Autor |
Wiadomo¶æ |
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-19, 13:50 Naprawa po szkodzie
|
0
|
|
|
|
mia³em swoim autkiem (BMW E46) lekk± kolizjê. Uszkodzone tylne drzwi przednie przerysowane i tylny b³otnik ma wgiêcie. Wina nie moja.
Jak najlepiej sprawê rozwi±zaæ z ubezpieczeniem?
Brac na kosztorys, czy ¿eby serwis mi to zrobi³?
Porad¼cie jak najlepiej ta sprawa by dla mnie wysz³a. |
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-02-19, 18:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
na kosztorys cie orzna na calego.Ja bym oddal do ASO. |
|
|
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-19, 20:03
|
0
|
|
|
|
Z tym, ¿e s³ysza³em, ¿e w ASO sami partacze pracuj±. Ja chcê mieæ zrobion± robotê idealnie. |
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-02-19, 20:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
ogledziny rzeczoznawcy zachowaj w razie w,jezeli na protokole bedzie pisac ze cos jest do wymiany to po naprawie skontroluj czy zostalo to wymienione.Jezeli bedziesz mial ze to uzyw,to do rzeczoznawcy z protokolem i razem z nim do ASO. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-02-19, 20:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
lolejko napisa³/a: | Ja chcê mieæ zrobion± robotê idealnie | idealnie to tylko w Erze :P
ps. w ASO pracuj± tacy sami ludzie jak i w nieautoryzowanych warsztatach wiêc wszystko zale¿y na kogo siê trafi, nie mo¿na wszystkiego uogólniaæ ludzie!!! Jest jedno ale - ASO praktykuje co¶ takiego, ¿e gdy ubezpieczyciel nie pokryje wszystkich kosztów za naprawê to resztê dop³acasz TY!!! ASO nie szuka czê¶ci u¿ywanych, ASO nie bawi siê w zamienniki - tam oczywi¶cie masz wszystko oryginalne i co za tym idzie dobrze liczone!
Najlepiej zrób tak: jed¼ z protoko³em do warsztatu poleconego i oni sobie zrobi± w³asna kalkulacje i sie bêd± sami bawiæ z ubezpieczycielem... |
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-19, 23:08
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | jed¼ z protoko³em do warsztatu poleconego i oni sobie zrobi± w³asna kalkulacje i sie bêd± sami bawiæ z ubezpieczycielem... |
Warsztat polecony rozumiem, ¿e chodzi ci o warsztat z którym ubezpieczyciel ma umowê podpisan±???
W sumiê to mam fachowca ju¿ i jego robota jest idealna kalbi, nie tylko w erze Kole¶ ma talent i potrafi zrobiæ cuda z lakierem. Nie idzie poznaæ sie, ¿e fura by³a robiona, nawet po 3 latach. Mia³em okazjê tak± ogl±daæ z klepanym dachem i wstawian± æwiartk±, a u mnie to w sumie parê ryz g³êbszych JEdyny minus jego roboty, ¿e bardzo d³ugo robi, ale to akurat plus dla zrobionej roboty. Nie wa¿ne, chodzi mi o to teraz ¿eby jak najwiêjcej kasy wyrwaæ od ubezpieczyciela. NA co zwracaæ uwagê i jak gadac z rzeczoznawc±? |
|
|
adam12
|
Wys³any: 2009-02-20, 10:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 94
|
podl±cze sie z okazji ¿e kolega pracowa³ w ASO. wiec w jego serwisie praca wygl±da³a tak na lakierni ¿e jak mieli mniej roboty to przynosili zderzaki zza szopy i wszyscy je kleili i malowali w podk³ad aby posz³y jak nowe. jest to serwis fiata i niedawno widzia³em cieniasa zrobionego przez nich.... po¿al sie bo¿e..... morka niech ju¿ jest w koñcu fiat ale zacieki w ASO?? niedomalowane ranty?????? prawda jest taka ¿e byli tam dobrzy lakiernicy ale niestety za 1200z³ to tam sie tylko ludzi po maturze przewijaj± sezonowo. na dzieñ dzisiejszy nie ma ¿adnego do¶wiadczonego lakiernika który ba³by sie o swoj± wyp³ate przy ka¿dej naprawie auta. tak¿e jak kto¶ mówi ASO to nie wywy¿sza sie niczym konkretnym bo to tak samo jak daæ komu¶ na warsztat nieautoryzowany a nawet gorzej bo w szopie mo¿na dobrze zrobiæ tylko to zale¿y od tego kto jaki ma cel w pracy czy tylko szybka kasa czy te¿ klient który wróci. ASO to wcale nie 100% sukcesu. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-02-20, 13:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
adam12 napisa³/a: | podl±cze sie z okazji ¿e kolega pracowa³ w ASO. wiec w jego serwisie praca wygl±da³a tak na lakierni ¿e jak mieli mniej roboty to przynosili zderzaki zza szopy i wszyscy je kleili i malowali w podk³ad aby posz³y jak nowe. jest to serwis fiata i niedawno widzia³em cieniasa zrobionego przez nich.... po¿al sie bo¿e..... morka niech ju¿ jest w koñcu fiat ale zacieki w ASO?? niedomalowane ranty?????? prawda jest taka ¿e byli tam dobrzy lakiernicy ale niestety za 1200z³ to tam sie tylko ludzi po maturze przewijaj± sezonowo. na dzieñ dzisiejszy nie ma ¿adnego do¶wiadczonego lakiernika który ba³by sie o swoj± wyp³ate przy ka¿dej naprawie auta. tak¿e jak kto¶ mówi ASO to nie wywy¿sza sie niczym konkretnym bo to tak samo jak daæ komu¶ na warsztat nieautoryzowany a nawet gorzej bo w szopie mo¿na dobrze zrobiæ tylko to zale¿y od tego kto jaki ma cel w pracy czy tylko szybka kasa czy te¿ klient który wróci. ASO to wcale nie 100% sukcesu. |
Dla ASO nabijam lakiery w spray.Zawsze podstawa/standard/.Odcieñ nie ma dla nich ¿adnego znaczenia.Jak klient ma samochód na gwarancji jest zmuszany braæ co daj±. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-02-20, 17:01
|
0
|
|
|
|
lolejko napisa³/a: | Warsztat polecony rozumiem, ¿e chodzi ci o warsztat z którym ubezpieczyciel ma umowê podpisan±? | chodzi mi o warsztat polecony przez kogo¶ czyt. dobry.
lolejko napisa³/a: | Nie wa¿ne, chodzi mi o to teraz ¿eby jak najwiêjcej kasy wyrwaæ od ubezpieczyciela. NA co zwracaæ uwagê i jak gadac z rzeczoznawc±? |
tobie nie dadza za du¿o kasy (wyceny z zasady s± zani¿one). Warsztat zrobi kalkulacje do protoko³u wykonanego przez rzeczoznawcê wg swojej RBG u mnie jest 85, a w serwisie 120 z³, a na wycenach oko³o 55-60 z³. Czy tobie chodzi by sobie na tym przyci±æ czy jak bo nie rozumiem? |
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-02-20, 18:34
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | lolejko napisa³/a: | Warsztat polecony rozumiem, ¿e chodzi ci o warsztat z którym ubezpieczyciel ma umowê podpisan±? | chodzi mi o warsztat polecony przez kogo¶ czyt. dobry.
lolejko napisa³/a: | Nie wa¿ne, chodzi mi o to teraz ¿eby jak najwiêjcej kasy wyrwaæ od ubezpieczyciela. NA co zwracaæ uwagê i jak gadac z rzeczoznawc±? |
tobie nie dadza za du¿o kasy (wyceny z zasady s± zani¿one). Warsztat zrobi kalkulacje do protoko³u wykonanego przez rzeczoznawcê wg swojej RBG u mnie jest 85, a w serwisie 120 z³, a na wycenach oko³o 55-60 z³. Czy tobie chodzi by sobie na tym przyci±æ czy jak bo nie rozumiem? |
Chyba tak. |
|
|
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-20, 20:51
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | Czy tobie chodzi by sobie na tym przyci±æ czy jak bo nie rozumiem? |
Wiadomo jak wiêcej dadz±, to lepiej, bo samochód nigdy nie by³ malowany i dla mnie to jest du¿a strata. Za du¿o serca w³o¿y³em w ten samochód.
Najwa¿niejsze dla mnie jest zrobienie samochodu na tip top. Kasê, która by by³a do przyciêcia to tylko i w³±cznie zaspokojenie moich nerwów
Teraz jeszcze jedna sprawa, bo co¶ mi siê pomiesza³o. Je¶li ubezpieczycielowi wska¿e warsztat w którym bêdê robi³ samochód, to oni razem siê rozliczaj±? Czyli Ubezp. daje kasê do rêki warsztatowi? |
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-02-20, 21:21
|
0
|
|
|
|
lolejko napisa³/a: | kalbi napisa³/a: | Czy tobie chodzi by sobie na tym przyci±æ czy jak bo nie rozumiem? |
Wiadomo jak wiêcej dadz±, to lepiej, bo samochód nigdy nie by³ malowany i dla mnie to jest du¿a strata. Za du¿o serca w³o¿y³em w ten samochód.
Najwa¿niejsze dla mnie jest zrobienie samochodu na tip top. Kasê, która by by³a do przyciêcia to tylko i w³±cznie zaspokojenie moich nerwów
Teraz jeszcze jedna sprawa, bo co¶ mi siê pomiesza³o. Je¶li ubezpieczycielowi wska¿e warsztat w którym bêdê robi³ samochód, to oni razem siê rozliczaj±? Czyli Ubezp. daje kasê do rêki warsztatowi? |
Je¿eli warsztat ma umowê z ubezpieczycielem i potraf± siê dogadaæ/uczciwie opisaæ szkodê/ wzsyscy bêd± zadowoleni. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-02-20, 21:39
|
0
|
|
|
|
lolejko napisa³/a: | Je¶li ubezpieczycielowi wska¿e warsztat w którym bêdê robi³ samochód, to oni razem siê rozliczaj±? Czyli Ubezp. daje kasê do rêki warsztatowi? | Ubezpieczycielowi nic nie mówisz bo po co.?! Je¶li wybierzesz ju¿ warsztat i zechcesz dokonaæ naprawy bezgotówkowo to musisz ten warsztat upowa¿niæ do reprezentowania cie w procesie szkody oraz do odbioru nale¿no¶ci za naprawê twojego samochodu. Na miejscu w warsztacie dadza ci upowaznienie i reszta cie nie powinna obchodzic... |
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-02-20, 21:41
|
0
|
|
|
|
lolejko napisa³/a: | Najwa¿niejsze dla mnie jest zrobienie samochodu na tip top. Kasê, która by by³a do przyciêcia to tylko i w³±cznie zaspokojenie moich nerwów | je¶li to ma byc bezgotówkowo to nic nie przytniesz!!! mo¿esz niby przyci±æ jak robisz wg kalkulacji ubezpieczyciela(ich wyceny) ale z zasady s± zani¿one i musia³by¶ ostro oszczêdziæ na naprawie... |
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-25, 17:54
|
0
|
|
|
|
No i sprawa siê wyja¶ni³a. Nawet mnie zszokowa³o to trochê.
Zadzwoni³ do mnie rzeczoznawca i chcia³ siê umówiæ na wizytê. Oczywi¶cie on mo¿e do 16:00, a ja po 16:00 i nie da³o rady umówiæ siê na oglêdziny. Zaproponowa³ ¿e wycene zrobi przez telefon. Zgodzi³em siê i wymieni³em elementy które s± uskodozne.
Wiem ju¿, ¿e naprawa bêdzie mnie kosztowaæ 1500z³.
Poczeka³em, a¿ wyliczy ile to bêdzie kosztowa³o i wysz³o mu 4000z³. Pomarudzi³em, ¿e ma³o ale przysta³em na jego warunki. No i w sumie jestem zadowolony |
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-02-25, 22:13
|
0
|
|
|
|
czyli ktos ci wycenil na 1500 wiec zapewne nie wymieni ci elementow tylko naprawi je. czyt zakituje, a wnioskuje, ze w kwocie 4.000 sa alementy do wymiany. Czyli zrobisz sobie ale w kiciusiu za 1500. |
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-26, 21:15
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | czyli ktos ci wycenil na 1500 wiec zapewne nie wymieni ci elementow tylko naprawi je. czyt zakituje |
Nie ma co kitowaæ, ani naprawiaæ elementów. Drzwi sa do wymiany które ju¿ kupi³em za 200z³, przednie drzwi maj± ryskê, a b³otnik do wyklepania, bo ma rysê z wgnieceniem.
Ta osoba która mi to robi wiem, ¿e idealnie mi to zrobi. |
|