Autor |
Wiadomość |
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-11-11, 21:56
|
0
|
|
|

|
SposĂłb niekomercyjny
PrzykÂładowa naparwa elementu:
1. Reaktywny 1 warstwa pauza 10 min 2 warstwa, pauza 15 min
2. Akrylowy - pauza 5 dni
3. Szpachel - nakÂładam, pauza 1 dzieĂą, szlifujĂŞ nakÂładam 2 raz - pauza 1 dzieĂą i tak do wyprowadznie porzÂądanego ksztaÂłtu
4. Akrylowy - pauza 3 dni, szlif
5. Baza + bezbarwny Spectral VHS
PrzykÂładowe czasy moje pracy:
- 4 felgi - malowanie + polerka rantów - pó³ roku |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-11, 22:00
|
0
|
|
|

|
Ryba napisał/a: | SposĂłb niekomercyjny
PrzykÂładowa naparwa elementu:
1. Reaktywny 1 warstwa pauza 10 min 2 warstwa, pauza 15 min
2. Akrylowy - pauza 5 dni
3. Szpachel - nakÂładam, pauza 1 dzieĂą, szlifujĂŞ nakÂładam 2 raz - pauza 1 dzieĂą i tak do wyprowadznie porzÂądanego ksztaÂłtu
4. Akrylowy - pauza 3 dni, szlif
5. Baza + bezbarwny Spectral VHS
PrzykÂładowe czasy moje pracy:
- 4 felgi - malowanie + polerka rantów - pó³ roku |
System nie do przyjĂŞcia ...dziÂś w warsztatach ma siĂŞ na naprawĂŞ boku pojazdu 2-4 dni |
|
|
|
 |
siwy_1981
|
Wysłany: 2008-11-11, 22:18
|
0
|
|
|
siwy1981
|
gola napisał/a: |
nie powiem ci jak jest z novolem bo nie robie shitem ,kazda szanujaca sie firma podaje proporcje w ml i w gr,a ze novol nie podaje,widocznie nie sa szanujaca sie firma,nie wiem.
W kazdym razie ojetosc w mililitrach i waga to nie te same proporcje,i jezeli pisze na puszce 2:1 to nie mozesz pomieszac 200 gr lakieru np i 100 gr utwardzacza,bo to nie to samo. |
http://www.novol.pl/att/1...PROTECT_310.pdf
PodajÂą teÂż wagowo, tylko na puszkach nie drukujÂą. ZresztÂą kto odmierza proporcje np. podkÂładu na wadze. Raczej siĂŞ odmierza w kubku wedÂług ml, czyli objĂŞtoÂściowo. W takim razie kolego GOLA jeÂżeli kupisz NOVOLA to teÂż sobie na wadze bĂŞdziesz mĂłgÂł odmierzyĂŚ. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-11, 22:18
|
0
|
|
|
|
@ Ryba ... ja Cie rozumiem kolego doskonale ale weÂź to wytÂłumacz klientowi co chce auto na wczoraj? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-11-11, 22:21
|
0
|
|
|

|
No wÂłaÂśnie, dlatego ja zapieram siĂŞ rĂŞkami i nogami przed robieniem aut kolegom itp. Dla mnie nie istnieje coÂś takiego jak termin ... chce to robie, nie chce mi sie to nie robie.
KupiÂłem sobie auto - kompletnego zÂłoma pod wzgledem blacharsko - lakierniczym i sobie dÂłubĂŞ juÂż prawie rok. Mam warunki, auta nie uÂżywam na codzieĂą bo nie potrzebujĂŞ i tak sobie stoi. Mam czas i ochotĂŞ to idĂŞ robiĂŚ, nie mam to nie i tak to siĂŞ krĂŞci.
Jednak wiem, ze jestem jednostkowym przypadkiem, wyÂżyĂŚ siĂŞ z tego nie da |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-12, 12:14
|
0
|
|
|
|
Ryba napisał/a: | No wÂłaÂśnie, dlatego ja zapieram siĂŞ rĂŞkami i nogami przed robieniem aut kolegom itp. Dla mnie nie istnieje coÂś takiego jak termin ... chce to robie, nie chce mi sie to nie robie.
KupiÂłem sobie auto - kompletnego zÂłoma pod wzgledem blacharsko - lakierniczym i sobie dÂłubĂŞ juÂż prawie rok. Mam warunki, auta nie uÂżywam na codzieĂą bo nie potrzebujĂŞ i tak sobie stoi. Mam czas i ochotĂŞ to idĂŞ robiĂŚ, nie mam to nie i tak to siĂŞ krĂŞci.
Jednak wiem, ze jestem jednostkowym przypadkiem, wyÂżyĂŚ siĂŞ z tego nie da |
Ale jest na to rada - auto zastepcze i wtedy klient nie plumka ze jego auto stoi 2 tygodnie. Swiety spokĂłj.
RobiÂłem avensisa i termin byÂł 14 dni...zrobiÂłem go w 12 dni, w tym czasie klient dostaÂł seicento zastĂŞpcze... czekalismy jescze 15 dni po naprawie na odebranie auta. Czyli z 14 sie zrobiÂło 31 Kazdy panikuje ze DÂŁUGO a zostawia auto nie majÂąc kasy na naprawe. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-11-12, 12:53
|
0
|
|
|
|
kazzik_yo napisał/a: | widze ze kolega @gola jest najmadrzejszy na tym forum i usilnie brobuje kazdemu dogrysc.
nie wiem tylko do czega darzy bo akurat w tym temacie kolega pytal tylko o pomoc w jego pracach |
darzylem do tego ze Ty jako czlowiek posiadajacy mieszalnie i sprzedajacy lakiery polecasz poczatkujacemu dodawanie utwardzacza na "oko" i wedlug mnie to nie w porzadku jak zaczyna robic na "oko"
pozdrawiam
siwy_1981 napisał/a: | PodajÂą teÂż wagowo, tylko na puszkach nie drukujÂą. ZresztÂą kto odmierza proporcje np. podkÂładu na wadze. Raczej siĂŞ odmierza w kubku wedÂług ml, czyli objĂŞtoÂściowo. W takim razie kolego GOLA jeÂżeli kupisz NOVOLA to teÂż sobie na wadze bĂŞdziesz mĂłgÂł odmierzyĂŚ. |
nie sadze abym kupil kiedykolwiek Novola to jedna rzecz a druga rzecz ,ja odmierzam wagowo i to dosc czesto wiec dlatego zainterweniowalem,ale skoro to blachy powod to oki niech bedzie ze 100ml utwardzacza w podkladzie wazy tyle samo co 100gr tego produktu. |
|
|
|
 |
siwy_1981
|
Wysłany: 2008-11-12, 17:26
|
0
|
|
|
siwy1981
|
nie sadze abym kupil kiedykolwiek Novola to jedna rzecz a druga rzecz ,ja odmierzam wagowo i to dosc czesto wiec dlatego zainterweniowalem,ale skoro to blachy powod to oki niech bedzie ze 100ml utwardzacza w podkladzie wazy tyle samo co 100gr tego produktu. |
Wiadomo przecieÂż, Âże istnieje coÂś takiego jak ciĂŞÂżar objĂŞtoÂściowy. W przypadku podkÂładu ciĂŞÂżar objĂŞtoÂściowy podkÂładu jest zdecydawanie wiĂŞkszy niÂż ciĂŞÂżar objĂŞtoÂściowy utwardzacza do tego podkÂładu. Rzadko siĂŞ zdarza Âże 100ml jednego skÂładnika bĂŞdzie waÂżyÂło tyle samo co 100ml drugiego skÂładnika. JeÂśli by te ciĂŞÂżary byÂłyby rĂłwne producent napisaÂłby proporcje mieszania np:
5:1 objĂŞtoÂściowo
500gr:100gr wagowo (1000gr:200gr..itd...).
A co odmierzania to w przypadku kolegi choya1986, ktĂłry nie posiada wagi nie ma co zawracaĂŚ gitary z odmierzaniem wagowo. Zostaje mu odmierzanie objĂŞtoÂściowe. |
|
|
|
 |
kazzik_yo
|
Wysłany: 2008-11-12, 17:46
|
0
|
|
|

|
darzylem do tego ze Ty jako czlowiek posiadajacy mieszalnie i sprzedajacy lakiery polecasz poczatkujacemu dodawanie utwardzacza na "oko" i wedlug mnie to nie w porzadku jak zaczyna robic na "oko"
pozdrawiam
|
zauwaz ze mowilem ze utwardzacza dodaje sie "na oko" mowiac o szpachli bo tam najczesciej sa podane proporcje wagowe. a mysle ze nawet Ty majac wage to szpachli nie rozrabiasz wazac skladniki na wadze
mysle ze juz wszystko wyjasnione
a swoja droga to rzadko sie spotyka zeby ktos robil proporcje wagowo. zaden z moich klientow tak nie robi, choc kilku wagi posiada ale juz sie chyba tak u nich przyjelo ze wszystko dziela objetosciowo.
rowniez pozdrawiam |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-12, 17:53
|
0
|
|
|
|
POkazcie mi kto miesza kit na wadze?
Kto miesza podkad na wadze?
Kto miessza lakier na wadze?
odp - NIKT |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-12, 18:12
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | POkazcie mi kto miesza kit na wadze?
Kto miessza lakier na wadze? | JA |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-11-12, 18:56
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | POkazcie mi kto miesza kit na wadze?
Kto miessza lakier na wadze?
odp - NIKT |
szpachli na wadze nie mieszam ale pozostale produkty i owszem,ze ty tak nie robisz to nie znaczy ze nikt tak nie robi. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-11-12, 19:05
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Kto miesza podkad na wadze?
Kto miessza lakier na wadze? |
ja
juz pisalem dawno o tym ze rozrabiam towar w kubanach od bro a on jest w stozek |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-12, 20:24
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | mebArth napisał/a: | pamietasz PPG? Fiat na tym jechaÂł a teraz juz nie ma PPG i do czego mam sie odniesc z kolorem? Przynjamniej PPG wchodziÂł na fiatach w miare jako tako.. |
ppg jest i ma sie dobrze,moze u ciebie nie ma.Niedaleko mojej pracy wybudowali nie tak dawno dzial badan technicznych |
A czy przypadkiem PPG juz nie weszÂło w AKZO NOBEL ? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-11-14, 09:19
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-14, 22:28
|
0
|
|
|
|
Czyta³em z pó³ godziny wszystkie posty, analizuj¹Ì je dok³adnie. Troszkê mam mieszane uczucia co do Novola, aczkolwiek mam ograniczone fundusze i zdecydowa³em sie na produkty Novola. Jeœli chodzi o specyfikacjê doboru sk³adników to w dokumentacji technicznej Novola ( do œci¹gniêcia z ich strony ) s¹ podane proporcje wagowe. Wagi nie mam skorzystam z "kubka z miarkami". Bede mia³ okazjê przekonaÌ siê czy Novol to dobra firma... Jednak chcialem zapytaÌ Ciebie gola jakie argumenty przewa¿aj¹ za tym, ¿e uwa¿asz, ¿e Novol to shit ? Musia³eœ chyba korzystaÌ z tych produktów skoro wyra¿asz tak¹ opiniê. Móg³byœ siê podzieliÌ doœwiadczeniem ? Skoro sie zdecydowa³em na te materia³y to przynajmniej chcia³bym wiedzieÌ z czym muszê sie liczyÌ ( z jakimi problemami ). Czyta³em, ¿ê na przyk³ad szpachlê ciê¿ko siê roznosi po powierzchni ale czy to prawda ? Auto bêdziê ca³e lakierowane wiêc ze spasowaniem nie powinienem mieÌ problemu prawda ? Jak mo¿na zauwa¿yÌ, ¿e robota jest spaprana w przypadku po³o¿enia podk³adu akrylowego ? Bardzo prosze o rzeczowe odpowiedzi, bo od nich zale¿eÌ bêdzie wynik mojej pracy
A co do pytania czy 100ml cieczy A bedzie wa¿y³o tyle samo co 100 ml cieczy B....Odpowiedz jest prosta otó¿ zale¿y to od gêstoœci tych materia³ów.
Ze wzoru podawanego w liceum:
gestoœÌ = masa / objêtoœÌ
ρ - gĂŞstoœÌ w kg/m3
m - masa w kg
V - objêtoœÌ w m3
przekszta³caj¹Ì ten wzór: masa = gêstoœÌ * objêtoœÌ
[swf width= height=]Problemy do rozwaÂżenia dla kaÂżdego indywidualnie[/swf]
[swf width= height=]PROBLEM NR 1[/swf]
Jak¹ masê ma 1 litr wody (gêstoœÌ wody to 1000 kg/m3)?
RozwiÂązanie:
PoniewaÂż 1 litr to 0,001 m3, wiĂŞc masa tej wody to: m = 1000∙ 0,001 = 1 kg.
Uda³o siê udowdniÌ w ten sposób ¿e 1000 ml to 1kg, ale tylko w przypadku wody, bo jej gêstoœÌ wynosi 1000kg/m3
[swf width= height=]PROBLEM NR 2[/swf]
PorównaÌ masy dwóch cieczy o takiej samej objêtoœci jednego litra, lecz ró¿nych gêstoœciach.
Ciesz A - utwardzacz, gêstoœÌ 500kg/m3, objêtoœÌ 1L.
Ciecz B - lakier,gêstoœÌ 700kg/m3, objêtoœÌ 1L.
Masa cieczy A:
PoniewaÂż 1 litr to 0,001 m3, wiĂŞc masa cieczy A: m = 500∙ 0,001 = 0,5 kg.
Masa cieczy B:
PoniewaÂż 1 litr to 0,001 m3, wiĂŞc masa cieczy B: m = 700∙ 0,001 = 0,7 kg.
1L cieczy A waÂży 0,5kg
1L cieczy B waÂży 0,7kg
Wniosek NR 1:
1L utwardzacza nie w¹¿y tyle samo co 1L lakieru, co oznacza, ¿e NIE MO¯NA przeliczaÌ bezpoœrednio wagi cieczy na jej objêtoœÌ bez uwzglêdnienia gêstoœÌi tej cieczy.
Wniosek NR2:
1L utwardzacza bĂŞdzie waÂżyÂł tyle samo co 1L lakieru jeÂśli ich gĂŞstoÂści bĂŞdÂą takie same.
C.K.D. ( co koĂączy dowĂłd )
CIEKAWOSTKA:
JakÂą masĂŞ miaÂłby kieliszek 50ml wypeÂłniony zÂłotem?
Dane:
V = 50 ml = 0,05 l = 0,00 005 m3 = 5∙ 10-5 m3.
ρ zÂłota = 19300 kg/m3
Szukamy:
masa m
RozwiÂązanie:
m = ρ ∙ V = 19300 ∙ 0,00005 = 0,965 kg
50ml kieliszka wypeÂłnionego zÂłotem waÂżyÂł by prawie 1 KG
PS. Kwiat potrzebuje kilku godzin, aby siê rozwin¹Ì, a rozwijanie wiedzy trwa latami. Ale mo¿e i warto... Dziekuje wszystkim za odpowiedzi... w nastêpnym tygodniu biorê sie za malowanko...:)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-15, 00:25
|
0
|
|
|
|
choya dlaczego sobie utrudniasz zycie? kupujesz kubek za 1zÂł, na nim jest miarka i mieszasz zgodnie z zalecieniem producenta. Po jasny ch.... ci gramy miligramy wyliczenia jak masz gotowe wzory?
Przyjmij do wiadomosci - 2:1 to 2 czesci produktu na jedna czesc drugiego produktu. Tak samo 3:1 4:1 5:1 ..a jak produkty zmierzysz to juz Twoja sprawa..moze byc nawet w kieliszkach odmierzana.
A zeby cie spuscic na ziemie mierzymy w ml. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-15, 13:59
|
0
|
|
|
|
mebArth nie utrudniam sobie Âżycia:) w poprzednim poÂście napisaÂłem przecieÂż:
Cytat: | Wagi nie mam skorzystam z "kubka z miarkami". |
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mercedes207
|
Wysłany: 2009-02-24, 19:40
|
0
|
|
|
|
choya1986 napisał/a: | Ok mebArth - dzieki . Witam siwy_1981 jeÂśli chodzi o sam lakier to mam go w nieoryginalnej puszce i jakiej serii on byÂł to juÂż raczej nie bĂŞdĂŞ miaÂł moÂżliwoÂści siĂŞ dowiedzieĂŚ, ale byÂł on rozrobiony w proporcji 2:1. Dodatkowo dostaÂłem taki plastikowy pojemniczek, a na nim od wewnĂŞtrznej czĂŞsci sÂą narysowane miarki dla ró¿nych proporcji jest miĂŞdzyinnymi dla proporcji 2:1. Osoba, ktĂłra mi to sprzedaÂła objaÂśniÂła mi, Âże mam zmieszaĂŚ lakier z utwardzaczem dokÂładnie w takiej proporcji jak wynika to z tego plastikowego pojemniczka. Czyli najpierw wlewam do niego lakier do pewnej kreski, póŸniej tak kreska ma taki ostry skok do gĂłry do kolejnego poziomu, do ktĂłrego muszĂŞ uzupeÂłniĂŚ w pojemniku utawdzacz, a póŸniej sÂą pionowe kreski ( kaÂżda jest przeznaczona w zaleÂżnoÂści od tego ilu procentowy jest rozcienczalnik), moj rozpuszczalnik jest 10%, i do odpowiedniej pionowej kreski mam dolaĂŚ rozpuszczalnik. Tak przygotowany lakier mam wlaĂŚ do pojemnika z pistoletem. Na 3L lakieru gdzieÂś okolo 250 ml rozpuszczalnika zuÂżyje.
Wiesz o jakim pojemniku plastikowym mĂłwie ? Czy jest w porzadku to co opisaÂłem powyÂżej?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-11-10, 17:47 ]
Po wszystkich wypowiedziach postanowiÂłem zebraĂŚ wszystko razem:
1. Na wspawanÂą blachĂŞ nakÂładam podkÂład rekatywny i czekam aÂż do jego wyschniĂŞcia (czas schniĂŞcia zaleÂży od temperatury otoczenia przy 20ºC okoÂło 2 godzin i nakÂładam w ten drugÂą warstwĂŞ i znĂłw czekam, aÂż wyschnie), nastĂŞpnie nakÂładam podkÂład akrylowy czyli ten szary firmy Novol na podkÂład reaktywny i czekam do wyschniĂŞcia. Na podkÂład reaktywny nie moÂżna kÂłaœÌ bezpoÂśrednio szpachlĂłwki, ani nie wolno go szlifowaĂŚ. PodkÂład reaktywny dobiera siĂŞ w proporcji 1:1 z utwardzaczem do podkÂładu reaktywnego( wagowo 100:80 ). NiezbĂŞdne jest aby podkÂład reaktywny byÂł caÂłkowicie matowy – wyschniĂŞty, bo inaczej podkÂład akrylowy nie bĂŞdzie w stanie go pokryĂŚ.
2. Jak wyschnie to kÂładĂŞ szpachel uni plus z Univolu na te miejsca gdzie miaÂłem wspawanÂą blachĂŞ. Czekam aÂż to wyschnie i szlifuje te miejsca. Proporcje mieszania szpachlĂłwki 100czĂŞsci wagowych, utwardzacz 2 -3 czĂŞÂści wagowe. Po zmieszaniu czas przydatnoÂści szpachlĂłwki od 4-6 min w temperaturze 20 stopni.
3. ZmatowiĂŚ stary lakier, bo inaczej nowy lakier bĂŞdzie odchodziÂł po jakimÂś czasie z auta.
4. Nastêpnie nak³adam na ca³e auto podk³ad czyli ten szary...Podk³ad nale¿y dorobiÌ w proporcji 4:1 z utwardzaczem i dodaÌ trochê rozpuszczalnika (objêtoœciowo 10%) , aby w ogóle przelecia³o przez pistolet. ... Zalecana gruboœÌ dyszy 1.8, 2.0, 1.6 (zwykle 1.6) Czekam a¿ to wyschnie...nastêpnie ca³e auto trzeba zeszlifowaÌ. Szlifujê podk³ad 400 maszynk¹ na sucho, potem poprawk¹ 800 na mokro. Jak szlifniesz podk³ad to pod œwiat³o widaÌ czasem dziurki (zawsze s¹) i to nie jest zale¿ne od szpachli tylko od wykoùczenia czyli od Ciebie. Potem jak masz dziureczki to je delikatnie zalepiasz szpachl¹ wykoùczeniow¹. Wykoùczeniówka to siê praktycznie LEJE ze szpachelki i siê piêknie obrabia lekkim papierkiem (240) Szlifujê te fleki (dziurki) najlepiej na klocku z korka ( lub zwyk³ym drewnianym ),bo na rêce to wychodz¹ ³aty i po malowaniu widaÌ gdzie by³a dziurka). Szpachlówka z utwardzaczem dorabiana w proporcji 100czêsci wagowych, utwardzacz 2 -3 czêœci wagowe. Szpachlówka wykoùczeniowa jest SUPER poniewa¿ ³adnie siê szlifuje 240 na sucho co zapobiega SIADANIU (odciêcia w miejscach gdzie jest ³¹czenie ³aty szpachli a starego lakieru). Potem ca³oœÌ dmuchasz, przemywasz zmywaczem do silikonu (polecam Novol bo siê ³adnie wgryza w podk³ad i zmywa WSZYSTKO, zw³aszcza odbite ³apska z przenoszenia elementów itp.) Potem przecierasz œciereczk¹ antystatyczn¹ ¿eby zdj¹Ì paprochy ze szmatki któr¹ przemywa³eœ i pozostaje malowanko.
5. Nak³adam lakier akrylowy...Mieszanie lakieru utwardzacza i rozpuszczalnika zgodnie z proporcjami na plastikowym pojemniku. Wa¿na jest kolejnoœÌ dodawania sk³adników: lakier, nastêpnie utwardzacz, a na koùcu rozpuszczalnik. Nigdy w odwrotnej kolejnoœci. Zalecana gruboœÌ dyszy 1.3 lub 1.4.
Potrzebne materiaÂły:
PodkÂład akrylowy koloru szarego firmy Novol 2L
PodkÂład reaktywny firmy Novol
Szpachla Uni Novol Plus
Szpachla wykoĂączeniowa FINISH Novol
Zmywacz do usuwania silikonu Novol
Utwardzacz do podkÂładu akrylowego H5520
Utwardzacz do podkÂładu reaktywnego H5910
RozcieĂączalnik do wyrobĂłw akrylowych standard THIN 850
ÂŚcierka antystatyczna
MAM PYTANIE co znaczy dobraĂŚ wagowo np. 100:80 to znaczy Âże na 100gram podkÂładu naleÂży uÂżywĂŚ 80 gram utwardzacza ?
Pozdrawiam. |
to dobra kolejnosc prac, czy mozna wedlug niej robic spokojnie auto |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-02-24, 22:12
|
0
|
|
|
|
moÂżna |
|
 |
jola817
|
Wysłany: 2009-04-06, 15:47
|
0
|
|
|
nirwana
|
czy to forum nadal dziaÂła? |
_________________ jola817 |
|
|
|
 |
jola817
|
Wysłany: 2009-04-06, 15:49
|
0
|
|
|
nirwana
|
proszĂŞ o kontakt mebArtha...mam pytanko...ale nie wiem czy nadal to tu dziaÂła....bo widzĂŞ wpisy z 2008 roku..!!! |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-04-06, 16:35
|
0
|
|
|
|
jola817 napisał/a: | proszĂŞ o kontakt mebArtha...mam pytanko...ale nie wiem czy nadal to tu dziaÂła....bo widzĂŞ wpisy z 2008 roku..!!! |
OdpisaÂłem ci na PW i podaÂłem GG. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Prezes
|
Wysłany: 2009-04-06, 17:09
|
0
|
|
|

|
JeÂżeli kwestia jest natury technicznej, to dlaczego nie zapytaĂŚ na forum? |
|
|
|
 |
jola817
|
Wysłany: 2009-04-06, 19:52
|
0
|
|
|
nirwana
|
natury jest..technicznej...ale bardziej naiwnoÂści i wiary baby w umiejĂŞtnoÂści tzw."fachowcĂłw "..fachman lakiernik odwaliÂł robotĂŞ na idÂź i nie patrz..ja umĂłwiÂłam siĂŞ z nim ustnie i....co teraz...??jak obawiam siĂŞ,Âże ten lakier do koĂąca roku mi odpadnie..zaznaczam,Âże to nie ja auto rozbiÂłam!! |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-04-06, 20:02
|
0
|
|