Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:38 |
Autor |
Wiadomość |
 |
dooku
|
Wysłany: 2008-11-28, 18:24 Firma start
|
0
|
|
|
|
panowie potrzebuje rady
zarejestrowalem wreszcie dzialalnosc i startuje z malym warsztatem ,wyposzarzenie mam kompletne lecz jak na poczatek troche maly lokal(dwa pomieszczenia jedno do szykowania a drugie przeznaczylem wylacznie jak narazie na lakier),jak sadzicie jak najlepiej zyskac pierwszych klientow ? czy szukac ich wsrod handlarzy czy raczej zwyklych urzytkownikow samochodow?
a wlasnie kilka kilometow ode mnie ma warsztat moj kolega ktory robi tylko i wylacznie blache wiec racze nastawiam sie na lakier plus drobne dzwonki a te konkrety jada do niego.
moze jakies ulotki,szyldy co byscie mi poradzili? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-11-28, 18:46
|
0
|
|
|
|
stawiaj na jakoœÌ, dobre materia³y i rób dobrze,a klient bêdzie poleca³ nastêpnego i nie bêdziesz siê martwi³ o brak pracy... mo¿e byÌ prosta strona www dobrze wypozycjonowana, szyld tak¿e, ogólnie wszystko to co mo¿e przyczyniÌ siê do pozyskania klienta. Z handlarzem to najgorzej, on by chcia³ wszystko za po³owe ceny... juz lepiej siê nastawiÌ na klientów "z ulicy" lub z polecenia... |
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-28, 18:50
|
0
|
|
|

|
jeœli mog¹ ci poradziÌ to wejdz w uk³ad z handlarzami(chodz nie jest z nimi ³atwo) bêdziesz mia³ sta³¹ dostawê samochodów do naprawy ..klient z ulicy to mo¿e przyjechaÌ ale nie na pewno
Szyld teÂż musi byĂŚ ..klient indywidualny musi wiedzieĂŚ gdzie znajduje siĂŞ TwĂłj warsztat .i myÂślĂŞ Âże tyle reklamy wystarczy |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-28, 19:36
|
0
|
|
|
|
Handlaz do niepÂłatnik. JElsi ukÂład z handlazem to musisz przyosszczedzic na materiale bo zarobisz na buÂłki.
+ taki ze duzo roboty ale tyko dla jednego, o pracowniku zapomnij.
Popros kolege zeby robote sÂłaÂł to ciebie i dawaj mu jakis odpaÂł za auto. Ty bedziesz miaÂł robote a on pare groszy za dobre sÂłowo.
Mieszkasz w miescie czy na wsi? Jak ma wsi to lepiej bo ja zrobisz 2 auta to sie wiesc gminna rozniesie. DO mechanika tutejszego uderz i z nim zagadaj zeby poleciÂł. Jedynie z polecenia bo z ulicy to maÂło kto przyjezdza. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-28, 20:16
|
0
|
|
|
|
dooku napisał/a: | zarejestrowalem wreszcie dzialalnosc i startuje z malym warsztatem | witaj w klubie jacklack napisał/a: | w ukÂład z handlarzami | nie ma siĂŞ czego obawiaĂŚ w koĂącu oni teÂż muszÂą auta gdzieÂś naprawiaĂŚ. jak podsyÂłajÂą duÂżo roboty,jakiÂś element gratis moÂżna czasami zrobiĂŚ,ale to nie znaczy Âże trzeba im robiĂŚ za pó³darmo. powiedz do handlarza" jak chcesz mieĂŚ klientĂłw, to auta muszÂą byĂŚ dobrze zrobione,a jak dobrze zrobione to niech pÂłaci rozsÂądnie" nawet sprzedaĂŚ Âładnie zrobione autko Âłatwiej. jak nie to goĂą takiego,bo tylko siĂŞ narobisz ,a nic z tego nie bĂŞdziesz miaÂł!jak zrobisz byle jak ,bo to na handel.a Âświat jest maÂły i taki kowalski kupi takie auto,potem dowie siĂŞ kto je naprawiaÂł,to teÂż renoma poleci,bĂŞdzie kln¹³ kto mu tak auto zrobiÂł ,itd. kalbi napisał/a: | stawiaj na jakoœÌ, | i tak trzymaĂŚ |
|
|
|
 |
dooku
|
Wysłany: 2008-11-28, 21:22
|
0
|
|
|
|
wlasnie zawsze staram sie robic jak najlepiej
sprzet spoko prawie jak w serwiesie ale bez komory
na materialech nie oszczedzam bo tez uwazam ze lepiej troche mniej zrobic a ladniej,
a jestem z lodzi i tam jak robilem u brata w garazu to klientow mialem sporo ,bo on prowadzi mala mechanike
ale teraz mieszkam na wsi, fakt ze po duzej trasie ale nadal to jest wies 30 km od lodzi a 15 od Piotrkowa Tryb.
przerazaja mnie ceny w piotrkowie bo warsztaty z pseudo komorami to nawet juz po 250 zl robia a w lodzi za 300PLN to ciezko w garazu cos zrobic
dzieki za rady jutro jade zamawiac szyld i wizytowki a o stronce tez pomysle |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2008-11-28, 21:30
|
0
|
|
|
|
witam napisaÂłem ci pare pytanek na mail. Czy mĂłgÂłbyÂś mi odpowiedzieĂŚ? Bardzo mi to pomoÂże. |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2008-11-29, 19:26
|
0
|
|
|
|
O handlarzach wogĂłle zapomnij. Najlepszy jest klient indywidualny. Postaw duÂży szyld i rozwieÂś troche ulotek na drzewach po okolicy. Jak bĂŞdziesz dobrze robiÂł to klient sam przyjdzie. Proponuje Âżebys pomyÂślaÂł o jakiejÂś szatni i jadalni bo bez tego nie zatrudnisz legalnie pracownika a jak nie bĂŞdziesz miaÂł chociaÂż jednej osoby do pomocy to bĂŞdzie ciĂŞÂżko Ci dziaÂłac. |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-11-29, 20:39
|
0
|
|
|
|
Taaa...wywieÂś szyld Wielki...SpeÂłniasz wszystkie wymogi dotyczÂące ochrony Âśrodowiska (przydomowe szambo-oczyszczalnia ÂściekĂłw, masz umowĂŞ z firmÂą utylizujÂącÂą odpady, komorĂŞ z filtrami)??? JeÂśli nie to rĂłb po cichu handlarzom i swoim znajomym. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-29, 21:22
|
0
|
|
|
|
arti napisał/a: | Taaa...wywieÂś szyld Wielki...SpeÂłniasz wszystkie wymogi dotyczÂące ochrony Âśrodowiska (przydomowe szambo-oczyszczalnia ÂściekĂłw, masz umowĂŞ z firmÂą utylizujÂącÂą odpady, komorĂŞ z filtrami)??? JeÂśli nie to rĂłb po cichu handlarzom i swoim znajomym. |
Hmmm robiÂłem w garazu u kogos to miaÂł szyldy na kazdej rogatce we wsi... DUZE szyldy i jakos NIKT nie przyszedÂł na kontrole sciekĂłw czy papierĂłw. PĂłki komus nie zawadzisz to masz spokĂłj a jak sie ktos uprze to i PIH PIP US naÂśle na Ciebie.
@arti wyolbrzymiasz sprawe. (a ty masz to wszytsko co piszesz?) Bo wizyta sanepidu na jadalni ,szatni, Âłaziece nie jest miÂła. jakby tak chciaÂł wszystko wymienac to by musiaÂł gosc zainwestowac 2 drugi dom dla pracownika. a 90% bud nie ma speÂłnonych norm UE czy PL. ZejdÂź na ziemiĂŞ @arti.
Albo takie cos... szatnia z jadalniÂą - stolkow brak, szafki smierdzÂą stechliznÂą, ÂłaÂźnia...sa 2 przysznice ale kurkĂłw nie ma zeby odkrecic wode. Woda? CiepÂłej nie ma bo nie ma pieca. w zimie zakrecone kurki bo wyebaÂło rury w zimie. Umyc sie po pracy? Jak zagotujesz wodew czajniku iwlejesz do wiadra to masz ciepÂła wode do umycia. SwiatÂłow kiblu? Jak se zarĂłwke przyniesiesz to bedzisz miaÂł swiatÂło. Przebrac sie w cieple? Jak Farelke przyniesiesz i se nagrzejesz to bedziesz miaÂł ciepÂło. Spuscic kupe w kiblu? Jak naprawisz spÂłuczke. I taki serwis robi auta dla BeÂłtowskiego Audi VW skoda. Komore zagrzac? Nie bo GAZ drogi. Maluj w 5 stopniach. RobiÂłem tam rok...w zimie jak odkuwaÂłem wiaderka to sie wkrwiÂłem i poszedÂłem w cholere. PÂłaca dobrze bo 17zÂł/h ale je dpce w takich warunkach
I firma dziaÂła juz XXX lat i NIKT nie byÂł na kontrole i uczni majÂą... |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-11-29, 21:31
|
0
|
|
|
|
Mam czy nie to moja sprawa. Przy okazji nie zajmujĂŞ siĂŞ lakierowaniem aut. Naprawiam motocykle. ChcĂŞ tylko podkreÂśliĂŚ fakt, Âże wielkim szyldem wystawiasz siĂŞ na "ostrzaÂł". A o tym, Âże 90 procent nie speÂłnia norm dobrze wiem. MiaÂłem na myÂśli to, Âżeby kolega najpierw popracowaÂł sobie trochĂŞ po cichu, bez wielkiego rozgÂłosu. Potem zainwestuje i doposaÂży warsztat. |
|
|
|
 |
kazzik_yo
|
Wysłany: 2008-11-29, 21:38
|
0
|
|
|

|
wiadomo ze z handlarzami jak sie dogadasz to bedziesz mial ciagle robote. tylko twoja juz w tym glowa zeby Ci sie oplacalo im robic.
z reguly to jest tak ze przyprowadza Ci jakies pierwsze auta do roboty a przy nastepnych to juz oni beda probowali swoje ceny ustalac!! ze teraz to juz taniej bo tamto, teraz to juz tylko tyle bo on Ci daje duzo pracy itd itp.
a to czy im ulegniesz i jak wynegocjujesz to juz tylko twoja sprawa. mam znajomych ktorzy lakieruja zajebiscie i jak przychodzi taki handlarz ktory chce soje ceny narzucac to oni wypraszaja ich po prostu za brame i tyle. a ze robia zajebiscie to taki handlarz wraca za kilka dni potulny jak baranek i juz na wszystko sie zgadza bez gadania.
ale zeby moc robic takie rzeczy to trzeba najpierw wyrobic sobie dobra marke.
I moge dac Ci taka rade jeszcze na ciezkie dni:
jak bedziesz mial jakas robote to odluz maksymalnie kase, i jesli zabraknie Ci roboty to po prostu kupisz sobie jakies rozbite auto i majac pelne zaplecze warsztatowe to zamiast siedziec i zbijac baki naprawisz auto i do zyda.
to zawsze jest zabezpieczenie na bezrobotne dni |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-29, 22:01
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Mam czy nie to moja sprawa. |
Wiec nie masz...Inaczej bys sie pochwaliÂł. Jak bedziesz malowa auta to dodaj cos w temacie. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-11-29, 22:26
|
0
|
|
|
|
Nie mam bo nie muszĂŞ mieĂŚ. Proste? A sprawy lakiernicze wykonujĂŞ w nowootwartym zaprzyjaÂźnionym salonie SEATA, ktĂłry akurat w sprawach ochrony Âśrodowiska speÂłnia te wymogi. Doradzam tylko koledze, Âże dopĂłki nie bĂŞdzie siĂŞ czuÂł pewnie w razie kontroli lepiej sie z tym za bardzo afiszowaĂŚ. I tyle w temacie.
P.S. Na temat firm dzia³aj¹cych XXX lat: Wchodzi kontrol do np. pana Iksiùskiego. Pytaj¹ czy piszemy mandacik 500PLN czy sprawdzamy? Pan Iksiùski stawia koniaczek i odpowida , ¿e piszemy. I po kontroli. Znam tê bran¿ê w moim regionie od 15 lat i tak siê to tu przynajmniej odbywa. Pozdrawiam, nie zamierzam siê k³óciÌ. |
|
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-29, 22:29
|
0
|
|
|

|
Co do klientĂłw jeszcze to najlepszym nie jest ten z indywidualny z ulicy.. nie handlarz ..ale Firma ktĂłrej trzeba wystawiĂŚ Fa VAT..taki klient nie patrzy tak na cenĂŞ chodz iest wysoka za usÂługĂŞ bo wie Âże i tak ona pĂłjdzie w koszty i..a my lakiernicy mamy przynajmniej zapÂłacony vat za paliwa i materiaÂły |
|
|
|
 |
kazzik_yo
|
Wysłany: 2008-11-30, 21:42
|
0
|
|
|

|
a i zapomnialbym o 2 sprawach:
- pierwsz to zaprzyjaznij sie z mieszalnia lakierow:) wiem to z doswiadczenia ze czasem klient przychodzacy do mieszalni zapyta tez o jakiegos lakiernika. jak z mieszalnia bedziesz mial dobre stosunki to oni tez moga Ciebie polecac
- druga sprawa to holowniki!! a tu juz sam dopowiedz sobie reszte |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-30, 22:10
|
0
|
|
|
|
Kazek...holowniki to juz wszystkie sÂą opÂłacone. MusiaÂłby przebic inne oferty a na poczatek przy maÂłej budzie to raczej strata niz zysk. Zeby opÂłacic holownika to tzra miec firme jakis czas i jako takÂą renome. Albo znajomych w holownikach. To nie jes takie proste jak piszesz. PracowaÂłem w jednej firmie i jak sciagÂłem auto na hol miaÂłem 50zl...a jak na warsztat to 100zÂł. Koszt - 40 gr telefon. OpÂłacic kioski i sklepy na newralgicznych punktach to bĂŞda meldowac ze jest dzwon bo maja cos z tego. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2008-12-01, 18:06
|
0
|
|
|
|
Panowie, ja tam uwarzm Âże wystarczy szyld i porozwieszanie paru ulotek. Nie wiem jak u was ale u nas do jakiego warsztatu nie oddacie samochodu to najbliÂższy termin dwa tygodnie. Klient nie bĂŞdzie tyle czekaÂł i pujdzie tam gdzie zrobiÂą szybciej. Pewnie Âże poczatek bĂŞdzie trudny, sam planuje na wiosne otworzyc warsztat i wiem Âże na poczÂątku Âłatwo nie bĂŞdzie, ale uwarzam Âże zrobi siĂŞ jeden, drugi samochĂłd i jakoÂś to dalej siĂŞ rozkrĂŞci. |
|
|
|