Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
lolejko
Wysłany: 2009-02-19, 13:50   Naprawa po szkodzie
0
UP DOWN

miaÂłem swoim autkiem (BMW E46) lekkÂą kolizjĂŞ. Uszkodzone tylne drzwi przednie przerysowane i tylny bÂłotnik ma wgiĂŞcie. Wina nie moja.
Jak najlepiej sprawĂŞ rozwiÂązaĂŚ z ubezpieczeniem?
Brac na kosztorys, czy Âżeby serwis mi to zrobiÂł?
PoradÂźcie jak najlepiej ta sprawa by dla mnie wyszÂła.

gola 
Wysłany: 2009-02-19, 18:44   
0
UP DOWN

na kosztorys cie orzna na calego.Ja bym oddal do ASO.

lolejko
Wysłany: 2009-02-19, 20:03   
0
UP DOWN

Z tym, Âże sÂłyszaÂłem, Âże w ASO sami partacze pracujÂą. Ja chcĂŞ mieĂŚ zrobionÂą robotĂŞ idealnie.

gola 
Wysłany: 2009-02-19, 20:21   
0
UP DOWN

ogledziny rzeczoznawcy zachowaj w razie w,jezeli na protokole bedzie pisac ze cos jest do wymiany to po naprawie skontroluj czy zostalo to wymienione.Jezeli bedziesz mial ze to uzyw,to do rzeczoznawcy z protokolem i razem z nim do ASO.

kalbi 
Wysłany: 2009-02-19, 20:30   
0
UP DOWN

lolejko napisał/a:
Ja chcĂŞ mieĂŚ zrobionÂą robotĂŞ idealnie
idealnie to tylko w Erze :P

ps. w ASO pracujÂą tacy sami ludzie jak i w nieautoryzowanych warsztatach wiĂŞc wszystko zaleÂży na kogo siĂŞ trafi, nie moÂżna wszystkiego uogĂłlniaĂŚ ludzie!!! Jest jedno ale - ASO praktykuje coÂś takiego, Âże gdy ubezpieczyciel nie pokryje wszystkich kosztĂłw za naprawĂŞ to resztĂŞ dopÂłacasz TY!!! ASO nie szuka czĂŞÂści uÂżywanych, ASO nie bawi siĂŞ w zamienniki - tam oczywiÂście masz wszystko oryginalne i co za tym idzie dobrze liczone!
Najlepiej zrĂłb tak: jedÂź z protokoÂłem do warsztatu poleconego i oni sobie zrobiÂą wÂłasna kalkulacje i sie bĂŞdÂą sami bawiĂŚ z ubezpieczycielem...

lolejko
Wysłany: 2009-02-19, 23:08   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
jedÂź z protokoÂłem do warsztatu poleconego i oni sobie zrobiÂą wÂłasna kalkulacje i sie bĂŞdÂą sami bawiĂŚ z ubezpieczycielem...

Warsztat polecony rozumiem, Âże chodzi ci o warsztat z ktĂłrym ubezpieczyciel ma umowĂŞ podpisanÂą???
W sumiê to mam fachowca ju¿ i jego robota jest idealna :D kalbi, nie tylko w erze :D Koleœ ma talent i potrafi zrobiÌ cuda z lakierem. Nie idzie poznaÌ sie, ¿e fura by³a robiona, nawet po 3 latach. Mia³em okazjê tak¹ ogl¹daÌ z klepanym dachem i wstawian¹ Ìwiartk¹, a u mnie to w sumie parê ryz g³êbszych :D JEdyny minus jego roboty, ¿e bardzo d³ugo robi, ale to akurat plus dla zrobionej roboty. Nie wa¿ne, chodzi mi o to teraz ¿eby jak najwiêjcej kasy wyrwaÌ od ubezpieczyciela. NA co zwracaÌ uwagê i jak gadac z rzeczoznawc¹?

adam12
Wysłany: 2009-02-20, 10:40   
0
UP DOWN

podlÂącze sie :) z okazji Âże kolega pracowaÂł w ASO. wiec w jego serwisie praca wyglÂądaÂła tak na lakierni Âże jak mieli mniej roboty to przynosili zderzaki zza szopy i wszyscy je kleili i malowali w podkÂład aby poszÂły jak nowe. jest to serwis fiata i niedawno widziaÂłem cieniasa zrobionego przez nich.... poÂżal sie boÂże..... morka niech juÂż jest w koĂącu fiat ale zacieki w ASO?? niedomalowane ranty?????? prawda jest taka Âże byli tam dobrzy lakiernicy ale niestety za 1200zÂł to tam sie tylko ludzi po maturze przewijajÂą sezonowo. na dzieĂą dzisiejszy nie ma Âżadnego doÂświadczonego lakiernika ktĂłry baÂłby sie o swojÂą wypÂłate przy kaÂżdej naprawie auta. takÂże jak ktoÂś mĂłwi ASO to nie wywyÂższa sie niczym konkretnym bo to tak samo jak daĂŚ komuÂś na warsztat nieautoryzowany a nawet gorzej bo w szopie moÂżna dobrze zrobiĂŚ tylko to zaleÂży od tego kto jaki ma cel w pracy czy tylko szybka kasa czy teÂż klient ktĂłry wrĂłci. ASO to wcale nie 100% sukcesu.

No-limit
Wysłany: 2009-02-20, 13:04   
0
UP DOWN

adam12 napisał/a:
podlÂącze sie :) z okazji Âże kolega pracowaÂł w ASO. wiec w jego serwisie praca wyglÂądaÂła tak na lakierni Âże jak mieli mniej roboty to przynosili zderzaki zza szopy i wszyscy je kleili i malowali w podkÂład aby poszÂły jak nowe. jest to serwis fiata i niedawno widziaÂłem cieniasa zrobionego przez nich.... poÂżal sie boÂże..... morka niech juÂż jest w koĂącu fiat ale zacieki w ASO?? niedomalowane ranty?????? prawda jest taka Âże byli tam dobrzy lakiernicy ale niestety za 1200zÂł to tam sie tylko ludzi po maturze przewijajÂą sezonowo. na dzieĂą dzisiejszy nie ma Âżadnego doÂświadczonego lakiernika ktĂłry baÂłby sie o swojÂą wypÂłate przy kaÂżdej naprawie auta. takÂże jak ktoÂś mĂłwi ASO to nie wywyÂższa sie niczym konkretnym bo to tak samo jak daĂŚ komuÂś na warsztat nieautoryzowany a nawet gorzej bo w szopie moÂżna dobrze zrobiĂŚ tylko to zaleÂży od tego kto jaki ma cel w pracy czy tylko szybka kasa czy teÂż klient ktĂłry wrĂłci. ASO to wcale nie 100% sukcesu.

Dla ASO nabijam lakiery w spray.Zawsze podstawa/standard/.OdcieĂą nie ma dla nich Âżadnego znaczenia.Jak klient ma samochĂłd na gwarancji jest zmuszany braĂŚ co dajÂą. :nie:

kalbi 
Wysłany: 2009-02-20, 17:01   
0
UP DOWN

lolejko napisał/a:
Warsztat polecony rozumiem, Âże chodzi ci o warsztat z ktĂłrym ubezpieczyciel ma umowĂŞ podpisanÂą?
chodzi mi o warsztat polecony przez kogoÂś czyt. dobry.

lolejko napisał/a:
Nie waÂżne, chodzi mi o to teraz Âżeby jak najwiĂŞjcej kasy wyrwaĂŚ od ubezpieczyciela. NA co zwracaĂŚ uwagĂŞ i jak gadac z rzeczoznawcÂą?

tobie nie dadza za du¿o kasy (wyceny z zasady s¹ zani¿one). Warsztat zrobi kalkulacje do protoko³u wykonanego przez rzeczoznawcê wg swojej RBG u mnie jest 85, a w serwisie 120 z³, a na wycenach oko³o 55-60 z³. Czy tobie chodzi by sobie na tym przyci¹Ì czy jak bo nie rozumiem?

No-limit
Wysłany: 2009-02-20, 18:34   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
lolejko napisał/a:
Warsztat polecony rozumiem, Âże chodzi ci o warsztat z ktĂłrym ubezpieczyciel ma umowĂŞ podpisanÂą?
chodzi mi o warsztat polecony przez kogoÂś czyt. dobry.

lolejko napisał/a:
Nie waÂżne, chodzi mi o to teraz Âżeby jak najwiĂŞjcej kasy wyrwaĂŚ od ubezpieczyciela. NA co zwracaĂŚ uwagĂŞ i jak gadac z rzeczoznawcÂą?

tobie nie dadza za du¿o kasy (wyceny z zasady s¹ zani¿one). Warsztat zrobi kalkulacje do protoko³u wykonanego przez rzeczoznawcê wg swojej RBG u mnie jest 85, a w serwisie 120 z³, a na wycenach oko³o 55-60 z³. Czy tobie chodzi by sobie na tym przyci¹Ì czy jak bo nie rozumiem?

Chyba tak.

lolejko
Wysłany: 2009-02-20, 20:51   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
Czy tobie chodzi by sobie na tym przyci¹Ì czy jak bo nie rozumiem?

Wiadomo jak wiĂŞcej dadzÂą, to lepiej, bo samochĂłd nigdy nie byÂł malowany i dla mnie to jest duÂża strata. Za duÂżo serca wÂłoÂżyÂłem w ten samochĂłd.
Najwa¿niejsze dla mnie jest zrobienie samochodu na tip top. Kasê, która by by³a do przyciêcia to tylko i w³¹cznie zaspokojenie moich nerwów :D
Teraz jeszcze jedna sprawa, bo coÂś mi siĂŞ pomieszaÂło. JeÂśli ubezpieczycielowi wskaÂże warsztat w ktĂłrym bĂŞdĂŞ robiÂł samochĂłd, to oni razem siĂŞ rozliczajÂą? Czyli Ubezp. daje kasĂŞ do rĂŞki warsztatowi?

No-limit
Wysłany: 2009-02-20, 21:21   
0
UP DOWN

lolejko napisał/a:
kalbi napisał/a:
Czy tobie chodzi by sobie na tym przyci¹Ì czy jak bo nie rozumiem?

Wiadomo jak wiĂŞcej dadzÂą, to lepiej, bo samochĂłd nigdy nie byÂł malowany i dla mnie to jest duÂża strata. Za duÂżo serca wÂłoÂżyÂłem w ten samochĂłd.
Najwa¿niejsze dla mnie jest zrobienie samochodu na tip top. Kasê, która by by³a do przyciêcia to tylko i w³¹cznie zaspokojenie moich nerwów :D
Teraz jeszcze jedna sprawa, bo coÂś mi siĂŞ pomieszaÂło. JeÂśli ubezpieczycielowi wskaÂże warsztat w ktĂłrym bĂŞdĂŞ robiÂł samochĂłd, to oni razem siĂŞ rozliczajÂą? Czyli Ubezp. daje kasĂŞ do rĂŞki warsztatowi?

JeÂżeli warsztat ma umowĂŞ z ubezpieczycielem i potrafÂą siĂŞ dogadaĂŚ/uczciwie opisaĂŚ szkodĂŞ/ wzsyscy bĂŞdÂą zadowoleni.

kalbi 
Wysłany: 2009-02-20, 21:39   
0
UP DOWN

lolejko napisał/a:
JeÂśli ubezpieczycielowi wskaÂże warsztat w ktĂłrym bĂŞdĂŞ robiÂł samochĂłd, to oni razem siĂŞ rozliczajÂą? Czyli Ubezp. daje kasĂŞ do rĂŞki warsztatowi?
Ubezpieczycielowi nic nie mĂłwisz bo po co.?! JeÂśli wybierzesz juÂż warsztat i zechcesz dokonaĂŚ naprawy bezgotĂłwkowo to musisz ten warsztat upowaÂżniĂŚ do reprezentowania cie w procesie szkody oraz do odbioru naleÂżnoÂści za naprawĂŞ twojego samochodu. Na miejscu w warsztacie dadza ci upowaznienie i reszta cie nie powinna obchodzic...

kalbi 
Wysłany: 2009-02-20, 21:41   
0
UP DOWN

lolejko napisał/a:
jeœli to ma byc bezgotówkowo to nic nie przytniesz!!! mo¿esz niby przyci¹Ì jak robisz wg kalkulacji ubezpieczyciela(ich wyceny) ale z zasady s¹ zani¿one i musia³byœ ostro oszczêdziÌ na naprawie...

lolejko
Wysłany: 2009-02-25, 17:54   
0
UP DOWN

No i sprawa siĂŞ wyjaÂśniÂła. Nawet mnie zszokowaÂło to trochĂŞ.
ZadzwoniÂł do mnie rzeczoznawca i chciaÂł siĂŞ umĂłwiĂŚ na wizytĂŞ. OczywiÂście on moÂże do 16:00, a ja po 16:00 i nie daÂło rady umĂłwiĂŚ siĂŞ na oglĂŞdziny. ZaproponowaÂł Âże wycene zrobi przez telefon. ZgodziÂłem siĂŞ i wymieniÂłem elementy ktĂłre sÂą uskodozne.
Wiem juÂż, Âże naprawa bĂŞdzie mnie kosztowaĂŚ 1500zÂł.
PoczekaÂłem, aÂż wyliczy ile to bĂŞdzie kosztowaÂło i wyszÂło mu 4000zÂł. PomarudziÂłem, Âże maÂło ale przystaÂłem na jego warunki. No i w sumie jestem zadowolony :)

kalbi 
Wysłany: 2009-02-25, 22:13   
0
UP DOWN

czyli ktos ci wycenil na 1500 wiec zapewne nie wymieni ci elementow tylko naprawi je. czyt zakituje, a wnioskuje, ze w kwocie 4.000 sa alementy do wymiany. Czyli zrobisz sobie ale w kiciusiu za 1500.

lolejko
Wysłany: 2009-02-26, 21:15   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
czyli ktos ci wycenil na 1500 wiec zapewne nie wymieni ci elementow tylko naprawi je. czyt zakituje

Nie ma co kitowaĂŚ, ani naprawiaĂŚ elementĂłw. Drzwi sa do wymiany ktĂłre juÂż kupiÂłem za 200zÂł, przednie drzwi majÂą ryskĂŞ, a bÂłotnik do wyklepania, bo ma rysĂŞ z wgnieceniem.
Ta osoba ktĂłra mi to robi wiem, Âże idealnie mi to zrobi.

LAKIEROWANKO Strona Główna » POZOSTAÂŁE » Off Topic

Odpowiedz do tematu