Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:30 |
Autor |
Wiadomość |
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-02-15, 11:40 Jak wspawiec repereturki- dostawczak
|
0
|
|
|
|
Siema, mam pytanko jak wspawia sie reperaturki na zakladke 1cm czy tak jak uwazaja niektorzy "na styk" podobno nie da sie wspawac np. nadkola do kaczki na styk aby niepowciagalo blachy Natomiast gdy wspawuje na zakladke to reperaturke przyspawuje do wewnetrznej czesci blachy autka czy od zewnatrz Czy gdy spwie sie na zkladke to czy po np. roku niezacznie odpadywac szpachla z tekiego elementu |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-02-15, 12:08
|
0
|
|
|
|
przydalyby mie sie jakies zdiecia z przebiegu wstawiania reperaturek,moze macie takie zdiecia |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-02-15, 12:15
|
0
|
|
|
|
Po wierzchu sie spawa na zakÂładke. NA elemencie tobisz zagiĂŞcie do Âśrodka tak na 5mm i na to reperaturke i cyk cyk cyk....tak Âżeby nowa blacha sie schowaÂła pod rant zagiĂŞtki. Najlepiej pytaj kowali Ja tu tylko zamiatam. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2009-02-15, 12:31
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-02-17, 11:27
|
0
|
|
|
|
gdzie mozna kupic takie szczypce do robienia tego schodka, zagiecia do srodka
ewentualnie czym innym mozna to zrobic
ma ktos zdiecia z przebiegu wstawiania reperaturek albo filmik
moze ktos jest w stanie zrobic takie zdiecia napewno wielu uzytkownikom forum by pomogly przy wstawianiu reperaturek |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2009-02-18, 19:17
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D

|
Mam rozumieÌ ¿e robicie coœ takiego? ( "schodek" do wewn¹trz?) nowa blacha wchodzi na "schodek" potem pospawaÌ i szlifn¹Ì.
http://www.youtube.com/watch?v=YdhGEsKNtoQ
Fajne pneumatyczne urzÂądzonko. O ile pamiĂŞtam to siĂŞ nazywa "felcarka" tylko Âże pneumatyczna. |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-03-02, 11:29
|
0
|
|
|
|
czy na gola blache moge klasc podklad reaktywny, bo slyszalem ze reaktywnego niekladzie sie na zwykla blache (stal), tylko na aluminium i ocynk
Czy reaktywny podklad mozna zastapic podkladem 1k z Novola
A na 1K potem akrylowy i szpachla, akrylowy, i lakier gÂłowny tez akrylowy |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-03-02, 12:03
|
0
|
|
|
|
mercedes207 napisał/a: | bo slyszalem ze reaktywnego niekladzie sie na zwykla blache (stal) | bzdura jakich maÂło!!! a zastanawiaÂłeÂś siĂŞ nad podkÂładem epoxydowym jako zabezpieczenie pod szpachel??? |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-03-02, 12:14
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | mercedes207 napisaÂł/a:
bo slyszalem ze reaktywnego niekladzie sie na zwykla blache (stal)
bzdura jakich maÂło!!! a zastanawiaÂłeÂś siĂŞ nad podkÂładem epoxydowym jako zabezpieczenie pod szpachel??? |
Myslalem zeby zrobic to tak :
1.Zdzieram podklad ze wspawanej reperaturki
2.Klade na goÂła blache reperaturki podklad reaktywny z np. Novol-a
A standox ma podklady reaktywne czy standox ma tylko 1K
2.podklad akrylowy
3.Szpachla z wÂłukien lub uniwersalna jaka lepsza
4.podklad akrylowy
5.lakier akrylowy gÂłowny kolorek
Jaki polecicie tani a dobry podklad akrylowy, z jakiej firmy
Slyszalem rozniez ze im wiecej produktow z tej samej firmy bedzie to tym mniejsze szanse na to zeby cos sie spieprzylo
Ile litrĂłw lakierku akrylowego bedzie mi potrzebne zeby pomalowac tego mojego dostawczaka (mercedes 208 sredniak ), bede malowal tylko cala karoserke na zewnatrz auta, ewentualnie jeszcze dzwi w srodku tez ale na drzwi to i tak malo farby pojdzie
I ile podkladu akrylowego zejdzie, tak na poczatek
Ile podkladu reaktywnego, bede potzrezbowal tak napoczatek |
|
|
|
 |
lukas94
|
Wysłany: 2009-03-02, 18:42
|
0
|
|
|
lukas94
|
¿eby ci coœ napisaÌ typu ile czego, musisz bardziej opisaÌ tego mietka czyli jaki kolor jego jest jaki ma byc.jedyne co mogê ci napisaÌ to na temat szpachli na reperaturki czyli najpierw z w³óknem a potem na ni¹ uni. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-02, 18:46
|
0
|
|
|

|
mercedes207 napisał/a: | baqo napisał/a: | mercedes207 napisaÂł/a:
bo slyszalem ze reaktywnego niekladzie sie na zwykla blache (stal)
bzdura jakich maÂło!!! a zastanawiaÂłeÂś siĂŞ nad podkÂładem epoxydowym jako zabezpieczenie pod szpachel??? |
Myslalem zeby zrobic to tak :
1.Zdzieram podklad ze wspawanej reperaturki
2.Klade na goÂła blache reperaturki podklad reaktywny z np. Novol-a
A standox ma podklady reaktywne czy standox ma tylko 1K
2.podklad akrylowy
3.Szpachla z wÂłukien lub uniwersalna jaka lepsza
4.podklad akrylowy
5.lakier akrylowy gÂłowny kolorek
/////////////////////////////////
ad1:ok
ad2 i2A:reaktywny 2k
ad3:podkÂład epoxy 2k
ad4:szpachla w zaleÂż.od gÂłeb.
ad4:podkÂł. akryl. wypeÂłn.
ad5:lakier jednowastw. lub bazowy.
powodzenia
//////////////////////////////////////////
polecicie tani a dobry podklad akrylowy, z jakiej firmy
Slyszalem rozniez ze im wiecej produktow z tej samej firmy bedzie to tym mniejsze szanse na to zeby cos sie spieprzylo
Ile litrĂłw lakierku akrylowego bedzie mi potrzebne zeby pomalowac tego mojego dostawczaka (mercedes 208 sredniak ), bede malowal tylko cala karoserke na zewnatrz auta, ewentualnie jeszcze dzwi w srodku tez ale na drzwi to i tak malo farby pojdzie
I ile podkladu akrylowego zejdzie, tak na poczatek
Ile podkladu reaktywnego, bede potzrezbowal tak napoczatek |
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
UÂżywaj produktĂłw jedne j firmy.Czym mniej umiejĂŞtnoÂści,tym lepsza firma.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////// |
|
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-03-02, 18:48
|
0
|
|
|
|
lukas94 napisał/a: | Âżeby ci coÂś napisaĂŚ typu ile czego, musisz bardziej opisaĂŚ tego mietka czyli jaki kolor jego jest jaki ma |
taki ma byc a jest teraz biala a co to za roznica jaki kolorek jest teraz skoro na cale autko i tak pojdzie podklad akrylowy ktory jest szary
moge podac szczegulowe wymiary kaczki Jakby byly potrzebne |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-03-02, 19:06
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | ad3:podkÂład epoxy 2k |
czy ten podklad epoxywny mozna zastapic akrylowym, jaka roznica jest miedzy nimi
Najtansza i najlepsza firma produkujaca lakiery szpachle i podklady to ........
No-limit napisał/a: | ad5:lakier jednowastw. lub bazowy. |
jak rĂłznica miedzy nimi, myslalem zeby kupic akryl niebieski na ta kaczke |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-02, 19:11
|
0
|
|
|

|
mercedes207 napisał/a: | No-limit napisał/a: | ad3:podkÂład epoxy 2k |
czy ten podklad epoxywny mozna zastapic akrylowym, jaka roznica jest miedzy nimi
Najtansza i najlepsza firma produkujaca lakiery szpachle i podklady to ........
No-limit napisał/a: | ad5:lakier jednowastw. lub bazowy. |
jak rĂłznica miedzy nimi, myslalem zeby kupic akryl niebieski na ta kaczke |
MIêdzy podk³. epoxy.,a akryl. jest taka,¿e na epoxy. mo¿na k³aœÌ szpachlê na akryl. nie.
Lakier jednowarstwowy,to lakier ,na który nie musisz k³aœÌ bezbarwnego.a dwuwarstwowy tj. baza+bezbarwny. |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-03-02, 19:17
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | MIĂŞdzy podkÂł. epoxy.,a akryl. jest taka,Âże na epoxy. moÂżna kÂłaœÌ szpachlĂŞ na akryl. nie. |
czytale nieraz na waszym forum ze mozna klasc na pod.akryl szpachlĂłwke |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-02, 19:31
|
0
|
|
|

|
mercedes207 napisał/a: | No-limit napisał/a: | MIĂŞdzy podkÂł. epoxy.,a akryl. jest taka,Âże na epoxy. moÂżna kÂłaœÌ szpachlĂŞ na akryl. nie. |
czytale nieraz na waszym forum ze mozna klasc na pod.akryl szpachlĂłwke |
Daj przykÂład "fachowca" ,to GO wyÂśmieje |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-03-02, 19:35
|
0
|
|
|
|
choya1986 napisał/a: | Ok mebArth - dzieki . Witam siwy_1981 jeÂśli chodzi o sam lakier to mam go w nieoryginalnej puszce i jakiej serii on byÂł to juÂż raczej nie bĂŞdĂŞ miaÂł moÂżliwoÂści siĂŞ dowiedzieĂŚ, ale byÂł on rozrobiony w proporcji 2:1. Dodatkowo dostaÂłem taki plastikowy pojemniczek, a na nim od wewnĂŞtrznej czĂŞsci sÂą narysowane miarki dla ró¿nych proporcji jest miĂŞdzyinnymi dla proporcji 2:1. Osoba, ktĂłra mi to sprzedaÂła objaÂśniÂła mi, Âże mam zmieszaĂŚ lakier z utwardzaczem dokÂładnie w takiej proporcji jak wynika to z tego plastikowego pojemniczka. Czyli najpierw wlewam do niego lakier do pewnej kreski, póŸniej tak kreska ma taki ostry skok do gĂłry do kolejnego poziomu, do ktĂłrego muszĂŞ uzupeÂłniĂŚ w pojemniku utawdzacz, a póŸniej sÂą pionowe kreski ( kaÂżda jest przeznaczona w zaleÂżnoÂści od tego ilu procentowy jest rozcienczalnik), moj rozpuszczalnik jest 10%, i do odpowiedniej pionowej kreski mam dolaĂŚ rozpuszczalnik. Tak przygotowany lakier mam wlaĂŚ do pojemnika z pistoletem. Na 3L lakieru gdzieÂś okolo 250 ml rozpuszczalnika zuÂżyje.
Wiesz o jakim pojemniku plastikowym mĂłwie ? Czy jest w porzadku to co opisaÂłem powyÂżej?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-11-10, 17:47 ]
Po wszystkich wypowiedziach postanowiÂłem zebraĂŚ wszystko razem:
1. Na wspawanÂą blachĂŞ nakÂładam podkÂład rekatywny i czekam aÂż do jego wyschniĂŞcia (czas schniĂŞcia zaleÂży od temperatury otoczenia przy 20ºC okoÂło 2 godzin i nakÂładam w ten drugÂą warstwĂŞ i znĂłw czekam, aÂż wyschnie), nastĂŞpnie nakÂładam podkÂład akrylowy czyli ten szary firmy Novol na podkÂład reaktywny i czekam do wyschniĂŞcia. Na podkÂład reaktywny nie moÂżna kÂłaœÌ bezpoÂśrednio szpachlĂłwki, ani nie wolno go szlifowaĂŚ. PodkÂład reaktywny dobiera siĂŞ w proporcji 1:1 z utwardzaczem do podkÂładu reaktywnego( wagowo 100:80 ). NiezbĂŞdne jest aby podkÂład reaktywny byÂł caÂłkowicie matowy – wyschniĂŞty, bo inaczej podkÂład akrylowy nie bĂŞdzie w stanie go pokryĂŚ.
2. Jak wyschnie to kÂładĂŞ szpachel uni plus z Univolu na te miejsca gdzie miaÂłem wspawanÂą blachĂŞ. Czekam aÂż to wyschnie i szlifuje te miejsca. Proporcje mieszania szpachlĂłwki 100czĂŞsci wagowych, utwardzacz 2 -3 czĂŞÂści wagowe. Po zmieszaniu czas przydatnoÂści szpachlĂłwki od 4-6 min w temperaturze 20 stopni.
3. ZmatowiĂŚ stary lakier, bo inaczej nowy lakier bĂŞdzie odchodziÂł po jakimÂś czasie z auta.
4. Nastêpnie nak³adam na ca³e auto podk³ad czyli ten szary...Podk³ad nale¿y dorobiÌ w proporcji 4:1 z utwardzaczem i dodaÌ trochê rozpuszczalnika (objêtoœciowo 10%) , aby w ogóle przelecia³o przez pistolet. ... Zalecana gruboœÌ dyszy 1.8, 2.0, 1.6 (zwykle 1.6) Czekam a¿ to wyschnie...nastêpnie ca³e auto trzeba zeszlifowaÌ. Szlifujê podk³ad 400 maszynk¹ na sucho, potem poprawk¹ 800 na mokro. Jak szlifniesz podk³ad to pod œwiat³o widaÌ czasem dziurki (zawsze s¹) i to nie jest zale¿ne od szpachli tylko od wykoùczenia czyli od Ciebie. Potem jak masz dziureczki to je delikatnie zalepiasz szpachl¹ wykoùczeniow¹. Wykoùczeniówka to siê praktycznie LEJE ze szpachelki i siê piêknie obrabia lekkim papierkiem (240) Szlifujê te fleki (dziurki) najlepiej na klocku z korka ( lub zwyk³ym drewnianym ),bo na rêce to wychodz¹ ³aty i po malowaniu widaÌ gdzie by³a dziurka). Szpachlówka z utwardzaczem dorabiana w proporcji 100czêsci wagowych, utwardzacz 2 -3 czêœci wagowe. Szpachlówka wykoùczeniowa jest SUPER poniewa¿ ³adnie siê szlifuje 240 na sucho co zapobiega SIADANIU (odciêcia w miejscach gdzie jest ³¹czenie ³aty szpachli a starego lakieru). Potem ca³oœÌ dmuchasz, przemywasz zmywaczem do silikonu (polecam Novol bo siê ³adnie wgryza w podk³ad i zmywa WSZYSTKO, zw³aszcza odbite ³apska z przenoszenia elementów itp.) Potem przecierasz œciereczk¹ antystatyczn¹ ¿eby zdj¹Ì paprochy ze szmatki któr¹ przemywa³eœ i pozostaje malowanko.
5. Nak³adam lakier akrylowy...Mieszanie lakieru utwardzacza i rozpuszczalnika zgodnie z proporcjami na plastikowym pojemniku. Wa¿na jest kolejnoœÌ dodawania sk³adników: lakier, nastêpnie utwardzacz, a na koùcu rozpuszczalnik. Nigdy w odwrotnej kolejnoœci. Zalecana gruboœÌ dyszy 1.3 lub 1.4.
Potrzebne materiaÂły:
PodkÂład akrylowy koloru szarego firmy Novol 2L
PodkÂład reaktywny firmy Novol
Szpachla Uni Novol Plus
Szpachla wykoĂączeniowa FINISH Novol
Zmywacz do usuwania silikonu Novol
Utwardzacz do podkÂładu akrylowego H5520
Utwardzacz do podkÂładu reaktywnego H5910
RozcieĂączalnik do wyrobĂłw akrylowych standard THIN 850
ÂŚcierka antystatyczna
MAM PYTANIE co znaczy dobraĂŚ wagowo np. 100:80 to znaczy Âże na 100gram podkÂładu naleÂży uÂżywĂŚ 80 gram utwardzacza ?
Pozdrawiam. |
zaczerpniete z tematu http://www.lakierowanko.i...?t=1578&start=0 |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-02, 19:51
|
0
|
|
|

|
[quote="mercedes207"] choya1986 napisał/a: | Ok mebArth - dzieki . Witam siwy_1981 jeÂśli chodzi o sam lakier to mam go w nieoryginalnej puszce i jakiej serii on byÂł to juÂż raczej nie bĂŞdĂŞ miaÂł moÂżliwoÂści siĂŞ dowiedzieĂŚ, ale byÂł on rozrobiony w proporcji 2:1. Dodatkowo dostaÂłem taki plastikowy pojemniczek, a na nim od wewnĂŞtrznej czĂŞsci sÂą narysowane miarki dla ró¿nych proporcji jest miĂŞdzyinnymi dla proporcji 2:1. Osoba, ktĂłra mi to sprzedaÂła objaÂśniÂła mi, Âże mam zmieszaĂŚ lakier z utwardzaczem dokÂładnie w takiej proporcji jak wynika to z tego plastikowego pojemniczka. Czyli najpierw wlewam do niego lakier do pewnej kreski, póŸniej tak kreska ma taki ostry skok do gĂłry do kolejnego poziomu, do ktĂłrego muszĂŞ uzupeÂłniĂŚ w pojemniku utawdzacz, a póŸniej sÂą pionowe kreski ( kaÂżda jest przeznaczona w zaleÂżnoÂści od tego ilu procentowy jest rozcienczalnik), moj rozpuszczalnik jest 10%, i do odpowiedniej pionowej kreski mam dolaĂŚ rozpuszczalnik. Tak przygotowany lakier mam wlaĂŚ do pojemnika z pistoletem. Na 3L lakieru gdzieÂś okolo 250 ml rozpuszczalnika zuÂżyje.
Wiesz o jakim pojemniku plastikowym mĂłwie ? Czy jest w porzadku to co opisaÂłem powyÂżej?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-11-10, 17:47 ]
Po wszystkich wypowiedziach postanowiÂłem zebraĂŚ wszystko razem:
1. Na wspawanÂą blachĂŞ nakÂładam podkÂład rekatywny i czekam aÂż do jego wyschniĂŞcia (czas schniĂŞcia zaleÂży od temperatury otoczenia przy 20ºC okoÂło 2 godzin i nakÂładam w ten drugÂą warstwĂŞ i znĂłw czekam, aÂż wyschnie), nastĂŞpnie nakÂładam podkÂład akrylowy czyli ten szary firmy Novol na podkÂład reaktywny i czekam do wyschniĂŞcia. Na podkÂład reaktywny nie moÂżna kÂłaœÌ bezpoÂśrednio szpachlĂłwki, ani nie wolno go szlifowaĂŚ. PodkÂład reaktywny dobiera siĂŞ w proporcji 1:1 z utwardzaczem do podkÂładu reaktywnego( wagowo 100:80 ). NiezbĂŞdne jest aby podkÂład reaktywny byÂł caÂłkowicie matowy – wyschniĂŞty, bo inaczej podkÂład akrylowy nie bĂŞdzie w stanie go pokryĂŚ.
2. Jak wyschnie to kÂładĂŞ szpachel uni plus z Univolu na te miejsca gdzie miaÂłem wspawanÂą blachĂŞ. Czekam aÂż to wyschnie i szlifuje te miejsca. Proporcje mieszania szpachlĂłwki 100czĂŞsci wagowych, utwardzacz 2 -3 czĂŞÂści wagowe. Po zmieszaniu czas przydatnoÂści szpachlĂłwki od 4-6 min w temperaturze 20 stopni.
3. ZmatowiĂŚ stary lakier, bo inaczej nowy lakier bĂŞdzie odchodziÂł po jakimÂś czasie z auta.
4. Nastêpnie nak³adam na ca³e auto podk³ad czyli ten szary...Podk³ad nale¿y dorobiÌ w proporcji 4:1 z utwardzaczem i dodaÌ trochê rozpuszczalnika (objêtoœciowo 10%) , aby w ogóle przelecia³o przez pistolet. ... Zalecana gruboœÌ dyszy 1.8, 2.0, 1.6 (zwykle 1.6) Czekam a¿ to wyschnie...nastêpnie ca³e auto trzeba zeszlifowaÌ. Szlifujê podk³ad 400 maszynk¹ na sucho, potem poprawk¹ 800 na mokro. Jak szlifniesz podk³ad to pod œwiat³o widaÌ czasem dziurki (zawsze s¹) i to nie jest zale¿ne od szpachli tylko od wykoùczenia czyli od Ciebie. Potem jak masz dziureczki to je delikatnie zalepiasz szpachl¹ wykoùczeniow¹. Wykoùczeniówka to siê praktycznie LEJE ze szpachelki i siê piêknie obrabia lekkim papierkiem (240) Szlifujê te fleki (dziurki) najlepiej na klocku z korka ( lub zwyk³ym drewnianym ),bo na rêce to wychodz¹ ³aty i po malowaniu widaÌ gdzie by³a dziurka). Szpachlówka z utwardzaczem dorabiana w proporcji 100czêsci wagowych, utwardzacz 2 -3 czêœci wagowe. Szpachlówka wykoùczeniowa jest SUPER poniewa¿ ³adnie siê szlifuje 240 na sucho co zapobiega SIADANIU (odciêcia w miejscach gdzie jest ³¹czenie ³aty szpachli a starego lakieru). Potem ca³oœÌ dmuchasz, przemywasz zmywaczem do silikonu (polecam Novol bo siê ³adnie wgryza w podk³ad i zmywa WSZYSTKO, zw³aszcza odbite ³apska z przenoszenia elementów itp.) Potem przecierasz œciereczk¹ antystatyczn¹ ¿eby zdj¹Ì paprochy ze szmatki któr¹ przemywa³eœ i pozostaje malowanko.
5. Nak³adam lakier akrylowy...Mieszanie lakieru utwardzacza i rozpuszczalnika zgodnie z proporcjami na plastikowym pojemniku. Wa¿na jest kolejnoœÌ dodawania sk³adników: lakier, nastêpnie utwardzacz, a na koùcu rozpuszczalnik. Nigdy w odwrotnej kolejnoœci. Zalecana gruboœÌ dyszy 1.3 lub 1.4.
Potrzebne materiaÂły:
PodkÂład akrylowy koloru szarego firmy Novol 2L
PodkÂład reaktywny firmy Novol
Szpachla Uni Novol Plus
Szpachla wykoĂączeniowa FINISH Novol
Zmywacz do usuwania silikonu Novol
Utwardzacz do podkÂładu akrylowego H5520
Utwardzacz do podkÂładu reaktywnego H5910
RozcieĂączalnik do wyrobĂłw akrylowych standard THIN 850
ÂŚcierka antystatyczna
MAM PYTANIE co znaczy dobraĂŚ wagowo np. 100:80 to znaczy Âże na 100gram podkÂładu naleÂży uÂżywĂŚ 80 gram utwardzacza ?
Pozdrawiam. |
zaczerpniete z tematu http://www.lakierowanko.i...?t=1578&start=0 [/quotz
MEBARTH@ COS TY NAPISAÂŁ?SORRY TO NAAPISAÂŁ choya coÂś tam
mercedes207@poczytaj jeszcze na ten temat na forum |
|
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-02, 20:31
|
0
|
|
|

|
mercedes207, TÂą""kaczkĂŞ"" robisz na Tip-top?To zrĂłb jak pisaÂłem-na reaktywny 1warstwa 1warstwa epoxy,szpachla,podkÂł.akryl.+ lakier ok. 6l w komplecie/lak.+utw+rozc./
=[b][/b] |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-03-02, 20:47
|
0
|
|
|

|
No-limit napisał/a: |
MIêdzy podk³. epoxy.,a akryl. jest taka,¿e na epoxy. mo¿na k³aœÌ szpachlê na akryl. nie. |
z jakiego powodu na podkÂład akrylowy nie wolno nakÂładac szpachli? |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-03-02, 20:49
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | TÂą""kaczkĂŞ"" robisz na Tip-top? |
no co ty ona juz jest tip top, moja druga kaczka biala spody zgnite |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-03-02, 20:52
|
0
|
|
|
|
@No-limit ja sie zastanawiam jakie tarty techniczne ty czytaÂłeÂś (czy wogĂłle jakieÂś czytaÂłeÂś), bo ja jeszcze nigdzie sie nie spotkaÂłem z przeciwwskazaniem do nakÂładania szpachli na podkÂład akrylowy, ba nawet niektĂłrzy producenci to zalecajÂą. Nie sÂłyszaÂłem takÂże od nikogo jeszcze, aby takowe przeciwwskazania istniaÂły. JeÂżeli masz inne zdanie to podaj powody dlaczego tak uwaÂżasz. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2009-03-02, 21:24
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | zrĂłb jak pisaÂłem-na reaktywny 1warstwa 1warstwa epoxy,szpachla,podkÂł.akryl |
z tego co mi wiadomo to zadna firma nie zaleca nakladania epoksydu na reaktywny(moze cos sie zmienilo) . novol kiedys tak pisaÂł w tds'ach ale tez sie z tego wycofal, no i GĂRU konkurencyjnego forum(rbfm) tak zalecal |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-02, 22:30
|
0
|
|
|

|
No-limit, 1warstwa reaktywny+1warstwa akryl.l i szpachla ;1warstw epoxy+szpachla+akryl;tyle razy o tym na forum byÂło pisane,Âże juÂż mi siĂŞ pokieÂłbasiÂło,a robiĂŞ to na codzieĂą. |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-03-03, 09:15
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | No-limit, 1warstwa reaktywny+1warstwa akryl.l i szpachla |
czyli jednak dobrze mĂłwilem |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-03, 15:45
|
0
|
|
|

|
mercedes207 napisał/a: | No-limit napisał/a: | No-limit, 1warstwa reaktywny+1warstwa akryl.l i szpachla |
czyli jednak dobrze mĂłwilem |
TAK |
|
|
|