Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
Dawid1989 
Wys³any: 2009-03-31, 14:16   dziwne prêgi na lakierze.Potrzebna szybka pomoc
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Panowie mam taki dziwny problem.Malowa³em jakies pó³ roku temu bmw. teraz go¶æ przyjecha³ do mnie ze jak wróci³ z myjni to zauwa¿y³ na drzwiach jakie¶ dziwne prêgi(wczesniej ich nie by³o)(drzwi te by³y cieniowane) i jeszcze ze kolor na drzwiach nie pasuje do tylnych drzwi, a w tym miejscu by³ tylko bezbarwny.Czy te prêgi to moja czy...??? Pistolet evo-t
baza DePoint
element by³ matowiony past± a potem dok³adnie umyty czyst± wod± .

IMG_0402.jpg
Plik ¶ci±gniêto 125 raz(y) 88.83 KB

IMG_0403.jpg
Plik ¶ci±gniêto 145 raz(y) 82.62 KB

IMG_0401.jpg
Plik ¶ci±gniêto 219 raz(y) 56.86 KB

No-limit
Wys³any: 2009-03-31, 14:40   Re: dziwne prêgi na lakierze.Potrzebna szybka pomoc
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
Dawid1989 napisa³/a:
Panowie mam taki dziwny problem.Malowa³em jakies pó³ roku temu bmw. teraz go¶æ przyjecha³ do mnie ze jak wróci³ z myjni to zauwa¿y³ na drzwiach jakie¶ dziwne prêgi(wczesniej ich nie by³o)(drzwi te by³y cieniowane) i jeszcze ze kolor na drzwiach nie pasuje do tylnych drzwi, a w tym miejscu by³ tylko bezbarwny.Czy te prêgi to moja czy...??? Pistolet evo-t
baza DePoint
element by³ matowiony past± a potem dok³adnie umyty czyst± wod± .

Na zdjêciach wygl±daj± jak zacieki na rzadkiej bazie,lub raczej jak baza po³o¿ona na zacieki z wody/byæ mo¿e z rezstkami po szlifie.Dlaczego nie myjesz elementu zmywaczem silikonowym?Podstawa to dok³adne wysuszenie,odt³uszczenie i odpylenie elementu.Wod± tego nie zrobisz.Pistolet,owszem,jak ma nierówn± miot³ê,mozê byæ przyczyn± smug,ale nie takich jak na zdjêciach.

Dawid1989 
Wys³any: 2009-03-31, 14:57   
0
UP DOWN

W³a¶nie w tych miejscach nie malowa³em baz±.Wod± by³o myte bo znajomy mi mówi³ ze niby po pascie matuj±cej trzeba zmyc wod±. dziwna sprawa..zaraz maluje fca³e te drzwi i pocieniuje na s±siaduj±cych i zobaczymy co to bedzie .

No-limit
Wys³any: 2009-03-31, 15:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
Dawid1989 napisa³/a:
W³a¶nie w tych miejscach nie malowa³em baz±.Wod± by³o myte bo znajomy mi mówi³ ze niby po pascie matuj±cej trzeba zmyc wod±. dziwna sprawa..zaraz maluje fca³e te drzwi i pocieniuje na s±siaduj±cych i zobaczymy co to bedzie .

Tak.Trrzeba zmyæ wod±.Po zmyciu wysuszyæ i zmyæ zmywaczem silikonowym.Nie zapomnij o przeszlifowaniu do miejsca gdzie zosta³ osad z wody.

Grzesiek11 
Wys³any: 2009-03-31, 16:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
dziwnie to wyglada w³asnie jak zacieki z wody i zle domyte ale dlaczego odrazu nie by³o tego widac :/

kalbi 
Wys³any: 2009-03-31, 16:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
bo to sa zacieki z wody i pasty!!! nastêpnym razem pastê matuj±ca umyj g±bk± z ludwikiem ze 3x dla pewno¶ci - dok³adnie wysusz i przemyj zmywaczem.!!!!

mebArth 
Wys³any: 2009-03-31, 17:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Ale czemu po pó³ roku wysz³y dopiero?
Przecie jak sie przemywa zmywaczem czy pod Dp spirutusikiem (który jest jak woda) to powinno tego nie byæ. ?

kalbi 
Wys³any: 2009-03-31, 17:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
mebArth napisa³/a:
Ale czemu po pó³ roku wysz³y dopiero?
my¶le, ¿e w s³oñcu sta³o siê bardziej widoczne, a by³o ca³y czas!!!

gola 
Wys³any: 2009-03-31, 18:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
probowales to polerowac?,czy samochod byl polerowany po lakierowaniu (matowiony papierem)?
Czy te pregi sa aby napewno pod bezbarwnym?Mi to wyglada na pregi po jakims srodku chemicznym w myjni,i jezeli drzwi byly matowane do polerki to tak to wlasnie bedzie wygladac.

michalLbn
Wys³any: 2009-03-31, 19:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Na zdjeciu widaæ ze kawa³ek rozmatowa³ i nic to nie daje bo prêga nadal jest widoczna. Trza malowaæ

mebArth 
Wys³any: 2009-03-31, 20:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Cytat:
Trza malowaæ
Tylko jak jest to woda to moze to wyjsc po nowym malowaniu. Co myslicie pany? Ja bym to dar³ do bazy albo podk³adu.

michalLbn
Wys³any: 2009-03-31, 20:19   
0
UP DOWN

Nawet jak zmatuje bezbarwny nie przecierajac siê i wypyli baze na to i bezbarwny to mo¿e wyj¶æ?

Dawid1989 
Wys³any: 2009-04-01, 00:01   
0
UP DOWN

Koledzy pó³ roku temu my³em to kilka razy ciep³± wod±. Tydzien temu klient bym u mnie tym autem i nie by³o tego a na dniach by³ na myjni i jak wróci³ do domu to zobaczy³ ¿e co¶ jest nie tak. Auto by³o polerowane po malowaniu i teraz tez próbowa³em to polerowaæ ale nic z tego ,tak szczerze to mi sie wydaje ze to jest po jakim¶ srodku chemicznym...No ale dzisiaj pomalowa³em te drzwi i pocieniowa³em s±siaduj±ce.(3 razy my³em wod± a przed malowaniem zmywaczem,a na koniec przetar³em czystym papierem.).

Dawid1989 
Wys³any: 2009-04-01, 00:08   
0
UP DOWN

Moze mi kto¶ napisac jak powinno sie u¿ywaæ tej pasty matuj±cej??? z drugiej strony te¿ cieniowa³em na tej pascie a nie ma takiego problemu... Mam parê pytañ do k³adzenia bazy..Wcze¶niej malowa³em taka mgie³k± (rzadka baza) a teraz zacz±³em malowaæ raz prószê a drugi raz bazê k³adê na lustro i ew. lekko prószê... jak jest prawid³owo????

michalLbn
Wys³any: 2009-04-01, 00:26   
0
UP DOWN

Cytat:
Mam parê pytañ do k³adzenia bazy..Wcze¶niej malowa³em taka mgie³k± (rzadka baza) a teraz zacz±³em malowaæ raz prószê a drugi raz bazê k³adê na lustro i ew. lekko prószê... jak jest prawid³owo????

ostatnia warstwa raczej na lustro z tego co sam sie nauczy³em na w³asnych b³êdach, ale niech inni jeszcze napisza

looqasch 
Wys³any: 2009-04-01, 19:33   
0
UP DOWN

Jaki¶ czas temu lakierowa³em koledze zderzak, wczoraj przyje¿d¿a do mnie i ca³a po³owa w podobnych zmazach. Jak wyje¿d¿a³ z domu nie by³o nic, pojecha³ w jedno miejsce na szrot i wrocil do domu i to zobaczy³. Samochód mia³ praktycznie na oczach. Okaza³o siê, ¿e jaki¶ go¶æ na tym szrocie kupwa³ zacisk hamulcowy i szed³ ko³o zderzaka i pokapa³o p³ynem :blee:
Nic nie spuch³o ale klar ³±cznie z baz± jest wyblakniêty w pe³nej warstwie.

gola 
Wys³any: 2009-04-01, 19:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
dlatego twierdze,ze to chemia z myjni zrobila ;)

Dawid1989 
Wys³any: 2009-04-01, 22:24   
0
UP DOWN

mi tez tak sie wydaje bo go¶æ te¿ to zauwa¿y³ ja wróci³ z myjni a przed myciem tego nie byo. No ale dla ¶wiêtego spokoju to zrobi³em.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: