Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
lukas94
|
Wysłany: 2008-11-19, 13:38 przetarty bezbarwny
|
0
|
|
|
lukas94
|
witam mam taki problem malowaÂłem caÂły bÂłotnik metalikiem i wszystko byÂło ok ale pod czas montazu uszkodzili ten bÂłotnik i wymagaÂł ponownego pomalowania oraz zaszpaczhlowania i tu zaczeÂły sie problemy.podczas podkÂładowania na okoÂło szpachli pojawia sie taka pajeczyna ktora sie podnosi i tworzy wzorki.jak sobie z tym poradzic?dodam ze czas miedzy jednym a drugim malowaniem to okolo tygodnia.prosze o pomoc jak poradzic sobie z tym z gory dziekuje |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-11-19, 13:49
|
0
|
|
|
|
najlepiej zapodkÂładowac caÂły element i od nowa lakierowanko... tez tak kiedyÂś miaÂłem ale to raczej byÂła wina niedoschniĂŞtego bezbarwnego... |
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-19, 15:56
|
0
|
|
|
|
Gryzie sie baza na przetarciu - nic innego. To przetarcie wydrzec jeszcze raz do podkÂładu i delikatnie pruszyc podkÂładem i gestym i ZEBY NIE BYÂŁ NA NITRZE bo nitro mocne i zÂżera baze. Przypruszyc raz, pauza potem 2gi raz i 3ci. Przy takiej aplikacji nie powinno sie zgryÂźc nic. Wyjdzie szorstka kasza z podkÂładu ale zamkniesz przedarcie. Oczywiscie da sie to zeszlifowac tyko troszke wiecej czasu zajmie. Byleby sie nie przedrzec do zamknietego przedarcia.
pzdr |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
lukas94
|
Wysłany: 2008-11-19, 21:12
|
0
|
|
|
lukas94
|
ok wielkie dzieki za odpowiedzi. ktos napisal na tym forum ze rowniez do tego jest dobry podkÂład epoksydowy bo zawiera w sobie mniej rozpuszczalniku a wiecej zywicy ale nie wiem czy to dobry pomysÂł? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-19, 21:18
|
0
|
|
|
|
lukas94 napisał/a: | dodam ze czas miedzy jednym a drugim malowaniem to okolo tygodnia | jak zamkn¹³eÂś niedosuszonÂą bazĂŞ to i miesiÂąc nie pomorze. godzinĂŞ po kabinie , robiĂŞ z lakierem co chcĂŞ i nic siĂŞ nie waÂży,ale lepiej jak nic nie trzeba poprawiaĂŚ |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-19, 22:33
|
0
|
|
|
|
BAQ tutaj sie nie zgodze. Nawet jak masz dosuszona baze i przedarty klar to jak zalejesz to wodzianÂą podkÂładem to sie zgryzie przejscie. Zalezy ile byÂło rozcienczalnika w podkÂładzie...a jesli byÂło NITRO to sie musiaÂło zgryÂźc.
Zreszta niedosuszona baza ma inny kolor i ziarno.... |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-19, 22:49
|
0
|
|
|
|
jak jest lakier dobrze wysuszony ,to i czyste nitro go nie ruszy. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-19, 22:54
|
0
|
|
|
|
NIE? Jestes pewny na 200%? ZrĂłb przedarcie nowego lakieru do bazy i zalej ÂłatĂŞ podkÂładem konstystencja woda... Na nitrze to wymieszaj... Nie zgryzie sie? Co ty mi piedrolisz? Ojca dzieci robic bedziesz uczyÂł? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-19, 22:58
|
0
|
|
|

|
Co do tego warzenia ; mog³o byÌ ró¿nie mo¿e podk³ad za rzadki ,mo¿e klar zbyt miêkki (jaki to klar? ) móg³ byÌ rozrzedzony w sposób nie zgodny z zaleceniami producenta ..móg³ byÌ aplikowany w wilgotnych warunkach
jak poprawiĂŚ ;;nanosiĂŚ porzÂądny podkÂład po woli i cienkimi warstwami ..ale nie na caÂły el. bo po co? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-19, 23:02
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Co ty mi piedrolisz? Ojca dzieci robic bedziesz uczyÂł? | zacznijmy od tego Âże to ty miaÂłeÂś taki problem kiedyÂś na dachu,a jak siĂŞ coÂś robi profesjonalnie to bez takich papranin. ja takiego gu..a nie miewam. mebArth napisał/a: | Ojca dzieci robic bedziesz uczyÂł? | MISTRZU papier 2000 i eja
[ Dodano: 2008-11-19, 23:14 ]
mistrz nie wie co to epox,kaÂżdy nowy lakier polera,debber z filmu lepszy od DP,bo tobie chyba siĂŞ pier... mistrz nad mistrzami i mistrz nie wie co to osuszacz ziĂŞbniczy powietrza ,bo nie wiem jakim cudem moÂżna do niego wetkn¹Ì piwo pisaÂłeÂś Âże nic nie daje dobra rada ale ja teraz mam takÂą LODĂWKE i wiem co znaczy-ojcze |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-19, 23:15
|
0
|
|
|
|
BaQ albo ja mam skleroze albo Tobie sie cos poj.... Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie
A po 2 kupa sie zdaza i to KAZDEMU wiec nie kÂłam. Kazdy miewa zonka. Jesli ty jestes ideales to gratki
I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE W WASZE WYNALAZKI.
Ktos sie nie zgadza z moja tezÂą? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-19, 23:20
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie | na dachu!!!moÂże na rb.. forum. nie powien ci bo tam nie Âła¿ê. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-19, 23:21
|
0
|
|
|
|
LodĂłwka prawde rzecz biorac gwno daje. Sam sie przekonasz po 2 latach uzywania. po 2 sezonach...Ale i tak mi racji nie przyznasz.
[ Dodano: 2008-11-19, 23:24 ]
baqo napisał/a: | mebArth napisał/a: | Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie | na dachu!!!moÂże na rb.. forum. nie powien ci bo tam nie Âła¿ê. |
Sczerze Ci powiem ze nie pamietam zdarzenia. Poprosze cytaty lub kopie postĂłw. Za duzo sie napisaÂłem tu i tam zeby wszystko pamietac. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-19, 23:25
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE | skoro nie wierzysz w profesjonalizm ,to za jakiego fachowca siĂŞ masz, Âże kaÂżesz mĂłwiĂŚ do siebie ojcze.albo jak deberkiem pryskaÂł trzy razy z suszeniem a ja piszĂŞ Âże 3 kolory polakierujĂŞ z cieniowaniem ( pomijajÂąc biaÂły) to ty mnie odrazu za cwaniaka!!!
[ Dodano: 2008-11-19, 23:26 ]
mebArth napisał/a: | LodĂłwka prawde rzecz biorac gwno daje | prawdy sÂą dwie!
[ Dodano: 2008-11-19, 23:27 ]
mebArth napisał/a: | po 2 sezonach | ona ma caÂły czas sezon |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-19, 23:30
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | mebArth napisał/a: | I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE | skoro nie wierzysz w profesjonalizm ,to za jakiego fachowca siĂŞ masz, Âże kaÂżesz mĂłwiĂŚ do siebie ojcze.albo jak deberkiem pryskaÂł trzy razy z suszeniem a ja piszĂŞ Âże 3 kolory polakierujĂŞ z cieniowaniem ( pomijajÂąc biaÂły) to ty mnie odrazu za cwaniaka!!! |
co ma Dbeer do Dpont ? Bialy ci nie wychodzo? bo to hurwa jakich maÂło... zywica 50% ,40 biaÂłego i krople kolorĂłw. w dupie mam takie koory - wole silverki wyleje na 2.5x zostaje i moge spadac/. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-19, 23:50
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | wyleje na 2.5x zostaje i moge spadac/. | to dlaczego tak siĂŞ zbuchaÂłeÂś jak porĂłwnaÂłem DP z debberem,skoro sam piszesz Âże zrobisz to jednym podejÂściem? ja zaÂżartowaÂłem Âże trzy razy bym to polakierowaÂł,ale tak jest.
[ Dodano: 2008-11-19, 23:54 ]
mebArth napisał/a: | zywica 50% ,40 biaÂłego | ja lejĂŞ odwrotnie ,albo i jeszcze mniej. wyobraÂż sobie Âże reklamowaÂłem biaÂłe odcienie,albo VS-y 70% Âżywicy i 30 biaÂłego |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-20, 00:33
|
0
|
|
|

|
Ja to nie mogĂŞ na dal zrozumieĂŚ co wy macie z tym biaÂłym???
RobiĂŞ duÂżo renault , clio. megane kangoo 369-389..peugeot, citroen EWP Fiat 249 i nie mam w wodzie DP problemĂłw z kryciem!! a lakieruje nimi na VS-4 (bo VS-1 nie uÂżywam)
jak wy to aplikujecie?? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-20, 08:34
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | co wy macie z tym biaÂłym??? | moÂże ktoÂś nam pigment rozrzedza??
[ Dodano: 2008-11-20, 08:39 ]
a moÂże to 1402 ls zamiast 1401 hs
[ Dodano: 2008-11-20, 08:41 ]
jacklack napisał/a: | lakieruje nimi na VS-4 | i kryje na dwa razy? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-11-20, 09:07
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | ...mistrz nie wie co to osuszacz ziĂŞbniczy powietrza ,bo nie wiem jakim cudem moÂżna do niego wetkn¹Ì piwo pisaÂłeÂś Âże nic nie daje dobra rada ale ja teraz mam takÂą LODĂWKE i wiem co znaczy-ojcze |
@baqo,moze niektorym slowo "ziebniczy" kojarzy sie tylko z piwem,wiec dlaczego cie to dziwi? |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-20, 09:21
|
0
|
|
|

|
Cytat: | i kryje na dwa razy? |
Kryje na 2,5 razy.. i bez Âżadnej kombinacji z ÂżywicÂą ..mĂłwiÂłem juÂż o tym |
|
|
|
 |
lukas94
|
Wysłany: 2008-11-20, 15:07
|
0
|
|
|
lukas94
|
z tym przetarciem bezbarwnego nie ma nic wspolnego nie dosuszona baza itp itd nitro tez nie bo wcale go nie uzywam.dzis zrobiÂłem test na starym fabrycznie malowanym elemencie przetarÂłem bezbarwny i naÂłozyÂłem podkÂład akrylowy(w takiej samej konsystencji jaki aplikowaÂłem wczoraj) na to przetarte miejsce i efekt ten sam.jednak wiem ze to moja wina bo to sie dzieje tylko wtedy gdy podkÂład zbyt rzadki.nie wiedziaÂłem tego.mebArth miaÂł racje i jego sÂłowa mi pomogÂły wczoraj uporac sie z tym dzieki. klikam pomĂłgÂł.
[quote="mebArth"]Gryzie sie baza na przetarciu - nic innego. To przetarcie wydrzec jeszcze raz do podkÂładu i delikatnie pruszyc podkÂładem i gestym i ZEBY NIE BYÂŁ NA NITRZE bo nitro mocne i zÂżera baze. Przypruszyc raz, pauza potem 2gi raz i 3ci. Przy takiej aplikacji nie powinno sie zgryÂźc nic. Wyjdzie szorstka kasza z podkÂładu ale zamkniesz przedarcie. Oczywiscie da sie to zeszlifowac tyko troszke wiecej czasu zajmie. Byleby sie nie przedrzec do zamknietego przedarcia. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-20, 19:25
|
0
|
|
|
|
lukas94 napisał/a: | dzieje tylko wtedy gdy podkÂład zbyt rzadki | to ty barwisz rozcieĂączalnik podkÂładem? robiĂŞ i rzadszym i gĂŞÂściejszym podkÂładem i nic mi siĂŞ nie waÂży |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-20, 19:44
|
0
|
|
|
|
A jaki kolega autor ma pistolet - dysza jaka? Jak 1.4 to kit nie przeleci wiec trza dolac rozcienczalnika. Jak ma 1.8 to tylko kit na 2x plus 3 raz woda. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: 2008-11-20, 20:55
|
0
|
|
|
|
Na jednej bazie waÂży Âłatwiej na innej trudniej,dawniej robiÂłem sikkensem to moÂżna byÂło dostaĂŚ szaÂłu zero poprawek jak cokolwiek chciaÂło siĂŞ poprawiĂŚ to cyrk jak na renolaku. W takich sytuacjach ja dosuszam max. element poprawiany i podkÂład najlepiej bez rozpuszczalnika. |
|
|
|
 |
lukas94
|
Wysłany: 2008-11-20, 22:35
|
0
|
|
|
lukas94
|
baqo napisał/a: | lukas94 napisał/a: | dzieje tylko wtedy gdy podkÂład zbyt rzadki | to ty barwisz rozcieĂączalnik podkÂładem? robiĂŞ i rzadszym i gĂŞÂściejszym podkÂładem i nic mi siĂŞ nie waÂży |
tak i szcze w kubek z bezbarwnym zebym miaÂł go wiecej! nie kazdy kto tu pisze z problemem to ciec jak nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-21, 12:15
|
0
|
|
|
|
lukas94 napisał/a: | kazdy kto tu pisze z problemem to ciec | tego nie napisaÂłem lukas94 napisał/a: | jak nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale | sÂłuchaj! zacznijmy od teko Âże na wszystkich produktach lakierniczych jak i na kabelkach sÂą podawane proporcje do przygotowania,wiĂŞc jak ty to zrobiÂłeÂś Âże ci wyszÂła zupa a nie podkÂład. dla mnie takie sprawy to sÂą wrĂŞcz bÂłache lukas94 napisał/a: | nie kazdy kto tu pisze z problemem to ciec | ty to sam napisaÂłeÂś Cytat: | nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale | bo szkoda takÂą wiedzĂŞ zdobytÂą latami przekazywaĂŚ takim jak ty ,co nawet tego nie uszanujÂą. czy ja ,czykalbi, jacklack, jacek, wszyscy sÂą dobrymi lakiernikami a nie tylko mebi,wiĂŞc odrobina szacunku,kaÂżdy przekazaÂł jak¹œ informacjĂŞ,a ty co!!! lukas94 napisał/a: | to nie pisz wcale | to forum!!! jak ci nie pasuje to sobie zmieĂą !!! |
|
|
|
 |
lukas94
|
Wysłany: 2008-11-21, 13:12
|
0
|
|
|
lukas94
|
nie o to chodzi ze nie mam szacunku do fachowcow na tym forum chodzi mi wyÂłocznie o ciebie bo jestes uszczypliwy dla wszystkich co tu pisza o jakims problemie i z kazdym wchodzisz w zwade.sam zaczoÂłes ze mna dyskusje ze barwie rozpuszczalnik podkÂładem nie takiej odpowiedzi spodziewaÂłem sie od CZLOWIEKA KTORY LATAMI ZDOBYWA WIEDZE BY SIE NIA PODZIELIC.pozdrawiam |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-21, 15:44
|
0
|
|
|
|
lukas94 napisał/a: | zaczoÂłes ze mna dyskusje ze barwie rozpuszczalnik podkÂładem | jaj nie znasz Cytat: | jak zamkn¹³eÂś niedosuszonÂą bazĂŞ | zacz¹³em od tego. lakier od spodu miekki ,dostaje rozpu z zewnÂątrz i piĂŞknie go tnie. to byÂła tylko moja sugestia. lukas94 napisał/a: | z kazdym wchodzisz w zwade | z kim???? lukas94 napisał/a: | dzis zrobiÂłem test na starym fabrycznie malowanym elemencie | a jesteÂś pewien Âże nie byÂł naprawiany |
|
|
|