Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2008-12-14, 23:58 Co to za chemia????
|
0
|
|
|
|
Panowie wujek nie wiem z kont przywióz³ jakieœ puszki tylko sam nie wie co to jest.Jeœli ktos wie co jest w danych puszkach proszê napisaÌ.Wydaje mi sie ze wiêkszoœÌ to klary ale nie jestem pewien.
DuPont Universal VOC Clear 3550s
DuPont Flattening Binder AU175
DuPont Clear600 AB380
Standox standohyd Basecoad satinsilber
standox Standocryl 2K HS Binder
Standox Standofileer 2k Wniversal Fullprimer
2k universal Primer Filler |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-12-15, 00:22
|
0
|
|
|

|
Dawid1989 napisał/a: | DuPont Universal VOC Clear 3550s |
To lakier bezbarwny-juÂż wycofany ze sprzedaÂży
DuPont Flattening Binder AU175
To Âżywica matujÂąca lakier bezbarwny(czyli dolewa siĂŞ jej do bezbarwnego w celu uzyskania efektu matu)
DuPont Clear600 AB380
To rozcieĂączalnik do bazy konwencjonalnej DP
Co do reszty to nie wiem ..nie moja dziaÂłka:) |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-12-15, 15:06
|
0
|
|
|
|
Standox Standofileer 2k Wniversal Fullprimer PODKÂŁAD (wypeÂłniacz) W puszce powinien byc kit ze linijka stoi.
standox Standocryl 2K HS Binder TU nie pamietam wÂłasnie czy to jest izolator po szlifie na sucho przed lakierem czy zywica do cieniowania. Cos z dwojga.
2k universal Primer Filler PODKÂŁÂĄD
Standox standohyd BasecoaT satinsilber - pigment wodorozcienczalny do systemu Standohyd. (dla ciebie nieprzydatne bo musiabys miec mieszlanik Standoxa na wodzie)
Do podkÂładĂłw mozesz zastosowac uNiwersalny utwardzacz HAYA. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
kazzik_yo
|
Wysłany: 2008-12-15, 17:11
|
0
|
|
|

|
mebArth napisał/a: |
standox Standocryl 2K HS Binder TU nie pamietam wÂłasnie czy to jest izolator po szlifie na sucho przed lakierem czy zywica do cieniowania. Cos z dwojga.
|
To jest napewno zywica, ale czy do cieniowania czy po prostu dodatek do lakieru to nie wiem dokladnie |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-12-15, 18:15
|
0
|
|
|
|
Cytat: | standox Standocryl 2K HS Binder |
cos mi tutaj nie gra bo skoro to jest zywica,to dlaczego ma w nazwie 2K (dwuskladnikowy produkt,czyli plus utwardzacz)? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-12-15, 18:18
|
0
|
|
|
|
http://www.google.pl/sear...ogle&lr=lang_pl Tylko jeden wynik z szukajce z cennikiem. Jest w grupie konwencji a basislack to wiadomo co to jest
Na kazdym pigmencie Standoxa pisze basislack wiec to nie bedzie pigment. 90% stawiam ze to bedzie do cieniowania cudo.
wg angielskiego s³ownika to binder znaczy "³¹czyc" wiec...? Do cieniowania jak nic tylko pod konwencje. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-12-15, 18:25
|
0
|
|
|
|
czyli zywica 2K tzn do lakierow akrylowych, tak jak AK100 w duponcie np.
mebArth napisał/a: | http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Standocryl+Binder&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl Tylko jeden wynik z szukajce z cennikiem. Jest w grupie konwencji a basislack to wiadomo co to jest
Na kazdym pigmencie Standoxa pisze basislack wiec to nie bedzie pigment. 90% stawiam ze to bedzie do cieniowania cudo.
wg angielskiego s³ownika to binder znaczy "³¹czyc" wiec...? Do cieniowania jak nic tylko pod konwencje. |
a co powiesz na to,ze binder XB165 z duponta to skladnik kazdego jednego koloru z mieszalnika jak i preparat do cieniowania w konwencji?Co wiecej jest w nazwie to nieszczesne 2K,czyli przysluguje do teho wedlug mnie utwardzacz. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-12-15, 19:37
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | to nieszczesne 2K,czyli przysluguje do teho wedlug mnie utwardzacz. | 2K dwu komponentowe. tylko jeszcze zapytam ,czy standox stosuje Âżywice osobno,osobno pigment? wiem Âże w wodzie nie ma oddzielnie Âżywicy, a i chyba w konwencjonalu???????? |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-12-15, 19:43
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | czy standox stosuje Âżywice osobno,osobno pigment? wiem Âże w wodzie nie ma oddzielnie Âżywicy, a i chyba w konwencjonalu???????? |
w konwencji jak w wodzie nie ma osobno Âżywicy.mam stare tds'y ale niema tam czegos takiego a co do tego satinsilbera 10% wody i masz gotowa baze srebrnÂą(a jaki nr na puszce 300 ile ) |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2008-12-15, 19:51
|
0
|
|
|
|
Koledzy wielkie dziĂŞki.Mam jeszcze pytanie.Ten lakier DuPont Universal VOC Clear 3550s jest bez utwardzacza ,czy jest jakis uniwersalny utwardzacz????Iczy jak dodam do tego podkÂładu uniwersalny utwardzacz tyo nie bedzie waÂżyĂŚ czy coÂś ???Tego podkÂładu jest 10L a lakieru Dupont 12l.Mam jeszcze pytanie czy ten rozp.DuPont Clear600 AB380 ma jakiÂś termin waÂżnoÂści????Czy moge go dodawaĂŚ do podkÂładĂłw itp. Wszystko jest w orginalnych puszkach nie otwierane po 5 albo 10l |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-12-15, 20:05
|
0
|
|
|

|
[quote="Dawid1989"Ten lakier DuPont Universal VOC Clear 3550s jest bez utwardzacza ,czy jest jakis uniwersalny utwardzacz??[/quote]
Do tego lakieru sÂą utwardzacze XK203,XK205,XK206,256S
A co do podkÂładu to musisz podaĂŚ jego symbol..jeÂśli to podkÂład LE2001-4-7 to te utw w/w .sÂą dedykowane tego rodzaju podkÂładom
tego rozc.nie moÂżesz dawaĂŚ do podkÂładu |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-12-15, 20:12
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | Do tego lakieru sÂą utwardzacze XK203,XK205,XK206,256S
A co do podkÂładu to musisz podaĂŚ jego symbol..jeÂśli to podkÂład LE2001-4-7 to te utw w/w .sÂą dedykowane tego rodzaju podkÂładom
tego rozc.nie moÂżesz dawaĂŚ do podkÂładu |
do tego lakieru z cala pewnoscia nie dodaje sie utwardzacza 256s i zeby ktos nie pisal ze sie czepiam,podklady nie byly z dupont-a z tego co wyczytalem.
Dawid1989 napisał/a: | ...czy ten rozp.DuPont Clear600 AB380 ma jakiÂś termin waÂżnoÂści????Czy moge go dodawaĂŚ do podkÂładĂłw itp. Wszystko jest w orginalnych puszkach nie otwierane po 5 albo 10l |
normalnie to jest 2 lata w temp 20 stopni okres przechowywania tego rozcienczalnika,nie mozesz go dodawac do podkladow bo on jest do baz,tymbardziej ze podklady masz sikkens z tego co doczytalem. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-12-15, 20:41
|
0
|
|
|
|
POdk³¹dy sa ze standoxa a standox sie ze wszytskim miesza. tzn mozna wlac Haye czy firma "krzak" do standoxa i nic sie nie zepsuje. Oczywiscie gwarancja jest na orygina³ach ale wiadomo jak jest |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-12-15, 21:00
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | do tego lakieru z cala pewnoscia nie dodaje sie utwardzacza 256s i zeby ktos nie pisal ze sie czepiam,podklady nie byly z dupont-a z tego co wyczytalem. |
Tak @gola masz racjĂŞ ..z punku widzenia technicznego 256S nie nadaje siĂŞ...ale praktycznie dolewaÂłem go do 3550 na jakieÂś szybkie maÂłe robĂłtki i wszystko byÂło oki
A z k¹d ty wzi¹³eœ te podk³ady sikkensa to nie wiem? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-12-15, 21:08
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | Clear 3550s jest bez utwardzacza | ja nim robiÂłem na XK |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2008-12-16, 00:03
|
0
|
|
|
|
Koledzy jeszcze raz dziĂŞki za info. dzisiaj zrobie prĂłbkĂŞ tego lakieru zobaczĂŞ czy siĂŞ utwardzi i jak sie rozlewa.Sorry ze zawraca, gÂłowĂŞ ale wolaÂłem sie dowiedzieĂŚ co i jak bo jakby ta chemia miaÂła mi pieprzyĂŚ robotĂŞ to wole to wywaliĂŚ |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-12-16, 13:20
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | gola napisał/a: | do tego lakieru z cala pewnoscia nie dodaje sie utwardzacza 256s i zeby ktos nie pisal ze sie czepiam,podklady nie byly z dupont-a z tego co wyczytalem. |
Tak @gola masz racjĂŞ ..z punku widzenia technicznego 256S nie nadaje siĂŞ...ale praktycznie dolewaÂłem go do 3550 na jakieÂś szybkie maÂłe robĂłtki i wszystko byÂło oki
A z k¹d ty wzi¹³eœ te podk³ady sikkensa to nie wiem? |
pomylilem sie mialy byc podklady standox,to ze wszystko bylo oki nie znaczy ze tak bedzie z tym 256s,pozatym do tego lakieru dolejesz utwardzacza HS praktycznie kazdego i bedzie przez jakis czas oki,ale potem moze choc nie musi zaczac sie rozwarstwianie. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-12-16, 21:36
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | utwardzacza HS praktycznie kazdego i bedzie przez jakis czas oki,ale potem moze choc nie musi zaczac sie rozwarstwianie. |
Nie chciaÂłem tego mĂłwiĂŚ wczeÂśniej ale lakier 3550s tak czy inaczej bĂŞdzie siĂŞ rozwarstwiaÂł ..stosowaÂłem ten lakier ogĂłlne z utw.XK205 przez okres jakichÂś 10 miesiĂŞcy..po ok 5 miesiÂącach miaÂłem 11 reklamacji (ok 40 el.) zgÂłosiÂłem to do centrali DP po zbadaniu sprawy i sprawdzeniu moich faktur zakupu i raportĂłw z programy ColorNetPro DP przyznaÂło siĂŞ Âże wyszÂła wadliwa partia tego lakieru ktĂłry to byÂł produkowany w niemczech
nastĂŞpnÂą wadÂą tego lakieru to jest to Âże musi byĂŚ maxymalnie wysuszony w przeciwnym razie nawet wilgoĂŚ z powietrza potrafiÂł zmieniĂŚ kolor na polakierowanym samochodzie
przyk³ad: lakierowa³em srebrne Audi A4 LY7W Cromax +3550s .po wysuszeniu ok 45min w temp 60 st w kabinie lakier by³ suchy i nadawa³ siê do polerki na sucho..(Kolor te¿ dobry bo cieniowa³em)po monta¿u dnia nastêpnego auto posz³o do klienta (w nocy pada³ deszcz i auto sta³o na zewn¹trz) i dnia nastêpnego klient przyjecha³ z reklamacj¹ ze jest ró¿nica koloru ..faktycznie lakier by³ zupe³nie inny .. by³em w szoku te el.naprawiane jak i te cieniowane mia³y zupe³nie inny odcieù wstawi³em to auto jeszcze raz do kabiny dowali³em 60st przez jeszcze 1h i lakier wróci³ do koloru z pierwszego suszenia ..generalnie 3550 ma tendencje wch³aniania wilgoci
robiÂłem na lakierach 3050 ,3800,i obecnie robiĂŞ na 3750s i 30min w temp60st naprawde im wystarczy nie nie ma Âżadnych dziwnych niespodzianek |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-12-17, 08:30
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | ...DP przyznaÂło siĂŞ Âże wyszÂła wadliwa partia tego lakieru ktĂłry to byÂł produkowany w niemczech |
tym lakierem okolo 4lat temu byl lakierowany samochod -demo u mnie w pracy przez lakiernika z DuPont-a celem pokazowki aplikacji Cromax-a.
Samochod byl znajomego,do dzisiaj nim jezdzi i nic nie rozwarstwia,chyba ze akurat na dobra partie trafilo,nie wiem.
Pozniej tym lakierem narabialem przez okres roku (konwencja DuPont) i tez nic sie nie dzialo. |
|
|
|