Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
mebArth 
Wys³any: 2008-10-07, 18:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
gola - przewaznie sie poleruje (odpowiem za kolege) ale nie kazdy sie przyznaje :) nie wiem dlaczego w³asnie.

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-07, 19:12   
0
UP DOWN

jacklack jakiego pistoletu u¿ywasz do klaru dok³adnie

jacklack 
Wys³any: 2008-10-07, 19:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
gola napisa³/a:
Czy kabina to nie NovaVerta ;) ,pozatym czy przy takim zageszczeniu nie masz smieci po lakierowaniu?,ogolnie czy polerujesz?

Tak kolega meb ju¿ za mnie powiedzia³ oczywi¶cie ¿e polerujê ;) przesy³em fotki zafirki prawie co pry¶niêtej jeszcze ciep³a w podobnym ustawieniu jak ostatnio A4 na tych zdiêciach morze tak nie widaæ ale na ka¿dym z tych el. jest po 2-3 paprochy na b³ przednim jest 1 :)

[ Dodano: 2008-10-07, 20:31 ]
kamilbusko napisa³/a:
acklack jakiego pistoletu u¿ywasz do klaru dok³adnie

Dok³adnie SATA 3000HVLP Digital dysza 1,3 :)

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-07, 20:07   
0
UP DOWN

a professionalem HVLP da radê

kpopis
Wys³any: 2008-10-07, 20:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Da rade ale nic wiecej niz "dawanie rady" professional HVLP zapewnic nie moze. Dobry gun to dobry gun. Zaczynalem od professionala. Teraz robie Devilbissem Gti i oszczedzam conajmniej 30% na ilolsci potrzebnej bazy.

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-07, 20:15   
0
UP DOWN

czyli efekt nie bêdzie zadowalaj±cy

kpopis
Wys³any: 2008-10-07, 20:23   
0
UP DOWN

Coz, do nauki lakierowania taki gun jest dosc dobry. Zanim nauczysz sie regulowac pistolet, czyscic go porzadnie, dowiesz sie co mozna nim robic co nie itd to minie troche czasu. Gdybym do trzeciego czy czwartego lakierowania dostal Sate 3000 to pewnie nie widzialbym duzej roznicy w porownaniu z professionalem. Moze cos bym zobaczyl bo jak kupilem sobie po dwoch miesiacach pracy na professionalu podrobe Iwaty za 250zl to bylem zdziwiony ze tak drobno rozpyla. Do bezbarwnego sie nadaje, do baz metalicznych i z duza iloscia alu juz nie za bardzo - ciezko uzyskac zadowalajacy efekt.

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-07, 20:29   
0
UP DOWN

a jakim proponujesz po³o¿yæ bazê? tym professionalem z dysz± 1.3 mówisz nie da siê za bardzo

[ Dodano: 2008-10-07, 21:30 ]
na jakie ci¶nienie najlepiej go ustawiæ do klaru

kpopis
Wys³any: 2008-10-07, 20:39   
0
UP DOWN

Do klaru kolo 3 - 3,5 atm (HVLP to tylko ma w nazwie). Trzeba skrecic strumien na 75-80% i oddalic go troche dalej od elementu. Wtedy bedzie w miare rownomierny i drobny. Jak go rozkrecisz szerzej to bedziesz musial obnizyc cisnienie a wtedy bedzie troszke plul (chujowo rozpylal).

Do bazy tez sie nadaje - wszystkie perly nim zrobisz ale gorzej z metalami. Ja robilem professionalem dlugo i myslalem ze mozna nim wszystko zrobic dopoki nie przyszlo srebro.

kamilbusko
Wys³any: 2008-10-07, 20:42   
0
UP DOWN

no w³a¶nie nam do po³o¿enia niebieski metalik poradz mi jak najlepiej go wyrególowaæ

jacklack 
Wys³any: 2008-10-08, 11:39   
0
UP DOWN

gola zapewniam cie ¿e do¶æ ciasne usytuowanie el. w kabinie nie ma ¿adnego wp³ywu na za¶miecenie pow³oki

T± zafirkê któr± pokaza³em w ostatnim swoim po¶cie to polerowa³em dzi¶ mo¿e z 20min (mówiê tu o polerce na sucho czyli na maszynie P1500 Trizacy fastkad i mleczko)

gola 
Wys³any: 2008-10-08, 11:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
nieprzecze ze tak jest ale zwieksza to ryzyko napewno,tymbardziej ze elementy masz blisko scian,oprocz tego lakierujesz w strone scian.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-08, 12:55   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
nieprzecze ze tak jest ale zwieksza to ryzyko napewno,tymbardziej ze elementy masz blisko scian,oprocz tego lakierujesz w strone scian.

Jak zauwa¿y³e¶ na pewno.. s± one wyklejone antystatyczn± foli± 3M i co ok.2 tygodnie jest ta folia zmieniana wiêc mo¿na powiedzieæ ¿e co 2 tygodnie mam nowe ¶ciany ;) na pewno nic siê z nich nie sypie :tak:

mebArth 
Wys³any: 2008-10-08, 15:17   
0
UP DOWN

JACK a nie lepiej zastosowac "myde³ko" na sciany? W sumie nie trzeba go zmieniac jak psizesz co 2 tygodnie.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-08, 15:23   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
JACK a nie lepiej zastosowac "myde³ko" na sciany? W sumie nie trzeba go zmieniac jak psizesz co 2 tygodnie.

Mia³em tak ale wiesz czêste ocierki o ¶ciany kombinezon mi siê namydla³ :D wolê foliê ;)

mebArth 
Wys³any: 2008-10-08, 15:25   
0
UP DOWN

Namydla³ :D przynajmniej z Ciebie sie nie sypa³o :D

jacklack 
Wys³any: 2008-10-08, 15:26   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
Namydla³ :D przynajmniej z Ciebie sie nie sypa³o :D

he he no masz racjê :D

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-09, 19:12   
0
UP DOWN

Sk±d: Jaworzno, Irlandia
mam pytanko,
ile moze mniej wiecej schnac lakier 1,5 warstwy w temperaturze 10 stopni i spora wilgotnoscia?????

kpopis
Wys³any: 2008-10-09, 19:31   
0
UP DOWN

Zalezy jaki utwardzacz itd ale jesli zrobisz go na 1,5 warstwy to przy 10C po okolo 15-16 godzinach bedziesz mogl go polerowac aczkolwiek lepiej odczekac wiecej lub poprostu podwyzszyc temperature.

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-09, 19:36   
0
UP DOWN

Tak szczelam ze okolo 10stopni jest, nie malowane auto w kabinie tylko w hali w ktorej nawet ogrzewania nie ma, a w nocy to temp spada do 5stopni,

lakier u-pol i utwardzacz, co ciekawe to to ze utwardzacz jest express ale nieschnie tak szybko jak powinien.

do tego lakier mial kontakt z woda i bialy sie zrobil.

kpopis
Wys³any: 2008-10-09, 19:42   
0
UP DOWN

Robilem kiedys VHS'em Haya nie pamietam ktorym (tym najszybszym) i po kilku minutach doslownie dwoch moze trzech byl suchawy w dotyku. Suchosc montazow± osiagal chyba po 40 minutach.

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-09, 19:59   
0
UP DOWN

ja lakierowale 2 auta danego dnia, jeden polakierowalem na zwyklym utwardzaczu z u-pol
a drugie auto na expessowym utwardzaczu i to pierwsze auto szybciej wyschlo niz to drugie
i wez polap sie w tym. nierozumie tego :sciana:

gola 
Wys³any: 2008-10-10, 08:08   
0
UP DOWN

U-POL ma tez lakier szybki 3:1,jest suchy do tasmy po okolo 3 godzinach w takiej temperaturze.

marikk 
Wys³any: 2008-10-10, 08:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
avenger-misiek napisa³/a:
a lakierowale 2 auta danego dnia, jeden polakierowalem na zwyklym utwardzaczu z u-pol
a drugie auto na expessowym utwardzaczu i to pierwsze auto szybciej wyschlo niz to drugie
i wez polap sie w tym. nierozumie tego :sciana:
Hmmm dziwne i to bardzo ¿eby na szybkim utwardzaczu tak d³ugo sch³o a tymbardziej jak jest zimno i malujesz pojedyncze elementy to jest wskazany szybki utwardzacz a mo¿e chyba ¿e zrobi³e¶ taki gêstszy bezbarwny i dlatego d³ugo schn±³

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-10, 19:24   
0
UP DOWN

marikk napisa³/a:
Hmmm dziwne i to bardzo ¿eby na szybkim utwardzaczu tak d³ugo sch³o a tymbardziej jak jest zimno i malujesz pojedyncze elementy to jest wskazany szybki utwardzacz a mo¿e chyba ¿e zrobi³e¶ taki gêstszy bezbarwny i dlatego d³ugo schn±³

A no dziwne, tydzien minal i elementy dalej nie doschly, dzisiaj je prysnalem jeszcze raz innym klarem tym razem,
ja nie rozcienczam bezbarwnego i zawsze lakieruje na 1,5 warstwy, poprostu niemam potrzeby jego rozcienczac.

jacklack 
Wys³any: 2008-10-10, 19:39   
0
UP DOWN

A no dziwne, tydzien minal i elementy dalej nie doschly, dzisiaj je prysnalem jeszcze raz innym klarem tym razem,
ja nie rozcienczam bezbarwnego i zawsze lakieruje na 1,5 warstwy, poprostu niemam potrzeby jego rozcienczac.

Powodów maj±cych wp³yw takie nie doschniêcie mo¿e byæ wiele.. od przeterminowanego utwardzacza,temperatury otoczenia, du¿ej wilgotno¶ci powietrza przy aplikacji,do zwyk³ej nie¶wiadomej pomy³ki np:wlanie innego utw.pomy³ka proporcji czêsto na listwie lub kubku z podzia³k± ;)

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-10, 20:03   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
Powodów maj±cych wp³yw takie nie doschniêcie mo¿e byæ wiele.. od przeterminowanego utwardzacza,temperatury otoczenia, du¿ej wilgotno¶ci powietrza przy aplikacji,do zwyk³ej nie¶wiadomej pomy³ki np:wlanie innego utw.pomy³ka proporcji czêsto na listwie lub kubku z podzia³k±

proporcje byly dobre, na to zawsze zwracam uwage, temperatura otoczenia jest kiepska jakies 10stopni wilgotnosc wysoka, lakieruje juz jakies 8 lat i nigdy nie przytrafilo mi sie takie cos,
lecz faktem jest to ze nigdy nie robilem aut w tak beznadziejnych warunkach jak teraz.

mebArth 
Wys³any: 2008-10-11, 11:52   
0
UP DOWN

Cytat:
nigdy nie robilem aut w tak beznadziejnych warunkach jak teraz.

Zmien prace lub zmien bezbarwny lub dolewaj przy¶pieszacza a najlepiej to za³atw sobie jakis piecyk. Ja tez malowa³em tylko ze w takich warunkach ze rano odkuwa³em wode z wiaderka...podziêkowa³em za uwagê bo ja sie nie bede spuszcza³ jak nie ma warunków do roboty.

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-12, 00:46   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
podziêkowa³em za uwagê bo ja sie nie bede spuszcza³ jak nie ma warunków do roboty.

Ja tez sie nie spuszczam nad tymi autami i caly czas szefowi tlumacze ze jak chce zeby wyniki roboty byly zadowalajace to musi zainwestowac w sprzet a nie ze np. kompresor pluje woda jak oszalaly pomimo 2 filtrow zalozonych ktore tylko wygladaja anie spelniaja funkcji filtrowaia powietrza.

Praca jako praca jest wporzadku,
zmienilem bezbarwny, polakierowalem 2 wspomniane powyzej przezemnie auta w piatek i juz na drugi dzien wypolerowalem i klienci zadowoleni je odebrali,
polakierowalem je jakims hiszpanskim bezbarwnym i wyszlo elegancko, lakier suchusienki na drugi dzien.

Wys³any: 2008-10-15, 14:43   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomóg³: 10 razy
Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
marikk napisa³/a:

TO WSZYSTKO PRAWDA.

U-Pol 3;1 szybki w ogole nie schnie. Wlalem innego utwardzacza uhs dedykowanego do innego klaru i jeszcze nigdy nie widzialem, zeby tak szybko schn±³ lakier :shock: a tak to w ogole schn±æ mi nie chcia³o :roll:

Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-10-15, 21:27   
0
UP DOWN

online napisa³/a:
U-Pol 3;1 szybki w ogole nie schnie. Wlalem innego utwardzacza uhs dedykowanego do innego klaru i jeszcze nigdy nie widzialem, zeby tak szybko schn±³ lakier a tak to w ogole schn±æ mi nie chcia³o

Ja wczoraj lakierowalem maske, nie mialem juz innego klaru po za U-POL wiec zrobilem eksperyment i wlalem utwardzacza ktory mi zostal po akrylu i dzisiaj mnie zaskoczyla suchosc lakieru!!! idealnie suchy jakby juz ten lakier tydzien mial.

gola 
Wys³any: 2008-10-16, 11:30   
0
UP DOWN

online napisa³/a:
U-Pol 3;1 szybki w ogole nie schnie. Wlalem innego utwardzacza uhs dedykowanego do innego klaru i jeszcze nigdy nie widzialem, zeby tak szybko schn±³ lakier :shock: a tak to w ogole schn±æ mi nie chcia³o :roll:

lakierowalem kiedys tym lakierem i nie mialem do niego zastrzezen.Po 20 minutach suszenia w 60 stopniach byl suchy jak pieprz.
Nie wiem moze nadaje sie tylko do suszenia termicznego.

Jezeli chodzi o utwardzacz dedykowany do innego lakieru to bylbym ostrozny z tym bo po jakims czasie lakier moze zaczac pekac.

poza tym utwarzacz UHS i lakier HS to nie najlepszy pomysl wydaje mi sie.

Wys³any: 2008-10-16, 16:06   
0
UP DOWN
MTGarage.

Po pierwsze Upol to tez UHS :) takim ja robie. Wiêc dlatego zastosowa³em utw. UHS!
Po drugie ja dlugo pracuje na tym lakierze, ale od czasu kiedy musieli zmniejszyc LZO to zastosowali szybsyz utw, ale w mniejszej ilosci (3;1 zamiast jak wczesniej 2;1). Jak zacz±³em robiæ na tym szybsyzm, nowym utwardzaczu, tak zaczêly sie problemy ze schnieciem... Mam go jeszcze zapas pare litrów, ale potem przesiadam sie na co¶ innego. Najprawdopodobniej na 4CR; 70z³/komplet, do wyboru wolny albo szybki. piêknie mi sie nim robi, poleruje siê dopiero dobrze ;)

kpopis
Wys³any: 2008-10-17, 00:04   
0
UP DOWN

Wszedlem na http://www.4cr.com.pl/ i ich ceny mnie powalily.

Robiles Hs'em czy Ms'em? Jak polysk, gazowanie?

gola 
Wys³any: 2008-10-17, 06:26   
0
UP DOWN

online napisa³/a:
Po pierwsze Upol to tez UHS :) takim ja robie.

a to trzeba bylo o tym napisac ;) ,poza tym jest w ich ofercie HS 2:1 .

Wys³any: 2008-10-17, 12:22   
0
UP DOWN
MTGarage.

kpopis napisa³/a:
Wszedlem na http://www.4cr.com.pl/ i ich ceny mnie powalily.

Robiles Hs'em czy Ms'em? Jak polysk, gazowanie?

O ku*was. jakie ceny :O to nie mo¿e byæ prawda :shock:

Ja robilem HSem. gazowania zero, nawet jak wlaisz grubo (ja tak lubie). raz mi zgazowa³, jak zaciek kumpel przypalil od razu opalaerk±...
Po³ysk ¶wietny, poleruje siê go tak ³atwo, ¿e to jego g³ówna zaleta. Rozlewalno¶æ wydaje mi siê dobra :)

[ Dodano: 2008-10-17, 13:29 ]
gola napisa³/a:
online napisa³/a:
Po pierwsze Upol to tez UHS :) takim ja robie.

a to trzeba bylo o tym napisac ;) ,poza tym jest w ich ofercie HS 2:1 .

no w³a¶nie to te¿ jest jakas ¶ciema :| bo na polskiej naklejcenapisane jest hs, a na puszcze w ojcyzstym jezyku teog produktu wszedzie napisane jest UHS :/

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: