Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Ari29
Wysłany: 2008-12-27, 11:52   szlifierka pneumatyczna czy elektryczna
0
UP DOWN

Witam
mam pytanie odnosnie szlifierek jakich uzywacie pneumatyczne czy elektryczne jak to wyglada w praktyce czyli wydajnosc,koszty itp z gĂłry dziekuje za odpowiedzi

kalbi 
Wysłany: 2008-12-27, 13:26   
0
UP DOWN

posiadam pneumatycznÂą koszt okoÂło 950 zÂł, nosze siĂŞ z zamiarem kupienie drugiej elektrycznej bo moja juÂż padÂła - koszt okoÂło 1350 zÂł

- pneumatyczna jest lekka i porĂŞczna to jest jej plus
- elektryczna wg ma wiĂŞkszÂą moc i bardziej siĂŞ nadaje do zdzierania starych pokÂładĂłw szpachli, czy teÂż w ogĂłle do zdzierania czegokolwiek.
Tak to zastosowanie tego i tego takie same praktycznie.

mowie o firmie Rupes

Ari29
Wysłany: 2008-12-27, 13:37   
0
UP DOWN

dzieki za podzieleniem sie informacjami a dlugo wytrzymala ta pneumatyczna i jaki duzy masz kompresor?

kalbi 
Wysłany: 2008-12-27, 14:16   
0
UP DOWN

no ta pneumatyczna jeszcze dziaÂła 1,5 roku na razie ma, trzeba tylko co jakiÂś czas do niej kilka kropel jakiegoÂś smarowidÂła zapodaĂŚ, bo ona ma w Âśrodku turbinkĂŞ i Âżeby siĂŞ nie zatarÂła. ElektrycznÂą kupiÂłem uÂżywanÂą kiedyÂś za 100 zÂł i mi padÂła po roku takÂże nie wiem ile w sumie wytrzymaÂła.

jacklack 
Wysłany: 2008-12-27, 14:17   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:

- pneumatyczna jest lekka i porĂŞczna to jest jej plus

Tak zgadzam siĂŞ :)

Te¿ robiê na szlifierkach pneumatycznych RUPES o symbolu TA551 o skoku 3mm ..jest to porêczne i bardzo wytrzyma³e narzêdzie ..plecam taka szlifierka ma pobór powietrza 270-300 L/min wiêc sprê¿arke proponowa³ bym w wydajnoœci ok.500 L/min, a dlatego wiêksz¹ aby przy ci¹g³ej pracy szlifierki dobi³a do wymaganego ciœnienia i wy³¹czy³a siê ..zwiêkszy to znacznie ¿ywotnoœÌ sprê¿arki ;)

Ari29
Wysłany: 2008-12-27, 14:36   
0
UP DOWN

a co oznacza ten skok 3mm lub 5mm

jacklack 
Wysłany: 2008-12-27, 14:44   
0
UP DOWN

Ari29 napisał/a:
a co oznacza ten skok 3mm lub 5mm

Skok 3mm jest wykorzystywany do obrĂłbki wykoĂączeniowej czyli np.podkÂładĂłw,starych powÂłok na ktĂłre ma byĂŚ nanoszona np. nowa powÂłoka

Skok 5mm jest wykorzystywany do obrĂłbki zgrubnej czyli np.szpachli i powierzchni przygotowywanej pod nie(szpachle)

czyli przy skoku 5 mm tarcza oscyluje szerzej niÂż przy skoku 3mm

jacek
Wysłany: 2008-12-27, 16:56   
0
UP DOWN

Ja mam hamacha elektryczn¹ i pneumatyczn¹ zgadzam siê z powy¿szymi wypowiedziami dodam tylko jeœli u¿ywa siê ich z odkurzaczem to zdecydowanie wyd³u¿y siê ich ¿ywotnoœÌ ,ja chêtniej u¿ywam elektrycznej ale wydaje mi siê ¿e pneumat jest szybszy . Ja dokupi³em elektryczn¹ bo kompresor niezbyt mocarny mam.

kalbi 
Wysłany: 2008-12-27, 18:06   
0
UP DOWN

odkurzacz jest obowiÂązkowy!!! wg mnie:) za duÂżo siĂŞ syfi i za duÂżo potem sprzÂątania bez niego, lepiej dokupiĂŚ odkurzacz i robiĂŚ w miarĂŞ czysto...

baqo 
Wysłany: 2008-12-27, 18:34   
0
UP DOWN

Ari29 napisał/a:
szlifierek jakich uzywacie pneumatyczne czy elektryczne
elektryczne :)

mebArth 
Wysłany: 2008-12-27, 18:46   
0
UP DOWN

PracowaÂłem na 3:
elektryczna i pneumatyczna na rzepe i na klej kr¹¿ki (festo)
Do pneumatu trza duzego kompresora. Jelsi jest maÂły to caÂły czas pracuje co wiadomo ze sie Âłaczyz tym ze, poci sie..no i faze zjada.
RzepowÂą miaÂłem na wykonczenie a klejowÂą na zgrubnie. HCociaz papierki tez byÂły na klej np 400, 600 ale to tylko na pÂłasczyzny sie nadawaÂło bo wybieraÂło sie kantem dziury.
A i jescze "Âżabka" pneumat na rzepe do jednej rĂŞki - najlepsze wyjscie z pneumatĂłw. Ok 1500zÂł zaleznie od dystrybutora.
Elektryczna jest dobra do wszytskiego na rzepe ale ciĂŞzka i bez odkurzacza szybko sie konczy a to nie jest 100zÂł.

gola 
Wysłany: 2008-12-28, 18:37   Re: szlifierka pneumatyczna czy elektryczna
0
UP DOWN

Ari29 napisał/a:
... jakich uzywacie pneumatyczne czy elektryczne jak to wyglada w praktyce czyli wydajnosc,koszty itp z gĂłry dziekuje za odpowiedzi

pneumatyczne-rupes,festo,telesch,koszty nie mam pojecia bo nie ja za to place,wydajnosc i krotszy czas obrobki niz reczny ogromny (podstawa dobry kompresor)

clear 
Wysłany: 2009-01-03, 16:40   
0
UP DOWN

ja pracuje na elektrycznych ... szkoda mi nowego kompresorka na pneumata :) 2 tloki - 100l butla wiec jesli bym pracowal duzo to jego zywotnosc bby zmalalla ;p

ja wole robic na elekt. no i nie wiem jak u was ale u mnie metr papieru koztuje nie wiele wiecej niz jeden krazek na pneumata ..

przemo1972 
Wysłany: 2009-01-08, 01:22   
0
UP DOWN

Maszyny pneumatyczne sa fajne...ale jak jest do nich kompresor min.200l.Mniejszy bedzie prawie caly czas pracowal, zakladajac ze kompresor jest napedzany silnikiem -powiedzmy-1,5 kW do 5,5 kW to rachunek jest prosty.RUPES "ciagnie"550W.W skali miesiaca troche zostaje w kieszeni :) Sprawa druga-wyobrazcie sobie taka sytuacje-gosc maluje samochod a tu nagle drugi gosc zaczyna matowac... :devil: :devil: Moim zdaniem do malych garazy pneumaty sa po prostu nieekonomiczne i przy okazji zarzynaja kompresor ktory tani nie jest

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu