Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-12-14, 23:58 Co to za chemia????
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
Panowie wujek nie wiem z kont przywióz³ jakie¶ puszki tylko sam nie wie co to jest.Je¶li ktos wie co jest w danych puszkach proszê napisaæ.Wydaje mi sie ze wiêkszo¶æ to klary ale nie jestem pewien.
DuPont Universal VOC Clear 3550s
DuPont Flattening Binder AU175
DuPont Clear600 AB380
Standox standohyd Basecoad satinsilber
standox Standocryl 2K HS Binder
Standox Standofileer 2k Wniversal Fullprimer
2k universal Primer Filler |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-15, 00:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 352
|
Dawid1989 napisa³/a: | DuPont Universal VOC Clear 3550s |
To lakier bezbarwny-ju¿ wycofany ze sprzeda¿y
DuPont Flattening Binder AU175
To ¿ywica matuj±ca lakier bezbarwny(czyli dolewa siê jej do bezbarwnego w celu uzyskania efektu matu)
DuPont Clear600 AB380
To rozcieñczalnik do bazy konwencjonalnej DP
Co do reszty to nie wiem ..nie moja dzia³ka:) |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-15, 15:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Standox Standofileer 2k Wniversal Fullprimer PODK£AD (wype³niacz) W puszce powinien byc kit ze linijka stoi.
standox Standocryl 2K HS Binder TU nie pamietam w³asnie czy to jest izolator po szlifie na sucho przed lakierem czy zywica do cieniowania. Cos z dwojga.
2k universal Primer Filler PODK£¡D
Standox standohyd BasecoaT satinsilber - pigment wodorozcienczalny do systemu Standohyd. (dla ciebie nieprzydatne bo musiabys miec mieszlanik Standoxa na wodzie)
Do podk³adów mozesz zastosowac uNiwersalny utwardzacz HAYA. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
kazzik_yo
|
Wys³any: 2008-12-15, 17:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 49 Sk±d: Minsk Mazowiecki
|
mebArth napisa³/a: |
standox Standocryl 2K HS Binder TU nie pamietam w³asnie czy to jest izolator po szlifie na sucho przed lakierem czy zywica do cieniowania. Cos z dwojga.
|
To jest napewno zywica, ale czy do cieniowania czy po prostu dodatek do lakieru to nie wiem dokladnie |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-15, 18:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
Cytat: | standox Standocryl 2K HS Binder |
cos mi tutaj nie gra bo skoro to jest zywica,to dlaczego ma w nazwie 2K (dwuskladnikowy produkt,czyli plus utwardzacz)? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-15, 18:18
|
0
|
|
|
|
http://www.google.pl/sear...ogle&lr=lang_pl Tylko jeden wynik z szukajce z cennikiem. Jest w grupie konwencji a basislack to wiadomo co to jest
Na kazdym pigmencie Standoxa pisze basislack wiec to nie bedzie pigment. 90% stawiam ze to bedzie do cieniowania cudo.
wg angielskiego s³ownika to binder znaczy "³±czyc" wiec...? Do cieniowania jak nic tylko pod konwencje. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-15, 18:25
|
0
|
|
|
|
czyli zywica 2K tzn do lakierow akrylowych, tak jak AK100 w duponcie np.
mebArth napisa³/a: | http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Standocryl+Binder&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl Tylko jeden wynik z szukajce z cennikiem. Jest w grupie konwencji a basislack to wiadomo co to jest
Na kazdym pigmencie Standoxa pisze basislack wiec to nie bedzie pigment. 90% stawiam ze to bedzie do cieniowania cudo.
wg angielskiego s³ownika to binder znaczy "³±czyc" wiec...? Do cieniowania jak nic tylko pod konwencje. |
a co powiesz na to,ze binder XB165 z duponta to skladnik kazdego jednego koloru z mieszalnika jak i preparat do cieniowania w konwencji?Co wiecej jest w nazwie to nieszczesne 2K,czyli przysluguje do teho wedlug mnie utwardzacz. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-15, 19:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
gola napisa³/a: | to nieszczesne 2K,czyli przysluguje do teho wedlug mnie utwardzacz. | 2K dwu komponentowe. tylko jeszcze zapytam ,czy standox stosuje ¿ywice osobno,osobno pigment? wiem ¿e w wodzie nie ma oddzielnie ¿ywicy, a i chyba w konwencjonalu???????? |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2008-12-15, 19:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
baqo napisa³/a: | czy standox stosuje ¿ywice osobno,osobno pigment? wiem ¿e w wodzie nie ma oddzielnie ¿ywicy, a i chyba w konwencjonalu???????? |
w konwencji jak w wodzie nie ma osobno ¿ywicy.mam stare tds'y ale niema tam czegos takiego a co do tego satinsilbera 10% wody i masz gotowa baze srebrn±(a jaki nr na puszce 300 ile ) |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-12-15, 19:51
|
0
|
|
|
|
Koledzy wielkie dziêki.Mam jeszcze pytanie.Ten lakier DuPont Universal VOC Clear 3550s jest bez utwardzacza ,czy jest jakis uniwersalny utwardzacz????Iczy jak dodam do tego podk³adu uniwersalny utwardzacz tyo nie bedzie wa¿yæ czy co¶ ???Tego podk³adu jest 10L a lakieru Dupont 12l.Mam jeszcze pytanie czy ten rozp.DuPont Clear600 AB380 ma jaki¶ termin wa¿no¶ci????Czy moge go dodawaæ do podk³adów itp. Wszystko jest w orginalnych puszkach nie otwierane po 5 albo 10l |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-15, 20:05
|
0
|
|
|
|
[quote="Dawid1989"Ten lakier DuPont Universal VOC Clear 3550s jest bez utwardzacza ,czy jest jakis uniwersalny utwardzacz??[/quote]
Do tego lakieru s± utwardzacze XK203,XK205,XK206,256S
A co do podk³adu to musisz podaæ jego symbol..je¶li to podk³ad LE2001-4-7 to te utw w/w .s± dedykowane tego rodzaju podk³adom
tego rozc.nie mo¿esz dawaæ do podk³adu |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-15, 20:12
|
0
|
|
|
|
jacklack napisa³/a: | Do tego lakieru s± utwardzacze XK203,XK205,XK206,256S
A co do podk³adu to musisz podaæ jego symbol..je¶li to podk³ad LE2001-4-7 to te utw w/w .s± dedykowane tego rodzaju podk³adom
tego rozc.nie mo¿esz dawaæ do podk³adu |
do tego lakieru z cala pewnoscia nie dodaje sie utwardzacza 256s i zeby ktos nie pisal ze sie czepiam,podklady nie byly z dupont-a z tego co wyczytalem.
Dawid1989 napisa³/a: | ...czy ten rozp.DuPont Clear600 AB380 ma jaki¶ termin wa¿no¶ci????Czy moge go dodawaæ do podk³adów itp. Wszystko jest w orginalnych puszkach nie otwierane po 5 albo 10l |
normalnie to jest 2 lata w temp 20 stopni okres przechowywania tego rozcienczalnika,nie mozesz go dodawac do podkladow bo on jest do baz,tymbardziej ze podklady masz sikkens z tego co doczytalem. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-15, 20:41
|
0
|
|
|
|
POdk³±dy sa ze standoxa a standox sie ze wszytskim miesza. tzn mozna wlac Haye czy firma "krzak" do standoxa i nic sie nie zepsuje. Oczywiscie gwarancja jest na orygina³ach ale wiadomo jak jest |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-15, 21:00
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | do tego lakieru z cala pewnoscia nie dodaje sie utwardzacza 256s i zeby ktos nie pisal ze sie czepiam,podklady nie byly z dupont-a z tego co wyczytalem. |
Tak @gola masz racjê ..z punku widzenia technicznego 256S nie nadaje siê...ale praktycznie dolewa³em go do 3550 na jakie¶ szybkie ma³e robótki i wszystko by³o oki
A z k±d ty wzi±³e¶ te podk³ady sikkensa to nie wiem? |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-15, 21:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
jacklack napisa³/a: | Clear 3550s jest bez utwardzacza | ja nim robi³em na XK |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-12-16, 00:03
|
0
|
|
|
|
Koledzy jeszcze raz dziêki za info. dzisiaj zrobie próbkê tego lakieru zobaczê czy siê utwardzi i jak sie rozlewa.Sorry ze zawraca, g³owê ale wola³em sie dowiedzieæ co i jak bo jakby ta chemia mia³a mi pieprzyæ robotê to wole to wywaliæ |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-16, 13:20
|
0
|
|
|
|
jacklack napisa³/a: | gola napisa³/a: | do tego lakieru z cala pewnoscia nie dodaje sie utwardzacza 256s i zeby ktos nie pisal ze sie czepiam,podklady nie byly z dupont-a z tego co wyczytalem. |
Tak @gola masz racjê ..z punku widzenia technicznego 256S nie nadaje siê...ale praktycznie dolewa³em go do 3550 na jakie¶ szybkie ma³e robótki i wszystko by³o oki
A z k±d ty wzi±³e¶ te podk³ady sikkensa to nie wiem? |
pomylilem sie mialy byc podklady standox,to ze wszystko bylo oki nie znaczy ze tak bedzie z tym 256s,pozatym do tego lakieru dolejesz utwardzacza HS praktycznie kazdego i bedzie przez jakis czas oki,ale potem moze choc nie musi zaczac sie rozwarstwianie. |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-16, 21:36
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | utwardzacza HS praktycznie kazdego i bedzie przez jakis czas oki,ale potem moze choc nie musi zaczac sie rozwarstwianie. |
Nie chcia³em tego mówiæ wcze¶niej ale lakier 3550s tak czy inaczej bêdzie siê rozwarstwia³ ..stosowa³em ten lakier ogólne z utw.XK205 przez okres jakich¶ 10 miesiêcy..po ok 5 miesi±cach mia³em 11 reklamacji (ok 40 el.) zg³osi³em to do centrali DP po zbadaniu sprawy i sprawdzeniu moich faktur zakupu i raportów z programy ColorNetPro DP przyzna³o siê ¿e wysz³a wadliwa partia tego lakieru który to by³ produkowany w niemczech
nastêpn± wad± tego lakieru to jest to ¿e musi byæ maxymalnie wysuszony w przeciwnym razie nawet wilgoæ z powietrza potrafi³ zmieniæ kolor na polakierowanym samochodzie
przyk³ad: lakierowa³em srebrne Audi A4 LY7W Cromax +3550s .po wysuszeniu ok 45min w temp 60 st w kabinie lakier by³ suchy i nadawa³ siê do polerki na sucho..(Kolor te¿ dobry bo cieniowa³em)po monta¿u dnia nastêpnego auto posz³o do klienta (w nocy pada³ deszcz i auto sta³o na zewn±trz) i dnia nastêpnego klient przyjecha³ z reklamacj± ze jest ró¿nica koloru ..faktycznie lakier by³ zupe³nie inny .. by³em w szoku te el.naprawiane jak i te cieniowane mia³y zupe³nie inny odcieñ wstawi³em to auto jeszcze raz do kabiny dowali³em 60st przez jeszcze 1h i lakier wróci³ do koloru z pierwszego suszenia ..generalnie 3550 ma tendencje wch³aniania wilgoci
robi³em na lakierach 3050 ,3800,i obecnie robiê na 3750s i 30min w temp60st naprawde im wystarczy nie nie ma ¿adnych dziwnych niespodzianek |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-17, 08:30
|
0
|
|
|
|
jacklack napisa³/a: | ...DP przyzna³o siê ¿e wysz³a wadliwa partia tego lakieru który to by³ produkowany w niemczech |
tym lakierem okolo 4lat temu byl lakierowany samochod -demo u mnie w pracy przez lakiernika z DuPont-a celem pokazowki aplikacji Cromax-a.
Samochod byl znajomego,do dzisiaj nim jezdzi i nic nie rozwarstwia,chyba ze akurat na dobra partie trafilo,nie wiem.
Pozniej tym lakierem narabialem przez okres roku (konwencja DuPont) i tez nic sie nie dzialo. |
|
|
|