Autor |
Wiadomość |
 |
baki
|
Wysłany: 2008-09-22, 22:17 kompresor gude
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-09-22, 22:49
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D

|
A co chcesz robiĂŚ kompresorem? |
|
|
|
 |
baki
|
Wysłany: 2008-09-23, 09:09
|
0
|
|
|
|
sprezarka ma byc do malowania malych przedmiotow ( np , lusterka samochodowe, moze zderzak ) a i jeszcze jedno to podlaczenie klucza pneumatycznego . |
|
|
|
 |
rakan09
|
Wysłany: 2008-10-28, 12:06
|
0
|
|
|
|
Witam, te¿ sie zastanawiam nad tym sprzêtem. Mia³ by on s³u¿yÌ do malowania mebli lakierobejcami i lakierami do drewna. Najwiêksza powierzchnia jak¹ mia³ by lizn¹Ì to bok szafy czyli oko³o 1m2. Powiedzcie czy da³ bym rade takim sprzetem w miare przyzwoicie popracowaÌ? |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2008-10-28, 14:46
|
0
|
|
|

|
Te¿ zaczyna³em od takiego ma³ego kompresora i po tygodniu mia³em go dosyÌ bo w po³owie b³otnika brakowa³o wiatru.Zawsze jest tak ¿e siê trafia wiêksza robota a z takim kompresorkiem 50l trzeba odmówiÌ Pó¿niej kupi³em 300l do malowania by³ dobry ale do hebla pneumatycznego ju¿ nie.Teraz mam 500l i jest na styk .Maj¹c 600z³ to mo¿na coœ kupiÌ w u¿ywce wiêkszego lub wp³aciÌ 600z³ zaliczki za nowy a resztê na raty.Tu Kolega ,,baki,, pisze( np , lusterka samochodowe, moze zderzak ) a jak zderzak wyjdzie fajnie i klijent powie pomaluj mi drzwi i b³otnik i co wtedy trzeba bêdzie odmówiÌ i kaska ucieknie.Moja rada to minimum 200l (na pocz¹tek) bo 50l to do pompowania kó³ klucz pneumatyczny odpada. |
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-10-29, 20:46
|
0
|
|
|
|
Homer S. napisał/a: | TeÂż zaczynaÂłem od takiego maÂłego kompresora i po tygodniu miaÂłem go dosyĂŚ bo w poÂłowie bÂłotnika brakowaÂło wiatru... |
Panowie - trochê mi tu wieje bzdur¹.Ja równie¿ mam kompresor 50 l i prawdê powiedziawszy mogê nim robiÌ ca³y czas i jakoœ mi wiatru nie brakuje.Jak zaczynam robotê przy pe³nym kompresorze to po chwili siê w³¹cza i nabija zbiornik.Podczas lakierowania jeszcze nigdy nie spad³o mi ciœnienie poni¿ej 5 bar.Mogê nacisn¹Ì pistolet i trzymaÌ go ca³y czas wciœniêtym.kompresor siê w³¹czy i po jakimœ czasie siê wy³¹czy , a wiêc jest w stanie nabiÌ zbiornik podczas pracy do pe³nych 8 bar mimo wciœniêtego pistoletu na maxa.Nie rozumiem wiêc stwierdzenia, ¿e zabrak³o mi w po³owie b³otnika wiatru. Dla mnie to jedna wielka bzdura i nic wiêcej.Lecia³em na raz dwa zderzaki (du¿e do Omegi), lotkê i dwa tylnie b³otniki i jakoœ mi wiatru nawet na sekundê nie zabrak³o.
Mam pistolet HVLP , który pobiera do 210 l powietrza , Kompresor zaœ ma wydajnoœÌ 210 litrów.Nie widzê wiêc ¿adnego problemu.Wystarczy wiêc dobraÌ pistolet do kompresora i tyle.Oczywiœcie zawsze lepiej mieÌ du¿y kompresor (wiêksza mo¿liwoœÌ zastosowania drogiego pistoletu) - to nie podlega dyskusji, ale na pocz¹tek ma³y te¿ tragiczny nie jest.A ju¿ bzdurzenie , ¿e przy ma³ym kompresorze zabraknie wiatru w po³owie b³otnika jest ca³kiem nie na miejscu.Nie ka¿dy zaraz lakieruje autobusy. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-10-29, 23:42
|
0
|
|
|

|
[quote="Iwan"] Homer S. napisał/a: | TeÂż zaczynaÂłem od takiego maÂłego kompresora i po tygodniu miaÂłem go dosyĂŚ bo w poÂłowie bÂłotnika brakowaÂło wiatru... |
Panowie - trochĂŞ mi tu wieje bzdurÂą.Ja rĂłwnieÂż mam kompresor 50 l i prawdĂŞ powiedziawszy mogĂŞ nim robiĂŚ caÂły czas i jakoÂś mi wiatru nie brakuje.
Kolego Iwan duÂżo siĂŞ na tym forum juÂż mĂłwiÂło o pistoletach HVLP ..duÂżo o Sata jet 3000 hvlp ktĂłru ma pobĂłr wiatru 430L i taki kompresor z butlÂą 50L i wydajnoÂściÂą 210L na prawdĂŞ by nie daÂł rady
Masz taki pistolet jaki masz ..i taki kompresor jaki masz ..skoro Ci wystarczy to oki ..ale tu jeszcze wchodzi w grê lepkoœÌ lakieru na jakim pracujemy i pow³oka.. i jej struktura jak¹ chcemy uzyskaÌ a ¿eby by³a szklista pow³oka musi byÌ odpowiednie ciœnienie
MyÂślĂŞ Âże koledzy z forum przywykli do takich opisĂłw Saty i jej poboru wiatru i po prostu z takim nastawieniem piszÂą posty ale nie dziw siĂŞ |
|
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-10-30, 00:17
|
0
|
|
|
|
Ja wszystko rozumiem - nawet napisa³em w poœcie powy¿ej, ¿e lepiej mieÌ du¿y i wydajny kompresor.Wiem równie¿ , ¿e Sat¹ jet 3000 hvlp na swoim kompresorku sobie nie polakierujê.Sporo poczyta³em na tym forum i nie tylko i wiem , ¿e wiêkszoœÌ pocz¹tkuj¹cych lub chc¹cych sobie sporadycznie coœ polakierowaÌ albo nie staÌ na bardzo drogi pistolet i kompresor , albo nie maj¹ a¿ takich wymagaù czy potrzeb.
OsobiÂście uwaÂżam, Âże jeÂżeli kogoÂś staĂŚ na pistolet za 2000 zÂł to staĂŚ go rĂłwnieÂż na wiĂŞkszy kompresor.A bÂądÂźmy szczerzy - to jeszcze nie wszystko.Trzeba dokupiĂŚ profesjonalny odwadniacz ( o czym sam siĂŞ przekonaÂłem) , super wĂŞÂże - bo te tanie to szajs jak to wyÂżeracze piszÂą i jeszcze wiele innych rzeczy , a najlepiej do tego odrazu kabinĂŞ za 200000 zÂł i wtedy jest dopiero git.
UwaÂżam, Âże trochĂŞ w tym wszystkim przesady.
Sporo ludzi tutaj wyraÂżajÂących takie wÂłaÂśnie poglÂądy nastawiÂło siĂŞ raczej na masĂłwkĂŞ i trzepiÂą auta po kolei. Takim super sprzĂŞt jest rzeczywiÂście potrzebny.Ale takim np, jak ja to po jakÂą cholerĂŞ takie zbytki?
Swoim gównianym kompresorem i jak to okreœli³eœ pistoletem takim a nie innym polakierowa³em ³adnych pare elementów i powiem szczerze, ¿e mnie to w zupe³noœci zadawala.Mój element gdyby nie mia³ dziurek po wodzie ( a wina tylko odwadniacza) zupe³nie niczym nie ró¿ni siê od wylakierowanego przez profesjonalny zak³ad przedniego b³otnika i œmiem twierdziÌ, ¿e ma nawet lepszy po³ysk i o jedn¹ chmurkê mniej (bo nie ma ¿adnej).Có¿ mi wiêc wiêcej potrzeba???
Dlatego uwaÂżam Âżeby doradzaĂŚ komuÂś poczÂątkujÂącemu trzeba najpierw zapytaĂŚ go co i ile bĂŞdzie on w przyszÂłoÂści robiÂł.Bo jeÂżeli chce on tylko tak jak ja pomalowaĂŚ od czasu do czasu jakiÂś zderzak czy bÂłotnik- to doradzanie mu kupna wielkiego kompresora i pistoletĂłw za tysiÂące - jest jednym wielkim nieporozumieniem.
Zobaczcie sami swoje posty - pistolet za mniej ni¿ 400 z³ to wielkie gówno i nic siê nim nie da zrobiÌ , a kompresor 50 litrów to mo¿na wykorzystaÌ tylko i wy³¹cznie do pompowania kó³ bo do lakierowania siê kompletnie nie nadaje - bo przecie¿ wystarcza tylko na pó³ b³otnika.
PrzecieÂż to nie moje sÂłowa !
Dlatego napisa³em , ¿e sporo osób tutaj poprostu wprowadza nowych w b³¹d. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-10-30, 00:31
|
0
|
|
|

|
@Iwan--Swoim gĂłwnianym kompresorem i jak to okreÂśliÂłeÂś
zacytuj mĂłj post .......???????.czy ja tak powiedziaÂłem? jeÂśli do mnie pijesz?? |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2008-10-30, 16:40
|
0
|
|
|

|
Ja swoje wczeÂśniejsze zeznania podtrzymuje nie jestem teoretykiem a praktykiem i nikomu nie kaÂże kupowaĂŚ kompresora 500l i pistoletu za 1500zÂł tylko radze lub daje do myÂślenia a jak chce to moÂże sobie pyrkaĂŚ na 50l jak mu tak dobrze. ZaczynaÂłem o 50l i pistoletu za 49,99zÂł i tak mogÂło zostaĂŚ ale kto stoi w miejscu ten siĂŞ cofa. . |
|
 |
|
Wysłany: 2008-10-30, 17:27
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Iwan dopiero co zaczynasz, a juz wszystkim wytykasz, ze wprowadzaj¹ w b³¹d. a kto Ci da³ odpowiedŸ na Twój problem? Kyo inny, jak nie Userzy tego forum?
Ja maluje na kompresorze 50 litrów ju¿ dlugo, bo du¿y mi siê [...]³. Nie ma porownania do pracy teraz a kiedyœ. Taki kompresor jedno cylindrowy 50l nadaje siê do pompowania kó³ i ma³o profesjonalnego lakierowania. ot co... |
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-10-30, 19:06
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | @Iwan--Swoim gĂłwnianym kompresorem i jak to okreÂśliÂłeÂś
zacytuj mĂłj post .......???????.czy ja tak powiedziaÂłem? jeÂśli do mnie pijesz?? |
le zrozumia³eœ zdanie - gównianym kompresorem to moje s³owa - a dalsza czêœÌ zdania dotycz¹ca pistoletu - to na podobê Twoje s³owa (mimo , ¿e moje) :
"... i jak to okreÂśliÂłeÂś pistoletem takim a nie innym polakierowaÂłem Âładnych pare elementĂłw ..."
I to ÂświĂŞte sÂłowa - bo pistolet jest tak samo gĂłwniany jak i kompresor - ale z biedy dajĂŞ radĂŞ.
online napisał/a: | Iwan dopiero co zaczynasz, a juz wszystkim wytykasz, ze wprowadzajÂą w b³¹d. a kto Ci daÂł odpowiedÂź na TwĂłj problem? Kyo inny, jak nie Userzy tego forum?
Ja maluje na kompresorze 50 litrów ju¿ dlugo, bo du¿y mi siê [...]. Nie ma porownania do pracy teraz a kiedyœ. Taki kompresor jedno cylindrowy 50l nadaje siê do pompowania kó³ i ma³o profesjonalnego lakierowania. ot co... |
Zapewniam Ciê , ¿e nie wytykam wszystkim b³êdów - nie zgodzi³em siê tylko z twierdzeniem , ¿e kompresorem 50 litrów nic nie da siê zrobiÌ, albo ¿e wystarczy wiatru na pó³ b³otnika - bo to bzdura.
I oczywiÂście zgadzam siĂŞ z kaÂżdym , Âże duÂżym kompresorem robi siĂŞ lepiej i moÂżna wykorzystaĂŚ lepsze pistolety i nie tylko.
Tylko na litoœÌ bosk¹ nie piszcie panowie , ¿e przy kompresorze 50 litrów zabraknie komuœ wiatru w po³owie b³otnika o ile ma dopasowany pistolet do wydajnoœci kompresora.Bo to jest najwiêksza bzdura jak¹ s³ysza³em.
A z Twoim stwierdzeniem , ¿e kompresor 50 litrowy nadaje siê do ma³o profesjonalnego lakierowania to siê w pe³ni zgadzam i zapewniam Ciê , ¿e je¿eli tacy nowi drobni "elemenciarze" jak ja doczytaj¹ siê na forum w³aœnie tego - to to mo¿e im naprawdê pomóc.Zaœ s³owa , ¿e ju¿ na pocz¹tek potrzeba kompresor za 2000 i za tyle samo kasy pistolet bo inaczej siê w ogóle nie da - to mog¹ tylko wprowadziÌ w b³¹d.I jest zupe³nie obojêtne kto to pisa³ i kiedy. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-10-30, 19:48
|
0
|
|
|
|
Cytat: | ZaÂś sÂłowa , Âże juÂż na poczÂątek potrzeba kompresor za 2000 i za tyle samo kasy pistolet bo inaczej siĂŞ w ogĂłle nie da |
BO SIĂ NIE DA! Jak mozna lakierowac czyms co daje cisnienie na pompowanie koÂła?
CO do pistoletu - owszem...takim za 400zÂł pomalujesz tez, ale ILE ON WYTRZYMA? Do amatorszczyzny sie nada ale na krĂłtka mete.
Kompresorek 50l pomalujesz tylna klape malucha i NIC WIECEJ bo zanim nabije wiatru to farba zaschnie w pistolecie.
@Iwan troche racji ma. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-10-30, 20:03
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: |
...Kompresorek 50l pomalujesz tylna klape malucha i NIC WIECEJ bo zanim nabije wiatru to farba zaschnie w pistolecie...
|
I wÂłaÂśnie z tym zdaniem siĂŞ nie zgadzam - to nie jest prawda - za nic w Âświecie.
Lecia³em na raz dwa tylnie b³otniki w omedze (wiêc doœÌ du¿e) do tego dwa zderzaki (te¿ doœÌ du¿e bo jednak omega) i do tego lotkê na tylnia klapê.I nawet przez sekundê mi wiatru nie zabrak³o.Ciœnienie na kompresorze nie spad³o nigdy poni¿ej 5 bar - od 6 w³¹cza siê kompresor i daje a¿ mi³o.I nigdy poni¿ej 5 bar nie zejdzie , obojêtnie jak d³ugo bêdê lakierowa³.
WiĂŞc jak moÂżna powiedzieĂŚ , Âże zanim kompresor nabije to farba zaschnie w pistolecie.
Ja mam ca³y czas minimum 5 bar na kompresorze - do pistoletu potrzebujê tylko 3 - wiêc gdzie tu problem.Zauwa¿y³em , ¿e podczas lakierowania kompresor leci doœÌ czêsto, wrêcz ca³y czas, ale mimo wszystko potrafi podczas lakierowania( i to na maxa) siê wy³¹czyÌ .Wiêc jednak daje bez problemu radê.
Kompresor ma wydajnoœÌ 210 litrów - pistolet pobór od 120 do 210 litrów - wiêc nawet teoretycznie zabrakn¹Ì nie mo¿e.Trzeba tylko dobraÌ odpowiedni pistolet do kompresora.
To , ¿e pistolet jest tani to fakt - ale naprawdê idzie nim doœÌ dobrze wylakierowaÌ.Robi minimalnego baranka, ale bez problemu œci¹gam go papierem 2000 i 2500.Wiêc element jest g³adki jak dupa niemowlêcia.
Có¿ wiêcej mi potrzeba do lakierowania samych elementów?? Raczej nic - oczywiœcie oprócz dobrego odwadniacza bo tego jeszcze mi brakuje i akurat na tym oszczêdza³ nie bêdê. |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-10-30, 20:08
|
0
|
|
|
|
Sprzedalem mojego wana 4kw i nie uruchomilem jeszcze mojego nowego cacka - Wana AW 11kw na zbiorniku 400l i wydajnosci 1500l/min . Chwilowo robie na jedno-tlokowym kompresorze o pojemnosci 50l i powiem ci Mebarth ze mylisz sie - pistoletu za 400zl nie uciagnie (mam podrobe Iwaty) za to taki za 99zl juz daje rade (do podkladu). Jak na devilbissie gti wcisne spust to mam 0,5atm na manometrze. Przyczyna jest mala srednica aluminiowego przewodu laczacego baniak z szybkozlaczka na wylocie z kompresora.
Aczkolwiek musze dodac ze swego czasu jak zaczynalem to obgonilem na tym kompresorze kilka calosciowek przy pomocy pistoletu marki "professional". |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-10-30, 20:18
|
0
|
|
|
|
Czy sie zgadzacie czy nie - 50l kompresorek jest do kó³. A to stronka o LAKIEROWANIU a nie o druciarstwie czy sprajach. Przyjdzie nowy, poczyta rewelacje i kupi takie gwno z TESCo i potem bedzie p³acz.... |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-10-30, 20:54
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Czy sie zgadzacie czy nie - 50l kompresorek jest do kó³. A to stronka o LAKIEROWANIU a nie o druciarstwie czy sprajach. Przyjdzie nowy, poczyta rewelacje i kupi takie gwno z TESCo i potem bedzie pÂłacz.... |
No i wÂłaÂśnie przyszedÂł nowy - przeczytaÂł rewelacjĂŞ i kupiÂł takie 50 litrowe gĂłwno ( ale nie z Tesco) i jest dozgonnie wdziĂŞczny czÂłowiekowi , ktĂłry wczeÂśniej na tym forum odwaÂżyÂł siĂŞ napisaĂŚ , Âże takim kompresorem to moÂżna sobie element albo dwa polakierowaĂŚ ale nie wiĂŞcej. I to byÂło to czego potrzebowaÂłem i z czego jestem zadowolony.Nie mam zamiaru waliĂŚ caÂłoÂściĂłwek , uÂżywaĂŚ drogich pistoletĂłw - a przede wszystkim nie mam zamiaru wydawaĂŚ jednorazowo 5000 zÂłotych Âżeby polakierowaĂŚ pare elementĂłw i Âżeby sprzĂŞt leÂżaÂł nieuÂżywany.Bo to jest dopiero marnotrawstwo pieniĂŞdzy.
I tyle w temacie. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-10-30, 21:18
|
0
|
|
|
|
Aa ty nadal pÂłaczesz - skad ty wziaÂłes te 5000zÂł ? Uzywka kompresor 200l znajdziesz do 500zÂł, pistolet WALCOM (tudziez chwalony) za 400zÂł. Waz 50zÂł, oststojnik 50zÂł. I malujesz. A jak chcesz LAKIEROWAC to i 10 000 Ci nie pomoze. Wiec albo MALUJEMY albo LAKIERUJEMY idajemy dobry wzĂłr INNYM. Ile elementĂłw bedziesz lakierowaÂł to mnie nie interesuje, mozesz 2 w dzien mozesz i 25 jak inny forumowicz. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-10-30, 22:00
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Aa ty nadal pÂłaczesz - skad ty wziaÂłes te 5000zÂł ? Uzywka kompresor 200l znajdziesz do 500zÂł, pistolet WALCOM (tudziez chwalony) za 400zÂł. Waz 50zÂł, oststojnik 50zÂł. I malujesz. A jak chcesz LAKIEROWAC to i 10 000 Ci nie pomoze. Wiec albo MALUJEMY albo LAKIERUJEMY idajemy dobry wzĂłr INNYM. Ile elementĂłw bedziesz lakierowaÂł to mnie nie interesuje, mozesz 2 w dzien mozesz i 25 jak inny forumowicz. |
Có¿ mogê dodaÌ - skoro p³aczê ...
Na prawdê nie wiedzia³em , ¿e jest to forum tylko i wy³¹cznie dla profesjonalistów lub amatorów ale z wielk¹ kas¹ Szkoda - bo myœla³em , ¿e taki malarz jak ja (jak to okreœli³eœ) te¿ tu swoje miejsce znajdzie.Wychodzi na to , ¿e nie
Zanim zabraÂłem siĂŞ za jeden ze swoich samochodĂłw doÂśc dÂługo czytaÂłem forum , przeglÂądaÂłem ogÂłoszenia , sprawdzaÂłem allegro i jakoÂś tego 200 litrowego kompresora nie znalazÂłem.SzczegĂłlnie takiego za 500 zÂł. Ale skoro mĂłwisz , Âże bez problemu znajdziesz uÂżywkĂŞ i to jeszcze niedaleko swojego miejsca zamieszkania to chyba wiesz co mĂłwisz - bo przecieÂż jesteÂś profesjonalnym lakiernikiem z doÂświadczeniem.
A ja biedny malarz chcia³em tylko sobie pomalowaÌ zderzaki i b³otniki i do tego celu powinienem sobie kupiÌ profesjonalny sprzêt , który praktycznie od jutra le¿a³ by w gara¿u (do nastêpnego kiedyœ tam razu) i rdzewia³ - ale tym samym da³bym dobry wzór INNYM , obojêtnie jakim kosztem i œmia³o na tym forum móg³bym INNYM doradzaÌ ¿eby do wymalowania dwóch b³otników kupowali tylko i wy³¹cznie profesjonalny sprzêt , bo innym siê w ogóle nie da.
Jednym sÂłowem - super tok myÂślenia ...
Pozdrawiam profesjonalistĂŞ |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-01, 09:34
|
0
|
|
|
|
Oj Iwan nie irytuj sie... nie ma potrzeby. Jesli TYLKO na 2 elimenty chcesz sprzet to i w 1000zÂł sie zÂłozysz...Jesli chcesz na WIECEJ robĂłt to musisz zainwestowac.
http://allegro.pl/search.php?string=kompresor+200l sam zobacz jakie sa ceny...a co do tego ze znajde za 500z³ to nie na allegro tylko trza sie rozejzec po lakierniach...ludzie zmieniaj¹ sprzety a stare le¿¹. U mnie w pracy kkiedys leza³ wielki WAN 3 t³okowy tylko datego ze rzyga³ olejem, wystarczy³o zrobic remont i za psie pieni¹dze masz 6 bar nonstop. Wiec nie przygaduj mi o profesjonalizmie bo tutaj staramy sie powiedziec JAK MA BYC a nie JAK ZDZIWIAC.
Pozdro. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-11-01, 23:15
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
jak ktoÂś chce pomalowac tylko 2 elementy to idzie do byle lakiernika i ma to zrobione nawet za 400zÂł. moze lakiernik taki sÂłabo zrobi, ale napewno lepiej niz amator. za tÂą cene nawet kompresora nie kupi... wiadomo lepwsza robota, lepsza kasa!
tak wiec nie widze sensu kupowania taniego sprzetu pod pretekstem paru elementĂłw. pare el. mam to ide do lakiernika. ta sama kasa, jak nie taniej |
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-11-01, 23:53
|
0
|
|
|
|
online napisał/a: | jak ktoÂś chce pomalowac tylko 2 elementy to idzie do byle lakiernika i ma to zrobione nawet za 400zÂł. moze lakiernik taki sÂłabo zrobi, ale napewno lepiej niz amator. za tÂą cene nawet kompresora nie kupi... wiadomo lepwsza robota, lepsza kasa!
tak wiec nie widze sensu kupowania taniego sprzetu pod pretekstem paru elementĂłw. pare el. mam to ide do lakiernika. ta sama kasa, jak nie taniej |
PĂłjdĂŞ do lakiernika zapÂłacĂŞ 500 czy 600 zÂłotych i tyle z tego mam - bo tylko wymalowane 2 elementy.
A tak zawsze mi kompresor (choĂŚ gĂłwniany) zostanie - a wydam podobne pieniÂądze.
Stary Âżyd zawsze mĂłwiÂł - chcesz zarobiĂŚ dwa dolary to jednego musisz zainwestowaĂŚ...
DziÂś masz dwa elementy do pomalowania - jutro moÂżesz mieĂŚ nastĂŞpne dwa - nigdy nie wiesz.
Kobita pojecha³a do miasta na zakupy - wróci³a i ca³y bok samochodu zarysowany.Nawet nie wie kto to zrobi³ Ot przykroœÌ ...Czyli nowa robota ...
I jak to Pawlak mawiaÂł - trzeba myÂśleĂŚ perspektywicznie.
Ty byœ nie inwestowa³ w gówno i odda³ lakiernikowi 500 z³otych ( bo przecie¿ siê nie op³aca), a ja zainwestowa³em i mam teraz z tego korzyœÌ.A zycie jest ¿yciem i nigdy nie wiesz co Ci jutro przyniesie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-02, 00:35
|
0
|
|
|

|
Iwan napisał/a: | DziÂś masz dwa elementy do pomalowania - jutro moÂżesz mieĂŚ nastĂŞpne dwa - nigdy nie wiesz.
Kobita pojecha³a do miasta na zakupy - wróci³a i ca³y bok samochodu zarysowany.Nawet nie wie kto to zrobi³ Ot przykroœÌ ...Czyli nowa robota ... |
No i wÂłaÂśnie z tego powodu kaÂżdy ci sugeruje Âżeby podchodziĂŚ do sprawy przyszÂłoÂściowo ..dziÂś masz do lakierowania 2 el jutro 3..po jutrze 5el. kompresor 50 l i pistolet ktĂłry Âładnie kÂładzie...i jak mĂłwisz.. pomalujesz tym sprzĂŞtem bok samochodu ok zgodzĂŞ siĂŞ...ile to trwa??..bo czas jest bardzo waÂżny..jeÂśli bĂŞdziesz miaÂł do pomalowania bok samochodu ..i najpierw bĂŞdziesz musiaÂł poÂłoÂżyĂŚ podkÂład epoxydowy..potem podkÂład akrylowy..potem bazĂŞ i bezbarwny to czas w warunkach (bez kabiny )bĂŞdzie siĂŞ wachaÂł ok 1rbg pracy ciÂągÂłej tego kompresora 50l no to juÂż moÂżna powiedzieĂŚ ze ten kompresor siĂŞ bĂŞdzie gotowaÂł ...ile takich malowaĂą zrobisz ??na tym kompresorze:
Wcale nie mĂłwiĂŞ Âże robisz zle.. a wrĂŞcz przeciwnie :)super Âże potrafisz zrobiĂŚ coÂś fajnego przy uÂżyciu maÂłego sprzĂŞtu ..ale duÂży moÂże wiĂŞcej
I dodam jeszcze Âże koledzy ;mebArth,Homers.online dalecy sÂą od tego Âżeby ci Âżle doradziĂŚ |
|
|
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-11-02, 00:45
|
0
|
|
|
|
PrzecieÂż ja caÂły czas piszĂŞ , Âże duÂży moÂże wiĂŞcej , Âże jest lepszy, Âże masz wiĂŞksze moÂżliwoÂści w doborze pistoletĂłw itd. Ale nie mam i co zrobiĂŞ.KupiÂłem maÂły bo akurat teraz miaÂłem tylko tyle kasy i spieszyÂło mi siĂŞ bo zima idzie
Jak moja piĂŞĂŚdziesiÂątka pĂłjdzie juÂż z dymem to zapewne kupiĂŞ duÂży do tego ze dwie uÂżywane saty po jakieÂś 400 stĂłwki za sztukĂŞ i bĂŞdzie cacy |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-02, 00:59
|
0
|
|
|

|
Iwan napisał/a: | Jak moja piĂŞĂŚdziesiÂątka pĂłjdzie juÂż z dymem to zapewne kupiĂŞ duÂży do tego ze dwie uÂżywane saty po jakieÂś 400 stĂłwki za sztukĂŞ i bĂŞdzie cacy |
No widzisz a jednak myÂślisz o przyszÂłoÂści i to nawet pozytywnie |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-02, 10:20
|
0
|
|
|
|
Cytat: | dwie u¿ywane saty po jakieœ 400 stówki za sztukê | Na to nie licz - nikt nie sprzedaje dobrej uzywanej saty. No chyba ze dzia³alnosc zamkn¹³. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-11-02, 17:23
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Cytat: | dwie uÂżywane saty po jakieÂś 400 stĂłwki za sztukĂŞ | Na to nie licz - nikt nie sprzedaje dobrej uzywanej saty. No chyba ze dziaÂłalnosc zamkn¹³. |
No to ja Tobie gwarantujĂŞ, Âże bez najmniejszego problemu kupiĂŞ uÂżywanÂą satĂŞ za 400 zÂł
i to w bardzo dobrym stanie - byĂŚ moÂże starszy model - ale zawsze... |
|
|
|
 |
morhol
|
Wysłany: 2008-11-02, 17:44
|
0
|
|
|
|
Witam,
te¿ chcia³bym kupiÌ kompresor do sporadycznego u¿ywania, myœla³em nad jakimœ potworem 50l Wed³ug producenta (Metabo) jednym takim modelem (Power 280-10, 50l, 280l/min, 10bar) da siê coœ maln¹Ì
koszt tego modelu to ok 900 - 1000 zÂł. Jak myÂślicie, warto? Dodam tylko Âże jakiegoÂś euroteca z allegro o podobnych prametrach (przynajmniej na papierze) moÂżna dorwaĂŚ za ok 500 zÂł, ale szczerze wÂątpiĂŞ Âżeby wytrzymaÂł wiĂŞcej niÂż ten rok gwarancji, taki metabo myÂślĂŞ Âże da radĂŞ... |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-11-02, 18:07
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D

|
morhol napisał/a: | koszt tego modelu to ok 900 - 1000 zÂł. |
Za mniejszÂą kasĂŞ moÂżesz kupiĂŚ dwutÂłokowÂą sprĂŞÂżarkĂŞ 50l i ma ponad 400l/min ( chyba na ssaniu) a nie 280. |
|
|
|
 |
morhol
|
Wysłany: 2008-11-02, 19:14
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | morhol napisał/a: | koszt tego modelu to ok 900 - 1000 zÂł. |
Za mniejszÂą kasĂŞ moÂżesz kupiĂŚ dwutÂłokowÂą sprĂŞÂżarkĂŞ 50l i ma ponad 400l/min ( chyba na ssaniu) a nie 280. |
Ano faktycznie, za jakieÂś 750 jest taki wynalazek Bass Polska z dokÂładnie 412l/min. Tylko pytanie jak z ÂżywotnoÂściÂą tego? |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2008-11-02, 20:04
|
0
|
|
|

|
Ja mam takiego einhela ok roku spoko jest tylko nie wiem czemu ale teraz jest sporo drozszy. Taki kompresor dzwiga u mnie pistolet evo-t i jest ok Fobo lux tez dawalo rade |
|
|
|
 |
baki
|
Wysłany: 2008-11-02, 22:33
|
0
|
|
|
|
witam panowie , mam ju¿ ten kompresor o który pyta³em .Wiec tak , kompresor pompuje do 10 bar , pistolet z zapotrzebowaniem 210 litrów .Wszystko daje rade , nie brakuje powietrza , wiec twierdzenie ze w po³owie b³otnika brakuje tlenu jest b³êdne ( wydaje mi siê ¿e najwa¿niejsze jest dobranie odpowiedniego pistoletu ) , ja mam pistolet fobo lux ( zapewne dla wiêkszoœci z was to dno ) ale jest to dzia³ ,, pomoc dla amatorów '' a nie wydaje mi siê ¿e zwyk³y gara¿owy amator kupi kompresor za 3000 z³ , pistolet za 600 z³ ( nie mówi¹c o kabinie ) . Iwan , masz racie , takim sprzêtem da siê du¿o zrobiÌ i w 100 % cie popieram |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-02, 23:01
|
0
|
|
|
|
Tak...a teraz zrĂłb caÂłosciĂłwke wodnym DPontem bez CZEKANIA 2.5 warstwy naraz. Dasz radĂŞ? Nie sadze. Albo kompresor sie zagotuje albo bedziesz robiÂł pauzy na nabicie puszki a SATA 3000 hvlp ma naprawde wielkie zapotrzebowanie na wiater. No ale skoro uwazasz ze jest DOBRZE to miÂłej pracki |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-11-02, 23:05
|
0
|
|
|
|
baki napisał/a: | witam panowie , mam juÂż ten kompresor o ktĂłry pytaÂłem .Wiec tak , kompresor pompuje do 10 bar , pistolet z zapotrzebowaniem 210 litrĂłw .Wszystko daje rade , nie brakuje powietrza , wiec twierdzenie ze w poÂłowie bÂłotnika brakuje tlenu jest b³êdne ( wydaje mi siĂŞ Âże najwaÂżniejsze jest dobranie odpowiedniego pistoletu ) , ja mam pistolet fobo lux ( zapewne dla wiĂŞkszoÂści z was to dno ) ale jest to dziaÂł ,, pomoc dla amatorĂłw '' a nie wydaje mi siĂŞ Âże zwykÂły garaÂżowy amator kupi kompresor za 3000 zÂł , pistolet za 600 zÂł ( nie mĂłwiÂąc o kabinie ) . Iwan , masz racie , takim sprzĂŞtem da siĂŞ duÂżo zrobiĂŚ i w 100 % cie popieram |
Mam dok³adnie ten sam pistolet i powiem szczerze , ¿e jest doœÌ dobry.Mój kompresor te¿ bez problemu daje z nim rade.Nawet mam ochotê kupiÌ jeszcze jeden taki sam - bo s¹ ich dwa rodzaje - HVLP i HP.
Ale jak bĂŞdziesz chciaÂł kupiĂŚ lepszy pistolet to bĂŞdzie kicha wtedy z naszymi kompresorami daleko nie zajedziemy
[ Dodano: 2008-11-02, 23:16 ]
mebArth napisał/a: | Tak...a teraz zrĂłb caÂłosciĂłwke wodnym DPontem bez CZEKANIA 2.5 warstwy naraz. Dasz radĂŞ? Nie sadze. Albo kompresor sie zagotuje albo bedziesz robiÂł pauzy na nabicie puszki a SATA 3000 hvlp ma naprawde wielkie zapotrzebowanie na wiater. No ale skoro uwazasz ze jest DOBRZE to miÂłej pracki |
A po jakÂą cholerĂŞ mi Sata jet 3000 za wielkÂą kasĂŞ - jak juÂż pisaÂłem bez problemu za 400 zÂł kupiĂŞ uÂżywkĂŞ SatĂŞ jet 100 albo jeszcze duÂżo taniej SatĂŞ GL/B HVLP - a te juÂż nie majÂą takiego zapotrzebowania na wiatr - chyba o tym wiesz.I teÂż wylakierujĂŞ wszystko.Jakby nie byÂło zawsze to lepsze pistolety jak jakieÂś gĂłwienka kupione na allegro za 400 zÂłotych nowe. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-02, 23:39
|
0
|
|
|
|
Kazdy HVLP ma duze zapotrzebowanie na powietrze. Duzo na wejsciu a maÂło na wyjciu i bangla. Jak masz maÂło na wejsciu to nie masz efektywnosci HVLP
A na jakÂą cholere? Nie na cholere tylko na 5 lat i 1000 malowan. Ot na co a nie na 4 malowania jak mi sie wysraÂł sico tools za 400zÂł bo stary powiedziaÂł ze SPRZEDAWCA MU POLECIÂŁ. I po 4 malowaniach puszczaÂł bokiem powietrze. HA! to jest kuwra sprzet! PO CO MI SATA....ha.
Zreszta do waszych kompresorĂłw to pistolet z MAKRO to jest ideaÂł. Potem nie pÂłaczcie ze macie barana czy morke za duzÂą albo cienie i blaski na silverze np na masce z okularnika...NIE MA TAKIEJ OPCJI zeby 50l kompresorek wydoliÂł na Sacie 3000 po caÂłosci maske z okulara! Wiec CH...z takim sprzetem jak nie dziaÂła. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Iwan
|
Wysłany: 2008-11-02, 23:51
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | NIE MA TAKIEJ OPCJI zeby 50l kompresorek wydoliÂł na Sacie 3000 po caÂłosci maske z okulara! Wiec CH...z takim sprzetem jak nie dziaÂła. |
Ale Sata jet 100 wydoli bez problemu maskĂŞ okularnika i to bez problemu. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-02, 23:55
|
0
|
|
|
|
Iwan napisał/a: | mebArth napisał/a: | NIE MA TAKIEJ OPCJI zeby 50l kompresorek wydoliÂł na Sacie 3000 po caÂłosci maske z okulara! Wiec CH...z takim sprzetem jak nie dziaÂła. |
Ale Sata jet 100 wydoli bez problemu maskĂŞ okularnika i to bez problemu. |
No juz to widze, w poÂłowie idziesz na fajke zeby sie kompresor nabiÂł. Panie kolego...o czym ty marzysz To ja mam 150l i nieraz sie musze bujac z predkosciÂą. |
_________________ Bart
 |
|
|
|