Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
gallardo83
Wysłany: 2009-03-14, 21:52   Polerowanie samochodu
0
UP DOWN

Witam wszystkich forumowiczĂłw.
Chcia³bym wypolerowaÌ moje autko, ale do koùca nie wiem jak siê za to wzi¹Ì
Moje auto to Astra III, metalik z 2004 r. w bardzo dobrym stanie. Oto moje pytania:
1. Czy warto polerowaĂŚ polerkÂą autko stosunkowo mÂłode ?
2. Czy o wiele lepszy efekt otrzymam polerujÂąc za pomocÂą polerki czy bĂŞdzie zbliÂżony do tego jakbym polerowaÂł rĂŞcznie ?
3. Czy rzeczywiÂście za pomocÂą polerki szybko moÂżna lakier zedrzeĂŚ ? To by byÂła moja pierwsza tego typu praca.
4. Na masce mam parê odprysków, a nawet w jednym miejscu ma³a rdza siê pojawi³a, co z tym zrobiÌ - jakoœ wyczyœciÌ t¹ rdzê ? PóŸniej jakiœ lakier i lakier zaprawkowy na to ?
5.JakÂą pastĂŞ polecacie - z tego co siĂŞ orientuje do farecle g3 ? TeÂż siĂŞ nadaje do rĂŞcznego polerowania ?
6. Jaki papier Âścierny polecacie do polerki ?
7. Jak dÂługo mniej wiĂŞcej poleruje siĂŞ w jednym miejscu ?
8. Jaki wosk polecacie po polerowaniu ?
9. JakÂą polerkĂŞ polecacie - tak na wÂłasny uÂżytek, cena do ok 250 zÂł.
10. JakieÂś wskazĂłwki dotyczÂące polerowania polerkÂą, tak aby sobie szkĂłd nie wyrzÂądziĂŚ ?
Pozdrawiam i z gĂłry dziĂŞkujĂŞ cierpliwym osobom za odpowiedÂź.
Nie ukrywam, ze dalsze pytania mogĂŞ siĂŞ pojawiĂŚ :)

No-limit
Wysłany: 2009-03-14, 22:03   Re: Polerowanie samochodu
0
UP DOWN

gallardo83 napisał/a:
Witam wszystkich forumowiczĂłw.
Chcia³bym wypolerowaÌ moje autko, ale do koùca nie wiem jak siê za to wzi¹Ì
Moje auto to Astra III, metalik z 2004 r. w bardzo dobrym stanie. Oto moje pytania:
1. Czy warto polerowaĂŚ polerkÂą autko stosunkowo mÂłode ?
2. Czy o wiele lepszy efekt otrzymam polerujÂąc za pomocÂą polerki czy bĂŞdzie zbliÂżony do tego jakbym polerowaÂł rĂŞcznie ?
3. Czy rzeczywiÂście za pomocÂą polerki szybko moÂżna lakier zedrzeĂŚ ? To by byÂła moja pierwsza tego typu praca.
4. Na masce mam parê odprysków, a nawet w jednym miejscu ma³a rdza siê pojawi³a, co z tym zrobiÌ - jakoœ wyczyœciÌ t¹ rdzê ? PóŸniej jakiœ lakier i lakier zaprawkowy na to ?
5.JakÂą pastĂŞ polecacie - z tego co siĂŞ orientuje do farecle g3 ? TeÂż siĂŞ nadaje do rĂŞcznego polerowania ?
6. Jaki papier Âścierny polecacie do polerki ?
7. Jak dÂługo mniej wiĂŞcej poleruje siĂŞ w jednym miejscu ?
8. Jaki wosk polecacie po polerowaniu ?
9. JakÂą polerkĂŞ polecacie - tak na wÂłasny uÂżytek, cena do ok 250 zÂł.
10. JakieÂś wskazĂłwki dotyczÂące polerowania polerkÂą, tak aby sobie szkĂłd nie wyrzÂądziĂŚ ?
Pozdrawiam i z gĂłry dziĂŞkujĂŞ cierpliwym osobom za odpowiedÂź.
Nie ukrywam, ze dalsze pytania mogĂŞ siĂŞ pojawiĂŚ :)

No-limit
Wysłany: 2009-03-14, 22:08   
0
UP DOWN

Na razie zabezpiecz miejsca z ogniskami rdzy np.Brunoxem,wczeœniej odt³uœÌ np.benz.extra.A druga sprawa ,Co siê sta³o,¿e auto z 2004r. ju¿ rdzewieje?Na masce? :cool:

gizbern 
Wysłany: 2009-03-14, 22:17   
0
UP DOWN

Najlepszy efekt bĂŞdzie jak zrobisz to rĂŞcznie przy pomocy flaneli lub zwykÂłej waty po uprzednim dokÂładnym umyciu.
JeÂśli nigdy nie robiÂłeÂś polerkÂą to lepiej daj sobie spokĂłj,to zbĂŞdny i niepotrzebny wydatek.
Bardzo ³atwo mo¿na poprzecieraÌ oryginalny lakier na krawêdziach,a i tak musisz póŸniej poprawiaÌ rêcznie.
PolerkĂŞ stosujÂą lakiernicy po lakierowaniu aby wyrĂłwnaĂŚ lakier ze "skĂłrek pomaraĂączy"i innych bÂłedĂłw po lakierowaniu.
Odpryski jeÂśli nie sÂą duÂże poprostu zetrzyj do goÂłej blachy i zrĂłb zaparwki najpierw podkÂładem antykorozyjnym a pĂłzniej lakierem nawierzchniowym,wystarczy do tego taki pĂŞdzelek od paznokci.
Kup sobiĂŞ tÂą G3 bez Âżadnych woskĂłw i to wystarczy.
Poleruj do momentu a¿ sam uznasz ¿e ju¿ wystarczy,pamietaj¹Ì ¿e oryginalny lakier jest bardzo cieùki.
Zabardzo nierozumiem co chcesz polerowaĂŚ papierem Âściernym??? :shock:
JeÂśli gdzieÂś sÂłuszaÂłeÂś o polerowaniu papierem Âściernym,to robi to lakiernik na nowym lakierze zanim odda auto do klijenta,a pĂłzniej tylko i wyÂłacznie pasta.

gallardo83
Wysłany: 2009-03-14, 22:23   
0
UP DOWN

DziĂŞki za fajne wytÂłumaczenia. JeÂśli chodzi o tÂą rdzĂŞ - to mam wÂłaÂśnie tylko taki jeden odprysk na masce. z ogniskiem rdzy. WÂłaÂśnie jeszcze tu mam pytanie - jak takie bardzo maÂłe ognisko rdzy zetrzeĂŚ do goÂłej blachy ? JakiÂś papier Âścierny ?
Mo¿ecie mi jeszcze na jedno pytanie odpowiedzieÌ - jak bardzo ró¿ni siê efekt polerrowania polerk¹ od polerowania rêcznego ?
Pozdrawiam i z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za odpowiedzi

gizbern 
Wysłany: 2009-03-14, 22:32   
0
UP DOWN

Jesli to jest odprysk po kamieniu to uzyj na sucho 60-tki.
JeÂśli siĂŞ postarasz i zrobisz to z sercem to efekt rĂŞcznego polerowania bĂŞdzie napewno duÂżo lepszy od maszynowego.

gallardo83
Wysłany: 2009-03-14, 22:37   
0
UP DOWN

Ok :) I wtedy polerowaÌ rêcznie past¹ G3 ? Tak¿e wtedy na mokro, czy na sucho ? A mo¿e jeszcze jak¹œ lepsz¹ pastê polecacie - np 3M ? Tylko nie wiem czy ona nadaj siê do rêcznego polerowania ?
Pozdrawiam

mebArth 
Wysłany: 2009-03-15, 08:45   
0
UP DOWN

PRIMO - czy masz na aucie rysy po szczotkach z myjki? Jesli nie to wystarczy Ci mleczko STP byle jakie na szmatkĂŞ i rĂŞcznie albo AUTOPOLITURA PLASTMALL.
Jesli masz rysy to maszyna jest potrzebna i profi pasty i mleczka = wizyta u lakiernika.
SECUNDO - jak masz rdzawke na masce to zadnych 60 nie uzywaj jak ktos wczesniej poleciÂł tylko 180 delikatnie oczysc rdzawke i zapaĂŚkaj to pĂŞdzelkiem lakierem bazowym. A najlepiej jedÂź to pomalowaĂŚ.

A czemu jest rdza na 5 letnim OPLU? Bo to OPEL. Dlaczego na moim 19-letnim audi nie byÂło rdzy tylk na rantach od kamieni? Bo jest obustronny ocynk. OPEL takowego nie posiada.

baqo 
Wysłany: 2009-03-15, 10:11   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
Co siĂŞ staÂło,Âże auto z 2004r. juÂż rdzewieje?Na masce? :cool:
to chyba na skutek odprysku,odbicia lakieru przez kamyk :?:

gizbern 
Wysłany: 2009-03-15, 10:23   
0
UP DOWN

Przede wszystkim trzeba zapytaĂŚ autora postu czy jest pierwszym wÂłaÂścicielem samochodu.
JeÂśli jest ktĂłrymÂś z kolei to moÂżemy siĂŞ tylko domyÂślaĂŚ dlaczego rdzewieje.

gallardo83
Wysłany: 2009-03-15, 12:21   
0
UP DOWN

SamochĂłd mam od poczÂątku jego istnienia i jeÂśli chodzi o tÂą rdzĂŞ to nie rĂłbcie z tego nie wiadomo czego, jest to jedna kropka rdzy na masce, a tworzenie podejrzeĂą, ze byÂł gdzieÂś uderzony jest bezzasadne. mebArth mam na aucie drobne ryski, ale to raczej od jazdy a, nie od myjni automatycznej - korzystaÂłem z nich bardzo sporadycznie. Czyli takie ryski rĂŞcznie siĂŞ nie usunie ? Tylko polerkÂą ?
A co do lakierĂłw - to opel rzeczywiÂście ma cieniutki lakier, sÂłyszaÂłem z tego powodu, Âże sÂą to lakiery wodne i bardzo miĂŞkkie. Nadal nie wiem czy pasta farecla g3 nadaje siĂŞ do rĂŞcznego polerowania na mokro czy na sucho ?
pozdrawiam i dziĂŞki za odpowiedzi.

gallardo83
Wysłany: 2009-03-17, 17:27   
0
UP DOWN

To co farecla g3 nadaje siĂŞ do polerowania rĂŞcznie na sucho czy na mokro ? Polecacie coÂś lepszego do rĂŞcznego polerowania, coÂś co daje bardzo dobre efekty ?

pitterek 
Wysłany: 2009-03-17, 21:03   
0
UP DOWN

Cytat:
To co farecla g3 nadaje siĂŞ do polerowania rĂŞcznie na sucho czy na mokro ?

100% na mokro, mozna tez recznie ale nie natyrasz

gallardo83 napisał/a:
Jaki papier Âścierny polecacie do polerki ?

jesli w gre wchodzi tylko polerka rĂŞczna to zaponnij o papierze bo sie zatyrasz na smierĂŚ

gizbern napisał/a:
Najlepszy efekt bĂŞdzie jak zrobisz to rĂŞcznie przy pomocy flaneli lub zwykÂłej waty po uprzednim dokÂładnym umyciu.
Polerki maszynowej niema co porĂłwnywac do rĂŞcznej. Maszyna jest lepsza tzn efekt jest bezporĂłwnania lepszy

Cytat:
Kup sobiĂŞ tÂą G3 bez Âżadnych woskĂłw i to wystarczy.

Kup wost i nawoskuj po wszystkim caÂłe auto. gdy nawoskujesz to powierchnia lakieru bedzie znacznie gÂładsza, po czym woda z brudem bedzie Âłatwiej z niego odpadaÂła= samochĂłd mniej sie brudzi, pozatym warstwa wosku jest tak jakby izolatorem przed np solÂą

gizbern napisał/a:
Jesli to jest odprysk po kamieniu to uzyj na sucho 60-tki.

Odprysk oklej jakos tasma i oczyœÌ papierem 180 a nawet 240, potem zabezpiecz tak jak
pisaÂł @mebart albo wÂłasnie jedx do lakiernika

gizbern napisał/a:
Odpryski jeÂśli nie sÂą duÂże poprostu zetrzyj do goÂłej blachy i zrĂłb zaparwki najpierw podkÂładem antykorozyjnym a pĂłzniej lakierem nawierzchniowym,wystarczy do tego taki pĂŞdzelek od paznokci.

z odpryskami nic nie zrobisz sam, nawet gdybys miaÂł maszyne. musisz sie z nimi pogodziĂŚ, ewentualnie baza na zapaÂłke i sobie pokoloruj

Sciema66 
Wysłany: 2009-03-18, 00:30   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
No-limit napisał/a:
Co siĂŞ staÂło,Âże auto z 2004r. juÂż rdzewieje?Na masce? :cool:
to chyba na skutek odprysku,odbicia lakieru przez kamyk :?:

nieee...... to opel :)

Sciema66 
Wysłany: 2009-03-18, 00:43   
0
UP DOWN

[quote="pitterek"]
Cytat:
To co farecla g3 nadaje siĂŞ do polerowania rĂŞcznie na sucho czy na mokro ?

100% na mokro, mozna tez recznie ale nie natyrasz

to sie zgodze tylko ze na sucho , G3 i rozowy mop na sucho , pozniej 3M z niebieskim lub czarnym korkiem(zalezy) i czarny mop

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu