Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
kalbi 
Wysłany: 2008-11-05, 20:46   Cieniowanie srebra
0
UP DOWN

z ciekawoœci chcia³em siê was zapytaÌ jak cieniujecie srebra, czy cieniujecie sama baz¹, czy u¿ywacie dodatków tj. np 1 czêœÌ. bazy+5 cz zarzutki(u mnie jest to BC 100 jakaœ ¿ywica + BC 020).
BÂłotniki przednie Âłatwo wycieniowaĂŚ bo sÂą wÂąskie ale z drzwiami czasem bywaja kÂłopoty przy paskudnych srebrach, jak to u was jest? Z tego co wiem to w niektĂłrych serwisach lakierujÂą caÂłe boki gdy widzÂą srebro!

mebArth 
Wysłany: 2008-11-05, 21:23   
0
UP DOWN

Jak mam drzwi tylne to cieniuje przendnie + bÂłotnik tyÂł. Srebra nie zrobisz na ostro NIGDY w zyciu. Wypylam w powietrze w poÂłowie i bangla. Jet tez metoda KROPELKOWA wg standoxa...skrecasz na MIN cisnienie i plujeszz bazÂą. To jest dobre przy konwencji.

acidhouse
Wysłany: 2008-11-07, 09:14   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

w wodzie teÂż wchodzi kropelkowo

baqo 
Wysłany: 2008-11-07, 11:47   
0
UP DOWN

cromaxem DP lecisz bez Âżadnej zabawy kropelkami. 1-2-3 i koniec. pod srebra dajĂŞ ÂżywicĂŞ.

kalbi 
Wysłany: 2008-11-07, 12:39   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
cromaxem DP lecisz bez Âżadnej zabawy kropelkami. 1-2-3 i koniec. pod srebra dajĂŞ ÂżywicĂŞ.
a ta zywice rozcieĂączasz jakoÂś? raz dostaÂłem i strasznie gĂŞsta... rozpylasz jÂą przed lakierowaniem w miejscu cieniowania czy caÂły element??

jacklack 
Wysłany: 2008-11-07, 13:20   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
baqo napisał/a:
a ta zywice rozcieĂączasz jakoÂś? raz dostaÂłem i strasznie gĂŞsta... rozpylasz jÂą przed lakierowaniem w miejscu cieniowania czy caÂły element??

Do cieniowana cromaxu jest specjalny Blender 1601WB ..moÂżna teÂż ÂżywicÂą 1640WB (bez rozcieĂączenia) :)
OsobiÂście nie stosujĂŞ ani jednego ani drugiego ..nie ma potrzeby ;)

Homer S. 
Wysłany: 2008-11-07, 14:46   
0
UP DOWN

Ja uÂżywam do cieniowania Âżywicy ale jest rozcieĂączona 50/50 .ÂŻywice nakÂłada siĂŞ dalej niÂż wykonujemy zapyÂłke .CieniujÂąc np.srebrem nakÂładam jÂą na ,,mokrÂą,, ÂżywicĂŞ (brak szarego cienia na koĂącu zapyÂłki).MalujÂąc bÂłotnik a cieniujÂąc drzwi nie robiĂŞ zapyÂłki dalej jak lusterko -ukrywam zapyÂłkĂŞ w cieniu lusterka (taka sztuczka dla oszukania oka ).ÂŻywicÂą moÂżna pokryĂŚ caÂły element (jest przecieÂż przeÂżroczysta) wtedy lepiej siĂŞ rozkÂłada lakier rĂłwnomiernie na caÂłej powierzchni .Tak akurat robiĂŞ ja ale ilu lakiernikĂłw tyle technik :spoko:

kalbi 
Wysłany: 2008-11-07, 15:04   
0
UP DOWN

no nastĂŞpnym razem sprĂłbujĂŞ z tÂą ÂżywicÂą na caÂłym elemencie... i czy baze kÂładzie siĂŞ od razu na tÂą ÂżywicĂŞ czy naleÂży coÂś odczekiwaĂŚ??

Homer S. 
Wysłany: 2008-11-07, 16:41   
0
UP DOWN

Do pistoletu wlewam zywicê robiê warstwê w miejscu pod zapy³kê nie p³uczê pistoletu po ¿ywicy(parê kropli nie zaszkodzi) tylko wlewam bazê i od razu cieniujê na mokr¹ ¿ywicê .Taka inna sztuczka z ¿ywic¹ to je¿eli mam w podk³adzie tylko czêœÌ elementu a reszta jest np. w lakierze a na ca³oœÌ chce po³o¿yÌ bazê metaliczna to pierwsz¹ warstwê zawsze robiê z ¿ywicy poniewa¿ (zaobserwowa³em) na podk³adzie baza po po³o¿eniu siê nie rusza a na zmatowanym lakierze wygl¹da jak by siê rusza³a przez kilka sekund po pryœniêciu (sp³ywa³a).Tak samo postêpuje jak mam jedne drzwi w podk³adzie zmatowane a drugie tylko zmatowany lakier dla jednolitego pod³o¿a kryje oba elementy ¿ywic¹.Zawsze mam na warsztacie tak z 0,5l ¿ywicy w zapasie.Tak dla jasnoœci na przyk³ad na ca³e drzwi starczy tak z 20g ¿ywicy tym siê robi ,,cieniutk¹,,warstewkê.

jacklack 
Wysłany: 2008-11-07, 16:53   
0
UP DOWN

[quote="Homer S."]Ja uÂżywam do cieniowania Âżywicy ale jest rozcieĂączona 50/50 .

Homer S -mĂłwisz o konwencji czy o wodzie bo juÂż nie wiem??jeÂśli o wodzie to czym tÂą ÂżywicĂŞ rozcieĂączasz??

kalbi 
Wysłany: 2008-11-07, 16:56   
0
UP DOWN

i wszystko jasne, dzieki

Homer S. 
Wysłany: 2008-11-07, 17:02   
0
UP DOWN

O konwencji u mnie woda tylko w kranie ^^ i jak deszcz pada :tak: nie mam warunkĂłw do do wody ;P

kalbi 
Wysłany: 2008-11-07, 17:07   
0
UP DOWN

co do wody to w mieszalni u mnie maja patent, schnie jak konwencja, dodaja jakaÂś ÂżywicĂŞ... tylko nie wiem jak to siĂŞ ma do jakoÂści... Âśmierdzi nawet jak konwencja...

Homer S. 
Wysłany: 2008-11-08, 13:49   
0
UP DOWN

A jeszcze mi siĂŞ przypomniaÂło.Miejsce w ktĂłrym jest robiona zapyÂłka(koniec zapyÂłki) zwykle siĂŞ matuje starym dobrze wymoczonym papierem p1200-1500 .Przy srebrach czasami moÂże byĂŚ widaĂŚ Âże byÂło matowane (rysy po papierze) ja uÂżywam Âściereczki do matowania (takiej bez gÂąbki )jasno szarej i matuje jÂą na mokro .Czyli na poczÂątku papier1200- 1500 i poprawiam ÂściereczkÂą (szara to chyba p800 a taka blado szara to p1200).A tu bym byÂł ciekaw jak to robiÂą inni . :tak:

mebArth 
Wysłany: 2008-11-08, 14:04   
0
UP DOWN

Ja robie tak, ze element cieniowan szlifuje 1500. Mauje kawa³eczek srebrem. Co warstwa to daej i wypylam sie w góre dó³ lewo prawo na krzy¿ ale g³ownie w dó³. Nie uzywam zywicy przed cieniowaniem bo JEJ NIE MAM :D Ale powinno sie bo sie inaczej ziarno uk³ada i nie ma chropowatej powierzchni ta co jest wypylona. Standox znów nakazuje uzywanie metody "kropelkowej" Nie wiem na czym to polega ale chyba na zmniejszeniu cisnienia i PLUCIE baz¹ na koncach. Nie wiem.
A druga rzecz - ch...zrobiony kolor i tak nie wejdzie nawet na cieniowaniu.

pzdr

acidhouse
Wysłany: 2008-11-08, 14:46   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

dokÂładnie tak jak mĂłwisz mebArth zmniejszenie ciÂśnienia wtedy daje wiĂŞkszÂą kroplĂŞ, przynajmniej w 2000 i RP saty na 2 atmosferach tak jest no i walisz pod kÂątem od mokrego do elementu na ktĂłrym wycieniowujesz, do mokrego zblizajÂąc na wypylonym oddalajÂąc + w miarĂŞ zagÂąszczone ruchy Âżeby nie zrobiĂŚ bata

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu