Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2009-01-27, 00:26 Tarcie podkÂładu na sucho
|
0
|
|
|
|
Tak jak w temacie jakim papierem trzeĂŚ podkÂład pod akryl???stwierdziÂłem Âże transity bede robiÂł na sucho. KupiÂłem dzisiaj 50m papieru 320 po okazyjnej cenie i zastanawiam siĂŞ czy mogĂŞ nim trzeĂŚ podkÂład Czy moÂże jest za gruby |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-27, 06:51
|
0
|
|
|
|
napewno nie pod sam lakier.Do tarcia na klocku jest ok ale lepiej byloby poprawic po nim p400 na maszynce oscylacyjnej. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-01-27, 09:45
|
0
|
|
|
|
Dawid1989 napisał/a: | papieru 320 |
gola napisał/a: | Do tarcia na klocku jest ok | wtedy wyrĂłwnujesz na sucho nierĂłwnoÂści na samym podkÂładzie,ale dalej musisz stosowaĂŚ gradacje do wymaganej pod sam lakier.
@gola, to szlifowanie czy matowanie??? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-01-27, 18:12
|
0
|
|
|
|
Kurcze.juz 20 raz pisze...nie MATUJE sie tylko sie SZLIFUJE. Niech ktos podwazy moje zdanie.
A co do tematu - 400 krÂązek na maszynce wystarczy na akryl a 600 na maszynce wystarczy na pereÂłke na sucho oczywiscie oba bez szlifu na mokro z izolatorem np Standoxa takie przeÂźroczyste gwno..... zapycha ryski itp. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-01-27, 20:03
|
0
|
|
|

|
mebArth napisał/a: | Standoxa takie przeÂźroczyste gwno..... zapycha ryski itp. |
Nie widzia³em takiego specyfiku. Mo¿esz napisac kilka s³ów wiecej na jego temat>? |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-01-27, 20:25
|
0
|
|
|
|
moÂże chodzi o tÂą ÂżywicĂŞ!!!?? w RM-ie to BC100 |
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-27, 20:30
|
0
|
|
|
|
pitterek napisał/a: | mebArth napisał/a: | Standoxa takie przeÂźroczyste gwno..... zapycha ryski itp. |
Nie widzia³em takiego specyfiku. Mo¿esz napisac kilka s³ów wiecej na jego temat>? |
Autocoat BT 800 sealer,podajze taka nazwa.
Wystarczy 500 pod ten produkt na maszynie i po 15 minutach lakier. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-27, 20:32
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | to szlifowanie czy matowanie??? |
napisalem tak dlatego ze w temacie klient tak napisal i aby go nie zbijac z tropu zostalo tarcie.
|
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2009-01-27, 20:50
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Standoxa takie przeÂźroczyste gwno..... zapycha ryski itp. |
http://www.sxcolor.info/S...%20PC%20521.PDF |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-27, 20:54
|
0
|
|
|
|
to jeszcze nie to co uzywam,to tez jest dobre np na srodki elementow z uzywki bo matowac nie trzeba przed lakierowaniem |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-27, 21:03
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | to jeszcze nie to co uzywam,to tez jest dobre np na srodki elementow z uzywki bo matowac nie trzeba przed lakierowaniem |
chodzilo mi o to http://www.sikkenscr.be/N...lgium_Dutch.pdf
tylko po Polsku nie znalazlem |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-01-27, 22:32
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | Autocoat BT 800 sealer,podajze taka nazwa.
Wystarczy 500 pod ten produkt na maszynie i po 15 minutach lakier. |
@gola móg³bys przyblizyc praktyczne wykorzystanie tego produktu? do czego on w³aœciwie s³u¿y? czy jest to wype³niacz rys jeœli np niechce sie wyk³adzic podk³adu drobniejsz¹ granulacja ? jak wyglada jego zostosowanie w praktyce? jaka jest jego cena i wydajnoœÌ? |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-27, 22:54
|
0
|
|
|
|
nie znam ceny produktu w Polsce,nie wiem tez czy spelnia dyrektywe unijna i czy jest w Polsce dostepny.
Glownie chodzi o to ze produkt ma wypelnic miejsca po papierze sciernym zbyt duzej gradacji niz zalecana do danej technologii,czyli np jak pod metalik masz 1000 na wodzie to jedziesz 500 maszyna oscylacyjna element,nastepnie gotowe do lakierowania (oklejone,odtluszczone itp) aplikujesz warstwe autocoat BT 800 Sealer,5 min pauzy,druga warstwa (to jest jak lakier bezbarwny wiec i apikacja podobna),15 minut pauzy i lakier bazowy badz akryl 2K.
Niedawno lakierowalem calosciowke Hyundai H1,akryl 2K.Do szlifowania uzylem papier scierny o gradacji 400 na maszynce oraz 500 na gabce do obrobki recznej,zero wody,2 warstwy produktu sikkensa i lakier nawierzchniowy.Nie ma mowy o jakichkolwiek kolkach od maszynki widocznych pod lakierem.
W pracy robilismy test tego produktu na przyczepnosc do nieszlifowanej powierzchni.
Samochod bez szlifowania (calosciowka) zostal polakierowany akrylem 2K z uzyciem autocoat BT sealer.
To bylo ok 2 lat temu,do dzisiaj na tym samochodzie farba sie trzyma pomimo czestego mycia karcherem nawet.
Ja uzywam tego produktu rowniez do lakierowania srodkow,gdzie nie trzeba szlifowac powierzchni pod lakierowanie. |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-01-28, 20:55
|
0
|
|
|

|
dobre i przydatne dla nugysĂłw. Dzieki @gola za info |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-01-28, 21:20
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: |
W pracy robilismy test tego produktu na przyczepnosc do nieszlifowanej powierzchni.
Samochod bez szlifowania (calosciowka) zostal polakierowany akrylem 2K z uzyciem autocoat BT sealer.
To bylo ok 2 lat temu,do dzisiaj na tym samochodzie farba sie trzyma pomimo czestego mycia karcherem nawet.
Ja uzywam tego produktu rowniez do lakierowania srodkow,gdzie nie trzeba szlifowac powierzchni pod lakierowanie. |
JAJA SOBIE ROBISZ? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-28, 22:52
|
0
|
|
|
|
ja nie ale czy ty sobie nie robisz jaj to nie wiem ...
Nie pisalbym bzdur jak by tak nie bylo i lakier by schodzil z samochodu. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-01-28, 23:12
|
0
|
|
|

|
Czyli speÂłnia rolĂŞ miĂŞdzywarstwy wypeÂłniajÂącej i aktywatora przyczepnoÂści?MoÂżna to podbarwiaĂŚ?W DP stosuje siĂŞ miĂŞdzywarstwĂŞ/jako VS i do cieniowania,ale nie do wypeÂłniania.Zywica AB 160 + rozc./. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-28, 23:53
|
0
|
|
|
|
darja8 napisał/a: | ...Zywica AB 160 + rozc./. |
Stary produkt jeszcze z centari600.
W DP tez jest taki srodek o ktorym pisalem,nie chce mi sie teraz szukac ale napewno nie jest to Binder AB160.
To o czym piszesz to w systemie C6000 nosi nazwe XB165,ale nie o takie cos mi chodzilo. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-01-29, 10:15
|
0
|
|
|

|
K 513 izolator bez szlifowania? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-29, 12:18
|
0
|
|
|
|
tak,ale ten nie sprawdzalem pod wzgledem przyczepnosci na niezmatowione powierzchnie.
Po obrobce na sucho jest ok,dobrze wypelnia kolka po maszynce. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-01-29, 19:06
|
0
|
|
|
|
w Standoxie tez jest taki M/M bez szlifu. Takie przeŸroczyste cudo. 2x po³ozyc i od razy farba. Idealne w metodzie na sucho. Zatykia wszyskie kó³eczka jak @gola mówi. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-01-29, 23:50
|
0
|
|
|
|
To samo zrobi spectral 325 z novola, tyle Âże nie jest bezbarwny. Oblatuje podkÂład maszynÂą na sucho P320, P400 a potem jedna cienka warstwa spectral 325. Po 10 min przecieram scotch britem UF i psikam bazĂŞ.
@gola ja teÂż podkÂład szlifujĂŞ |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-29, 23:59
|
0
|
|
|
|
malarz napisał/a: | To samo zrobi spectral 325 z novola, tyle Âże nie jest bezbarwny. Oblatuje podkÂład maszynÂą na sucho P320, P400 a potem jedna cienka warstwa spectral 325. Po 10 min przecieram scotch britem UF i psikam bazĂŞ.
@gola ja teÂż podkÂład szlifujĂŞ |
czyli jednak nie to samo zrobi Novol skoro go przecierasz scotch-em Ultra Fine,co?
Sikkensa,czy Dp nie dotykasz,wszysko M/M. |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-01-30, 00:07
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-01-30, 00:11
|
0
|
|
|
|
Przecie¿ w³óknin¹ jedynie dopieszczam powierzchniê. Równie dobrze mogê bez w³ókniny ale co mi zale¿y zrobiÌ 4 machniêcia na element. Nie mówiê o dokladnym jechaniu tylko o machniêciu ¿eby wy³apaÌ jakieœ niespodzianki. |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-01-30, 00:12
|
0
|
|
|
|
A tamte sÂą niezwykÂłe bo sÂą bezbarwne???? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-30, 06:34
|
0
|
|
|
|
podklad m/m a sealer to dwie rozne rzeczy malarzu. i jak bys wiedzial o co chodzi to bys nie pinkolil.
Co wiecej kladziesz podklad w systemie M/M piszesz i go nastepnie przecierasz scotchem,bravo gratuluje pomyslowosci,nastepny po @shot ktory m/m szlifuje |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-01-30, 10:34
|
0
|
|
|
|
To mo¿e wyt³umacz mi czym ró¿ni siê wyrób z angielskiego nazwany SALER od wyrobu po polsku nazywanego podk³ad, wype³niacz????? Dla mnie jest to tylko kwestia nazewnictwa i marketingu.
Co do u¿ywania scotcha przy M/M - nie widzê powodu abyœ siê wyœmiewa³ z tego bo po pierwsze po 10 min taki podk³ad jest ju¿ dotykowo suchy wiêc spokojnie mogê go przetrzeÌ czym chcê, tylko nie chodzi o to ¿eby trzeÌ papierem i robiÌ ponownie rysy lecz tak jak pisa³em WY£APANIE syfków. Po takiej w³ókninie UF na pewno nic nie bêdzie znaÌ na bazie, a zw³aszcza na bazie wodnej.
Po drugie: czy jak przecieram szmatk¹ bazê to te¿ to nazwiesz szlifowaniem??? To jest operacja która mo¿e jedynie wp³yn¹Ì na poprawê jakoœci pow³oki bez szkody dla niej. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-30, 12:30
|
0
|
|
|
|
malarz napisał/a: | To moÂże wytÂłumacz mi czym ró¿ni siĂŞ wyrĂłb z angielskiego nazwany SALER od wyrobu po polsku nazywanego podkÂład, wypeÂłniacz????? Dla mnie jest to tylko kwestia nazewnictwa i marketingu. |
Saler czlowieku to po angielsku sprzedawca...
Pozatym podklad to z angielskiego Filler
Kwestia nazewnictwa gra tu ogromna role jak napisales,bo jezeli podklad to filler a sprzedawca to saler to nie widze zadnego zwiazku.
malarz napisał/a: | Co do uÂżywania scotcha przy M/M - nie widzĂŞ powodu abyÂś siĂŞ wyÂśmiewaÂł z tego bo po pierwsze po 10 min taki podkÂład jest juÂż dotykowo suchy wiĂŞc spokojnie mogĂŞ go przetrzeĂŚ czym chcĂŞ, tylko nie chodzi o to Âżeby trzeĂŚ papierem i robiĂŚ ponownie rysy lecz tak jak pisaÂłem WYÂŁAPANIE syfkĂłw. Po takiej w³ókninie UF na pewno nic nie bĂŞdzie znaĂŚ na bazie, a zwÂłaszcza na bazie wodnej. |
Zreszta produkt o ktorym wspomnialem ma calkowicie inne zastosowanie anizeli podklad M/M wiec nie wiem dlaczego sie sierdzisz...?
M/M to dla mie aplikacja materialu na niedokonca doschniety poprzedni material bez wkladania w to lap (szlifowanie scotchem np) i tyle. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-01-30, 17:09
|
0
|
|
|

|
Sealer-wypeÂłniacz miĂŞdzy blachy ale rĂłwnieÂż u niektĂłrych producentĂłw miĂŞdzywarstwa pod lakiry |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-01-30, 19:33
|
0
|
|
|

|
W kwestii nazewnictwa:
Filler jest uÂżywany do okreÂślania podkÂładĂłw wypeÂłniajÂących, primer - podkÂładĂłw gruntujÂących, sealer - podkÂładĂłw miĂŞdzywarstwowych.
PodkÂłady M/M moÂżna zaliczyĂŚ do gruntujÂących i miĂŞdzywarstwowych i najczĂŞÂściej w wersji miĂŞdzywarstwowej nadajÂą siĂŞ do szlifowania. Pierwsze zastosowanie nie wyklucza drugiego.
Tak wiĂŞc jak najbardziej poprawne jest uÂżycie podkÂładu M/M jako miĂŞdzywarstwy przy np. przeszlifowaniu podkÂładu do blachy lub tak jak opisaÂł Malarz.
Dla jasnoœci, to czy dany podk³ad jest M/M wynika z jego sk³adu. Chodzi o odpowiednie œrodki u³atwiaj¹ce rozlewnoœÌ oraz bardzo drobny wype³niacz. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-30, 19:42
|
0
|
|
|
|
lukas napisał/a: | Tak wiĂŞc jak najbardziej poprawne jest uÂżycie podkÂładu M/M jako miĂŞdzywarstwy przy np. przeszlifowaniu podkÂładu do blachy lub tak jak opisaÂł Malarz... |
ale ja nie neguje tego czy uzycie podkladu m/m jest poprawne czy tez nie,tylko sprzeciwilem sie porownaniu podkladu m/m z wypelniaczem do uzytku przy obrobce na sucho.
To sa dwie rozne rzeczy i inne sklady produktow. |
|
|
|
 |
pearlaga
|
Wysłany: 2009-01-30, 20:47
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-30, 20:55
|
0
|
|
|
|
wlasnie o takiej rzeczy pisalem wyzej a nie o podkladzie.
Pozatym niech ktos sprobuje na lakier ktory byl nakladany dzien wczesniej i przetarty do bazy nalozyc podklad m/m .
Izolator nie robi scinek przy takich sprawach. |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-01-31, 00:43
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | wlasnie o takiej rzeczy pisalem wyzej a nie o podkladzie. |
A ja doda³em ¿e to samo mo¿na osi¹gn¹Ì stosuj¹c podk³ad M/M.
Nie zawsze jest pod rĂŞkÂą taki izolator a podkÂład M/M jest dostĂŞpny w prawie kaÂżdej mieszalni i w dodatku w rozsÂądnej cenie.
@gola ty siĂŞ nie musisz martwiĂŚ o koszty a u nas trzeba na to patrzeĂŚ. Ja nawet nie wiem ile taki izolant kosztuje ale pewnie i tak droÂżej od podkÂładu. Za spectrala 325 pÂłacĂŞ coÂś ok. 50 zÂł |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-01-31, 23:29
|
0
|
|
|
|
malarz napisał/a: | @gola ty siĂŞ nie musisz martwiĂŚ o koszty... |
uwierz mi ze nie jest tak cacy jak sobie myslisz
to nie bylo zagadnieniem tego watku,poprostu podklad m/m to nie jest i nigdy nie bedzie to smo co sealer do uzytku przy szlifowaniu na sucho badz bez szlifowania jak promotor przyczepnosci,do podkladu musidz zeszlifowac uprzednio powierzchnie. |
|
|
|
 |
andrzej_m55
|
Wysłany: 2010-09-14, 03:45
|
0
|
|
|
|
Witam
Wiele tematĂłw na tym forum czytaÂłem i z funkcji "szukaj" korzystaÂłem wiĂŞc proszĂŞ byÂście nie mĂłwili Âże sÂą tematy tylko w razie co to dajcie jakiÂś link
Nie ukrywam Âże liczĂŞ na odpowiedÂź tu
A wiĂŞc. Mam Âślady rdzy na nadkolu. Po wyczyszczeniu dam podkÂład reaktywny, nastĂŞpnie podkÂład akrylowy, po wyschniĂŞciu szpachel. I teraz szlifowaĂŚ papierem na sucho
Moje pytanie. czemu na sucho i czy moÂżna papierem wodnym, to znaczy na mokro, tak to siĂŞ chyba nazywa
Bo dalej to co wyczytaÂłem akryl, bazowa, klar
Liczê na wasz¹ wyrozumia³oœÌ o odpowiedŸ |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-09-14, 08:15
|
0
|
|
|
|
andrzej_m55 napisał/a: | czy moÂżna papierem wodnym, to znaczy na mokro | MoÂżna papierem wodnym,ale na sucho.Szpachla ma od wody byĂŚ jak najdalej,bo chÂłonie jÂą w swoje pory i tam zostaje.A co oznacza woda na staÂłe pozostawiona pod powÂłokÂą lakieru,moÂżesz siĂŞ chyba domyÂśleĂŚ... |
|
|
|
 |
andrzej_m55
|
Wysłany: 2010-09-14, 09:32
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | A co oznacza woda na staÂłe pozostawiona pod powÂłokÂą lakieru,moÂżesz siĂŞ chyba domyÂśleĂŚ... |
Tak przekonaÂłem siĂŞ bo po paru dniach robiÂą siĂŞ bÂąble i jest wilgotno jak by nalaÂł wody
Stare przyzwyczajenie wiĂŞc czas je zmieniĂŚ.
DziĂŞki |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-09-16, 07:44
|
0
|
|
|
|
szpachle na sucho jak przetrzesz podklady to nie martw sie poloz je drugi raz poprostu |
|
|
|