Autor |
Wiadomość |
 |
gallardo83
|
Wysłany: 2009-03-14, 21:52 Polerowanie samochodu
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczĂłw.
Chcia³bym wypolerowaÌ moje autko, ale do koùca nie wiem jak siê za to wzi¹Ì
Moje auto to Astra III, metalik z 2004 r. w bardzo dobrym stanie. Oto moje pytania:
1. Czy warto polerowaĂŚ polerkÂą autko stosunkowo mÂłode ?
2. Czy o wiele lepszy efekt otrzymam polerujÂąc za pomocÂą polerki czy bĂŞdzie zbliÂżony do tego jakbym polerowaÂł rĂŞcznie ?
3. Czy rzeczywiÂście za pomocÂą polerki szybko moÂżna lakier zedrzeĂŚ ? To by byÂła moja pierwsza tego typu praca.
4. Na masce mam parê odprysków, a nawet w jednym miejscu ma³a rdza siê pojawi³a, co z tym zrobiÌ - jakoœ wyczyœciÌ t¹ rdzê ? PóŸniej jakiœ lakier i lakier zaprawkowy na to ?
5.JakÂą pastĂŞ polecacie - z tego co siĂŞ orientuje do farecle g3 ? TeÂż siĂŞ nadaje do rĂŞcznego polerowania ?
6. Jaki papier Âścierny polecacie do polerki ?
7. Jak dÂługo mniej wiĂŞcej poleruje siĂŞ w jednym miejscu ?
8. Jaki wosk polecacie po polerowaniu ?
9. JakÂą polerkĂŞ polecacie - tak na wÂłasny uÂżytek, cena do ok 250 zÂł.
10. JakieÂś wskazĂłwki dotyczÂące polerowania polerkÂą, tak aby sobie szkĂłd nie wyrzÂądziĂŚ ?
Pozdrawiam i z gĂłry dziĂŞkujĂŞ cierpliwym osobom za odpowiedÂź.
Nie ukrywam, ze dalsze pytania mogĂŞ siĂŞ pojawiĂŚ |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-14, 22:03 Re: Polerowanie samochodu
|
0
|
|
|

|
gallardo83 napisał/a: | Witam wszystkich forumowiczĂłw.
Chcia³bym wypolerowaÌ moje autko, ale do koùca nie wiem jak siê za to wzi¹Ì
Moje auto to Astra III, metalik z 2004 r. w bardzo dobrym stanie. Oto moje pytania:
1. Czy warto polerowaĂŚ polerkÂą autko stosunkowo mÂłode ?
2. Czy o wiele lepszy efekt otrzymam polerujÂąc za pomocÂą polerki czy bĂŞdzie zbliÂżony do tego jakbym polerowaÂł rĂŞcznie ?
3. Czy rzeczywiÂście za pomocÂą polerki szybko moÂżna lakier zedrzeĂŚ ? To by byÂła moja pierwsza tego typu praca.
4. Na masce mam parê odprysków, a nawet w jednym miejscu ma³a rdza siê pojawi³a, co z tym zrobiÌ - jakoœ wyczyœciÌ t¹ rdzê ? PóŸniej jakiœ lakier i lakier zaprawkowy na to ?
5.JakÂą pastĂŞ polecacie - z tego co siĂŞ orientuje do farecle g3 ? TeÂż siĂŞ nadaje do rĂŞcznego polerowania ?
6. Jaki papier Âścierny polecacie do polerki ?
7. Jak dÂługo mniej wiĂŞcej poleruje siĂŞ w jednym miejscu ?
8. Jaki wosk polecacie po polerowaniu ?
9. JakÂą polerkĂŞ polecacie - tak na wÂłasny uÂżytek, cena do ok 250 zÂł.
10. JakieÂś wskazĂłwki dotyczÂące polerowania polerkÂą, tak aby sobie szkĂłd nie wyrzÂądziĂŚ ?
Pozdrawiam i z gĂłry dziĂŞkujĂŞ cierpliwym osobom za odpowiedÂź.
Nie ukrywam, ze dalsze pytania mogĂŞ siĂŞ pojawiĂŚ |
|
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-14, 22:08
|
0
|
|
|

|
Na razie zabezpiecz miejsca z ogniskami rdzy np.Brunoxem,wczeœniej odt³uœÌ np.benz.extra.A druga sprawa ,Co siê sta³o,¿e auto z 2004r. ju¿ rdzewieje?Na masce? |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-03-14, 22:17
|
0
|
|
|

|
Najlepszy efekt bĂŞdzie jak zrobisz to rĂŞcznie przy pomocy flaneli lub zwykÂłej waty po uprzednim dokÂładnym umyciu.
JeÂśli nigdy nie robiÂłeÂś polerkÂą to lepiej daj sobie spokĂłj,to zbĂŞdny i niepotrzebny wydatek.
Bardzo ³atwo mo¿na poprzecieraÌ oryginalny lakier na krawêdziach,a i tak musisz póŸniej poprawiaÌ rêcznie.
PolerkĂŞ stosujÂą lakiernicy po lakierowaniu aby wyrĂłwnaĂŚ lakier ze "skĂłrek pomaraĂączy"i innych bÂłedĂłw po lakierowaniu.
Odpryski jeÂśli nie sÂą duÂże poprostu zetrzyj do goÂłej blachy i zrĂłb zaparwki najpierw podkÂładem antykorozyjnym a pĂłzniej lakierem nawierzchniowym,wystarczy do tego taki pĂŞdzelek od paznokci.
Kup sobiĂŞ tÂą G3 bez Âżadnych woskĂłw i to wystarczy.
Poleruj do momentu a¿ sam uznasz ¿e ju¿ wystarczy,pamietaj¹Ì ¿e oryginalny lakier jest bardzo cieùki.
Zabardzo nierozumiem co chcesz polerowaĂŚ papierem Âściernym???
JeÂśli gdzieÂś sÂłuszaÂłeÂś o polerowaniu papierem Âściernym,to robi to lakiernik na nowym lakierze zanim odda auto do klijenta,a pĂłzniej tylko i wyÂłacznie pasta. |
|
|
|
 |
gallardo83
|
Wysłany: 2009-03-14, 22:23
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki za fajne wytÂłumaczenia. JeÂśli chodzi o tÂą rdzĂŞ - to mam wÂłaÂśnie tylko taki jeden odprysk na masce. z ogniskiem rdzy. WÂłaÂśnie jeszcze tu mam pytanie - jak takie bardzo maÂłe ognisko rdzy zetrzeĂŚ do goÂłej blachy ? JakiÂś papier Âścierny ?
Mo¿ecie mi jeszcze na jedno pytanie odpowiedzieÌ - jak bardzo ró¿ni siê efekt polerrowania polerk¹ od polerowania rêcznego ?
Pozdrawiam i z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za odpowiedzi |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-03-14, 22:32
|
0
|
|
|

|
Jesli to jest odprysk po kamieniu to uzyj na sucho 60-tki.
JeÂśli siĂŞ postarasz i zrobisz to z sercem to efekt rĂŞcznego polerowania bĂŞdzie napewno duÂżo lepszy od maszynowego. |
|
|
|
 |
gallardo83
|
Wysłany: 2009-03-14, 22:37
|
0
|
|
|
|
Ok I wtedy polerowaÌ rêcznie past¹ G3 ? Tak¿e wtedy na mokro, czy na sucho ? A mo¿e jeszcze jak¹œ lepsz¹ pastê polecacie - np 3M ? Tylko nie wiem czy ona nadaj siê do rêcznego polerowania ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-03-15, 08:45
|
0
|
|
|
|
PRIMO - czy masz na aucie rysy po szczotkach z myjki? Jesli nie to wystarczy Ci mleczko STP byle jakie na szmatkĂŞ i rĂŞcznie albo AUTOPOLITURA PLASTMALL.
Jesli masz rysy to maszyna jest potrzebna i profi pasty i mleczka = wizyta u lakiernika.
SECUNDO - jak masz rdzawke na masce to zadnych 60 nie uzywaj jak ktos wczesniej poleciÂł tylko 180 delikatnie oczysc rdzawke i zapaĂŚkaj to pĂŞdzelkiem lakierem bazowym. A najlepiej jedÂź to pomalowaĂŚ.
A czemu jest rdza na 5 letnim OPLU? Bo to OPEL. Dlaczego na moim 19-letnim audi nie byÂło rdzy tylk na rantach od kamieni? Bo jest obustronny ocynk. OPEL takowego nie posiada. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-03-15, 10:11
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | Co siĂŞ staÂło,Âże auto z 2004r. juÂż rdzewieje?Na masce? | to chyba na skutek odprysku,odbicia lakieru przez kamyk |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-03-15, 10:23
|
0
|
|
|

|
Przede wszystkim trzeba zapytaĂŚ autora postu czy jest pierwszym wÂłaÂścicielem samochodu.
JeÂśli jest ktĂłrymÂś z kolei to moÂżemy siĂŞ tylko domyÂślaĂŚ dlaczego rdzewieje. |
|
|
|
 |
gallardo83
|
Wysłany: 2009-03-15, 12:21
|
0
|
|
|
|
SamochĂłd mam od poczÂątku jego istnienia i jeÂśli chodzi o tÂą rdzĂŞ to nie rĂłbcie z tego nie wiadomo czego, jest to jedna kropka rdzy na masce, a tworzenie podejrzeĂą, ze byÂł gdzieÂś uderzony jest bezzasadne. mebArth mam na aucie drobne ryski, ale to raczej od jazdy a, nie od myjni automatycznej - korzystaÂłem z nich bardzo sporadycznie. Czyli takie ryski rĂŞcznie siĂŞ nie usunie ? Tylko polerkÂą ?
A co do lakierĂłw - to opel rzeczywiÂście ma cieniutki lakier, sÂłyszaÂłem z tego powodu, Âże sÂą to lakiery wodne i bardzo miĂŞkkie. Nadal nie wiem czy pasta farecla g3 nadaje siĂŞ do rĂŞcznego polerowania na mokro czy na sucho ?
pozdrawiam i dziĂŞki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
gallardo83
|
Wysłany: 2009-03-17, 17:27
|
0
|
|
|
|
To co farecla g3 nadaje siĂŞ do polerowania rĂŞcznie na sucho czy na mokro ? Polecacie coÂś lepszego do rĂŞcznego polerowania, coÂś co daje bardzo dobre efekty ? |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-03-17, 21:03
|
0
|
|
|

|
Cytat: | To co farecla g3 nadaje siĂŞ do polerowania rĂŞcznie na sucho czy na mokro ? |
100% na mokro, mozna tez recznie ale nie natyrasz
gallardo83 napisał/a: | Jaki papier Âścierny polecacie do polerki ? |
jesli w gre wchodzi tylko polerka rĂŞczna to zaponnij o papierze bo sie zatyrasz na smierĂŚ
gizbern napisał/a: | Najlepszy efekt bĂŞdzie jak zrobisz to rĂŞcznie przy pomocy flaneli lub zwykÂłej waty po uprzednim dokÂładnym umyciu. | Polerki maszynowej niema co porĂłwnywac do rĂŞcznej. Maszyna jest lepsza tzn efekt jest bezporĂłwnania lepszy
Cytat: | Kup sobiĂŞ tÂą G3 bez Âżadnych woskĂłw i to wystarczy. |
Kup wost i nawoskuj po wszystkim caÂłe auto. gdy nawoskujesz to powierchnia lakieru bedzie znacznie gÂładsza, po czym woda z brudem bedzie Âłatwiej z niego odpadaÂła= samochĂłd mniej sie brudzi, pozatym warstwa wosku jest tak jakby izolatorem przed np solÂą
gizbern napisał/a: | Jesli to jest odprysk po kamieniu to uzyj na sucho 60-tki. |
Odprysk oklej jakos tasma i oczyœÌ papierem 180 a nawet 240, potem zabezpiecz tak jak
pisaÂł @mebart albo wÂłasnie jedx do lakiernika
gizbern napisał/a: | Odpryski jeÂśli nie sÂą duÂże poprostu zetrzyj do goÂłej blachy i zrĂłb zaparwki najpierw podkÂładem antykorozyjnym a pĂłzniej lakierem nawierzchniowym,wystarczy do tego taki pĂŞdzelek od paznokci. |
z odpryskami nic nie zrobisz sam, nawet gdybys miaÂł maszyne. musisz sie z nimi pogodziĂŚ, ewentualnie baza na zapaÂłke i sobie pokoloruj |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
Sciema66
|
Wysłany: 2009-03-18, 00:30
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | No-limit napisał/a: | Co siĂŞ staÂło,Âże auto z 2004r. juÂż rdzewieje?Na masce? | to chyba na skutek odprysku,odbicia lakieru przez kamyk |
nieee...... to opel |
|
|
|
 |
Sciema66
|
Wysłany: 2009-03-18, 00:43
|
0
|
|
|

|
[quote="pitterek"] Cytat: | To co farecla g3 nadaje siĂŞ do polerowania rĂŞcznie na sucho czy na mokro ? |
100% na mokro, mozna tez recznie ale nie natyrasz
to sie zgodze tylko ze na sucho , G3 i rozowy mop na sucho , pozniej 3M z niebieskim lub czarnym korkiem(zalezy) i czarny mop |
|
|
|