚ do klaru

kpopis
Wysłany: 2008-10-07, 21:39   
0
UP DOWN

Do klaru kolo 3 - 3,5 atm (HVLP to tylko ma w nazwie). Trzeba skrecic strumien na 75-80% i oddalic go troche dalej od elementu. Wtedy bedzie w miare rownomierny i drobny. Jak go rozkrecisz szerzej to bedziesz musial obnizyc cisnienie a wtedy bedzie troszke plul (chujowo rozpylal).

Do bazy tez sie nadaje - wszystkie perly nim zrobisz ale gorzej z metalami. Ja robilem professionalem dlugo i myslalem ze mozna nim wszystko zrobic dopoki nie przyszlo srebro.

kamilbusko
Wysłany: 2008-10-07, 21:42   
0
UP DOWN

no wÂłaÂśnie nam do poÂłoÂżenia niebieski metalik poradz mi jak najlepiej go wyregĂłlowaĂŚ

jacklack 
Wysłany: 2008-10-08, 12:39   
0
UP DOWN

gola zapewniam cie ¿e doœÌ ciasne usytuowanie el. w kabinie nie ma ¿adnego wp³ywu na zaœmiecenie pow³oki

TÂą zafirkĂŞ ktĂłrÂą pokazaÂłem w ostatnim swoim poÂście to polerowaÂłem dziÂś moÂże z 20min (mĂłwiĂŞ tu o polerce na sucho czyli na maszynie P1500 Trizacy fastkad i mleczko)

gola 
Wysłany: 2008-10-08, 12:47   
0
UP DOWN

nieprzecze ze tak jest ale zwieksza to ryzyko napewno,tymbardziej ze elementy masz blisko scian,oprocz tego lakierujesz w strone scian.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-08, 13:55   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
nieprzecze ze tak jest ale zwieksza to ryzyko napewno,tymbardziej ze elementy masz blisko scian,oprocz tego lakierujesz w strone scian.

Jak zauwaÂżyÂłeÂś na pewno.. sÂą one wyklejone antystatycznÂą foliÂą 3M i co ok.2 tygodnie jest ta folia zmieniana wiĂŞc moÂżna powiedzieĂŚ Âże co 2 tygodnie mam nowe Âściany ;) na pewno nic siĂŞ z nich nie sypie :tak:

mebArth 
Wysłany: 2008-10-08, 16:17   
0
UP DOWN

JACK a nie lepiej zastosowac "mydeÂłko" na sciany? W sumie nie trzeba go zmieniac jak psizesz co 2 tygodnie.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-08, 16:23   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
JACK a nie lepiej zastosowac "mydeÂłko" na sciany? W sumie nie trzeba go zmieniac jak psizesz co 2 tygodnie.

MiaÂłem tak ale wiesz czĂŞste ocierki o Âściany kombinezon mi siĂŞ namydlaÂł :D wolĂŞ foliĂŞ ;)

mebArth 
Wysłany: 2008-10-08, 16:25   
0
UP DOWN

NamydlaÂł :D przynajmniej z Ciebie sie nie sypaÂło :D

jacklack 
Wysłany: 2008-10-08, 16:26   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
NamydlaÂł :D przynajmniej z Ciebie sie nie sypaÂło :D

he he no masz racjĂŞ :D

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-09, 20:12   
0
UP DOWN

mam pytanko,
ile moze mniej wiecej schnac lakier 1,5 warstwy w temperaturze 10 stopni i spora wilgotnoscia?????

kpopis
Wysłany: 2008-10-09, 20:31   
0
UP DOWN

Zalezy jaki utwardzacz itd ale jesli zrobisz go na 1,5 warstwy to przy 10C po okolo 15-16 godzinach bedziesz mogl go polerowac aczkolwiek lepiej odczekac wiecej lub poprostu podwyzszyc temperature.

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-09, 20:36   
0
UP DOWN

Tak szczelam ze okolo 10stopni jest, nie malowane auto w kabinie tylko w hali w ktorej nawet ogrzewania nie ma, a w nocy to temp spada do 5stopni,

lakier u-pol i utwardzacz, co ciekawe to to ze utwardzacz jest express ale nieschnie tak szybko jak powinien.

do tego lakier mial kontakt z woda i bialy sie zrobil.

kpopis
Wysłany: 2008-10-09, 20:42   
0
UP DOWN

Robilem kiedys VHS'em Haya nie pamietam ktorym (tym najszybszym) i po kilku minutach doslownie dwoch moze trzech byl suchawy w dotyku. Suchosc montazowÂą osiagal chyba po 40 minutach.

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-09, 20:59   
0
UP DOWN

ja lakierowale 2 auta danego dnia, jeden polakierowalem na zwyklym utwardzaczu z u-pol
a drugie auto na expessowym utwardzaczu i to pierwsze auto szybciej wyschlo niz to drugie
i wez polap sie w tym. nierozumie tego :sciana:

gola 
Wysłany: 2008-10-10, 09:08   
0
UP DOWN

U-POL ma tez lakier szybki 3:1,jest suchy do tasmy po okolo 3 godzinach w takiej temperaturze.

marikk 
Wysłany: 2008-10-10, 09:55   
0
UP DOWN

avenger-misiek napisał/a:
a lakierowale 2 auta danego dnia, jeden polakierowalem na zwyklym utwardzaczu z u-pol
a drugie auto na expessowym utwardzaczu i to pierwsze auto szybciej wyschlo niz to drugie
i wez polap sie w tym. nierozumie tego :sciana:
Hmmm dziwne i to bardzo ¿eby na szybkim utwardzaczu tak d³ugo sch³o a tymbardziej jak jest zimno i malujesz pojedyncze elementy to jest wskazany szybki utwardzacz a mo¿e chyba ¿e zrobi³eœ taki gêstszy bezbarwny i dlatego d³ugo schn¹³

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-10, 20:24   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:
Hmmm dziwne i to bardzo ¿eby na szybkim utwardzaczu tak d³ugo sch³o a tymbardziej jak jest zimno i malujesz pojedyncze elementy to jest wskazany szybki utwardzacz a mo¿e chyba ¿e zrobi³eœ taki gêstszy bezbarwny i dlatego d³ugo schn¹³

A no dziwne, tydzien minal i elementy dalej nie doschly, dzisiaj je prysnalem jeszcze raz innym klarem tym razem,
ja nie rozcienczam bezbarwnego i zawsze lakieruje na 1,5 warstwy, poprostu niemam potrzeby jego rozcienczac.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-10, 20:39   
0
UP DOWN

A no dziwne, tydzien minal i elementy dalej nie doschly, dzisiaj je prysnalem jeszcze raz innym klarem tym razem,
ja nie rozcienczam bezbarwnego i zawsze lakieruje na 1,5 warstwy, poprostu niemam potrzeby jego rozcienczac.

PowodĂłw majÂących wpÂływ takie nie doschniĂŞcie moÂże byĂŚ wiele.. od przeterminowanego utwardzacza,temperatury otoczenia, duÂżej wilgotnoÂści powietrza przy aplikacji,do zwykÂłej nieÂświadomej pomyÂłki np:wlanie innego utw.pomyÂłka proporcji czĂŞsto na listwie lub kubku z podziaÂłkÂą ;)

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-10, 21:03   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
PowodĂłw majÂących wpÂływ takie nie doschniĂŞcie moÂże byĂŚ wiele.. od przeterminowanego utwardzacza,temperatury otoczenia, duÂżej wilgotnoÂści powietrza przy aplikacji,do zwykÂłej nieÂświadomej pomyÂłki np:wlanie innego utw.pomyÂłka proporcji czĂŞsto na listwie lub kubku z podziaÂłkÂą

proporcje byly dobre, na to zawsze zwracam uwage, temperatura otoczenia jest kiepska jakies 10stopni wilgotnosc wysoka, lakieruje juz jakies 8 lat i nigdy nie przytrafilo mi sie takie cos,
lecz faktem jest to ze nigdy nie robilem aut w tak beznadziejnych warunkach jak teraz.

mebArth 
Wysłany: 2008-10-11, 12:52   
0
UP DOWN

Cytat:
nigdy nie robilem aut w tak beznadziejnych warunkach jak teraz.

Zmien prace lub zmien bezbarwny lub dolewaj przyÂśpieszacza a najlepiej to zaÂłatw sobie jakis piecyk. Ja tez malowaÂłem tylko ze w takich warunkach ze rano odkuwaÂłem wode z wiaderka...podziĂŞkowaÂłem za uwagĂŞ bo ja sie nie bede spuszczaÂł jak nie ma warunkĂłw do roboty.

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-12, 01:46   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
podziĂŞkowaÂłem za uwagĂŞ bo ja sie nie bede spuszczaÂł jak nie ma warunkĂłw do roboty.

Ja tez sie nie spuszczam nad tymi autami i caly czas szefowi tlumacze ze jak chce zeby wyniki roboty byly zadowalajace to musi zainwestowac w sprzet a nie ze np. kompresor pluje woda jak oszalaly pomimo 2 filtrow zalozonych ktore tylko wygladaja anie spelniaja funkcji filtrowaia powietrza.

Praca jako praca jest wporzadku,
zmienilem bezbarwny, polakierowalem 2 wspomniane powyzej przezemnie auta w piatek i juz na drugi dzien wypolerowalem i klienci zadowoleni je odebrali,
polakierowalem je jakims hiszpanskim bezbarwnym i wyszlo elegancko, lakier suchusienki na drugi dzien.

Wysłany: 2008-10-15, 15:43   
0
UP DOWN
MTGarage.

marikk napisał/a:

TO WSZYSTKO PRAWDA.

U-Pol 3;1 szybki w ogole nie schnie. Wlalem innego utwardzacza uhs dedykowanego do innego klaru i jeszcze nigdy nie widzialem, zeby tak szybko schn¹³ lakier :shock: a tak to w ogole schn¹Ì mi nie chcia³o :roll:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

avenger-misiek 
Wysłany: 2008-10-15, 22:27   
0
UP DOWN

online napisał/a:
U-Pol 3;1 szybki w ogole nie schnie. Wlalem innego utwardzacza uhs dedykowanego do innego klaru i jeszcze nigdy nie widzialem, zeby tak szybko schn¹³ lakier a tak to w ogole schn¹Ì mi nie chcia³o

Ja wczoraj lakierowalem maske, nie mialem juz innego klaru po za U-POL wiec zrobilem eksperyment i wlalem utwardzacza ktory mi zostal po akrylu i dzisiaj mnie zaskoczyla suchosc lakieru!!! idealnie suchy jakby juz ten lakier tydzien mial.

gola 
Wysłany: 2008-10-16, 12:30   
0
UP DOWN

online napisał/a:
U-Pol 3;1 szybki w ogole nie schnie. Wlalem innego utwardzacza uhs dedykowanego do innego klaru i jeszcze nigdy nie widzialem, zeby tak szybko schn¹³ lakier :shock: a tak to w ogole schn¹Ì mi nie chcia³o :roll:

lakierowalem kiedys tym lakierem i nie mialem do niego zastrzezen.Po 20 minutach suszenia w 60 stopniach byl suchy jak pieprz.
Nie wiem moze nadaje sie tylko do suszenia termicznego.

Jezeli chodzi o utwardzacz dedykowany do innego lakieru to bylbym ostrozny z tym bo po jakims czasie lakier moze zaczac pekac.

poza tym utwarzacz UHS i lakier HS to nie najlepszy pomysl wydaje mi sie.

Wysłany: 2008-10-16, 17:06   
0
UP DOWN
MTGarage.

Po pierwsze Upol to tez UHS :) takim ja robie. WiĂŞc dlatego zastosowaÂłem utw. UHS!
Po drugie ja dlugo pracuje na tym lakierze, ale od czasu kiedy musieli zmniejszyc LZO to zastosowali szybsyz utw, ale w mniejszej ilosci (3;1 zamiast jak wczesniej 2;1). Jak zacz¹³em robiÌ na tym szybsyzm, nowym utwardzaczu, tak zaczêly sie problemy ze schnieciem... Mam go jeszcze zapas pare litrów, ale potem przesiadam sie na coœ innego. Najprawdopodobniej na 4CR; 70z³/komplet, do wyboru wolny albo szybki. piêknie mi sie nim robi, poleruje siê dopiero dobrze ;)

kpopis
Wysłany: 2008-10-17, 01:04   
0
UP DOWN

Wszedlem na http://www.4cr.com.pl/ i ich ceny mnie powalily.

Robiles Hs'em czy Ms'em? Jak polysk, gazowanie?

gola 
Wysłany: 2008-10-17, 07:26   
0
UP DOWN

online napisał/a:
Po pierwsze Upol to tez UHS :) takim ja robie.

a to trzeba bylo o tym napisac ;) ,poza tym jest w ich ofercie HS 2:1 .

Wysłany: 2008-10-17, 13:22   
0
UP DOWN
MTGarage.

kpopis napisał/a:
Wszedlem na http://www.4cr.com.pl/ i ich ceny mnie powalily.

Robiles Hs'em czy Ms'em? Jak polysk, gazowanie?

O ku*was. jakie ceny :O to nie moÂże byĂŚ prawda :shock:

Ja robilem HSem. gazowania zero, nawet jak wlaisz grubo (ja tak lubie). raz mi zgazowaÂł, jak zaciek kumpel przypalil od razu opalaerkÂą...
Po³ysk œwietny, poleruje siê go tak ³atwo, ¿e to jego g³ówna zaleta. RozlewalnoœÌ wydaje mi siê dobra :)

[ Dodano: 2008-10-17, 13:29 ]
gola napisał/a:
online napisał/a:
Po pierwsze Upol to tez UHS :) takim ja robie.

a to trzeba bylo o tym napisac ;) ,poza tym jest w ich ofercie HS 2:1 .

no wÂłaÂśnie to teÂż jest jakas Âściema :| bo na polskiej naklejcenapisane jest hs, a na puszcze w ojcyzstym jezyku teog produktu wszedzie napisane jest UHS :/

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu