Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
kalbi 
Wys³any: 2008-11-05, 20:46   Cieniowanie srebra
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
z ciekawo¶ci chcia³em siê was zapytaæ jak cieniujecie srebra, czy cieniujecie sama baz±, czy u¿ywacie dodatków tj. np 1 czê¶æ. bazy+5 cz zarzutki(u mnie jest to BC 100 jaka¶ ¿ywica + BC 020).
B³otniki przednie ³atwo wycieniowaæ bo s± w±skie ale z drzwiami czasem bywaja k³opoty przy paskudnych srebrach, jak to u was jest? Z tego co wiem to w niektórych serwisach lakieruj± ca³e boki gdy widz± srebro!

mebArth 
Wys³any: 2008-11-05, 21:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Jak mam drzwi tylne to cieniuje przendnie + b³otnik ty³. Srebra nie zrobisz na ostro NIGDY w zyciu. Wypylam w powietrze w po³owie i bangla. Jet tez metoda KROPELKOWA wg standoxa...skrecasz na MIN cisnienie i plujeszz baz±. To jest dobre przy konwencji.

acidhouse
Wys³any: 2008-11-07, 09:14   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

Pomóg³: 10 razy
w wodzie te¿ wchodzi kropelkowo

baqo 
Wys³any: 2008-11-07, 11:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
cromaxem DP lecisz bez ¿adnej zabawy kropelkami. 1-2-3 i koniec. pod srebra dajê ¿ywicê.

kalbi 
Wys³any: 2008-11-07, 12:39   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
cromaxem DP lecisz bez ¿adnej zabawy kropelkami. 1-2-3 i koniec. pod srebra dajê ¿ywicê.
a ta zywice rozcieñczasz jako¶? raz dosta³em i strasznie gêsta... rozpylasz j± przed lakierowaniem w miejscu cieniowania czy ca³y element??

jacklack 
Wys³any: 2008-11-07, 13:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
kalbi napisa³/a:
baqo napisa³/a:
a ta zywice rozcieñczasz jako¶? raz dosta³em i strasznie gêsta... rozpylasz j± przed lakierowaniem w miejscu cieniowania czy ca³y element??

Do cieniowana cromaxu jest specjalny Blender 1601WB ..mo¿na te¿ ¿ywic± 1640WB (bez rozcieñczenia) :)
Osobi¶cie nie stosujê ani jednego ani drugiego ..nie ma potrzeby ;)

Homer S. 
Wys³any: 2008-11-07, 14:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Ja u¿ywam do cieniowania ¿ywicy ale jest rozcieñczona 50/50 .¯ywice nak³ada siê dalej ni¿ wykonujemy zapy³ke .Cieniuj±c np.srebrem nak³adam j± na ,,mokr±,, ¿ywicê (brak szarego cienia na koñcu zapy³ki).Maluj±c b³otnik a cieniuj±c drzwi nie robiê zapy³ki dalej jak lusterko -ukrywam zapy³kê w cieniu lusterka (taka sztuczka dla oszukania oka ).¯ywic± mo¿na pokryæ ca³y element (jest przecie¿ prze¿roczysta) wtedy lepiej siê rozk³ada lakier równomiernie na ca³ej powierzchni .Tak akurat robiê ja ale ilu lakierników tyle technik :spoko:

kalbi 
Wys³any: 2008-11-07, 15:04   
0
UP DOWN

no nastêpnym razem spróbujê z t± ¿ywic± na ca³ym elemencie... i czy baze k³adzie siê od razu na t± ¿ywicê czy nale¿y co¶ odczekiwaæ??

Homer S. 
Wys³any: 2008-11-07, 16:41   
0
UP DOWN

Do pistoletu wlewam zywicê robiê warstwê w miejscu pod zapy³kê nie p³uczê pistoletu po ¿ywicy(parê kropli nie zaszkodzi) tylko wlewam bazê i od razu cieniujê na mokr± ¿ywicê .Taka inna sztuczka z ¿ywic± to je¿eli mam w podk³adzie tylko czê¶æ elementu a reszta jest np. w lakierze a na ca³o¶æ chce po³o¿yæ bazê metaliczna to pierwsz± warstwê zawsze robiê z ¿ywicy poniewa¿ (zaobserwowa³em) na podk³adzie baza po po³o¿eniu siê nie rusza a na zmatowanym lakierze wygl±da jak by siê rusza³a przez kilka sekund po pry¶niêciu (sp³ywa³a).Tak samo postêpuje jak mam jedne drzwi w podk³adzie zmatowane a drugie tylko zmatowany lakier dla jednolitego pod³o¿a kryje oba elementy ¿ywic±.Zawsze mam na warsztacie tak z 0,5l ¿ywicy w zapasie.Tak dla jasno¶ci na przyk³ad na ca³e drzwi starczy tak z 20g ¿ywicy tym siê robi ,,cieniutk±,,warstewkê.

jacklack 
Wys³any: 2008-11-07, 16:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
[quote="Homer S."]Ja u¿ywam do cieniowania ¿ywicy ale jest rozcieñczona 50/50 .

Homer S -mówisz o konwencji czy o wodzie bo ju¿ nie wiem??je¶li o wodzie to czym t± ¿ywicê rozcieñczasz??

kalbi 
Wys³any: 2008-11-07, 16:56   
0
UP DOWN

i wszystko jasne, dzieki

Homer S. 
Wys³any: 2008-11-07, 17:02   
0
UP DOWN

O konwencji u mnie woda tylko w kranie ^^ i jak deszcz pada :tak: nie mam warunków do do wody ;P

kalbi 
Wys³any: 2008-11-07, 17:07   
0
UP DOWN

co do wody to w mieszalni u mnie maja patent, schnie jak konwencja, dodaja jaka¶ ¿ywicê... tylko nie wiem jak to siê ma do jako¶ci... ¶mierdzi nawet jak konwencja...

Homer S. 
Wys³any: 2008-11-08, 13:49   
0
UP DOWN

A jeszcze mi siê przypomnia³o.Miejsce w którym jest robiona zapy³ka(koniec zapy³ki) zwykle siê matuje starym dobrze wymoczonym papierem p1200-1500 .Przy srebrach czasami mo¿e byæ widaæ ¿e by³o matowane (rysy po papierze) ja u¿ywam ¶ciereczki do matowania (takiej bez g±bki )jasno szarej i matuje j± na mokro .Czyli na pocz±tku papier1200- 1500 i poprawiam ¶ciereczk± (szara to chyba p800 a taka blado szara to p1200).A tu bym by³ ciekaw jak to robi± inni . :tak:

mebArth 
Wys³any: 2008-11-08, 14:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Ja robie tak, ze element cieniowan szlifuje 1500. Mauje kawa³eczek srebrem. Co warstwa to daej i wypylam sie w góre dó³ lewo prawo na krzy¿ ale g³ownie w dó³. Nie uzywam zywicy przed cieniowaniem bo JEJ NIE MAM :D Ale powinno sie bo sie inaczej ziarno uk³ada i nie ma chropowatej powierzchni ta co jest wypylona. Standox znów nakazuje uzywanie metody "kropelkowej" Nie wiem na czym to polega ale chyba na zmniejszeniu cisnienia i PLUCIE baz± na koncach. Nie wiem.
A druga rzecz - ch...zrobiony kolor i tak nie wejdzie nawet na cieniowaniu.

pzdr

acidhouse
Wys³any: 2008-11-08, 14:46   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

Pomóg³: 10 razy
dok³adnie tak jak mówisz mebArth zmniejszenie ci¶nienia wtedy daje wiêksz± kroplê, przynajmniej w 2000 i RP saty na 2 atmosferach tak jest no i walisz pod k±tem od mokrego do elementu na którym wycieniowujesz, do mokrego zblizaj±c na wypylonym oddalaj±c + w miarê zag±szczone ruchy ¿eby nie zrobiæ bata

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: