Autor |
Wiadomość |
 |
Ari29
|
Wysłany: 2009-03-12, 18:58 jaki migomat prosze o pomoc
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-03-12, 19:27
|
0
|
|
|

|
Ja mam Shermana 200Amper.
Latem 2008r daÂłem za niego 1250zÂł,euro byÂło wtedy coÂś koÂło 3zÂł.
Teraz widziaÂłem takie same za 1600zÂł.
Zaraz pewnie odezwÂą siĂŞ fachowcy ktĂłrzy odradzÂą Âże to chiĂąski g...
Tak,jest to chiĂąski wyrĂłb ale bardzo dobrze zrobiony.
Sherman to nie jest marka tylko nazwa tego migomatu.
Serwis i generalny importer jest Rudzie Âśl. albo w Bytomiu o ile dobrze pamiĂŞtam.
Spokojnie moÂżesz nim spawaĂŚ blachy od 1 do 10mm.
WyspawaÂłem juÂż ponad dwie rolki drutu po 15kg i jak narazie spisuje siĂŞ bardzo dobrze.
PodstawÂą rzeczÂą na ktĂłrÂą musisz zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ przy zakupie to jest solidny podajnik drutu.
Ze zÂłym podajnikeim bedziesz siĂŞ tylko denerwowac przy spawaniu,szczegĂłlnie przy wolnym wysuwaniu drutu,a spawy wyjdÂą "powrozowe".
Napraw linki bo nie dziaÂłajÂą. |
|
|
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2009-03-12, 20:00
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2009-03-13, 21:17
|
0
|
|
|
|
hm widze ze nikt nie uzywa migomatĂłw moze jednak znajdzie sie ktos kto uzywa migomatu Einhella? podobno maja aluminiowe uzwojenie transformatora i to wlasnie mnie wstrzymuje przed zakupem |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-03-13, 21:34
|
0
|
|
|
|
mam 190d i nie narzekam nie jest zÂły za tÂą kase |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-03-14, 06:38
|
0
|
|
|

|
Wszystkie migomaty ktĂłre podaÂłeÂś majÂą aluminiowe uzwojenie powlekane tlenkiem miedzi.
O czym Âświadczy ich waga,na miedzianym uzwojeniu waÂżyÂły by okoÂło 60kg.
Ztych dwĂłch wybraÂł bym tego STAHLMANN MAG170R.
To jest ta sama buda co w Nutool'u,gdzieœ wyczyta³em ¿e doœÌ dobrze siê sprawuje.
Ma troche kipepski podajnik do drutu,mogÂą byĂŚ z nim problemy.
Dobry niedrogi podajnik wyglÂąda tak: http://www.allegro.pl/ite...fv.html#gallery
Minusem sÂą tez nieodpinane przewody.
Brak zamocowania szpuli 15kg ktĂłre sÂą duÂżo taĂąsze jak te 5kg.
Zasilanie tylko 230V,musisz mieĂŚ porzÂądna instalacje w domu z bezpiecznikami najlepiej 20A.
Do przetopienia blach 3mm napewno wystarczy,grubsze 5mm tez przetopi ale na 1minute pracy bĂŞdziesz musiaÂł zrobiĂŚ 9minut przerwy.
Lepiej zainwstowaĂŚ troche wjĂŞcej i kupiĂŚ migomat co ma przynajmniej 200A,wtedy bedziesz bardziej zadowolony z maszyny,takie jest moje zdanie.
RozwaÂż tÂą propozycje: http://www.allegro.pl/ite...0a.html#gallery |
|
|
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2009-03-14, 10:59
|
0
|
|
|
|
ok wielkie dzieki za odpowiedzi jeszcze sie zastanowie nad wyborem |
|
|
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2009-03-14, 11:33
|
0
|
|
|
|
zdenek_zdenek napisał/a: | mam 190d i nie narzekam nie jest zÂły za tÂą kase | a szybko ci sie wylÂącza przy max amperaÂżu i dodam jeszcze ze na alegro wszyscy pisza ze ma miedziane uzwojenie tylko jeden gosc byl na tyle uczciwy ze powiedzial ze ma aluminiowe.Kiedys w pracy spawalem spawarka einhella 160 jak sie nagrzeje to porazka wylacza sie co minute(uzwojenie aluminiowe) a mielismy takze migomat bestera juz nie pamietam modelu ale mozna bylo spawac caly dzien i sie nie wylÂączyl |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:03
|
0
|
|
|
|
Ari29 napisał/a: | zdenek_zdenek napisał/a: | mam 190d i nie narzekam nie jest zÂły za tÂą kase | a szybko ci sie wylÂącza przy max amperaÂżu i dodam jeszcze ze na alegro wszyscy pisza ze ma miedziane uzwojenie tylko jeden gosc byl na tyle uczciwy ze powiedzial ze ma aluminiowe.Kiedys w pracy spawalem spawarka einhella 160 jak sie nagrzeje to porazka wylacza sie co minute(uzwojenie aluminiowe) a mielismy takze migomat bestera juz nie pamietam modelu ale mozna bylo spawac caly dzien i sie nie wylÂączyl |
Jak na razie to jeszcze sie nie wy³¹czy³, a mam go ju¿ od lipca zesz³ego roku i w lecie te¿ spawa³em. Jedynym problemem jest zamarzanie reduktora (ale od czego jest opalarka albo farelka)
Jak spawasz blache to nie ciÂągniesz spawĂłw ciÂągÂłych na 40 50 cm bo albo byÂś przepaliÂł albo pofalowaÂło by wszystko |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:23
|
0
|
|
|

|
zdenek_zdenek napisał/a: | Ari29 napisał/a: | zdenek_zdenek napisał/a: | mam 190d i nie narzekam nie jest zÂły za tÂą kase | a szybko ci sie wylÂącza przy max amperaÂżu i dodam jeszcze ze na alegro wszyscy pisza ze ma miedziane uzwojenie tylko jeden gosc byl na tyle uczciwy ze powiedzial ze ma aluminiowe.Kiedys w pracy spawalem spawarka einhella 160 jak sie nagrzeje to porazka wylacza sie co minute(uzwojenie aluminiowe) a mielismy takze migomat bestera juz nie pamietam modelu ale mozna bylo spawac caly dzien i sie nie wylÂączyl |
Jak na razie to jeszcze sie nie wy³¹czy³, a mam go ju¿ od lipca zesz³ego roku i w lecie te¿ spawa³em. Jedynym problemem jest zamarzanie reduktora (ale od czego jest opalarka albo farelka) |
To dziwne Âże przy tak maÂłym ampreaÂżu zamarza Ci reduktor.
Na ile masz ustawiony przepÂływ? |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-03-15, 16:26
|
0
|
|
|
|
gizbern, nie myl redukora od profi miga z tym od chinola, przep³yw raz ustawiam wiêkszy a raz mniejszy, ró¿nie to bywa |
|
|
|
 |
adam12
|
Wysłany: 2009-03-15, 17:31
|
0
|
|
|
|
ja niedawno rĂłwnieÂż zaopatrzyÂłem sie w migomat. chciaÂłem coÂś do blacharki za 1000zÂł ale i czasem do wiĂŞkszych rzeczy. i tak czytaÂłem szukaÂłem i kupiÂłem http://allegro.pl/item578...r_promocja.html
tylko kosztowa³ 2500z³z przesy³k¹ pe³n¹ butl¹ now¹ 15kgdrutu ca³y kompletny zestaw w³¹czyÌ i spawaÌ. spuœcili mi 100z³ czyli da³em 2400z³. nie bêdê chwali³ tego sprzêtu bo ka¿dy zna marke bester. zagrzaÌ jej chyba nie idzie k³ad³em ju¿ grube d³ugie spawy jest bardzo stabilna. ma dwa przewody zasilaj¹ce 230V i 400v (3fazy a nie dwie jak niektóre). jest idealna do blacharki i ciê¿szej stali. jeœli chodzi o czêœci i serwis to serwisów jest multum a czêœci s¹ œmiesznie tanie. sprzêt wykonany bardzo solidnie i z dobrych materia³ów. ma 160A maks ale za³o¿e sie ¿e ci¹gnie lepiej ni¿ taka 200A za 1000z³
co do zamarzania reduktora to napeÂłniajcie butle ArCo a nie tylko Co wtedy nie zamarza |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-03-15, 17:58
|
0
|
|
|
|
adam12 napisał/a: | co do zamarzania reduktora to napeÂłniajcie butle ArCo a nie tylko Co wtedy nie zamarza |
ale przy ArCo masz pÂłytsze spawy (im wiĂŞcej Ar tym pÂłycej przetapia) |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-03-15, 18:36
|
0
|
|
|

|
Cytat: | tylko kosztowa³ 2500z³z przesy³k¹ pe³n¹ butl¹ now¹ 15kgdrutu ca³y kompletny zestaw w³¹czyÌ i spawaÌ. spuœcili mi 100z³ czyli da³em 2400z³. |
To chyba trochĂŞ przepÂłaciÂłeÂś,w Parktikerze widziaÂłem dziÂś takie same za 1700zÂł.
Do tego butla z CO2 za 160zÂł,drut 85zÂł,reduktor 60zÂł =2005PLN
To i tak jest linia hobby na której temat serwisy maja ró¿ne zdanie.
Trafo nie jest 3 fazowe tylko 2 fazowe zasilane z gniazda siÂłowego.
W podajniku jest napĂŞdzana tylko jedna rolka.
Wszystko zaleÂży na jaki egzemplarz trafisz.
Cytat: | co do zamarzania reduktora to napeÂłniajcie butle ArCo a nie tylko Co wtedy nie zamarza |
Na ile Wy macie ustawione reduktory Âże wam zamarzajÂą ???
Z tego co wiem podgrzewacze stosuje siĂŞ dopiero powyÂżej 300Amper. |
|
|
|
 |
adam12
|
Wysłany: 2009-03-15, 19:07
|
0
|
|
|
|
kupiÂłem dokÂładnie ten zestaw z tej akucji http://moto.allegro.pl/it...ostawa_0zl.html
moÂże i przepÂłaciÂłem ale jak ileÂś osĂłb pisze na forach Âże do marketĂłw sÂą puszczane spawarki marki bester z chiĂąskimi pozdespoÂłami to nie chciaÂłem sie zastanawiaĂŚ dla 200zÂł. nie obserwuje aÂż tak rynku ale to caÂłkiem moÂżliwe. bo markety na swoje Âżyczenie i dla niby wielkich promocji dogadajÂą sie z kaÂżdym producentem.
Co do serwisĂłw....... tak spawarka jest nie do zajechania na blacharce chyba Âże ktoÂś nie umie dbaĂŚ o sprzĂŞt a wierz mi w niej nawet po przewodzie moÂżna koÂłem przejechaĂŚ i bĂŞdzie spawaĂŚ. z tymi amperami i zamarzaniem masz racje teÂż tak sÂłyszaÂłem. mi przy maksymalnym spawaniu tylko sie bardzo zimny robi jeszcze nie zamarzÂł a gaz ustawia sie w zaleÂżnoÂści jaki mamy drut. jak mamy 0.8 x 10 = 8l na minute. taka zasada. mnoÂżymy razy 10. tak sÂłyszaÂłem i tak sie dobrze spawa
Pracuje w firmie gdzie 15 du¿ych (400A) migomatów pracuje dzieù w dzieù po 10h non stop wiêkszoœÌ to bestery ich awaryjnoœÌ jest znikoma pomimo wielu lat a u nas dostaj¹ naprawde wycisk niesamowity. |
|
|
|
 |
Giezet
|
Wysłany: 2009-03-16, 00:21
|
0
|
|
|

|
adam12 napisał/a: |
moÂże i przepÂłaciÂłem ale jak ileÂś osĂłb pisze na forach Âże do marketĂłw sÂą puszczane spawarki marki bester z chiĂąskimi pozdespoÂłami to nie chciaÂłem sie zastanawiaĂŚ dla 200zÂł. nie obserwuje aÂż tak rynku ale to caÂłkiem moÂżliwe. bo markety na swoje Âżyczenie i dla niby wielkich promocji dogadajÂą sie z kaÂżdym producentem.
|
Chyba cos w tym jest. Kolego mój szef dwa i pó³ roku temu kupi³ Bestera (wtedy jeszcze 1800 Turbo) w³asnie za 1700z³ w Praktikerze...
SkusiÂł sie, bo kosztowaÂł cos koÂło 400 zÂł taniej, niz w normalnym sklepie ze sprzetem spawalniczym..
Co sie okazaÂło?
OtĂłz po kilku miesiecznej pracy (i spaleniu dwu transformatorĂłw w miedzyczasie) Bester padÂł..
Pech chciaÂł, ze w miedzyczasie rĂłwniez wymieniaÂł wtyczke, i gwarancja wygasÂła. OddaÂł go do naprawy do jakiegos serwisanta tego typu sprzĂŞtĂłw (nie mĂłwiac wczesniej, gdzie zakupiÂł spawarke) - gosc od razu po sciagnieciu obudowy poznaÂł, ze to sprzĂŞt z marketu, i rĂłwniez przyznaÂł, ze te sprzety nie majÂą tych samych bebechĂłw, co spawarki z autoryzowanych sklepĂłw.
ZostawiÂł w serwisie jakies niecaÂłe tysiac zÂł, i od tamtej pory besterek smiga do dzisiaj.
A rĂłznica byÂła tylko 400 zÂł...
Co jest tanie..to jest drogie. |
|
|
|
 |
adam12
|
Wysłany: 2009-03-16, 21:08
|
0
|
|
|
|
ale wiesz co ci powiem to jest chamstwo. to tak jakby mercedesa robili chiùczycy wg swoich upodobaù i byle taniej. zreszt¹ z autami to samo sie dzieje. gdybym by³ prezesem takiej firmy która przez tyle lat pracowa³a na swoj¹ dobr¹ marke nigdy bym nie pozwoli³ ¿eby pod jej nazw¹ siedzia³ pieprzony skoœnooki z miernikiem. ale có¿ mo¿liwoœci producentów i hurtowników sie wyczerpa³y na tani¹ sprzeda¿ a jednak jakieœ pomys³y jeszcze maj¹....... ¿a³osne |
|
|
|
 |
Giezet
|
Wysłany: 2009-03-17, 23:41
|
0
|
|
|

|
No niestety teraz produkuje sie bardziej na ilosc, niz jakosc.. Duzo koncernĂłw w branzy elektrycznej/elektronicznej korzysta z taniej siÂły roboczej z CHRl, bo poprostu oszczedzaja..a swoja drogÂą jakosc produktĂłw tez jest nizsza, i oczywiste jest to, ze czesciej padajÂą, i klienci musza czesciej je zmieniac..
Do mnie juz tez dotar³o, ze lepiej jest dozbierac parê z³, i kupic lepszy egzemplarz danego sprzêtu, niz kupic jakas tania chiùska padake, zeby za jakis czas znów topic kase w ten sam produkt, tylko, ze z pó³ki wyzej.. |
|
|
|
 |
-BARON-
|
Wysłany: 2009-03-19, 09:34
|
0
|
|
|
|
a ja polecam na przyszÂłoÂśc miga produkcji polskiej ozas esab osobiÂście posiadam takiego 170 amper 3 fazowego , przy 100% cyklu pracy czyli bezprzerwy mozna spawac 100 amperami. |
|
|
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2009-03-19, 11:08
|
0
|
|
|
|
Dzieki wszystkim za odpowiedzi po przemysleniu sprawy kupilem Bestera 1800 uzywany w bardzo dobrym stanie za 1300zl mysle ze bedzie dobrze sie sprawowaÂł |
|
|
|