Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:48 |
Autor |
Wiadomość |
 |
Pepek23
|
Wysłany: 2009-02-15, 20:36 Filtr wĂŞglowy do powietra.
|
0
|
|
|
|
Witam, czy ktoÂś z was miaÂł doczynienia z filtrami z wĂŞglem aktywnym, jakie sÂą efekty takiego filtra, jak dziaÂła i jak jest zbudowany. ChciaÂłbym siĂŞ dowiedzie jak najwiĂŞcej bo niewiem czy jest sĂŞs zainwestowaĂŚ w takÂą rzecz. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-02-15, 20:56
|
0
|
|
|
|
filtry z wêglem aktywnym s³u¿¹ do filtracji powietrza ,przeznaczonego do oddychania. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-02-15, 21:21
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Pepek23
|
Wysłany: 2009-02-15, 22:12
|
0
|
|
|
|
moÂże on wspuÂłpracowaĂŚ z filtrami wstĂŞpnymi: odwadniacz 20um reduktor z odwadniaczem 20umi na koĂącu filtr z wĂŞglem aktywnym czy musi byĂŚ dokÂładny 0,01um a potem z wĂŞglem? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-02-16, 19:58
|
0
|
|
|
|
Stara gaÂśnica taka na 0.5m przewaznie srebrna. Rozcinasz gĂłre. Wsypujesz KOKSU takiego normalnego do pieca). Na dole robisz dwa wyjscia. Na samym dole spust wody na zawĂłr kulowy. Nad nim wyjdzie powietrza tez na kulowy. Zobaczysz ile Ci wody zejdzie. Nie smiejta sie ale koks zaebiscie wchÂłania wode. Tylko ze butle sÂą drogie./ |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-02-16, 20:15
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Stara gaÂśnica taka na 0.5m przewaznie srebrna. Rozcinasz gĂłre. Wsypujesz KOKSU takiego normalnego do pieca). Na dole robisz dwa wyjscia. Na samym dole spust wody na zawĂłr kulowy. Nad nim wyjdzie powietrza tez na kulowy. Zobaczysz ile Ci wody zejdzie. Nie smiejta sie ale koks zaebiscie wchÂłania wode. Tylko ze butle sÂą drogie./ |
@mebArth,ale jak tu sie nie smiac z tego co napisales ? ,chlopakowi chodzi o wegiel aktywny a nie koks,ktory ma wciagac wilgoc.
Wegiel aktywny przy oczyszczaniu sprezonego powietrza ma za zadanie wylapac najdrobniejsze,wrecz sladowe ilosci oleju zawartego w sprezonym powietrzu,ktore tylko zmysl powonienia jest w stanie wykryc.
Do zatrzymywania wilgoci sa inne filtry. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-02-16, 20:43
|
0
|
|
|
|
To to samo @gola. woda olej..to co w powietrzu nieporzadane. Koks Ci zatrzyma wszystko. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-02-16, 20:46
|
0
|
|
|
|
ale nie olej do 0,01 microna |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-02-16, 20:59
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | ale nie olej do 0,01 microna |
Panowie,wĂŞgiel aktywn zatrzyma wodĂŞ i olej, momentalnie siĂŞ zapcha.Ma ograniczonÂą absorbcjĂŞ czÂąstek .Zastosownie takigo filtra przed pistoletem mija siĂŞ z celem.Lepij taki filtr zaÂłoÂżyĂŚ w dolocie powietrza do kompresora. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-02-16, 21:02
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | .Zastosownie takigo filtra przed pistoletem mija siĂŞ z celem... |
ale kto go chcial tutaj zamontowac?,nic takiego w tym temacie nie padlo... |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-02-16, 21:04
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | ...Lepij taki filtr zaÂłoÂżyĂŚ w dolocie powietrza do kompresora. |
i niby jak role on mialby tam spelniac wedlug ciebie?
co mi z tego ze kompresor zassie mi czyste,wolne od pary i czastek oleju powietrze jak wyda w instalacje syf...? |
|
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-02-16, 21:04
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | Nie tylko @baqo,do sprezonego powietrza uzywa sie rowniez filtrow weglowych | ale mi chodzi o to powietrze do oddychania w przyÂłbicy np. mebArth napisał/a: | Wsypujesz KOKSU takiego normalnego do pieca). | ma chÂłopak pomysÂły nastĂŞpnym razem zamiast wĂŞgla zamĂłwiĂŞ koxu,bĂŞdĂŞ miaÂł do mojej lodĂłwki |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: 2009-02-16, 21:33
|
0
|
|
|
|
Mam taki filtr zrobiony z rury fi 70 80 cm dÂługoÂści przykrĂŞcony do Âściany w pomieszczeniu w ktĂłrym lakierujĂŞ. DziaÂła bez zarzutu. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-02-16, 21:33
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | ale mi chodzi o to powietrze do oddychania w przyÂłbicy np. |
nie uzywam,wiec nie zaskoczylem... |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-02-16, 21:55
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | No-limit napisał/a: | ...Lepij taki filtr zaÂłoÂżyĂŚ w dolocie powietrza do kompresora. |
i niby jak role on mialby tam spelniac wedlug ciebie?
co mi z tego ze kompresor zassie mi czyste,wolne od pary i czastek oleju powietrze jak wyda w instalacje syf...? |
Masz racjĂŞ.Bo to rozwiÂązanie rĂłwnieÂż nie ma sensu za odolejaczem i odwadniaczem.ZamotaÂłem siĂŞ w postach |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-02-16, 22:19
|
0
|
|
|
|
Cytat: | nie uzywam,wiec nie zaskoczylem... | ja teÂż nie. |
|
|
|
 |
Oktawian_P
|
Wysłany: 2010-01-20, 13:13
|
0
|
|
|

|
Witam.
MoÂże pomogĂŞ.
Wegiel aktywny stosuje siĂŞ (oprĂłcz masek podczas lakierowania) do wyÂłapywania zwiÂązkĂłw organicznych z powietrza emitowanego do atmosfery.
Czyli jeœli lakierujesz farbami na bazie rozpuszczalnika to ten rozpuszczalnik paruje i wylatuje w niebo. Przepisy okreœlaja jak¹ jego iloœÌ mo¿na emitowaÌ. jeœli wywalamy go w niebo za du¿o to nale¿y go wy³apaÌ i do tego s³u¿y wegiel aktywny. 1 kg wegla aktywnego wy³apuje ok 0,5 kg zwi¹zków (tak bardzo mniej wiecej )
A gdy sie wĂŞgiel nasyci to naleÂży go oddac do utylizacji.
jesli ktoÂś ma pytania jescze w tym temacie to niech pisze
pozdro |
_________________ www.bodim.com.pl
 |
|
|
|