Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-27, 00:26 Tarcie podk³adu na sucho
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
Tak jak w temacie jakim papierem trzeæ podk³ad pod akryl???stwierdzi³em ¿e transity bede robi³ na sucho. Kupi³em dzisiaj 50m papieru 320 po okazyjnej cenie i zastanawiam siê czy mogê nim trzeæ podk³ad Czy mo¿e jest za gruby |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-27, 06:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
napewno nie pod sam lakier.Do tarcia na klocku jest ok ale lepiej byloby poprawic po nim p400 na maszynce oscylacyjnej. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-01-27, 09:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Dawid1989 napisa³/a: | papieru 320 |
gola napisa³/a: | Do tarcia na klocku jest ok | wtedy wyrównujesz na sucho nierówno¶ci na samym podk³adzie,ale dalej musisz stosowaæ gradacje do wymaganej pod sam lakier.
@gola, to szlifowanie czy matowanie??? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-27, 18:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Kurcze.juz 20 raz pisze...nie MATUJE sie tylko sie SZLIFUJE. Niech ktos podwazy moje zdanie.
A co do tematu - 400 kr±zek na maszynce wystarczy na akryl a 600 na maszynce wystarczy na pere³ke na sucho oczywiscie oba bez szlifu na mokro z izolatorem np Standoxa takie prze¼roczyste gwno..... zapycha ryski itp. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-27, 20:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
mebArth napisa³/a: | Standoxa takie prze¼roczyste gwno..... zapycha ryski itp. |
Nie widzia³em takiego specyfiku. Mo¿esz napisac kilka s³ów wiecej na jego temat>? |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-01-27, 20:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
mo¿e chodzi o t± ¿ywicê!!!?? w RM-ie to BC100 |
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-27, 20:30
|
0
|
|
|
|
pitterek napisa³/a: | mebArth napisa³/a: | Standoxa takie prze¼roczyste gwno..... zapycha ryski itp. |
Nie widzia³em takiego specyfiku. Mo¿esz napisac kilka s³ów wiecej na jego temat>? |
Autocoat BT 800 sealer,podajze taka nazwa.
Wystarczy 500 pod ten produkt na maszynie i po 15 minutach lakier. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-27, 20:32
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | to szlifowanie czy matowanie??? |
napisalem tak dlatego ze w temacie klient tak napisal i aby go nie zbijac z tropu zostalo tarcie.
|
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2009-01-27, 20:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
mebArth napisa³/a: | Standoxa takie prze¼roczyste gwno..... zapycha ryski itp. |
http://www.sxcolor.info/S...%20PC%20521.PDF |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-27, 20:54
|
0
|
|
|
|
to jeszcze nie to co uzywam,to tez jest dobre np na srodki elementow z uzywki bo matowac nie trzeba przed lakierowaniem |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-27, 21:03
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | to jeszcze nie to co uzywam,to tez jest dobre np na srodki elementow z uzywki bo matowac nie trzeba przed lakierowaniem |
chodzilo mi o to http://www.sikkenscr.be/N...lgium_Dutch.pdf
tylko po Polsku nie znalazlem |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-27, 22:32
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | Autocoat BT 800 sealer,podajze taka nazwa.
Wystarczy 500 pod ten produkt na maszynie i po 15 minutach lakier. |
@gola móg³bys przyblizyc praktyczne wykorzystanie tego produktu? do czego on w³a¶ciwie s³u¿y? czy jest to wype³niacz rys je¶li np niechce sie wyk³adzic podk³adu drobniejsz± granulacja ? jak wyglada jego zostosowanie w praktyce? jaka jest jego cena i wydajno¶æ? |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-27, 22:54
|
0
|
|
|
|
nie znam ceny produktu w Polsce,nie wiem tez czy spelnia dyrektywe unijna i czy jest w Polsce dostepny.
Glownie chodzi o to ze produkt ma wypelnic miejsca po papierze sciernym zbyt duzej gradacji niz zalecana do danej technologii,czyli np jak pod metalik masz 1000 na wodzie to jedziesz 500 maszyna oscylacyjna element,nastepnie gotowe do lakierowania (oklejone,odtluszczone itp) aplikujesz warstwe autocoat BT 800 Sealer,5 min pauzy,druga warstwa (to jest jak lakier bezbarwny wiec i apikacja podobna),15 minut pauzy i lakier bazowy badz akryl 2K.
Niedawno lakierowalem calosciowke Hyundai H1,akryl 2K.Do szlifowania uzylem papier scierny o gradacji 400 na maszynce oraz 500 na gabce do obrobki recznej,zero wody,2 warstwy produktu sikkensa i lakier nawierzchniowy.Nie ma mowy o jakichkolwiek kolkach od maszynki widocznych pod lakierem.
W pracy robilismy test tego produktu na przyczepnosc do nieszlifowanej powierzchni.
Samochod bez szlifowania (calosciowka) zostal polakierowany akrylem 2K z uzyciem autocoat BT sealer.
To bylo ok 2 lat temu,do dzisiaj na tym samochodzie farba sie trzyma pomimo czestego mycia karcherem nawet.
Ja uzywam tego produktu rowniez do lakierowania srodkow,gdzie nie trzeba szlifowac powierzchni pod lakierowanie. |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-28, 20:55
|
0
|
|
|
|
dobre i przydatne dla nugysów. Dzieki @gola za info |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-01-28, 21:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
gola napisa³/a: |
W pracy robilismy test tego produktu na przyczepnosc do nieszlifowanej powierzchni.
Samochod bez szlifowania (calosciowka) zostal polakierowany akrylem 2K z uzyciem autocoat BT sealer.
To bylo ok 2 lat temu,do dzisiaj na tym samochodzie farba sie trzyma pomimo czestego mycia karcherem nawet.
Ja uzywam tego produktu rowniez do lakierowania srodkow,gdzie nie trzeba szlifowac powierzchni pod lakierowanie. |
JAJA SOBIE ROBISZ? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-28, 22:52
|
0
|
|
|
|
ja nie ale czy ty sobie nie robisz jaj to nie wiem ...
Nie pisalbym bzdur jak by tak nie bylo i lakier by schodzil z samochodu. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-01-28, 23:12
|
0
|
|
|
|
Czyli spe³nia rolê miêdzywarstwy wype³niaj±cej i aktywatora przyczepno¶ci?Mo¿na to podbarwiaæ?W DP stosuje siê miêdzywarstwê/jako VS i do cieniowania,ale nie do wype³niania.Zywica AB 160 + rozc./. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-28, 23:53
|
0
|
|
|
|
darja8 napisa³/a: | ...Zywica AB 160 + rozc./. |
Stary produkt jeszcze z centari600.
W DP tez jest taki srodek o ktorym pisalem,nie chce mi sie teraz szukac ale napewno nie jest to Binder AB160.
To o czym piszesz to w systemie C6000 nosi nazwe XB165,ale nie o takie cos mi chodzilo. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-01-29, 10:15
|
0
|
|
|
|
K 513 izolator bez szlifowania? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-29, 12:18
|
0
|
|
|
|
tak,ale ten nie sprawdzalem pod wzgledem przyczepnosci na niezmatowione powierzchnie.
Po obrobce na sucho jest ok,dobrze wypelnia kolka po maszynce. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-29, 19:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
w Standoxie tez jest taki M/M bez szlifu. Takie prze¼roczyste cudo. 2x po³ozyc i od razy farba. Idealne w metodzie na sucho. Zatykia wszyskie kó³eczka jak @gola mówi. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-01-29, 23:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
To samo zrobi spectral 325 z novola, tyle ¿e nie jest bezbarwny. Oblatuje podk³ad maszyn± na sucho P320, P400 a potem jedna cienka warstwa spectral 325. Po 10 min przecieram scotch britem UF i psikam bazê.
@gola ja te¿ podk³ad szlifujê |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-29, 23:59
|
0
|
|
|
|
malarz napisa³/a: | To samo zrobi spectral 325 z novola, tyle ¿e nie jest bezbarwny. Oblatuje podk³ad maszyn± na sucho P320, P400 a potem jedna cienka warstwa spectral 325. Po 10 min przecieram scotch britem UF i psikam bazê.
@gola ja te¿ podk³ad szlifujê |
czyli jednak nie to samo zrobi Novol skoro go przecierasz scotch-em Ultra Fine,co?
Sikkensa,czy Dp nie dotykasz,wszysko M/M. |
|
|
|
|
zdenek_zdenek
|
Wys³any: 2009-01-30, 00:07
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-01-30, 00:11
|
0
|
|
|
|
Przecie¿ w³óknin± jedynie dopieszczam powierzchniê. Równie dobrze mogê bez w³ókniny ale co mi zale¿y zrobiæ 4 machniêcia na element. Nie mówiê o dokladnym jechaniu tylko o machniêciu ¿eby wy³apaæ jakie¶ niespodzianki. |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-01-30, 00:12
|
0
|
|
|
|
A tamte s± niezwyk³e bo s± bezbarwne???? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-30, 06:34
|
0
|
|
|
|
podklad m/m a sealer to dwie rozne rzeczy malarzu. i jak bys wiedzial o co chodzi to bys nie pinkolil.
Co wiecej kladziesz podklad w systemie M/M piszesz i go nastepnie przecierasz scotchem,bravo gratuluje pomyslowosci,nastepny po @shot ktory m/m szlifuje |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-01-30, 10:34
|
0
|
|
|
|
To mo¿e wyt³umacz mi czym ró¿ni siê wyrób z angielskiego nazwany SALER od wyrobu po polsku nazywanego podk³ad, wype³niacz????? Dla mnie jest to tylko kwestia nazewnictwa i marketingu.
Co do u¿ywania scotcha przy M/M - nie widzê powodu aby¶ siê wy¶miewa³ z tego bo po pierwsze po 10 min taki podk³ad jest ju¿ dotykowo suchy wiêc spokojnie mogê go przetrzeæ czym chcê, tylko nie chodzi o to ¿eby trzeæ papierem i robiæ ponownie rysy lecz tak jak pisa³em WY£APANIE syfków. Po takiej w³ókninie UF na pewno nic nie bêdzie znaæ na bazie, a zw³aszcza na bazie wodnej.
Po drugie: czy jak przecieram szmatk± bazê to te¿ to nazwiesz szlifowaniem??? To jest operacja która mo¿e jedynie wp³yn±æ na poprawê jako¶ci pow³oki bez szkody dla niej. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-30, 12:30
|
0
|
|
|
|
malarz napisa³/a: | To mo¿e wyt³umacz mi czym ró¿ni siê wyrób z angielskiego nazwany SALER od wyrobu po polsku nazywanego podk³ad, wype³niacz????? Dla mnie jest to tylko kwestia nazewnictwa i marketingu. |
Saler czlowieku to po angielsku sprzedawca...
Pozatym podklad to z angielskiego Filler
Kwestia nazewnictwa gra tu ogromna role jak napisales,bo jezeli podklad to filler a sprzedawca to saler to nie widze zadnego zwiazku.
malarz napisa³/a: | Co do u¿ywania scotcha przy M/M - nie widzê powodu aby¶ siê wy¶miewa³ z tego bo po pierwsze po 10 min taki podk³ad jest ju¿ dotykowo suchy wiêc spokojnie mogê go przetrzeæ czym chcê, tylko nie chodzi o to ¿eby trzeæ papierem i robiæ ponownie rysy lecz tak jak pisa³em WY£APANIE syfków. Po takiej w³ókninie UF na pewno nic nie bêdzie znaæ na bazie, a zw³aszcza na bazie wodnej. |
Zreszta produkt o ktorym wspomnialem ma calkowicie inne zastosowanie anizeli podklad M/M wiec nie wiem dlaczego sie sierdzisz...?
M/M to dla mie aplikacja materialu na niedokonca doschniety poprzedni material bez wkladania w to lap (szlifowanie scotchem np) i tyle. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-01-30, 17:09
|
0
|
|
|
|
Sealer-wype³niacz miêdzy blachy ale równie¿ u niektórych producentów miêdzywarstwa pod lakiry |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2009-01-30, 19:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
W kwestii nazewnictwa:
Filler jest u¿ywany do okre¶lania podk³adów wype³niaj±cych, primer - podk³adów gruntuj±cych, sealer - podk³adów miêdzywarstwowych.
Podk³ady M/M mo¿na zaliczyæ do gruntuj±cych i miêdzywarstwowych i najczê¶ciej w wersji miêdzywarstwowej nadaj± siê do szlifowania. Pierwsze zastosowanie nie wyklucza drugiego.
Tak wiêc jak najbardziej poprawne jest u¿ycie podk³adu M/M jako miêdzywarstwy przy np. przeszlifowaniu podk³adu do blachy lub tak jak opisa³ Malarz.
Dla jasno¶ci, to czy dany podk³ad jest M/M wynika z jego sk³adu. Chodzi o odpowiednie ¶rodki u³atwiaj±ce rozlewno¶æ oraz bardzo drobny wype³niacz. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-30, 19:42
|
0
|
|
|
|
lukas napisa³/a: | Tak wiêc jak najbardziej poprawne jest u¿ycie podk³adu M/M jako miêdzywarstwy przy np. przeszlifowaniu podk³adu do blachy lub tak jak opisa³ Malarz... |
ale ja nie neguje tego czy uzycie podkladu m/m jest poprawne czy tez nie,tylko sprzeciwilem sie porownaniu podkladu m/m z wypelniaczem do uzytku przy obrobce na sucho.
To sa dwie rozne rzeczy i inne sklady produktow. |
|
|
|
|
pearlaga
|
Wys³any: 2009-01-30, 20:47
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-30, 20:55
|
0
|
|
|
|
wlasnie o takiej rzeczy pisalem wyzej a nie o podkladzie.
Pozatym niech ktos sprobuje na lakier ktory byl nakladany dzien wczesniej i przetarty do bazy nalozyc podklad m/m .
Izolator nie robi scinek przy takich sprawach. |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-01-31, 00:43
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | wlasnie o takiej rzeczy pisalem wyzej a nie o podkladzie. |
A ja doda³em ¿e to samo mo¿na osi±gn±æ stosuj±c podk³ad M/M.
Nie zawsze jest pod rêk± taki izolator a podk³ad M/M jest dostêpny w prawie ka¿dej mieszalni i w dodatku w rozs±dnej cenie.
@gola ty siê nie musisz martwiæ o koszty a u nas trzeba na to patrzeæ. Ja nawet nie wiem ile taki izolant kosztuje ale pewnie i tak dro¿ej od podk³adu. Za spectrala 325 p³acê co¶ ok. 50 z³ |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-31, 23:29
|
0
|
|
|
|
malarz napisa³/a: | @gola ty siê nie musisz martwiæ o koszty... |
uwierz mi ze nie jest tak cacy jak sobie myslisz
to nie bylo zagadnieniem tego watku,poprostu podklad m/m to nie jest i nigdy nie bedzie to smo co sealer do uzytku przy szlifowaniu na sucho badz bez szlifowania jak promotor przyczepnosci,do podkladu musidz zeszlifowac uprzednio powierzchnie. |
|
|
|
|
andrzej_m55
|
Wys³any: 2010-09-14, 02:45
|
0
|
|
|
|
Witam
Wiele tematów na tym forum czyta³em i z funkcji "szukaj" korzysta³em wiêc proszê by¶cie nie mówili ¿e s± tematy tylko w razie co to dajcie jaki¶ link
Nie ukrywam ¿e liczê na odpowied¼ tu
A wiêc. Mam ¶lady rdzy na nadkolu. Po wyczyszczeniu dam podk³ad reaktywny, nastêpnie podk³ad akrylowy, po wyschniêciu szpachel. I teraz szlifowaæ papierem na sucho
Moje pytanie. czemu na sucho i czy mo¿na papierem wodnym, to znaczy na mokro, tak to siê chyba nazywa
Bo dalej to co wyczyta³em akryl, bazowa, klar
Liczê na wasz± wyrozumia³o¶æ o odpowied¼ |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-09-14, 07:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
andrzej_m55 napisa³/a: | czy mo¿na papierem wodnym, to znaczy na mokro | Mo¿na papierem wodnym,ale na sucho.Szpachla ma od wody byæ jak najdalej,bo ch³onie j± w swoje pory i tam zostaje.A co oznacza woda na sta³e pozostawiona pod pow³ok± lakieru,mo¿esz siê chyba domy¶leæ... |
|
|
|
|
andrzej_m55
|
Wys³any: 2010-09-14, 08:32
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | A co oznacza woda na sta³e pozostawiona pod pow³ok± lakieru,mo¿esz siê chyba domy¶leæ... |
Tak przekona³em siê bo po paru dniach robi± siê b±ble i jest wilgotno jak by nala³ wody
Stare przyzwyczajenie wiêc czas je zmieniæ.
Dziêki |
|
|
|
|
gorzalinek
|
Wys³any: 2010-09-16, 06:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 115
|
szpachle na sucho jak przetrzesz podklady to nie martw sie poloz je drugi raz poprostu |
|
|
|