Autor |
Wiadomość |
 |
Ari29
|
Wysłany: 2008-12-27, 11:52 szlifierka pneumatyczna czy elektryczna
|
0
|
|
|
|
Witam
mam pytanie odnosnie szlifierek jakich uzywacie pneumatyczne czy elektryczne jak to wyglada w praktyce czyli wydajnosc,koszty itp z gĂłry dziekuje za odpowiedzi |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-12-27, 13:26
|
0
|
|
|
|
posiadam pneumatycznÂą koszt okoÂło 950 zÂł, nosze siĂŞ z zamiarem kupienie drugiej elektrycznej bo moja juÂż padÂła - koszt okoÂło 1350 zÂł
- pneumatyczna jest lekka i porĂŞczna to jest jej plus
- elektryczna wg ma wiĂŞkszÂą moc i bardziej siĂŞ nadaje do zdzierania starych pokÂładĂłw szpachli, czy teÂż w ogĂłle do zdzierania czegokolwiek.
Tak to zastosowanie tego i tego takie same praktycznie.
mowie o firmie Rupes |
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2008-12-27, 13:37
|
0
|
|
|
|
dzieki za podzieleniem sie informacjami a dlugo wytrzymala ta pneumatyczna i jaki duzy masz kompresor? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-12-27, 14:16
|
0
|
|
|
|
no ta pneumatyczna jeszcze dziaÂła 1,5 roku na razie ma, trzeba tylko co jakiÂś czas do niej kilka kropel jakiegoÂś smarowidÂła zapodaĂŚ, bo ona ma w Âśrodku turbinkĂŞ i Âżeby siĂŞ nie zatarÂła. ElektrycznÂą kupiÂłem uÂżywanÂą kiedyÂś za 100 zÂł i mi padÂła po roku takÂże nie wiem ile w sumie wytrzymaÂła. |
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-12-27, 14:17
|
0
|
|
|

|
kalbi napisał/a: |
- pneumatyczna jest lekka i porĂŞczna to jest jej plus |
Tak zgadzam siĂŞ
Te¿ robiê na szlifierkach pneumatycznych RUPES o symbolu TA551 o skoku 3mm ..jest to porêczne i bardzo wytrzyma³e narzêdzie ..plecam taka szlifierka ma pobór powietrza 270-300 L/min wiêc sprê¿arke proponowa³ bym w wydajnoœci ok.500 L/min, a dlatego wiêksz¹ aby przy ci¹g³ej pracy szlifierki dobi³a do wymaganego ciœnienia i wy³¹czy³a siê ..zwiêkszy to znacznie ¿ywotnoœÌ sprê¿arki |
|
|
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2008-12-27, 14:36
|
0
|
|
|
|
a co oznacza ten skok 3mm lub 5mm |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-12-27, 14:44
|
0
|
|
|

|
Ari29 napisał/a: | a co oznacza ten skok 3mm lub 5mm |
Skok 3mm jest wykorzystywany do obrĂłbki wykoĂączeniowej czyli np.podkÂładĂłw,starych powÂłok na ktĂłre ma byĂŚ nanoszona np. nowa powÂłoka
Skok 5mm jest wykorzystywany do obrĂłbki zgrubnej czyli np.szpachli i powierzchni przygotowywanej pod nie(szpachle)
czyli przy skoku 5 mm tarcza oscyluje szerzej niÂż przy skoku 3mm |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: 2008-12-27, 16:56
|
0
|
|
|
|
Ja mam hamacha elektryczn¹ i pneumatyczn¹ zgadzam siê z powy¿szymi wypowiedziami dodam tylko jeœli u¿ywa siê ich z odkurzaczem to zdecydowanie wyd³u¿y siê ich ¿ywotnoœÌ ,ja chêtniej u¿ywam elektrycznej ale wydaje mi siê ¿e pneumat jest szybszy . Ja dokupi³em elektryczn¹ bo kompresor niezbyt mocarny mam. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-12-27, 18:06
|
0
|
|
|
|
odkurzacz jest obowiÂązkowy!!! wg mnie:) za duÂżo siĂŞ syfi i za duÂżo potem sprzÂątania bez niego, lepiej dokupiĂŚ odkurzacz i robiĂŚ w miarĂŞ czysto... |
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-12-27, 18:34
|
0
|
|
|
|
Ari29 napisał/a: | szlifierek jakich uzywacie pneumatyczne czy elektryczne | elektryczne |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-12-27, 18:46
|
0
|
|
|
|
PracowaÂłem na 3:
elektryczna i pneumatyczna na rzepe i na klej kr¹¿ki (festo)
Do pneumatu trza duzego kompresora. Jelsi jest maÂły to caÂły czas pracuje co wiadomo ze sie Âłaczyz tym ze, poci sie..no i faze zjada.
RzepowÂą miaÂłem na wykonczenie a klejowÂą na zgrubnie. HCociaz papierki tez byÂły na klej np 400, 600 ale to tylko na pÂłasczyzny sie nadawaÂło bo wybieraÂło sie kantem dziury.
A i jescze "Âżabka" pneumat na rzepe do jednej rĂŞki - najlepsze wyjscie z pneumatĂłw. Ok 1500zÂł zaleznie od dystrybutora.
Elektryczna jest dobra do wszytskiego na rzepe ale ciĂŞzka i bez odkurzacza szybko sie konczy a to nie jest 100zÂł. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-12-28, 18:37 Re: szlifierka pneumatyczna czy elektryczna
|
0
|
|
|
|
Ari29 napisał/a: | ... jakich uzywacie pneumatyczne czy elektryczne jak to wyglada w praktyce czyli wydajnosc,koszty itp z gĂłry dziekuje za odpowiedzi |
pneumatyczne-rupes,festo,telesch,koszty nie mam pojecia bo nie ja za to place,wydajnosc i krotszy czas obrobki niz reczny ogromny (podstawa dobry kompresor) |
|
|
|
 |
clear
|
Wysłany: 2009-01-03, 16:40
|
0
|
|
|

|
ja pracuje na elektrycznych ... szkoda mi nowego kompresorka na pneumata 2 tloki - 100l butla wiec jesli bym pracowal duzo to jego zywotnosc bby zmalalla ;p
ja wole robic na elekt. no i nie wiem jak u was ale u mnie metr papieru koztuje nie wiele wiecej niz jeden krazek na pneumata .. |
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-01-08, 01:22
|
0
|
|
|

|
Maszyny pneumatyczne sa fajne...ale jak jest do nich kompresor min.200l.Mniejszy bedzie prawie caly czas pracowal, zakladajac ze kompresor jest napedzany silnikiem -powiedzmy-1,5 kW do 5,5 kW to rachunek jest prosty.RUPES "ciagnie"550W.W skali miesiaca troche zostaje w kieszeni Sprawa druga-wyobrazcie sobie taka sytuacje-gosc maluje samochod a tu nagle drugi gosc zaczyna matowac... Moim zdaniem do malych garazy pneumaty sa po prostu nieekonomiczne i przy okazji zarzynaja kompresor ktory tani nie jest |
|
|
|