Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
lukas94 
Wysłany: 2008-11-19, 13:38   przetarty bezbarwny
0
UP DOWN
lukas94

witam mam taki problem malowaÂłem caÂły bÂłotnik metalikiem i wszystko byÂło ok ale pod czas montazu uszkodzili ten bÂłotnik i wymagaÂł ponownego pomalowania oraz zaszpaczhlowania i tu zaczeÂły sie problemy.podczas podkÂładowania na okoÂło szpachli pojawia sie taka pajeczyna ktora sie podnosi i tworzy wzorki.jak sobie z tym poradzic?dodam ze czas miedzy jednym a drugim malowaniem to okolo tygodnia.prosze o pomoc jak poradzic sobie z tym z gory dziekuje

kalbi 
Wysłany: 2008-11-19, 13:49   
0
UP DOWN

najlepiej zapodkÂładowac caÂły element i od nowa lakierowanko... tez tak kiedyÂś miaÂłem ale to raczej byÂła wina niedoschniĂŞtego bezbarwnego...

mebArth 
Wysłany: 2008-11-19, 15:56   
0
UP DOWN

Gryzie sie baza na przetarciu - nic innego. To przetarcie wydrzec jeszcze raz do podkÂładu i delikatnie pruszyc podkÂładem i gestym i ZEBY NIE BYÂŁ NA NITRZE bo nitro mocne i zÂżera baze. Przypruszyc raz, pauza potem 2gi raz i 3ci. Przy takiej aplikacji nie powinno sie zgryÂźc nic. Wyjdzie szorstka kasza z podkÂładu ale zamkniesz przedarcie. Oczywiscie da sie to zeszlifowac tyko troszke wiecej czasu zajmie. Byleby sie nie przedrzec do zamknietego przedarcia.

pzdr

lukas94 
Wysłany: 2008-11-19, 21:12   
0
UP DOWN
lukas94

ok wielkie dzieki za odpowiedzi. ktos napisal na tym forum ze rowniez do tego jest dobry podkÂład epoksydowy bo zawiera w sobie mniej rozpuszczalniku a wiecej zywicy ale nie wiem czy to dobry pomysÂł?

baqo 
Wysłany: 2008-11-19, 21:18   
0
UP DOWN

lukas94 napisał/a:
dodam ze czas miedzy jednym a drugim malowaniem to okolo tygodnia
jak zamkn¹³eœ niedosuszon¹ bazê to i miesi¹c nie pomorze. godzinê po kabinie , robiê z lakierem co chcê i nic siê nie wa¿y,ale lepiej jak nic nie trzeba poprawiaÌ :D :D

mebArth 
Wysłany: 2008-11-19, 22:33   
0
UP DOWN

BAQ tutaj sie nie zgodze. Nawet jak masz dosuszona baze i przedarty klar to jak zalejesz to wodzianÂą podkÂładem to sie zgryzie przejscie. Zalezy ile byÂło rozcienczalnika w podkÂładzie...a jesli byÂło NITRO to sie musiaÂło zgryÂźc.
Zreszta niedosuszona baza ma inny kolor i ziarno....

baqo 
Wysłany: 2008-11-19, 22:49   
0
UP DOWN

jak jest lakier dobrze wysuszony ,to i czyste nitro go nie ruszy.

mebArth 
Wysłany: 2008-11-19, 22:54   
0
UP DOWN

NIE? Jestes pewny na 200%? ZrĂłb przedarcie nowego lakieru do bazy i zalej ÂłatĂŞ podkÂładem konstystencja woda... Na nitrze to wymieszaj... Nie zgryzie sie? Co ty mi piedrolisz? Ojca dzieci robic bedziesz uczyÂł?

jacklack 
Wysłany: 2008-11-19, 22:58   
0
UP DOWN

Co do tego warzenia ; mog³o byÌ ró¿nie mo¿e podk³ad za rzadki ,mo¿e klar zbyt miêkki (jaki to klar? ) móg³ byÌ rozrzedzony w sposób nie zgodny z zaleceniami producenta ..móg³ byÌ aplikowany w wilgotnych warunkach

jak poprawiĂŚ ;;nanosiĂŚ porzÂądny podkÂład po woli i cienkimi warstwami ..ale nie na caÂły el. bo po co?

baqo 
Wysłany: 2008-11-19, 23:02   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Co ty mi piedrolisz? Ojca dzieci robic bedziesz uczyÂł?
zacznijmy od tego Âże to ty miaÂłeÂś taki problem kiedyÂś na dachu,a jak siĂŞ coÂś robi profesjonalnie to bez takich papranin. ja takiego gu..a nie miewam.
mebArth napisał/a:
Ojca dzieci robic bedziesz uczyÂł?
MISTRZU :D papier 2000 i eja :mrgreen:

[ Dodano: 2008-11-19, 23:14 ]
mistrz nie wie co to epox,ka¿dy nowy lakier polera,debber z filmu lepszy od DP,bo tobie chyba siê pier... mistrz nad mistrzami :idea: i mistrz nie wie co to osuszacz ziêbniczy powietrza ,bo nie wiem jakim cudem mo¿na do niego wetkn±æ piwo :lol: pisa³e¶ ¿e nic nie daje :lol: dobra rada :idea: ale ja teraz mam tak± LODÓWKE i wiem co znaczy-ojcze :!:

mebArth 
Wysłany: 2008-11-19, 23:15   
0
UP DOWN

BaQ albo ja mam skleroze albo Tobie sie cos poj.... Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie
A po 2 kupa sie zdaza i to KAZDEMU wiec nie kÂłam. Kazdy miewa zonka. Jesli ty jestes ideales to gratki ;)

I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE W WASZE WYNALAZKI.
Ktos sie nie zgadza z moja tezÂą?

baqo 
Wysłany: 2008-11-19, 23:20   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie
na dachu!!!mo¿e na rb.. forum. nie powien ci bo tam nie ³a¿ê.

mebArth 
Wysłany: 2008-11-19, 23:21   
0
UP DOWN

LodĂłwka prawde rzecz biorac gwno daje. Sam sie przekonasz po 2 latach uzywania. po 2 sezonach...Ale i tak mi racji nie przyznasz. :D

[ Dodano: 2008-11-19, 23:24 ]
baqo napisał/a:
mebArth napisał/a:
Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie
na dachu!!!mo¿e na rb.. forum. nie powien ci bo tam nie ³a¿ê.

Sczerze Ci powiem ze nie pamietam zdarzenia. Poprosze cytaty lub kopie postĂłw. Za duzo sie napisaÂłem tu i tam zeby wszystko pamietac.

baqo 
Wysłany: 2008-11-19, 23:25   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE
skoro nie wierzysz w profesjonalizm ,to za jakiego fachowca siĂŞ masz, Âże kaÂżesz mĂłwiĂŚ do siebie ojcze.albo jak deberkiem pryskaÂł trzy razy z suszeniem a ja piszĂŞ Âże 3 kolory polakierujĂŞ z cieniowaniem ( pomijajÂąc biaÂły) to ty mnie odrazu za cwaniaka!!!

[ Dodano: 2008-11-19, 23:26 ]
mebArth napisał/a:
LodĂłwka prawde rzecz biorac gwno daje
prawdy sÂą dwie!

[ Dodano: 2008-11-19, 23:27 ]
mebArth napisał/a:
po 2 sezonach
ona ma caÂły czas sezon ;P

mebArth 
Wysłany: 2008-11-19, 23:30   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
mebArth napisał/a:
I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE
skoro nie wierzysz w profesjonalizm ,to za jakiego fachowca siĂŞ masz, Âże kaÂżesz mĂłwiĂŚ do siebie ojcze.albo jak deberkiem pryskaÂł trzy razy z suszeniem a ja piszĂŞ Âże 3 kolory polakierujĂŞ z cieniowaniem ( pomijajÂąc biaÂły) to ty mnie odrazu za cwaniaka!!!

co ma Dbeer do Dpont ? Bialy ci nie wychodzo? bo to hurwa jakich maÂło... zywica 50% ,40 biaÂłego i krople kolorĂłw. w dupie mam takie koory - wole silverki :) wyleje na 2.5x zostaje i moge spadac/.

baqo 
Wysłany: 2008-11-19, 23:50   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
wyleje na 2.5x zostaje i moge spadac/.
to dlaczego tak siĂŞ zbuchaÂłeÂś jak porĂłwnaÂłem DP z debberem,skoro sam piszesz Âże zrobisz to jednym podejÂściem? ja zaÂżartowaÂłem Âże trzy razy bym to polakierowaÂł,ale tak jest.

[ Dodano: 2008-11-19, 23:54 ]
mebArth napisał/a:
zywica 50% ,40 biaÂłego
ja lejĂŞ odwrotnie ,albo i jeszcze mniej. wyobraÂż sobie Âże reklamowaÂłem biaÂłe odcienie,albo VS-y 70% Âżywicy i 30 biaÂłego :lol:

jacklack 
Wysłany: 2008-11-20, 00:33   
0
UP DOWN

Ja to nie mogĂŞ na dal zrozumieĂŚ co wy macie z tym biaÂłym???
RobiĂŞ duÂżo renault , clio. megane kangoo 369-389..peugeot, citroen EWP Fiat 249 i nie mam w wodzie DP problemĂłw z kryciem!! a lakieruje nimi na VS-4 (bo VS-1 nie uÂżywam)
jak wy to aplikujecie??

baqo 
Wysłany: 2008-11-20, 08:34   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
co wy macie z tym biaÂłym???
moÂże ktoÂś nam pigment rozrzedza??

[ Dodano: 2008-11-20, 08:39 ]
a moÂże to 1402 ls zamiast 1401 hs

[ Dodano: 2008-11-20, 08:41 ]
jacklack napisał/a:
lakieruje nimi na VS-4
i kryje na dwa razy? :shock:

gola 
Wysłany: 2008-11-20, 09:07   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
...mistrz nie wie co to osuszacz ziêbniczy powietrza ,bo nie wiem jakim cudem mo¿na do niego wetkn±æ piwo :lol: pisa³e¶ ¿e nic nie daje :lol: dobra rada :idea: ale ja teraz mam tak± LODÓWKE i wiem co znaczy-ojcze :!:

@baqo,moze niektorym slowo "ziebniczy" kojarzy sie tylko z piwem,wiec dlaczego cie to dziwi? ;)

jacklack 
Wysłany: 2008-11-20, 09:21   
0
UP DOWN

Cytat:
i kryje na dwa razy? :shock:

Kryje na 2,5 razy.. i bez Âżadnej kombinacji z ÂżywicÂą ..mĂłwiÂłem juÂż o tym

lukas94 
Wysłany: 2008-11-20, 15:07   
0
UP DOWN
lukas94

z tym przetarciem bezbarwnego nie ma nic wspolnego nie dosuszona baza itp itd nitro tez nie bo wcale go nie uzywam.dzis zrobiÂłem test na starym fabrycznie malowanym elemencie przetarÂłem bezbarwny i naÂłozyÂłem podkÂład akrylowy(w takiej samej konsystencji jaki aplikowaÂłem wczoraj) na to przetarte miejsce i efekt ten sam.jednak wiem ze to moja wina bo to sie dzieje tylko wtedy gdy podkÂład zbyt rzadki.nie wiedziaÂłem tego.mebArth miaÂł racje i jego sÂłowa mi pomogÂły wczoraj uporac sie z tym dzieki. klikam pomĂłgÂł.

[quote="mebArth"]Gryzie sie baza na przetarciu - nic innego. To przetarcie wydrzec jeszcze raz do podkÂładu i delikatnie pruszyc podkÂładem i gestym i ZEBY NIE BYÂŁ NA NITRZE bo nitro mocne i zÂżera baze. Przypruszyc raz, pauza potem 2gi raz i 3ci. Przy takiej aplikacji nie powinno sie zgryÂźc nic. Wyjdzie szorstka kasza z podkÂładu ale zamkniesz przedarcie. Oczywiscie da sie to zeszlifowac tyko troszke wiecej czasu zajmie. Byleby sie nie przedrzec do zamknietego przedarcia.

baqo 
Wysłany: 2008-11-20, 19:25   
0
UP DOWN

lukas94 napisał/a:
dzieje tylko wtedy gdy podkÂład zbyt rzadki
to ty barwisz rozcieĂączalnik podkÂładem? robiĂŞ i rzadszym i gĂŞÂściejszym podkÂładem i nic mi siĂŞ nie waÂży :idea:

mebArth 
Wysłany: 2008-11-20, 19:44   
0
UP DOWN

A jaki kolega autor ma pistolet - dysza jaka? Jak 1.4 to kit nie przeleci wiec trza dolac rozcienczalnika. Jak ma 1.8 to tylko kit na 2x plus 3 raz woda.

jacek
Wysłany: 2008-11-20, 20:55   
0
UP DOWN

Na jednej bazie waÂży Âłatwiej na innej trudniej,dawniej robiÂłem sikkensem to moÂżna byÂło dostaĂŚ szaÂłu zero poprawek jak cokolwiek chciaÂło siĂŞ poprawiĂŚ to cyrk jak na renolaku. W takich sytuacjach ja dosuszam max. element poprawiany i podkÂład najlepiej bez rozpuszczalnika.

lukas94 
Wysłany: 2008-11-20, 22:35   
0
UP DOWN
lukas94

baqo napisał/a:
lukas94 napisał/a:
dzieje tylko wtedy gdy podkÂład zbyt rzadki
to ty barwisz rozcieĂączalnik podkÂładem? robiĂŞ i rzadszym i gĂŞÂściejszym podkÂładem i nic mi siĂŞ nie waÂży :idea:

tak i szcze w kubek z bezbarwnym zebym miaÂł go wiecej! nie kazdy kto tu pisze z problemem to ciec jak nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale

baqo 
Wysłany: 2008-11-21, 12:15   
0
UP DOWN

lukas94 napisał/a:
kazdy kto tu pisze z problemem to ciec
tego nie napisaÂłem
lukas94 napisał/a:
jak nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale
sÂłuchaj! zacznijmy od teko Âże na wszystkich produktach lakierniczych jak i na kabelkach :D sÂą podawane proporcje do przygotowania,wiĂŞc jak ty to zrobiÂłeÂś Âże ci wyszÂła zupa a nie podkÂład. dla mnie takie sprawy to sÂą wrĂŞcz bÂłache
lukas94 napisał/a:
nie kazdy kto tu pisze z problemem to ciec
ty to sam napisaÂłeÂś :D
Cytat:
nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale
bo szkoda tak¹ wiedzê zdobyt¹ latami przekazywaÌ takim jak ty ,co nawet tego nie uszanuj¹. czy ja ,czykalbi, jacklack, jacek, wszyscy s¹ dobrymi lakiernikami a nie tylko mebi,wiêc odrobina szacunku,ka¿dy przekaza³ jak¹œ informacjê,a ty co!!!
lukas94 napisał/a:
to nie pisz wcale
to forum!!! jak ci nie pasuje to sobie zmieĂą !!!

lukas94 
Wysłany: 2008-11-21, 13:12   
0
UP DOWN
lukas94

nie o to chodzi ze nie mam szacunku do fachowcow na tym forum chodzi mi wyÂłocznie o ciebie bo jestes uszczypliwy dla wszystkich co tu pisza o jakims problemie i z kazdym wchodzisz w zwade.sam zaczoÂłes ze mna dyskusje ze barwie rozpuszczalnik podkÂładem nie takiej odpowiedzi spodziewaÂłem sie od CZLOWIEKA KTORY LATAMI ZDOBYWA WIEDZE BY SIE NIA PODZIELIC.pozdrawiam

baqo 
Wysłany: 2008-11-21, 15:44   
0
UP DOWN

lukas94 napisał/a:
zaczoÂłes ze mna dyskusje ze barwie rozpuszczalnik podkÂładem
jaj nie znasz :spoko: :spoko:
Cytat:
jak zamkn¹³eœ niedosuszon¹ bazê
zacz¹³em od tego. lakier od spodu miekki ,dostaje rozpu z zewn¹trz i piêknie go tnie. to by³a tylko moja sugestia.
lukas94 napisał/a:
z kazdym wchodzisz w zwade
z kim????
lukas94 napisał/a:
dzis zrobiÂłem test na starym fabrycznie malowanym elemencie
a jesteÂś pewien Âże nie byÂł naprawiany :?: :?:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu