Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
raper66
Wysłany: 2009-02-09, 12:26   Malowanie owiewek motocykla kilka pytaĂą
0
UP DOWN

Witam
mam porysane owiewki w motocyklu lakier byl w miare ok postanowilem to polakierowac niestety po wczesniejszych motocyklach wychodzil mi efekt pomaranczy wiec sie boje i chce dobrze.
stary lakier zmatowilem 400kÂą na rysy dalem szpachle 1komponentowÂą i wyrownalem 400tkÂą czy moge na to pomalowac bazÂą (metalic srebrny) czy musze dawaĂŚ podklad do plastiku na stary lakier?? jakie cisnienie ustawic na pistolecie jak kryĂŚ zeby nie byÂło skĂłrki pimaraĂączy?

No-limit
Wysłany: 2009-02-09, 13:11   Re: Malowanie owiewek motocykla kilka pytaĂą
0
UP DOWN

raper66 napisał/a:
Witam
mam porysane owiewki w motocyklu lakier byl w miare ok postanowilem to polakierowac niestety po wczesniejszych motocyklach wychodzil mi efekt pomaranczy wiec sie boje i chce dobrze.
stary lakier zmatowilem 400kÂą na rysy dalem szpachle 1komponentowÂą i wyrownalem 400tkÂą czy moge na to pomalowac bazÂą (metalic srebrny) czy musze dawaĂŚ podklad do plastiku na stary lakier?? jakie cisnienie ustawic na pistolecie jak kryĂŚ zeby nie byÂło skĂłrki pimaraĂączy?

POdkÂład do plstiku nie jest potrzebny;teraz musisz poÂłoÂżyĂŚ podkÂł.akrylowy,przeszlifowaĂŚ na mokro papierem 1000,1200;poÂłoÂżyĂŚ dwie peÂłne /wylane/warstwy bazy.CiÂśnienie zaleÂży od typu pistoletu.Jak na gÂładko wylejesz bazĂŞ i bezbarwny bĂŞdzie dobrze.Nie lakieruj gĂŞstÂą bazÂą/rozcieĂączenie ok. 1-1 lub 1-0,8.Nie prĂłsz,trzymajÂąc pistolet za daleko od elementu.

raper66
Wysłany: 2009-02-09, 16:34   Re: Malowanie owiewek motocykla kilka pytaĂą
0
UP DOWN

Pistolet ma taki jakis z zestawu za 100zÂł jakieÂś badziewie 1.5mm dysza ale da sie tym malowaĂŚ niewiem tylko jak go ustawic cisnienie wyreguluje na kompresorze(kompresor 50l)
czyli po³o¿yc warstwe podk³adu akrylowego szlifowaÌ 1000czk¹ i baza? kurcze ciezko mi bedzie wylac zazwyczj wychodzi³o mi pruszenie jak zaczalem lac robi³y sie mokre i suche palmy na przemian gdzie b³¹d?

marathon 
Wysłany: 2009-02-09, 17:04   
0
UP DOWN

Nie ustawiaj ciœnienia na kompresorze tam ma byÌ max, tylko przy pistolecie musisz mieÌ manometr z reduktorem i przy wciœniêtym spuœcie ustawione ok 2.0 bara. Pistolet HP ma swoj¹ specyfike, wa¿na jest odleg³oœÌ od malowanej p³aszczyzny. Ja bym zaopatrzy³ siê w jakiegoœ mini gana z dysz¹ 1.0 i spróbowa³ te elementy nazwijmy pomalowaÌ.

zdenek_zdenek
Wysłany: 2009-02-09, 18:26   
0
UP DOWN

Kup sobie lepszego guna bo taki z zestawu to nawet do podkÂładu nie zabardzo siĂŞ nadaje. Tylko sie niepotrzebnie zdenerwujesz.

raper66
Wysłany: 2009-02-09, 18:28   
0
UP DOWN

zdenek_zdenek napisał/a:
Kup sobie lepszego guna bo taki z zestawu to nawet do podkÂładu nie zabardzo siĂŞ nadaje. Tylko sie niepotrzebnie zdenerwujesz.

maci koledzy jakieÂś linki ile taki pistolet kosztuje najtaniej z manometrem Âżeby siĂŞ tym malowaĂŚ daÂło?

takimoÂże byĂŚ?
http://www.allegro.pl/ite...hit_cenowy.html

zdenek_zdenek
Wysłany: 2009-02-09, 18:31   
0
UP DOWN

Manometr nie jest niezbĂŞdny, moÂżna sobie bez niego poradziĂŚ.

raper66
Wysłany: 2009-02-09, 18:41   
0
UP DOWN

zdenek_zdenek napisał/a:

to jak to zrobiĂŚ jakie ciÂśnienie ustawiĂŚ na kompresorze?
mam taki pistolet ztego zestawu dokÂładnie co sÂądzicie ? da siĂŞ tym robic czy kupowaĂŚ taki jak wyÂżej podaÂłem?
http://www.allegro.pl/ite...kompresora.html

nie ukrywam Âże chce to pomalowaĂŚ tanim kosztem i z dobrym efektem nie chce zrobiĂŚ lipy ....
czy taki pistolet tez sie nada (owiewka ma 70na 40cm)
http://www.allegro.pl/ite...a_promocja.html

-BARON-
Wysłany: 2009-02-09, 19:49   
0
UP DOWN

odnoÂśnie ustawiania ciÂśnienia na kompresorze to dziÂś zrobiÂłem sobie maÂły teÂścik, i na kompresorze na manometrze 5 barĂłw potem 10m 10mm przewodu potem takie marketowy 1.5 metra skrecany i pistolet z manometrem i wiecie co jak odkreciÂłem pistol to spadÂło do 1.5 bara na manometrze pod pistolem wiec lipa na samym 10mm byÂło 2 bary wiec regulacja tym przy sprĂŞÂżarce to fikcja taka troszkĂŞ

zdenek_zdenek
Wysłany: 2009-02-09, 19:59   
0
UP DOWN

Ciœnienie ustawia siê przy wciœniêtym cynglu na pistolecie, nie maj¹c manometru przy pistolu trzeba wzi¹Ì poprawkê na spadek ciœnienia w wê¿u. Wê¿e spiralne nie nadaj¹ siê (za ma³a œrednica wewnêtrzna).

raper66
Wysłany: 2009-02-09, 20:20   
0
UP DOWN

[quote="-BARON-"]odnoÂśnie ustawiania ciÂśnienia na kompresorze to dziÂś zrobiÂłem sobie maÂły teÂścik, i na kompresorze na manometrze 5 barĂłw potem 10m 10mm przewodu

Ja mam w¹¿ marketowy 1.5metra skrecany oraz gumowy z 10metrów prosty narazie malowalem tylko na marketowym i kiepskie efekty..

No-limit
Wysłany: 2009-02-09, 20:28   
0
UP DOWN

zdenek_zdenek napisał/a:
Ciœnienie ustawia siê przy wciœniêtym cynglu na pistolecie, trzeba wzi¹Ì poprawkê na spadek ciœnienia w wê¿u..

J.w..Na kompresorze /masz50l?/ustaw cisnienie 6,0bar-a przy wĂŞzu dl.max 5m.Pozniej wlej nitra do gana;na reduktorze przed pistol. ustaw 2.5 bara/po wcisnieciu spustu/; ustaw miotle/tj.szerokosĂŚ strumienia na max.wyreguluj ilosc wyplywu optymalnie.tak zeby po przykreceniu iglicy nieco strumien sie zwezyl.Jak bedziesz mial za duze cisnienie na pistolecie mozesz je przykrecic/taka pokretka przy wlocie pow lub od tyÂłu pist.jesli nie masz regulacji na gunie to wspolczoje-nic z tego nie wyjdzie./Probuj regulowac zaworem na komresorze.to male elementy,wiec moze Ci sie uda/.

raper66
Wysłany: 2009-02-09, 20:37   
0
UP DOWN

J.w..Na kompresorze /masz50l?/ustaw cisnienie 6,0bar-a przy wĂŞzu dl.max 5m.Pozniej wlej nitra do gana;na reduktorze przed pistol. ustaw 2.5 bara/po wcisnieciu spustu/; ustaw miotle/tj.szerokosĂŚ strumienia na max.wyreguluj ilosc wyplywu optymalnie.tak zeby po przykreceniu iglicy nieco strumien sie zwezyl.Jak bedziesz mial za duze cisnienie na pistolecie mozesz je przykrecic/taka pokretka przy wlocie pow lub od tyÂłu pist.jesli nie masz regulacji na gunie to wspolczoje-nic z tego nie wyjdzie./Probuj regulowac zaworem na komresorze.to male elementy,wiec moze Ci sie uda/.[/quote]

Niestety pistolet ma tylko regulacje wysuniecia iglicy i ogranicznik wciÂśniecia cyngla a kompresor ktĂłry obecnie mam ma 50l ale musz e zwrocic bo to kolegi moj ma 24l jak sie szybko nie uwine bede musiaÂł lakierowac 24litrowym

No-limit
Wysłany: 2009-02-09, 20:38   
0
UP DOWN

raper66 napisał/a:
zdenek_zdenek napisał/a:

to jak to zrobiĂŚ jakie ciÂśnienie ustawiĂŚ na kompresorze?
mam taki pistolet ztego zestawu dokÂładnie co sÂądzicie ? da siĂŞ tym robic czy kupowaĂŚ taki jak wyÂżej podaÂłem?
http://www.allegro.pl/ite...kompresora.html

nie ukrywam Âże chce to pomalowaĂŚ tanim kosztem i z dobrym efektem nie chce zrobiĂŚ lipy ....
czy taki pistolet tez sie nada (owiewka ma 70na 40cm)
http://www.allegro.pl/ite...a_promocja.html

Szkoda kasy.Tojuz lepiej sprobuj tym z zastawu.

No-limit
Wysłany: 2009-02-09, 20:40   
0
UP DOWN

raper66 napisał/a:
J.w..Na kompresorze /masz50l?/ustaw cisnienie 6,0bar-a przy wĂŞzu dl.max 5m.Pozniej wlej nitra do gana;na reduktorze przed pistol. ustaw 2.5 bara/po wcisnieciu spustu/; ustaw miotle/tj.szerokosĂŚ strumienia na max.wyreguluj ilosc wyplywu optymalnie.tak zeby po przykreceniu iglicy nieco strumien sie zwezyl.Jak bedziesz mial za duze cisnienie na pistolecie mozesz je przykrecic/taka pokretka przy wlocie pow lub od tyÂłu pist.jesli nie masz regulacji na gunie to wspolczoje-nic z tego nie wyjdzie./Probuj regulowac zaworem na komresorze.to male elementy,wiec moze Ci sie uda/.

Niestety pistolet ma tylko regulacje wysuniecia iglicy i ogranicznik wciÂśniecia cyngla a kompresor ktĂłry obecnie mam ma 50l ale musz e zwrocic bo to kolegi moj ma 24l jak sie szybko nie uwine bede musiaÂł lakierowac 24litrowym[/quote]

Moze byc 24 litrowy.Ma manometr na wyjsciu?Jak ma,to krotki waz inapisz jaka dysza.Aha!zerknÂąlem na twoj post 1,5mm.Niedobrze.Musisz ustawic cis. ok.3-3,5bara iwylewac z odl. ok.25cm do wylania kazda warstwe/do lustra/na szybkim rozcienczalniku.

raper66
Wysłany: 2009-02-09, 20:46   
0
UP DOWN

Moze byc 24 litrowy.Ma manometr na wyjsciu?Jak ma,to krotki waz inapisz jaka dysza.[/quote]

ma manometr wydajnosc 160l/min , dysza w pistolecie 1,5mm

No-limit
Wysłany: 2009-02-09, 20:52   
0
UP DOWN

raper66 napisał/a:
Moze byc 24 litrowy.Ma manometr na wyjsciu?Jak ma,to krotki waz inapisz jaka dysza.

ma manometr wydajnosc 160l/min , dysza w pistolecie 1,5mm[/quote]

J.w..Co do cynga-masztylko regulacje wyplywu lakieru,tzn.,ze nie mozesz ustawic miotly/rozpylenia/ i cisnienia na pistolecie.Jednak mimo to sprobuj./To sa male elementy i mozna je ulozyc na lezaco/.

raper66
Wysłany: 2009-02-09, 22:11   
0
UP DOWN

J.w..Co do cynga-masztylko regulacje wyplywu lakieru,tzn.,ze nie mozesz ustawic miotly/rozpylenia/ i cisnienia na pistolecie.Jednak mimo to sprobuj./To sa male elementy i mozna je ulozyc na lezaco/.[/quote]

z boku jest jakies pokreteÂłko zmienia strumien wylowotowy na tzw miotÂłe wiec moÂże coÂś z tego bĂŞdzie sprĂłbuje z podkÂładem na poczÂątek zobacze jak pĂłjdzie jak wyjdzie pomaraĂącza to bĂŞdzie lipa ale jestem dobrej myÂśli .
drugie pytanie jak bardzo wykrecic tÂą iglice tak aby puszczala farbe przy pelnym wcisnieciu czy odrazu?

No-limit
Wysłany: 2009-02-09, 22:14   
0
UP DOWN

raper66 napisał/a:
J.w..Co do cynga-masztylko regulacje wyplywu lakieru,tzn.,ze nie mozesz ustawic miotly/rozpylenia/ i cisnienia na pistolecie.Jednak mimo to sprobuj./To sa male elementy i mozna je ulozyc na lezaco/.

z boku jest jakies pokreteÂłko zmienia strumien wylowotowy na tzw miotÂłe wiec moÂże coÂś z tego bĂŞdzie sprĂłbuje z podkÂładem na poczÂątek zobacze jak pĂłjdzie jak wyjdzie pomaraĂącza to bĂŞdzie lipa[/quote]

Sprobuj na lezacym elemencie.Anajlepiej jak zrobisz natrysk probny na kawaÂłku blachy.

raper66
Wysłany: 2009-02-09, 22:26   
0
UP DOWN

Sprobuj na lezacym elemencie.Anajlepiej jak zrobisz natrysk probny na kawaÂłku blachy.[/quote]

tak teÂż zrobie wyciÂągne owiewki(plastik) poÂłoÂże na krzeÂśle i zaczne dzieÂło najpier jakims podladem akrywlowym baza i klar na koniec ciekawe co z tego bedzie najpierw popsikam na kawaÂłku starych drzwi ...

No-limit
Wysłany: 2009-02-10, 00:01   
0
UP DOWN

raper66 napisał/a:
Sprobuj na lezacym elemencie.Anajlepiej jak zrobisz natrysk probny na kawaÂłku blachy.

tak teÂż zrobie wyciÂągne owiewki(plastik) poÂłoÂże na krzeÂśle i zaczne dzieÂło najpier jakims podladem akrywlowym baza i klar na koniec ciekawe co z tego bedzie najpierw popsikam na kawaÂłku starych drzwi ...[/quote]

NIe zapomnij o przeszlifowaniu podkÂładu,odtluszeniu i odpyleniu. :rotfl:

raper66
Wysłany: 2009-02-10, 15:37   
0
UP DOWN

NIe zapomnij o przeszlifowaniu podkÂładu,odtluszeniu i odpyleniu. :rotfl: [/quote]

podkÂład dostaÂłem w spreyu niestety nada sie (app)??
pistol bardzo dmucha i dzieje sie cos takiego jak wcisne do poÂłowy cyngiel leci maÂło farby jak do konca wali za duÂżo dmucha teÂż fes ,jak poÂłoÂże owiewke na leÂżaco pod jakim kÂątem mam malowaĂŚ 45stopni?? wkurza mnie to juÂż

-BARON-
Wysłany: 2009-02-10, 15:59   
0
UP DOWN

wiesz co kolego mozesz tym ustrojstwem prubowac ja sam miaÂłem taki pistol z kompletu za 60 i pomalowaÂłem nim etz 251 na zÂłoty metalik i wyszÂło caÂłkiem oraz 2 komplety alufelg na srebrny metalik ale jak kupisz chociazby takiego fobo hp za 66 zÂł z alledrogo to zobaczysz takÂą rĂłznice Âże ciĂŞzko to opisaĂŚ w stosunku do tego wynalazku.Niewiem czy warto czy nie ale jak myÂślisz coÂś tam jeszcze zrobiĂŚ moÂże to ja bym wydaÂł te kase.

raper66
Wysłany: 2009-02-10, 16:11   
0
UP DOWN

-BARON- napisał/a:
wiesz co kolego mozesz tym ustrojstwem prubowac ja sam miaÂłem taki pistol z kompletu za 60 i pomalowaÂłem nim etz 251 na zÂłoty metalik i wyszÂło caÂłkiem oraz 2 komplety alufelg na srebrny metalik ale jak kupisz chociazby takiego fobo hp za 66 zÂł z alledrogo to zobaczysz takÂą rĂłznice Âże ciĂŞzko to opisaĂŚ w stosunku do tego wynalazku.Niewiem czy warto czy nie ale jak myÂślisz coÂś tam jeszcze zrobiĂŚ moÂże to ja bym wydaÂł te kase.

sprubuje to pomalowaÌ jeszcze dziœ lub jutro jak sie da to sie musi daÌ a mia³ kolega reduktor cisnienia na w¹¿?

-BARON-
Wysłany: 2009-02-10, 17:25   
0
UP DOWN

nie niemia³em wtedy reduktora pod pistolet , w¹¿ mia³em pod³¹czony 10metrowy 10mm i jedn¹ spiralke pomaranczow¹ 1.5 metra na komprsoze ustawia³em 5 barów.sza³u niezrobi³em ale by³em zadowolony.

No-limit
Wysłany: 2009-02-10, 20:01   
0
UP DOWN

raper66 napisał/a:
NIe zapomnij o przeszlifowaniu podkÂładu,odtluszeniu i odpyleniu. :rotfl:

podkÂład dostaÂłem w spreyu niestety nada sie (app)??
pistol bardzo dmucha i dzieje sie cos takiego jak wcisne do poÂłowy cyngiel leci maÂło farby jak do konca wali za duÂżo dmucha teÂż fes ,jak poÂłoÂże owiewke na leÂżaco pod jakim kÂątem mam malowaĂŚ 45stopni?? wkurza mnie to juÂż[/quote]

Za duÂże cis..Mniej lakieru/regulacja iglicÂą /.RozkĂŞĂŚ pist.,wtedy zorientujesz co do czego sÂłuÂży.Spray do takiej naprawy siĂŞ "nada".

raper66
Wysłany: 2009-02-10, 21:37   
0
UP DOWN

Za duÂże cis..Mniej lakieru/regulacja iglicÂą /.RozkĂŞĂŚ pist.,wtedy zorientujesz co do czego sÂłuÂży.Spray do takiej naprawy siĂŞ "nada".[/quote]

ok dziĂŞki pokombinuje najpierw na starych drzwiach i innym lakierze

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu