Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
Dawid1989 
Wysłany: 2009-03-31, 15:16   dziwne prĂŞgi na lakierze.Potrzebna szybka pomoc
0
UP DOWN

Panowie mam taki dziwny problem.Malowa³em jakies pó³ roku temu bmw. teraz goœÌ przyjecha³ do mnie ze jak wróci³ z myjni to zauwa¿y³ na drzwiach jakieœ dziwne prêgi(wczesniej ich nie by³o)(drzwi te by³y cieniowane) i jeszcze ze kolor na drzwiach nie pasuje do tylnych drzwi, a w tym miejscu by³ tylko bezbarwny.Czy te prêgi to moja czy...??? Pistolet evo-t
baza DePoint
element byÂł matowiony pastÂą a potem dokÂładnie umyty czystÂą wodÂą .

IMG_0402.jpg
Plik ściągnięto 131 raz(y) 88.83 KB

IMG_0403.jpg
Plik ściągnięto 152 raz(y) 82.62 KB

IMG_0401.jpg
Plik ściągnięto 232 raz(y) 56.86 KB

No-limit
Wysłany: 2009-03-31, 15:40   Re: dziwne prĂŞgi na lakierze.Potrzebna szybka pomoc
0
UP DOWN

Dawid1989 napisał/a:
Panowie mam taki dziwny problem.Malowa³em jakies pó³ roku temu bmw. teraz goœÌ przyjecha³ do mnie ze jak wróci³ z myjni to zauwa¿y³ na drzwiach jakieœ dziwne prêgi(wczesniej ich nie by³o)(drzwi te by³y cieniowane) i jeszcze ze kolor na drzwiach nie pasuje do tylnych drzwi, a w tym miejscu by³ tylko bezbarwny.Czy te prêgi to moja czy...??? Pistolet evo-t
baza DePoint
element byÂł matowiony pastÂą a potem dokÂładnie umyty czystÂą wodÂą .

Na zdjêciach wygl¹daj¹ jak zacieki na rzadkiej bazie,lub raczej jak baza po³o¿ona na zacieki z wody/byÌ mo¿e z rezstkami po szlifie.Dlaczego nie myjesz elementu zmywaczem silikonowym?Podstawa to dok³adne wysuszenie,odt³uszczenie i odpylenie elementu.Wod¹ tego nie zrobisz.Pistolet,owszem,jak ma nierówn¹ miot³ê,mozê byÌ przyczyn¹ smug,ale nie takich jak na zdjêciach.

Dawid1989 
Wysłany: 2009-03-31, 15:57   
0
UP DOWN

WÂłaÂśnie w tych miejscach nie malowaÂłem bazÂą.WodÂą byÂło myte bo znajomy mi mĂłwiÂł ze niby po pascie matujÂącej trzeba zmyc wodÂą. dziwna sprawa..zaraz maluje fcaÂłe te drzwi i pocieniuje na sÂąsiadujÂących i zobaczymy co to bedzie .

No-limit
Wysłany: 2009-03-31, 16:09   
0
UP DOWN

Dawid1989 napisał/a:
WÂłaÂśnie w tych miejscach nie malowaÂłem bazÂą.WodÂą byÂło myte bo znajomy mi mĂłwiÂł ze niby po pascie matujÂącej trzeba zmyc wodÂą. dziwna sprawa..zaraz maluje fcaÂłe te drzwi i pocieniuje na sÂąsiadujÂących i zobaczymy co to bedzie .

Tak.Trrzeba zmyĂŚ wodÂą.Po zmyciu wysuszyĂŚ i zmyĂŚ zmywaczem silikonowym.Nie zapomnij o przeszlifowaniu do miejsca gdzie zostaÂł osad z wody.

Grzesiek11 
Wysłany: 2009-03-31, 17:08   
0
UP DOWN

dziwnie to wyglada wÂłasnie jak zacieki z wody i zle domyte ale dlaczego odrazu nie byÂło tego widac :/

kalbi 
Wysłany: 2009-03-31, 17:17   
0
UP DOWN

bo to sa zacieki z wody i pasty!!! nastĂŞpnym razem pastĂŞ matujÂąca umyj gÂąbkÂą z ludwikiem ze 3x dla pewnoÂści - dokÂładnie wysusz i przemyj zmywaczem.!!!!

mebArth 
Wysłany: 2009-03-31, 18:34   
0
UP DOWN

Ale czemu po pó³ roku wysz³y dopiero?
Przecie jak sie przemywa zmywaczem czy pod Dp spirutusikiem (ktĂłry jest jak woda) to powinno tego nie byĂŚ. ?

kalbi 
Wysłany: 2009-03-31, 18:50   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Ale czemu po pó³ roku wysz³y dopiero?
myÂśle, Âże w sÂłoĂącu staÂło siĂŞ bardziej widoczne, a byÂło caÂły czas!!!

gola 
Wysłany: 2009-03-31, 19:07   
0
UP DOWN

probowales to polerowac?,czy samochod byl polerowany po lakierowaniu (matowiony papierem)?
Czy te pregi sa aby napewno pod bezbarwnym?Mi to wyglada na pregi po jakims srodku chemicznym w myjni,i jezeli drzwi byly matowane do polerki to tak to wlasnie bedzie wygladac.

michalLbn
Wysłany: 2009-03-31, 20:31   
0
UP DOWN

Na zdjeciu widaĂŚ ze kawaÂłek rozmatowaÂł i nic to nie daje bo prĂŞga nadal jest widoczna. Trza malowaĂŚ

mebArth 
Wysłany: 2009-03-31, 21:16   
0
UP DOWN

Cytat:
Trza malowaĂŚ
Tylko jak jest to woda to moze to wyjsc po nowym malowaniu. Co myslicie pany? Ja bym to darÂł do bazy albo podkÂładu.

michalLbn
Wysłany: 2009-03-31, 21:19   
0
UP DOWN

Nawet jak zmatuje bezbarwny nie przecierajac siê i wypyli baze na to i bezbarwny to mo¿e wyjœÌ?

Dawid1989 
Wysłany: 2009-04-01, 01:01   
0
UP DOWN

Koledzy pó³ roku temu my³em to kilka razy ciep³¹ wod¹. Tydzien temu klient bym u mnie tym autem i nie by³o tego a na dniach by³ na myjni i jak wróci³ do domu to zobaczy³ ¿e coœ jest nie tak. Auto by³o polerowane po malowaniu i teraz tez próbowa³em to polerowaÌ ale nic z tego ,tak szczerze to mi sie wydaje ze to jest po jakimœ srodku chemicznym...No ale dzisiaj pomalowa³em te drzwi i pocieniowa³em s¹siaduj¹ce.(3 razy my³em wod¹ a przed malowaniem zmywaczem,a na koniec przetar³em czystym papierem.).

Dawid1989 
Wysłany: 2009-04-01, 01:08   
0
UP DOWN

Moze mi ktoœ napisac jak powinno sie u¿ywaÌ tej pasty matuj¹cej??? z drugiej strony te¿ cieniowa³em na tej pascie a nie ma takiego problemu... Mam parê pytaù do k³adzenia bazy..Wczeœniej malowa³em taka mgie³k¹ (rzadka baza) a teraz zacz¹³em malowaÌ raz prószê a drugi raz bazê k³adê na lustro i ew. lekko prószê... jak jest prawid³owo????

michalLbn
Wysłany: 2009-04-01, 01:26   
0
UP DOWN

Cytat:
Mam parê pytaù do k³adzenia bazy..Wczeœniej malowa³em taka mgie³k¹ (rzadka baza) a teraz zacz¹³em malowaÌ raz prószê a drugi raz bazê k³adê na lustro i ew. lekko prószê... jak jest prawid³owo????

ostatnia warstwa raczej na lustro z tego co sam sie nauczy³em na w³asnych b³êdach, ale niech inni jeszcze napisza

looqasch 
Wysłany: 2009-04-01, 20:33   
0
UP DOWN

Jakiœ czas temu lakierowa³em koledze zderzak, wczoraj przyje¿d¿a do mnie i ca³a po³owa w podobnych zmazach. Jak wyje¿d¿a³ z domu nie by³o nic, pojecha³ w jedno miejsce na szrot i wrocil do domu i to zobaczy³. Samochód mia³ praktycznie na oczach. Okaza³o siê, ¿e jakiœ goœÌ na tym szrocie kupwa³ zacisk hamulcowy i szed³ ko³o zderzaka i pokapa³o p³ynem :blee:
Nic nie spuch³o ale klar ³¹cznie z baz¹ jest wyblakniêty w pe³nej warstwie.

gola 
Wysłany: 2009-04-01, 20:50   
0
UP DOWN

dlatego twierdze,ze to chemia z myjni zrobila ;)

Dawid1989 
Wysłany: 2009-04-01, 23:24   
0
UP DOWN

mi tez tak sie wydaje bo goœÌ te¿ to zauwa¿y³ ja wróci³ z myjni a przed myciem tego nie byo. No ale dla œwiêtego spokoju to zrobi³em.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu