Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:38
Autor Wiadomość
dooku 
Wysłany: 2008-11-28, 18:24   Firma start
0
UP DOWN

panowie potrzebuje rady ;P
zarejestrowalem wreszcie dzialalnosc i startuje z malym warsztatem ,wyposzarzenie mam kompletne lecz jak na poczatek troche maly lokal(dwa pomieszczenia jedno do szykowania a drugie przeznaczylem wylacznie jak narazie na lakier),jak sadzicie jak najlepiej zyskac pierwszych klientow ? czy szukac ich wsrod handlarzy czy raczej zwyklych urzytkownikow samochodow?
a wlasnie kilka kilometow ode mnie ma warsztat moj kolega ktory robi tylko i wylacznie blache wiec racze nastawiam sie na lakier plus drobne dzwonki :D a te konkrety jada do niego.
moze jakies ulotki,szyldy co byscie mi poradzili?

kalbi 
Wysłany: 2008-11-28, 18:46   
0
UP DOWN

stawiaj na jakoœÌ, dobre materia³y i rób dobrze,a klient bêdzie poleca³ nastêpnego i nie bêdziesz siê martwi³ o brak pracy... mo¿e byÌ prosta strona www dobrze wypozycjonowana, szyld tak¿e, ogólnie wszystko to co mo¿e przyczyniÌ siê do pozyskania klienta. Z handlarzem to najgorzej, on by chcia³ wszystko za po³owe ceny... juz lepiej siê nastawiÌ na klientów "z ulicy" lub z polecenia...

jacklack 
Wysłany: 2008-11-28, 18:50   
0
UP DOWN

jeœli mog¹ ci poradziÌ to wejdz w uk³ad z handlarzami(chodz nie jest z nimi ³atwo) bêdziesz mia³ sta³¹ dostawê samochodów do naprawy ..klient z ulicy to mo¿e przyjechaÌ ale nie na pewno

Szyld teÂż musi byĂŚ ..klient indywidualny musi wiedzieĂŚ gdzie znajduje siĂŞ TwĂłj warsztat .i myÂślĂŞ Âże tyle reklamy wystarczy

mebArth 
Wysłany: 2008-11-28, 19:36   
0
UP DOWN

Handlaz do niepÂłatnik. JElsi ukÂład z handlazem to musisz przyosszczedzic na materiale bo zarobisz na buÂłki.
+ taki ze duzo roboty ale tyko dla jednego, o pracowniku zapomnij.
Popros kolege zeby robote sÂłaÂł to ciebie i dawaj mu jakis odpaÂł za auto. Ty bedziesz miaÂł robote a on pare groszy za dobre sÂłowo.
Mieszkasz w miescie czy na wsi? Jak ma wsi to lepiej bo ja zrobisz 2 auta to sie wiesc gminna rozniesie. DO mechanika tutejszego uderz i z nim zagadaj zeby poleciÂł. Jedynie z polecenia bo z ulicy to maÂło kto przyjezdza.

baqo 
Wysłany: 2008-11-28, 20:16   
0
UP DOWN

dooku napisał/a:
zarejestrowalem wreszcie dzialalnosc i startuje z malym warsztatem
witaj w klubie :papa:
jacklack napisał/a:
w ukÂład z handlarzami
nie ma siê czego obawiaÌ ;) w koùcu oni te¿ musz¹ auta gdzieœ naprawiaÌ. jak podsy³aj¹ du¿o roboty,jakiœ element gratis mo¿na czasami zrobiÌ,ale to nie znaczy ¿e trzeba im robiÌ za pó³darmo. powiedz do handlarza" jak chcesz mieÌ klientów, to auta musz¹ byÌ dobrze zrobione,a jak dobrze zrobione to niech p³aci rozs¹dnie" nawet sprzedaÌ ³adnie zrobione autko ³atwiej. jak nie to goù takiego,bo tylko siê narobisz ,a nic z tego nie bêdziesz mia³!jak zrobisz byle jak ,bo to na handel.a œwiat jest ma³y i taki kowalski kupi takie auto,potem dowie siê kto je naprawia³,to te¿ renoma poleci,bêdzie kln¹³ kto mu tak auto zrobi³ ,itd.
kalbi napisał/a:
stawiaj na jakoœÌ,
i tak trzymaĂŚ ;)

dooku 
Wysłany: 2008-11-28, 21:22   
0
UP DOWN

wlasnie zawsze staram sie robic jak najlepiej :spoko:
sprzet spoko prawie jak w serwiesie ale bez ^^ komory
na materialech nie oszczedzam bo tez uwazam ze lepiej troche mniej zrobic a ladniej,
a jestem z lodzi i tam jak robilem u brata w garazu to klientow mialem sporo ,bo on prowadzi mala mechanike :>
ale teraz mieszkam na wsi, fakt ze po duzej trasie ale nadal to jest wies 30 km od lodzi a 15 od Piotrkowa Tryb.
przerazaja mnie ceny w piotrkowie bo warsztaty z pseudo komorami to nawet juz po 250 zl robia a w lodzi za 300PLN to ciezko w garazu cos zrobic ;)
dzieki za rady jutro jade zamawiac szyld i wizytowki a o stronce tez pomysle

domagalka 
Wysłany: 2008-11-28, 21:30   
0
UP DOWN

witam napisaÂłem ci pare pytanek na mail. Czy mĂłgÂłbyÂś mi odpowiedzieĂŚ? Bardzo mi to pomoÂże.

ZIEMBA
Wysłany: 2008-11-29, 19:26   
0
UP DOWN

O handlarzach wogĂłle zapomnij. Najlepszy jest klient indywidualny. Postaw duÂży szyld i rozwieÂś troche ulotek na drzewach po okolicy. Jak bĂŞdziesz dobrze robiÂł to klient sam przyjdzie. Proponuje Âżebys pomyÂślaÂł o jakiejÂś szatni i jadalni bo bez tego nie zatrudnisz legalnie pracownika a jak nie bĂŞdziesz miaÂł chociaÂż jednej osoby do pomocy to bĂŞdzie ciĂŞÂżko Ci dziaÂłac.

arti
Wysłany: 2008-11-29, 20:39   
0
UP DOWN

Taaa...wywieÂś szyld :D Wielki...SpeÂłniasz wszystkie wymogi dotyczÂące ochrony Âśrodowiska (przydomowe szambo-oczyszczalnia ÂściekĂłw, masz umowĂŞ z firmÂą utylizujÂącÂą odpady, komorĂŞ z filtrami)??? JeÂśli nie to rĂłb po cichu handlarzom i swoim znajomym.

mebArth 
Wysłany: 2008-11-29, 21:22   
0
UP DOWN

arti napisał/a:
Taaa...wywieÂś szyld :D Wielki...SpeÂłniasz wszystkie wymogi dotyczÂące ochrony Âśrodowiska (przydomowe szambo-oczyszczalnia ÂściekĂłw, masz umowĂŞ z firmÂą utylizujÂącÂą odpady, komorĂŞ z filtrami)??? JeÂśli nie to rĂłb po cichu handlarzom i swoim znajomym.

Hmmm robiÂłem w garazu u kogos to miaÂł szyldy na kazdej rogatce we wsi... DUZE szyldy i jakos NIKT nie przyszedÂł na kontrole sciekĂłw czy papierĂłw. PĂłki komus nie zawadzisz to masz spokĂłj a jak sie ktos uprze to i PIH PIP US naÂśle na Ciebie.
@arti wyolbrzymiasz sprawe. (a ty masz to wszytsko co piszesz?) Bo wizyta sanepidu na jadalni ,szatni, Âłaziece nie jest miÂła. jakby tak chciaÂł wszystko wymienac to by musiaÂł gosc zainwestowac 2 drugi dom dla pracownika. a 90% bud nie ma speÂłnonych norm UE czy PL. ZejdÂź na ziemiĂŞ @arti.
Albo takie cos... szatnia z jadalniÂą - stolkow brak, szafki smierdzÂą stechliznÂą, ÂłaÂźnia...sa 2 przysznice ale kurkĂłw nie ma zeby odkrecic wode. Woda? CiepÂłej nie ma bo nie ma pieca. w zimie zakrecone kurki bo wyebaÂło rury w zimie. Umyc sie po pracy? Jak zagotujesz wodew czajniku iwlejesz do wiadra to masz ciepÂła wode do umycia. SwiatÂłow kiblu? Jak se zarĂłwke przyniesiesz to bedzisz miaÂł swiatÂło. Przebrac sie w cieple? Jak Farelke przyniesiesz i se nagrzejesz to bedziesz miaÂł ciepÂło. Spuscic kupe w kiblu? Jak naprawisz spÂłuczke. I taki serwis robi auta dla BeÂłtowskiego Audi VW skoda. Komore zagrzac? Nie bo GAZ drogi. Maluj w 5 stopniach. RobiÂłem tam rok...w zimie jak odkuwaÂłem wiaderka to sie wkrwiÂłem i poszedÂłem w cholere. PÂłaca dobrze bo 17zÂł/h ale je dpce w takich warunkach

I firma dziaÂła juz XXX lat i NIKT nie byÂł na kontrole i uczni majÂą...

arti
Wysłany: 2008-11-29, 21:31   
0
UP DOWN

Mam czy nie to moja sprawa. Przy okazji nie zajmujĂŞ siĂŞ lakierowaniem aut. Naprawiam motocykle. ChcĂŞ tylko podkreÂśliĂŚ fakt, Âże wielkim szyldem wystawiasz siĂŞ na "ostrzaÂł". A o tym, Âże 90 procent nie speÂłnia norm dobrze wiem. MiaÂłem na myÂśli to, Âżeby kolega najpierw popracowaÂł sobie trochĂŞ po cichu, bez wielkiego rozgÂłosu. Potem zainwestuje i doposaÂży warsztat.

kazzik_yo 
Wysłany: 2008-11-29, 21:38   
0
UP DOWN

wiadomo ze z handlarzami jak sie dogadasz to bedziesz mial ciagle robote. tylko twoja juz w tym glowa zeby Ci sie oplacalo im robic.
z reguly to jest tak ze przyprowadza Ci jakies pierwsze auta do roboty a przy nastepnych to juz oni beda probowali swoje ceny ustalac!! ze teraz to juz taniej bo tamto, teraz to juz tylko tyle bo on Ci daje duzo pracy itd itp.
a to czy im ulegniesz i jak wynegocjujesz to juz tylko twoja sprawa. mam znajomych ktorzy lakieruja zajebiscie i jak przychodzi taki handlarz ktory chce soje ceny narzucac to oni wypraszaja ich po prostu za brame i tyle. a ze robia zajebiscie to taki handlarz wraca za kilka dni potulny jak baranek i juz na wszystko sie zgadza bez gadania.
ale zeby moc robic takie rzeczy to trzeba najpierw wyrobic sobie dobra marke.

I moge dac Ci taka rade jeszcze na ciezkie dni:
jak bedziesz mial jakas robote to odluz maksymalnie kase, i jesli zabraknie Ci roboty to po prostu kupisz sobie jakies rozbite auto i majac pelne zaplecze warsztatowe to zamiast siedziec i zbijac baki naprawisz auto i do zyda.
to zawsze jest zabezpieczenie na bezrobotne dni ;P

mebArth 
Wysłany: 2008-11-29, 22:01   
0
UP DOWN

Cytat:
Mam czy nie to moja sprawa.

Wiec nie masz...Inaczej bys sie pochwaliÂł. Jak bedziesz malowa auta to dodaj cos w temacie.

arti
Wysłany: 2008-11-29, 22:26   
0
UP DOWN

Nie mam bo nie muszĂŞ mieĂŚ. Proste? A sprawy lakiernicze wykonujĂŞ w nowootwartym zaprzyjaÂźnionym salonie SEATA, ktĂłry akurat w sprawach ochrony Âśrodowiska speÂłnia te wymogi. Doradzam tylko koledze, Âże dopĂłki nie bĂŞdzie siĂŞ czuÂł pewnie w razie kontroli lepiej sie z tym za bardzo afiszowaĂŚ. I tyle w temacie.

P.S. Na temat firm dzia³aj¹cych XXX lat: Wchodzi kontrol do np. pana Iksiùskiego. Pytaj¹ czy piszemy mandacik 500PLN czy sprawdzamy? Pan Iksiùski stawia koniaczek i odpowida , ¿e piszemy. I po kontroli. Znam tê bran¿ê w moim regionie od 15 lat i tak siê to tu przynajmniej odbywa. Pozdrawiam, nie zamierzam siê k³óciÌ.

jacklack 
Wysłany: 2008-11-29, 22:29   
0
UP DOWN

Co do klientĂłw jeszcze to najlepszym nie jest ten z indywidualny z ulicy.. nie handlarz ..ale Firma ktĂłrej trzeba wystawiĂŚ Fa VAT..taki klient nie patrzy tak na cenĂŞ chodz iest wysoka za usÂługĂŞ bo wie Âże i tak ona pĂłjdzie w koszty i..a my lakiernicy mamy przynajmniej zapÂłacony vat za paliwa i materiaÂły

kazzik_yo 
Wysłany: 2008-11-30, 21:42   
0
UP DOWN

a i zapomnialbym o 2 sprawach:
- pierwsz to zaprzyjaznij sie z mieszalnia lakierow:) wiem to z doswiadczenia ze czasem klient przychodzacy do mieszalni zapyta tez o jakiegos lakiernika. jak z mieszalnia bedziesz mial dobre stosunki to oni tez moga Ciebie polecac
- druga sprawa to holowniki!! a tu juz sam dopowiedz sobie reszte ;P

mebArth 
Wysłany: 2008-11-30, 22:10   
0
UP DOWN

Kazek...holowniki to juz wszystkie sÂą opÂłacone. MusiaÂłby przebic inne oferty a na poczatek przy maÂłej budzie to raczej strata niz zysk. Zeby opÂłacic holownika to tzra miec firme jakis czas i jako takÂą renome. Albo znajomych w holownikach. To nie jes takie proste jak piszesz. PracowaÂłem w jednej firmie i jak sciagÂłem auto na hol miaÂłem 50zl...a jak na warsztat to 100zÂł. Koszt - 40 gr telefon. OpÂłacic kioski i sklepy na newralgicznych punktach to bĂŞda meldowac ze jest dzwon bo maja cos z tego.

ZIEMBA
Wysłany: 2008-12-01, 18:06   
0
UP DOWN

Panowie, ja tam uwarzm Âże wystarczy szyld i porozwieszanie paru ulotek. Nie wiem jak u was ale u nas do jakiego warsztatu nie oddacie samochodu to najbliÂższy termin dwa tygodnie. Klient nie bĂŞdzie tyle czekaÂł i pujdzie tam gdzie zrobiÂą szybciej. Pewnie Âże poczatek bĂŞdzie trudny, sam planuje na wiosne otworzyc warsztat i wiem Âże na poczÂątku Âłatwo nie bĂŞdzie, ale uwarzam Âże zrobi siĂŞ jeden, drugi samochĂłd i jakoÂś to dalej siĂŞ rozkrĂŞci.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu