Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-12-14, 10:13 Wa¿enie sie lakieru.problem
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
Witam
Mam problem...Wczoraj malowa³em golfa3 akrylem dwu warstwowym.Po po³o¿eniu drugiej warstwy na ka¿dym elemencie lakier w niewielkich punktach zwa¿y³ siê.Jak to zobaczy³em to ju¿ nie malowa³em klarem.I mam takie pytanie.Czy muszê jeszcze raz matowic ca³y elementy czy obêdzie siê se tylko na miejscowym równaniu. Czy mogê jeszcze raz malowaæ (baz±) po wyschniêtej pow³oce????
Za podpowiedzi z góry dziêkuje |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-14, 10:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Szlif do podk³adu i mala jescze raz. Czemu sie zwa¿y³o? Jak pomalujesz na to suche to znów wyjdzie "wyschniete jezioro w USA". A druga rada...jak zeszlifujesz to co masz do podk³adu to WSZEDZIE TAM gdzie masz jakiekolwiek przedarcia do starego lakieru czy blachy (ranty itp) przelec podk³adem. Ja uzywam sprayki Novola bo ³adnie kryje szybko schnie i sie szlifuje 1500. Zamiast sprayki zeby czasu nie marnowac - to dodaj przyspieszacza do podk³adu i zrób wodzianke - momentalnie wyschnie. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-14, 11:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
mebArth napisa³/a: | zrób wodzianke | i co??? by³a o tym mowa. dowali rozpu i znów mu podniesie Dawid1989 napisa³/a: | .Czy muszê jeszcze raz matowic ca³y elementy czy obêdzie siê se tylko na miejscowym równaniu. Czy mogê jeszcze raz malowaæ (baz±) po wyschniêtej pow³oce???? | no po d³u¿szej przerwie to powiniene¶ t± bazê zmatowaæ i jeszcze raz nowe warstwy po ca³o¶ci. |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-12-14, 12:05
|
0
|
|
|
|
Ju¿ mnie te wa¿enie dobija.Robi³em go¶ciowi honde civic (wstawia³em reperturki)jeden b³otnik wyszed³ idealnie ,polerowa³em tylko w miejscu odciêcia klaru a drugi mi ca³y czas wazy...odcina³em kalarem,wod± i nic zdar³em 100 i pomalowa³em szpachl± natryskow± i te¿ zwa¿y³o.Dzisiaj dzwoni³em do go¶cia ¿e jeden b³otnik kto¶ inny bedzie musia³ mu pomalowaæ .Jak golf dalej bedzie sie tak pier...to rezygnuje z malowania i odmawiam umówione auta |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-14, 12:15
|
0
|
|
|
|
Dawid1989 napisa³/a: | .Dzisiaj dzwoni³em do go¶cia ¿e jeden b³otnik kto¶ inny bedzie musia³ mu pomalowaæ .Jak golf dalej bedzie sie tak pier...to rezygnuje z malowania i odmawiam umówione auta | no co ty kolego!! nie rezygnuj,tylko podejd¼ odpowiednio do sprawy. co¶ trzeba zmieniæ ,lepiej kontrolowaæ to co bêdziesz naprawia³,testuj rozcienczalnikiem stare lakiery,a najlepiej jak co¶ wychodzi nie tak,to informuj klienta,bo naprawa wymaga wtedy wiêcej nak³adów i to zmieni cenê. mo¿e zmieñ materia³y,podk³ad,rozp,bazy. opcji jest wiele,trzeba tylko usi±¶æ i na spokojnie siê zastanowiæ. |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-12-14, 12:36
|
0
|
|
|
|
kolego baqo ju¿ wszystkiego próbowa³em.Albo co¶ robiê ¼le albo....w tamtym tygodniu malowa³em ca³± fiest zmiana z niebieskiego na czarny met i i nigdzie sie nie wa¿y³o. Mysla³em ze tylko ta honda taka trefna ale widzê ¿e golf tez W gara¿u siedzie do 3 w nocy ¿eby mieæ na przystosowanie innych garazy do robienia aut a tu zawsze co¶ siê pier... i chyba w Polsce cz³owiek jest skazany na tyranie za 1200 |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-14, 12:41
|
0
|
|
|
|
Dawid1989 napisa³/a: | i chyba w Polsce cz³owiek jest skazany na tyranie za 1200 | Eeeeeeee!!! |
|
|
|
|
Prezes
|
Wys³any: 2008-12-14, 12:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 72
|
U mnie te¿ siê warzy³o, i to coraz bardziej w miarê uzupe³niania zwarzonych miejsc. Nie wiedzia³em, co jest grane i mia³em ju¿ tego wszystkiego do¶æ. Ostatecznie, zrobi³em odciêcie farb± w sprayu "DECO-LACK" i przesta³o siê warzyæ. Polecam ten sposób |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-14, 13:23
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | mebArth napisa³/a: | zrób wodzianke | i co??? by³a o tym mowa. dowali rozpu i znów mu podniesie Dawid1989 napisa³/a: | .Czy muszê jeszcze raz matowic ca³y elementy czy obêdzie siê se tylko na miejscowym równaniu. Czy mogê jeszcze raz malowaæ (baz±) po wyschniêtej pow³oce???? | no po d³u¿szej przerwie to powiniene¶ t± bazê zmatowaæ i jeszcze raz nowe warstwy po ca³o¶ci. |
To si enie LEJE tylko PRUSZY! tez o tym pisa³em w innym temacie! 1 warstwa popruszona PODK£ADU! druga na pó³ wylew i zostaje. Coscie tacy nie formowalni? Kurcze wodzianka ma byc z PODK£ADU z PRZYSPIESZACZEM zeby szybko wysch³o a nie farba. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-14, 14:19
|
0
|
|
|
|
Dawid przejdz na lakiery wodne a zapomnisz o wa¿eniu ,odcinaniu itp. |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-12-14, 14:25
|
0
|
|
|
|
I tak zrobiê.Ale to dopiero jak bêdzie cieplej i bede mia³ warunki. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-14, 14:48
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | PRUSZY | ALBO SIÊ PORUSZY ALBO NIE. LEPIEJ PRZYPRÓSZYÆ |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-14, 15:00
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | Dawid przejdz na lakiery wodne a zapomnisz o wa¿eniu ,odcinaniu itp. |
Ta...a jak pomaluje wod± przedarty rant to bedzie podstawia³ puszki jak bedzie kapa³o bo woda odcina na przedartych rantach. KOnwencja da rade ae woda NIE bo SPADNIE
Z drugiej strony raca bo woda nie gryzie sie nie odcina nie ma jaj z maowaniem starej powierzchni. Baza konwencja jest mocna i nie pusci oczek ale ze¿re star± odcinke. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-14, 18:58
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | szybki bil napisa³/a: | Dawid przejdz na lakiery wodne a zapomnisz o wa¿eniu ,odcinaniu itp. |
Ta...a jak pomaluje wod± przedarty rant to bedzie podstawia³ puszki jak bedzie kapa³o bo woda odcina na przedartych rantach. KOnwencja da rade ae woda NIE bo SPADNIE
Z drugiej strony raca bo woda nie gryzie sie nie odcina nie ma jaj z maowaniem starej powierzchni. Baza konwencja jest mocna i nie pusci oczek ale ze¿re star± odcinke. |
Przetartych rantów nie wolno malowaæ ani chemi± ,ani wod± /rdza za miesi±æ gwarantowana/,a co do sp³wania pierwsze s³ysze. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-14, 20:19
|
0
|
|
|
|
@bilu..wiesz jak fajnie woda Dponta sp³ywa z blachy? HA! nie nadazysz puszek podstawiac! Normalnie jak masz juz wysuszony eliment a ranty go³e do blachy do woda DPonta normalnie LECI ciurkiem. Dlatego kazde przedarcie (kazdemu sie zdazy) psikuje sprayk± szlif 1500 i mam sw spokój. Zero odciêc i innych badziewii. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-14, 20:28
|
0
|
|
|
|
Na go³± blachê nigdy nie malowa³em wiêæ nie bêde sie wypowiada³.Maluje Glasuritem i wszystko jest OK. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-14, 20:30
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | Maluje Glasuritem | WOD¡??? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-14, 20:33
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | szybki bil napisa³/a: | Maluje Glasuritem | WOD¡??? |
O w³asnie...bo konwencja nie sp³ynie z rantu przedartego! A po 2 @bilu go³± blache mia³em na mysli rancik przedarty lub cos na progu na ³±czeniu...nie ze na CA£Y p³at blachy. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-14, 21:06
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | szybki bil napisa³/a: | Maluje Glasuritem | WOD¡??? |
Tak wod±.
[ Dodano: 2008-12-14, 21:09 ]
mebArth napisa³/a: | baqo napisa³/a: | szybki bil napisa³/a: | Maluje Glasuritem | WOD¡??? |
O w³asnie...bo konwencja nie sp³ynie z rantu przedartego! A po 2 @bilu go³± blache mia³em na mysli rancik przedarty lub cos na progu na ³±czeniu...nie ze na CA£Y p³at blachy. |
Ja te¿ mia³em na my¶li przetarcia na krawêdziach, |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-14, 21:24
|
0
|
|
|
|
jak wygl±da nanoszenie kolejno warstw? |
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-14, 21:32
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | jak wygl±da nanoszenie kolejno warstw? |
Pierwsza warstwa 1/2
Druga pe³na do po³ysku.
Trzecia je¶li uznasz z konieczne - przypy³ka /osobi¶cie odradzam/
Bardzo wa¿na sprawa,podczas malowania pistolet musi byæ do¶æ blisko malowanego detalu. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-14, 21:38
|
0
|
|
|
|
To tylko na glasuricie sie tak robi?
DP - 2x wylanie i 3cia przepy³ka.
Dlaczego odradasz przepy³ke na glasuricie?
Co do bliskosci pistola - zaezy JAKI KTO MA z jaka MIOT£¡. Jeden sie ratuje cisnieniem a drugi materia³em. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-14, 21:49
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | To tylko na glasuricie sie tak robi?
DP - 2x wylanie i 3cia przepy³ka.
Dlaczego odradasz przepy³ke na glasuricie?
Co do bliskosci pistola - zaezy JAKI KTO MA z jaka MIOT£¡. Jeden sie ratuje cisnieniem a drugi materia³em. |
Po przypy³ce powierzchnia nie jest ju¿ tak g³adka wiêc trzeba wiêcej bezbarwnego aby by³o super.
Pistolet HVLP Sata. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-14, 22:19
|
0
|
|
|
|
AAAAAAAAAAAAAAAAA od kiedy powierzchnia jest szorstka po przepy³ce jak wylewasz 2.5 NARAZ w 2 minuty? Kurde. Moze z konwencja mylisz? Dajesz raz na mokro konczysz dó³ OD RAZY zaczynasz góre konczysz dól i przepyasz t co mas zmokre sru sru w powietrze...wiec skad szorstkosc? Moze slazurit tak ma ? bo DP NIE. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-14, 22:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 352
|
mebArth napisa³/a: | AAAAAAAAAAAAAAAAA od kiedy powierzchnia jest szorstka po przepy³ce jak wylewasz 2.5 NARAZ w 2 minuty? Kurde. Moze z konwencja mylisz? Dajesz raz na mokro konczysz dó³ OD RAZY zaczynasz góre konczysz dól i przepyasz t co mas zmokre sru sru w powietrze...wiec skad szorstkosc? Moze slazurit tak ma ? bo DP NIE. |
Taka sama aplikacja jak w lesonalu wodnym jak jest wypy³ka bazy na koniec to trza bezbarwnego nawaliæ opór.. bo jak normalnie to zamiast szk³a na bezb. wychodzi pó³ mat |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-15, 11:42
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Pierwsza warstwa 1/2 | trzeba j± wysuszyæ? szybki bil napisa³/a: | Druga pe³na do po³ysku. | t± te¿ trzeba wysuszyæ przed t± przepy³k±? |
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-15, 19:04
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | AAAAAAAAAAAAAAAAA od kiedy powierzchnia jest szorstka po przepy³ce jak wylewasz 2.5 NARAZ w 2 minuty? Kurde. Moze z konwencja mylisz? Dajesz raz na mokro konczysz dó³ OD RAZY zaczynasz góre konczysz dól i przepyasz t co mas zmokre sru sru w powietrze...wiec skad szorstkosc? Moze slazurit tak ma ? bo DP NIE. |
Pierwsza warstwa 1/2druga
Druga warstwa pe³na czyli razem 1 i pó³ warstwy.
Miêdzy warstwami przerwa a¿ odparuje a nie warstwa po warstwie nie przy wodzie bo bêdzie sch³o wieki. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-15, 19:40
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | nie przy wodzie bo bêdzie sch³o wieki. | no my na DP lecimy raz po raz,a schnie jak schnie a ile czasu tobie schnie ta pe³na,bo jak siê domy¶lam.to przypy³ka w mig. |
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-15, 20:21
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | szybki bil napisa³/a: | nie przy wodzie bo bêdzie sch³o wieki. | no my na DP lecimy raz po raz,a schnie jak schnie a ile czasu tobie schnie ta pe³na,bo jak siê domy¶lam.to przypy³ka w mig. |
Ustawiam w kabinie obieg zamkiêty 35 stopni , w³±czam "tr±bki"max 3-5 min i suche.
Co do malowania raz po raz -kto wam tak radzi³. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-15, 20:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
w te 3-5 minut to w kabinie nie masz raczej jeszcze te 35 stopni,pozatym te 3-5 minut to konwencja schnie a nie woda. |
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-15, 20:40
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | w te 3-5 minut to w kabinie nie masz raczej jeszcze te 35 stopni,pozatym te 3-5 minut to konwencja schnie a nie woda. |
Dlaczego tak s±dzisz .Maluje w 23 to do 35 zaledwie 12.Wpiêæ minut mogê miec 50. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-15, 20:58
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | Co do malowania raz po raz -kto wam tak radzi³. | taka technologia.co do schniêcia,to dolewasz 50% wody do lakieru,jakby nie by³o musi mie¶ swój czas na odparowanie. ja trzymam 20 minut na suszeniu.nie mam za³o¿onych dysz,ale mam jedn± i jak chcê szybciej to przy 30 st. schnie moment. a jak z kryciem czerwonych pere³? ekq np . taki znajomy? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-16, 19:49
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | gola napisa³/a: | w te 3-5 minut to w kabinie nie masz raczej jeszcze te 35 stopni,pozatym te 3-5 minut to konwencja schnie a nie woda. |
Dlaczego tak s±dzisz .Maluje w 23 to do 35 zaledwie 12.Wpiêæ minut mogê miec 50. |
jaka masz kabine?Ja te lakieruje w 23-25 i jak po ostatniej warstwie dam na 35 to w kabinie jest jakies 37-38 stopni i schodzi ok 10 minut nagrzewanie tego na otwartym obiegu czyli w procesie lakierowania.
Oczywiscie w lecie jest to duzo krocej,ale taraz jezeli na zewnatrz jest temp bliska zero to tak wychodzi niestety. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-16, 20:14
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | ok 10 minut nagrzewanie tego na otwartym obiegu czyli w procesie lakierowania. | nie masz obiegu zamkniêtego w kabinie?moja kabi¶ka do 10 min jedzie na 60 stopni w suszeniu. |
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-16, 20:23
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | szybki bil napisa³/a: | Co do malowania raz po raz -kto wam tak radzi³. | taka technologia.co do schniêcia,to dolewasz 50% wody do lakieru,jakby nie by³o musi mie¶ swój czas na odparowanie. ja trzymam 20 minut na suszeniu.nie mam za³o¿onych dysz,ale mam jedn± i jak chcê szybciej to przy 30 st. schnie moment. a jak z kryciem czerwonych pere³? ekq np . taki znajomy? |
Przy czerwonej perle nawet zastosowanie t³a szaro¶ci niewiele pomaga.Troczê to zmodyfikowa³em i lece czerwono - rudym podk³adem.
Co do obiegu zamkniêtego chodzi³o mi o tz przegrzewke,czyli nota bene suszenie. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-16, 21:00
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | gola napisa³/a: | ok 10 minut nagrzewanie tego na otwartym obiegu czyli w procesie lakierowania. | nie masz obiegu zamkniêtego w kabinie?moja kabi¶ka do 10 min jedzie na 60 stopni w suszeniu. |
oczywiscie ze jest tylko bazy nie susze na zamknietym obiegu |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-16, 21:11
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | oczywiscie ze jest tylko bazy nie susze na zamknietym obiegu | ale jeszcze robisz na rozpie? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-16, 21:17
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | [Przy czerwonej perle nawet zastosowanie t³a szaro¶ci niewiele pomaga.Troczê to zmodyfikowa³em i lece czerwono - rudym podk³adem.
Co do obiegu zamkniêtego chodzi³o mi o tz przegrzewke,czyli nota bene suszenie. |
nie ma takiego koloru,ktory kladac na odpowiednia wartosc widmowa zeby nie kryl jak nalezy.
Lakierowalem w tamtym tygodniu Honde integra,kolor Y56,calosciowka zolty kolor i po zaaplikowniu VS-a na 2 razy pokryla,tak samo jest i z czerwonymi.Jak dasz odpowiedni VS to kryje dobrze (mowie o DP)
[ Dodano: 2008-12-16, 21:18 ]
baqo napisa³/a: | gola napisa³/a: | oczywiscie ze jest tylko bazy nie susze na zamknietym obiegu | ale jeszcze robisz na rozpie? |
tak,ale to suszenie to nie jest na kamien tylko powierzchowne aby nagrzac tylko powietrze w kabinie i tym wyschnie w sekundy.
Cromax-em narabiam tylko w soboty ,jak chodze na lewizne tzw . |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-16, 21:33
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | Cromax-em narabiam tylko w soboty ,jak chodze na lewizne tzw . | a masz kabinê na tej fusze? no tak. szwajcaria nie jest w uni,wiêc robisz na legalu ,ale jak twierdzisz systemy wodne s±,mimo wszystko pañstwo te¿ my¶li o ekologi nie bêd±c pañstwem cz³onkowskim. system 6000 jest systemem i tak o ni¿szej emisji. |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-16, 21:50
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: |
nie ma takiego koloru,ktory kladac na odpowiednia wartosc widmowa zeby nie kryl jak nalezy. |
Zgadzm siê robi³em niedawno ¿ó³te Porsche Carrera kolor 12G Cromax na VS-2 ..nie by³o ¿adnego problemu z kryciem |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-17, 08:35
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | a masz kabinê na tej fusze? no tak. szwajcaria nie jest w uni,wiêc robisz na legalu ,ale jak twierdzisz systemy wodne s±,mimo wszystko pañstwo te¿ my¶li o ekologi nie bêd±c pañstwem cz³onkowskim. system 6000 jest systemem i tak o ni¿szej emisji. |
nie widzialem tutaj lakierni bez kabiny,kontrole by cie zniszczyly,bo ludzi zyczliwych nie brakuje .
To ze u mnie w pracy jest konwencja,to nie znaczy ze wszedzie tak jest.
Pracodawca tez mysli o zmianie na Cromax-a,tylko mowil ze najpierw sie musi przygotowac technicznie rownierz,bo kabine najpierw chce wymienic. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-17, 13:58
|
0
|
|
|
|
wiec jestes zacofany w technologii i prwach UE...ja u siebe na WSI mam Cromaxa a ty szwjcarrii masz konwencje... UH.. jaki to pech |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-17, 14:29
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | wiec jestes zacofany w technologii i prwach UE...ja u siebe na WSI mam Cromaxa a ty szwjcarrii masz konwencje... UH.. jaki to pech |
Szwajcarie dyrektywa unijna nie obowiazuje bo w niej nie jest.
Chcialbys aby lakiernie w polsce byly chociaz po czesci tak zacofane jak tam
nie byles nie widziales to zamknij pape
Ja w technologii nie jestem zacofany bo szkolenie z Cromax-a tutaj mialem 8 lat temu (pierwsze),ty wtedy jeszcze meble paplales |
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-17, 19:53
|
0
|
|
|
|
jacklack napisa³/a: | gola napisa³/a: |
nie ma takiego koloru,ktory kladac na odpowiednia wartosc widmowa zeby nie kryl jak nalezy. |
Zgadzm siê robi³em niedawno ¿ó³te Porsche Carrera kolor 12G Cromax na VS-2 ..nie by³o ¿adnego problemu z kryciem |
W takim razie macie lepiej kryj±ce lakiery.Malowa³em niedawno KIA koloru nie pamiêtam,ale by³ to g³adki krwisto czerwony.Zastosowa³em zalecane t³o i co-lipa.Po trzech warstwach czarna plama.Mowa ca³y czas o lakierze wodnym. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-17, 20:12
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | W takim razie macie lepiej kryj±ce lakiery.Malowa³em niedawno KIA koloru nie pamiêtam,ale by³ to g³adki krwisto czerwony.Zastosowa³em zalecane t³o i co-lipa.Po trzech warstwach czarna plama.Mowa ca³y czas o lakierze wodnym. |
owszem,kiedys pracowalem na Maxmeyer-ze i tez po zastosowaniu szarosci widmowej krylo na 4-5 warstw.Jedynymi lakierami jakie wedlug mnie kryja znakomicie to DuPont i Standox. |
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-17, 20:12
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | Zastosowa³em zalecane t³o i co-lipa | powiedz ile pigmentu wchodzi na litr czerwonego,ile dolewasz wody ? za ma³o pigmentu.st±d te kiepskie krycia. |
|
|
|
|
szybki bil
|
Wys³any: 2008-12-17, 20:21
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | szybki bil napisa³/a: | Zastosowa³em zalecane t³o i co-lipa | powiedz ile pigmentu wchodzi na litr czerwonego,ile dolewasz wody ? za ma³o pigmentu.st±d te kiepskie krycia. |
Na litr gotowej do natrysku mieszanki pigmentu wchodzi od 200-300,reszta to spoiwo i woda / 50%/ |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-17, 20:27
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Na litr gotowej do natrysku mieszanki pigmentu wchodzi od 200-300,reszta to spoiwo i woda / 50%/ |
To podobnie( 200/300 g/L) jak w DP byæ mo¿e DP ma bardziej skondensowane pigmenty przez co lepiej kryje ..tylko ju¿ do produktu gotowego nie dolewa siê wody |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-17, 21:34
|
0
|
|
|
|
gdyby¶my do naszego gotowego lakieru dodali jeszcze pó³ litra(@mebi wody) to wysz³y by z tego pop³uczyny
[ Dodano: 2008-12-17, 21:40 ]
szybki bil napisa³/a: | .Po trzech warstwach czarna plama.Mowa ca³y czas o lakierze wodnym. | to siê mija z celem |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-17, 21:53
|
0
|
|
|
|
szybki bil napisa³/a: | Po trzech warstwach czarna plama.Mowa ca³y czas o lakierze wodnym. |
Trochê mnie to dziwi ¿e czarna plama ..czy¿by¶ dawa³ pod czerwieñ czarne t³o??
Sikkens ..Lesonal maj± t³a zbli¿one do koloru bazy jak± bêdzie aplikacja..czyli pod czerwon± baze czerwone t³o -VS
w DP za¶ jako t³o s± odcienie ,,od bia³ego do czarnego a konkretnie jest 7 odcieni t³a VS ..i pod czerwony i to jeszcze krwisty zalecany jest VS-3,VS-4 czyli jasno szare t³a |
|
|
|