Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Agravka 
Wysłany: 2007-02-01, 03:25   Jaki to lakier
0
UP DOWN

witam serdecznie,
mam pytanie, czy ktoÂś wie jak uzyskaĂŚ taki efekt jaki widaĂŚ na aucie na zdjĂŞciu?
jaki to moÂże byĂŚ kod lakieru? jaki podkÂład baza bezbarwny...

ps. uprzejmie proszĂŞ o powaÂżne potraktowanie tematu, pomimo Âże jestem nowym uÂżytkownikiem na forum

pozdrawiam:)

http://img01.picoodle.com...23m_e7fa8b8.jpg

malarz
Wysłany: 2007-02-01, 10:15   
0
UP DOWN

caÂłkiem powaÂżnie... ja nie wiem, ale podoba mi siĂŞ 8)

darXo 
Wysłany: 2007-02-01, 10:42   
0
UP DOWN
darXo

Hmm, trzeba by to z bliska zobaczyĂŚ ;-)
WyglÂąda jak ciemnografitowa baza (coÂś koÂło 85L) pokryta lakierem bezbarwnym z dodatkiem matujÂącym, ale moÂże to byĂŚ bardziej skomplikowane. Jak na baze metalicznÂą troche za maÂło sie bÂłyszczy.
Jednak gdybym miaÂł podrobiĂŚ efekt lakieru ze zdjĂŞcia, to tak bym zrobiÂł.

Agravka 
Wysłany: 2007-02-02, 17:14   
0
UP DOWN

rozumiem, Âże trudno jest tak oceniĂŚ ze zdjĂŞcia
ciĂŞÂżka sprawa z tym kolorem, a raczej z tym ile taka baza pokryta cienkÂą warstwÂą pÂłaszczu by wytrzymaÂła
dziĂŞkujĂŞ bardzo za pomoc :) :wink:

darXo 
Wysłany: 2007-02-02, 19:18   
0
UP DOWN
darXo

"PÂłaszczu" potrzeba tyle ile producent danego "pÂłaszcza" podaje ;-)
Lakier bezbarwny nanosi siĂŞ w zaleÂżnoÂści od gĂŞstoÂści i rodzaju 1,5 - 3 warstw.
Trudno powiedzieĂŚ ile wytrzyma lakier bezbarwny, nikt tego nie zmierzyÂł bo tak dÂługo ludzie nie ÂżyjÂą.
A tak na powaÂżnie, widze Âże jesteÂś kompletnie zielona(y). Baza to "farba" dajÂąca tylko kolor, ew. efekt metaliczny. Dopiero na baze daje siĂŞ lakier bezbarwny bĂŞdÂący wÂłaÂściwÂą powÂłokÂą. Im lepszy, tym lepiej. Dobrej jakoÂści lakier bezbarwny wyglÂąda dobrze kilka lat. Po tym czasie naleÂży go polerowaĂŚ w celu odnowienia poÂłyski i usuniĂŞcia rys i zmatowieĂą. Tak moÂżna najproÂściej po laicku wyjaÂśniĂŚ.
Jeœli chodzi o zdjêcie, tak jak mowi³êm wygl¹da mi to na bezbarwny pó³mat, wiêc du¿o bardziej podatny na powstawanie rys, kompletnie niepraktyczny; ale efekt - rewelacja.

Agravka 
Wysłany: 2007-02-03, 04:01   
0
UP DOWN

przyznajĂŞ, jestem zielona..
pytaÂłam o lakier w czyimÂś imieniu
jeÂżeli uda siĂŞ uzyskaĂŚ taki czy teÂż rĂłwnie ciekawy efekt to zamieszczĂŞ info i zdjĂŞcia auta na forum

jeszcze raz dziĂŞkujĂŞ za wytÂłumaczenie, jeÂżeli w przyszÂłoÂści bĂŞdĂŞ miaÂła lakiernicze problemy to na pewno tu wrĂłcĂŞ, pozdrawiam

picior 
Wysłany: 2007-04-12, 10:03   
0
UP DOWN

to jest 100% peÂłny mat... albo czarny albo bardzo ciemny grafit...
mam coÂś takeigo na smochodzie i to tylko Âłasnie wyglada na tym zdjeciu... w praktyce to samochĂłd jest nie do wyczyszczenia... od czasu jak pomalowaÂłem samochĂłd niewyczysciÂłem go nigdy Âżeby byÂło Âładny jak po pomalowaniu... najbardziej zbiÂżona czystosĂŚ byÂła po PLAKu, ale sie dziwnie bÂłyszczaÂł...

venoGw
Wysłany: 2008-05-23, 15:37   
0
UP DOWN

nie jestem lakiernikiem ale to auto nie jest matowe :D

ten kolor ma nazwe "s2 black stealth" jest to mixtura ze stajni tuningowej skunk2

to tak zwana satyna , czyli klar + pasta matujaca :D baza jest czarna !

mam tak pomalowane duze elementy w aucie i niemam zadnego problemu z czystoscia !

pearlaga
Wysłany: 2008-11-03, 20:24   
0
UP DOWN

zgadzam sie z venoGw
to auto to na kliku zdjeciach to poprostu majstersztyk photoshopa
tak jak wiekszosc modelek :) [retusz]
i dlatego takie zludne odbicia widac
pozdrawiam

Lukas1
Wysłany: 2009-02-09, 06:55   
0
UP DOWN

Samochody pokryte matowym czy polmatowym bezbarwnym od jakiegos czasu pojawiaja sie czesto na targach tuningowych. Ten tez to chyba jednak cos takiego, a nie tylko photoshop. Jak chcecie poogladac dziwne wynalazki lakiernicze do tuningu, to zajrzyjcie na www.alsacorp.com to amerykanska firma specjalizujaca sie w takich lakierach.

acidhouse
Wysłany: 2009-02-15, 10:34   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

zgadzam sie duzo jest takich specjali, polecam i dozucam do ALSY jeszcze www.houseofcolor.com , jakby ktos otwieral mieszalnie z tymi produktami to ja chetnie do roboty przyjde :D

maÂłek 
Wysłany: 2009-03-06, 22:32   
0
UP DOWN
Amator lakiernik

No wiĂŞc zaprezentuje swojÂą prĂłbkĂŞ ktĂłrÂą wykonaÂłem bo chcĂŞ pomalowaĂŚ auto wÂłaÂśnie w macie

Malowano na sztukê ¿e tak powiem g³ównie aby odczuÌ efekt matu na ¿ywo ale ¿e jestem amator to i bêdê mia³ kilka pytaù.

Oto efekt baza orak klar z palety Palinala:

wyszÂła delikatna morka ktĂłra przy macie za bardzo nie rzuca siĂŞ w oczy lecz nie jestem pewien czy gdybym daÂł 3 warstwĂŞ byĂŚ moÂże by jej nie byÂło. Zastanawiam siĂŞ jak dalej postĂŞpowaĂŚ z takim lakierem taki ma pozostaĂŚ czy jakies polerowanko. Jednak po brubach z G3 zaczynaÂł siĂŞ poÂłysk wic odpada taka opcja.

Co Wy na to jakie porady?

bartek 
Wysłany: 2009-03-07, 08:58   
0
UP DOWN

elegancko.
tylko utrzymanie tego w czystosci bedzie wyzwaniem.
tym bardziej ze jak zostawisz auto na ulicy to zaraz znajdzie kilku ciekawskich do pomacania
tudziez sprawdzenia czy zostana slady po paznokciu - a zostana :D

No-limit
Wysłany: 2009-03-07, 10:24   Re: Jaki to lakier
0
UP DOWN

Agravka napisał/a:
witam serdecznie,
mam pytanie, czy ktoÂś wie jak uzyskaĂŚ taki efekt jaki widaĂŚ na aucie na zdjĂŞciu?
jaki to moÂże byĂŚ kod lakieru? jaki podkÂład baza bezbarwny...

ps. uprzejmie proszĂŞ o powaÂżne potraktowanie tematu, pomimo Âże jestem nowym uÂżytkownikiem na forum

pozdrawiam:)

[url=http://img01.picoodl...8b8.jpg]Obrazek[/URL]

http://img01.picoodle.com...23m_e7fa8b8.jpg

prawdopodobnie jest to lakier Honda RP29P/New Raisin Perl.Met./ lub RP29P-3/Raisin Prl.Met./,Na ktĂłry poÂłoÂżony jest klar z 60% matem.

maÂłek 
Wysłany: 2009-03-07, 11:10   
0
UP DOWN
Amator lakiernik

dlaczego ma pozostaÌ rysa po paznokciu jak jest to klar tylko ¿e w wersji mat - za kilka dni poddam element testom na wytrzyma³oœÌ oraz zabrudzeniu i utrzymaniu w czystoœci.

No-limit
Wysłany: 2009-03-07, 11:54   
0
UP DOWN

maÂłek napisał/a:
dlaczego ma pozostaÌ rysa po paznokciu jak jest to klar tylko ¿e w wersji mat - za kilka dni poddam element testom na wytrzyma³oœÌ oraz zabrudzeniu i utrzymaniu w czystoœci.

Dlatego.¿e inna jest faktura powierzchni lakieru.Np. po przejechaniu po powierzchni lakieru bezbarwnego paznokciem wystarczy zapolerowaÌ,a na tego typu powierzni zostanie B£YSZCZ¥CY ŒLAD,którego nie usuniesz przez polerowanie,bo zgubisz efekt pó³matu.Tak¹ powirzchniê /w extra klarze mo¿na tylo utrzymywaÌ w czystoœci,czyli myÌ œrodkami bez wosku,jak lakier bezbarwny jest OK nie kombinowaÌ z kosmetykami.

yermek
Wysłany: 2009-06-01, 21:33   
0
UP DOWN

Moim zdaniem jest to baza dwu fazowa zwykÂły czarny pokryty klarem z dodatkiem matingu

gola 
Wysłany: 2009-06-01, 22:07   
0
UP DOWN

yermek napisał/a:
Moim zdaniem jest to baza dwu fazowa zwykÂły czarny pokryty klarem z dodatkiem matingu

a co to takiego ta baza dwu fazowa ;)

baqo 
Wysłany: 2009-06-01, 22:18   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
a co to takiego ta baza dwu fazowa ;)
myÂślĂŞ Âże chodzi o lakier solid, dwuwarstwowy,matowy ;)

gola 
Wysłany: 2009-06-01, 22:23   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
myÂślĂŞ Âże chodzi o lakier solid, dwuwarstwowy,matowy ;)

aha,to teraz juz wiem,dzieki @baqo za pomoc ;) :D

baqo 
Wysłany: 2009-06-01, 22:24   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
,dzieki @baqo za pomoc ;) :D
punkcik :D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu