Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
lukas94 
Wys³any: 2008-11-19, 13:38   przetarty bezbarwny
0
UP DOWN
lukas94

Sk±d: mazowieckie
witam mam taki problem malowa³em ca³y b³otnik metalikiem i wszystko by³o ok ale pod czas montazu uszkodzili ten b³otnik i wymaga³ ponownego pomalowania oraz zaszpaczhlowania i tu zacze³y sie problemy.podczas podk³adowania na oko³o szpachli pojawia sie taka pajeczyna ktora sie podnosi i tworzy wzorki.jak sobie z tym poradzic?dodam ze czas miedzy jednym a drugim malowaniem to okolo tygodnia.prosze o pomoc jak poradzic sobie z tym z gory dziekuje

kalbi 
Wys³any: 2008-11-19, 13:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
najlepiej zapodk³adowac ca³y element i od nowa lakierowanko... tez tak kiedy¶ mia³em ale to raczej by³a wina niedoschniêtego bezbarwnego...

mebArth 
Wys³any: 2008-11-19, 15:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Gryzie sie baza na przetarciu - nic innego. To przetarcie wydrzec jeszcze raz do podk³adu i delikatnie pruszyc podk³adem i gestym i ZEBY NIE BY£ NA NITRZE bo nitro mocne i z¿era baze. Przypruszyc raz, pauza potem 2gi raz i 3ci. Przy takiej aplikacji nie powinno sie zgry¼c nic. Wyjdzie szorstka kasza z podk³adu ale zamkniesz przedarcie. Oczywiscie da sie to zeszlifowac tyko troszke wiecej czasu zajmie. Byleby sie nie przedrzec do zamknietego przedarcia.

pzdr

lukas94 
Wys³any: 2008-11-19, 21:12   
0
UP DOWN
lukas94

ok wielkie dzieki za odpowiedzi. ktos napisal na tym forum ze rowniez do tego jest dobry podk³ad epoksydowy bo zawiera w sobie mniej rozpuszczalniku a wiecej zywicy ale nie wiem czy to dobry pomys³?

baqo 
Wys³any: 2008-11-19, 21:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
lukas94 napisa³/a:
dodam ze czas miedzy jednym a drugim malowaniem to okolo tygodnia
jak zamkn±³e¶ niedosuszon± bazê to i miesi±c nie pomorze. godzinê po kabinie , robiê z lakierem co chcê i nic siê nie wa¿y,ale lepiej jak nic nie trzeba poprawiaæ :D :D

mebArth 
Wys³any: 2008-11-19, 22:33   
0
UP DOWN

BAQ tutaj sie nie zgodze. Nawet jak masz dosuszona baze i przedarty klar to jak zalejesz to wodzian± podk³adem to sie zgryzie przejscie. Zalezy ile by³o rozcienczalnika w podk³adzie...a jesli by³o NITRO to sie musia³o zgry¼c.
Zreszta niedosuszona baza ma inny kolor i ziarno....

baqo 
Wys³any: 2008-11-19, 22:49   
0
UP DOWN

jak jest lakier dobrze wysuszony ,to i czyste nitro go nie ruszy.

mebArth 
Wys³any: 2008-11-19, 22:54   
0
UP DOWN

NIE? Jestes pewny na 200%? Zrób przedarcie nowego lakieru do bazy i zalej ³atê podk³adem konstystencja woda... Na nitrze to wymieszaj... Nie zgryzie sie? Co ty mi piedrolisz? Ojca dzieci robic bedziesz uczy³?

jacklack 
Wys³any: 2008-11-19, 22:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Co do tego warzenia ; mog³o byæ ró¿nie mo¿e podk³ad za rzadki ,mo¿e klar zbyt miêkki (jaki to klar? ) móg³ byæ rozrzedzony w sposób nie zgodny z zaleceniami producenta ..móg³ byæ aplikowany w wilgotnych warunkach

jak poprawiæ ;;nanosiæ porz±dny podk³ad po woli i cienkimi warstwami ..ale nie na ca³y el. bo po co?

baqo 
Wys³any: 2008-11-19, 23:02   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
Co ty mi piedrolisz? Ojca dzieci robic bedziesz uczy³?
zacznijmy od tego ¿e to ty mia³e¶ taki problem kiedy¶ na dachu,a jak siê co¶ robi profesjonalnie to bez takich papranin. ja takiego gu..a nie miewam.
mebArth napisa³/a:
Ojca dzieci robic bedziesz uczy³?
MISTRZU :D papier 2000 i eja :mrgreen:

[ Dodano: 2008-11-19, 23:14 ]
mistrz nie wie co to epox,ka¿dy nowy lakier polera,debber z filmu lepszy od DP,bo tobie chyba siê pier... mistrz nad mistrzami :idea: i mistrz nie wie co to osuszacz ziêbniczy powietrza ,bo nie wiem jakim cudem mo¿na do niego wetkn±æ piwo :lol: pisa³e¶ ¿e nic nie daje :lol: dobra rada :idea: ale ja teraz mam tak± LODÓWKE i wiem co znaczy-ojcze :!:

mebArth 
Wys³any: 2008-11-19, 23:15   
0
UP DOWN

BaQ albo ja mam skleroze albo Tobie sie cos poj.... Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie
A po 2 kupa sie zdaza i to KAZDEMU wiec nie k³am. Kazdy miewa zonka. Jesli ty jestes ideales to gratki ;)

I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE W WASZE WYNALAZKI.
Ktos sie nie zgadza z moja tez±?

baqo 
Wys³any: 2008-11-19, 23:20   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie
na dachu!!!mo¿e na rb.. forum. nie powien ci bo tam nie ³a¿ê.

mebArth 
Wys³any: 2008-11-19, 23:21   
0
UP DOWN

Lodówka prawde rzecz biorac gwno daje. Sam sie przekonasz po 2 latach uzywania. po 2 sezonach...Ale i tak mi racji nie przyznasz. :D

[ Dodano: 2008-11-19, 23:24 ]
baqo napisa³/a:
mebArth napisa³/a:
Nie pamietam tematu od siebie w podobnym problemie
na dachu!!!mo¿e na rb.. forum. nie powien ci bo tam nie ³a¿ê.

Sczerze Ci powiem ze nie pamietam zdarzenia. Poprosze cytaty lub kopie postów. Za duzo sie napisa³em tu i tam zeby wszystko pamietac.

baqo 
Wys³any: 2008-11-19, 23:25   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE
skoro nie wierzysz w profesjonalizm ,to za jakiego fachowca siê masz, ¿e ka¿esz mówiæ do siebie ojcze.albo jak deberkiem pryska³ trzy razy z suszeniem a ja piszê ¿e 3 kolory polakierujê z cieniowaniem ( pomijaj±c bia³y) to ty mnie odrazu za cwaniaka!!!

[ Dodano: 2008-11-19, 23:26 ]
mebArth napisa³/a:
Lodówka prawde rzecz biorac gwno daje
prawdy s± dwie!

[ Dodano: 2008-11-19, 23:27 ]
mebArth napisa³/a:
po 2 sezonach
ona ma ca³y czas sezon ;P

mebArth 
Wys³any: 2008-11-19, 23:30   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
mebArth napisa³/a:
I NIECH MI TU NIKT NIE PIEDOLI ZE ROBI IDEALNIE BO NIE UWIERZE
skoro nie wierzysz w profesjonalizm ,to za jakiego fachowca siê masz, ¿e ka¿esz mówiæ do siebie ojcze.albo jak deberkiem pryska³ trzy razy z suszeniem a ja piszê ¿e 3 kolory polakierujê z cieniowaniem ( pomijaj±c bia³y) to ty mnie odrazu za cwaniaka!!!

co ma Dbeer do Dpont ? Bialy ci nie wychodzo? bo to hurwa jakich ma³o... zywica 50% ,40 bia³ego i krople kolorów. w dupie mam takie koory - wole silverki :) wyleje na 2.5x zostaje i moge spadac/.

baqo 
Wys³any: 2008-11-19, 23:50   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
wyleje na 2.5x zostaje i moge spadac/.
to dlaczego tak siê zbucha³e¶ jak porówna³em DP z debberem,skoro sam piszesz ¿e zrobisz to jednym podej¶ciem? ja za¿artowa³em ¿e trzy razy bym to polakierowa³,ale tak jest.

[ Dodano: 2008-11-19, 23:54 ]
mebArth napisa³/a:
zywica 50% ,40 bia³ego
ja lejê odwrotnie ,albo i jeszcze mniej. wyobra¿ sobie ¿e reklamowa³em bia³e odcienie,albo VS-y 70% ¿ywicy i 30 bia³ego :lol:

jacklack 
Wys³any: 2008-11-20, 00:33   
0
UP DOWN

Ja to nie mogê na dal zrozumieæ co wy macie z tym bia³ym???
Robiê du¿o renault , clio. megane kangoo 369-389..peugeot, citroen EWP Fiat 249 i nie mam w wodzie DP problemów z kryciem!! a lakieruje nimi na VS-4 (bo VS-1 nie u¿ywam)
jak wy to aplikujecie??

baqo 
Wys³any: 2008-11-20, 08:34   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
co wy macie z tym bia³ym???
mo¿e kto¶ nam pigment rozrzedza??

[ Dodano: 2008-11-20, 08:39 ]
a mo¿e to 1402 ls zamiast 1401 hs

[ Dodano: 2008-11-20, 08:41 ]
jacklack napisa³/a:
lakieruje nimi na VS-4
i kryje na dwa razy? :shock:

gola 
Wys³any: 2008-11-20, 09:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
baqo napisa³/a:
...mistrz nie wie co to osuszacz ziêbniczy powietrza ,bo nie wiem jakim cudem mo¿na do niego wetkn±æ piwo :lol: pisa³e¶ ¿e nic nie daje :lol: dobra rada :idea: ale ja teraz mam tak± LODÓWKE i wiem co znaczy-ojcze :!:

@baqo,moze niektorym slowo "ziebniczy" kojarzy sie tylko z piwem,wiec dlaczego cie to dziwi? ;)

jacklack 
Wys³any: 2008-11-20, 09:21   
0
UP DOWN

Cytat:
i kryje na dwa razy? :shock:

Kryje na 2,5 razy.. i bez ¿adnej kombinacji z ¿ywic± ..mówi³em ju¿ o tym

lukas94 
Wys³any: 2008-11-20, 15:07   
0
UP DOWN
lukas94

z tym przetarciem bezbarwnego nie ma nic wspolnego nie dosuszona baza itp itd nitro tez nie bo wcale go nie uzywam.dzis zrobi³em test na starym fabrycznie malowanym elemencie przetar³em bezbarwny i na³ozy³em podk³ad akrylowy(w takiej samej konsystencji jaki aplikowa³em wczoraj) na to przetarte miejsce i efekt ten sam.jednak wiem ze to moja wina bo to sie dzieje tylko wtedy gdy podk³ad zbyt rzadki.nie wiedzia³em tego.mebArth mia³ racje i jego s³owa mi pomog³y wczoraj uporac sie z tym dzieki. klikam pomóg³.

[quote="mebArth"]Gryzie sie baza na przetarciu - nic innego. To przetarcie wydrzec jeszcze raz do podk³adu i delikatnie pruszyc podk³adem i gestym i ZEBY NIE BY£ NA NITRZE bo nitro mocne i z¿era baze. Przypruszyc raz, pauza potem 2gi raz i 3ci. Przy takiej aplikacji nie powinno sie zgry¼c nic. Wyjdzie szorstka kasza z podk³adu ale zamkniesz przedarcie. Oczywiscie da sie to zeszlifowac tyko troszke wiecej czasu zajmie. Byleby sie nie przedrzec do zamknietego przedarcia.

baqo 
Wys³any: 2008-11-20, 19:25   
0
UP DOWN

lukas94 napisa³/a:
dzieje tylko wtedy gdy podk³ad zbyt rzadki
to ty barwisz rozcieñczalnik podk³adem? robiê i rzadszym i gê¶ciejszym podk³adem i nic mi siê nie wa¿y :idea:

mebArth 
Wys³any: 2008-11-20, 19:44   
0
UP DOWN

A jaki kolega autor ma pistolet - dysza jaka? Jak 1.4 to kit nie przeleci wiec trza dolac rozcienczalnika. Jak ma 1.8 to tylko kit na 2x plus 3 raz woda.

jacek
Wys³any: 2008-11-20, 20:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Na jednej bazie wa¿y ³atwiej na innej trudniej,dawniej robi³em sikkensem to mo¿na by³o dostaæ sza³u zero poprawek jak cokolwiek chcia³o siê poprawiæ to cyrk jak na renolaku. W takich sytuacjach ja dosuszam max. element poprawiany i podk³ad najlepiej bez rozpuszczalnika.

lukas94 
Wys³any: 2008-11-20, 22:35   
0
UP DOWN
lukas94

baqo napisa³/a:
lukas94 napisa³/a:
dzieje tylko wtedy gdy podk³ad zbyt rzadki
to ty barwisz rozcieñczalnik podk³adem? robiê i rzadszym i gê¶ciejszym podk³adem i nic mi siê nie wa¿y :idea:

tak i szcze w kubek z bezbarwnym zebym mia³ go wiecej! nie kazdy kto tu pisze z problemem to ciec jak nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale

baqo 
Wys³any: 2008-11-21, 12:15   
0
UP DOWN

lukas94 napisa³/a:
kazdy kto tu pisze z problemem to ciec
tego nie napisa³em
lukas94 napisa³/a:
jak nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale
s³uchaj! zacznijmy od teko ¿e na wszystkich produktach lakierniczych jak i na kabelkach :D s± podawane proporcje do przygotowania,wiêc jak ty to zrobi³e¶ ¿e ci wysz³a zupa a nie podk³ad. dla mnie takie sprawy to s± wrêcz b³ache
lukas94 napisa³/a:
nie kazdy kto tu pisze z problemem to ciec
ty to sam napisa³e¶ :D
Cytat:
nie masz BAGO nic tresciwego do przekazania to nie pisz wcale
bo szkoda tak± wiedzê zdobyt± latami przekazywaæ takim jak ty ,co nawet tego nie uszanuj±. czy ja ,czykalbi, jacklack, jacek, wszyscy s± dobrymi lakiernikami a nie tylko mebi,wiêc odrobina szacunku,ka¿dy przekaza³ jak±¶ informacjê,a ty co!!!
lukas94 napisa³/a:
to nie pisz wcale
to forum!!! jak ci nie pasuje to sobie zmieñ !!!

lukas94 
Wys³any: 2008-11-21, 13:12   
0
UP DOWN
lukas94

nie o to chodzi ze nie mam szacunku do fachowcow na tym forum chodzi mi wy³ocznie o ciebie bo jestes uszczypliwy dla wszystkich co tu pisza o jakims problemie i z kazdym wchodzisz w zwade.sam zaczo³es ze mna dyskusje ze barwie rozpuszczalnik podk³adem nie takiej odpowiedzi spodziewa³em sie od CZLOWIEKA KTORY LATAMI ZDOBYWA WIEDZE BY SIE NIA PODZIELIC.pozdrawiam

baqo 
Wys³any: 2008-11-21, 15:44   
0
UP DOWN

lukas94 napisa³/a:
zaczo³es ze mna dyskusje ze barwie rozpuszczalnik podk³adem
jaj nie znasz :spoko: :spoko:
Cytat:
jak zamkn±³e¶ niedosuszon± bazê
zacz±³em od tego. lakier od spodu miekki ,dostaje rozpu z zewn±trz i piêknie go tnie. to by³a tylko moja sugestia.
lukas94 napisa³/a:
z kazdym wchodzisz w zwade
z kim????
lukas94 napisa³/a:
dzis zrobi³em test na starym fabrycznie malowanym elemencie
a jeste¶ pewien ¿e nie by³ naprawiany :?: :?:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów