Autor |
Wiadomość |
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-07, 20:48 Klar - Czas kÂładzenia
|
0
|
|
|
Majsterek
|
Witam chciaÂłem siĂŞ dowiedzieĂŚ mniej wiĂŞcej w jakim odstĂŞpie czasu od poÂłoÂżenia bazy naleÂży poÂłoÂżyĂŚ na lakier klar ?
jedni twierdza ze okoÂło 30min - 60min
inni ze minimum po 24h
komu wierzyĂŚ ?
proszĂŞ o pomoc |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-07, 20:56
|
0
|
|
|
|
ArczeX napisał/a: | na lakier klar | to coÂś nowego
bo sam lakier bezbarwny kÂładzie siĂŞ na bazĂŞ jak jest sucha i nie ma tu czasĂłw,wszystko zaleÂżne od warunkĂłw,gruboÂści bazy.
jak sucha -lakier |
|
|
|
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-07, 21:23
|
0
|
|
|
Majsterek
|
znaczy moÂże ja dokÂładnie nie rozmumie sÂłowa baza wiec opisze wszytko po kolei...
- zdrapaÂłem / zmatowilem lakier
- naÂłoÂżyÂłem czarny podkÂład
- dotarÂłem podkÂład w miejscach gdzie byÂł szorstki
- pomalowaÂłem farba akrylowÂą czarnÂą
- i teraz chciaÂłbym poÂłoÂżyĂŚ Klar ? po jakim czasie mogĂŞ go poÂłoÂżyĂŚ ? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-07, 21:26
|
0
|
|
|
|
ArczeX napisał/a: | - pomalowaÂłem farba akrylowÂą czarnÂą | to juÂż jest w czarnym lakierze? kiedy lakierowaÂłeÂś? |
|
|
|
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-07, 21:29
|
0
|
|
|
Majsterek
|
znaczy jeszcze nie jest mam zamiar polakierowaĂŚ... ale wtedy kiedy bĂŞdĂŞ wiedziaÂł czy klar kÂładzie siĂŞ zaraz po naÂłoÂżeniu czarnego akrylu czy dopiero po 24h od jego naÂłoÂżenia |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-07, 21:34
|
0
|
|
|
|
ArczeX napisał/a: | dopiero po 24h od jego naÂłoÂżenia | po takim czasie to powinieneÂś juÂż lakier czarny zmatowaĂŚ. czyli chcesz na czarny lakier bÂłyszczÂący poÂłoÂżyĂŚ jeszcze lakier bezbarwny? |
|
|
|
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-07, 21:37
|
0
|
|
|
Majsterek
|
tak chce na bÂłyszczÂący poÂłoÂżyĂŚ klar czy to jest dozwolone ? |
|
|
|
 |
adam12
|
Wysłany: 2009-04-07, 21:42
|
0
|
|
|
|
robiÂłem coÂś takiego na czerwonym akrylu na caÂłoÂściĂłwce (kadet) kÂładÂłem czerwieĂą byle pokryÂło dobrze i na to od razu Âładnie wylaÂłem dwie warstwy lakieru bezb. jednak trzeba uwaÂżaĂŚ jaki ma sie lakier Âżeby sie utwardzacze nie pogryzÂły. kadet jeÂździ juÂż 3lata i wyglÂąda jak nowy. jest jeden minus takiego malowania jak ci sie syf przyklei do akrylu to juÂż go nie zdejmiesz bo to nie baza Âże suche po 15min.
Jeœli chcesz k³aœÌ nastêpnego dnia zmatuj akryl 1000 na mokro i po³ó¿ bezb. (uwa¿aj ¿ebyœ nie przetar³ akrylu jak sie zda¿y to przed samym malowaniem lekko podpryskaj w kolor i lakier ³aduj na ca³oœÌ). obdywie metody dobre zale¿y jakie kto ma warunki. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-07, 21:43
|
0
|
|
|
|
polecam ci tÂą lekturĂŞ http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2043
ja dodaÂłbym lakier bezbarwny np. na drugi dzieĂą,albo po wysuszeniu pierwszego lakieru w kabinie,zaraz po ostygniĂŞciu. oczywiÂście bez koniecznoÂści matowania. |
|
|
|
 |
lokacztar
|
Wysłany: 2009-04-08, 00:10
|
0
|
|
|

|
bez matowienia robi sie clar po bazie! acryl trzeba zmatowic jak wyschnie bo clar zlezie - paznokciem go zdrapiesz po wyschnieciu |
_________________ http://www.artgrafyk.oz.pl |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-04-08, 00:12
|
0
|
|
|
|
lokacztar napisał/a: | bez matowienia robi sie clar po bazie! acryl trzeba zmatowic jak wyschnie bo clar zlezie - paznokciem go zdrapiesz po wyschnieciu |
niekoniecznie,do 24 godzin po nalozeniu akrylu, wiazanie tych warstw nastepuje jeszcze w sposob chemiczny |
|
|
|
 |
lokacztar
|
Wysłany: 2009-04-08, 00:15 Re: Klar - Czas kÂładzenia
|
0
|
|
|

|
ArczeX napisał/a: | Witam chciaÂłem siĂŞ dowiedzieĂŚ mniej wiĂŞcej w jakim odstĂŞpie czasu od poÂłoÂżenia bazy naleÂży poÂłoÂżyĂŚ na lakier klar ?
jedni twierdza ze okoÂło 30min - 60min
inni ze minimum po 24h
komu wierzyĂŚ ?
proszĂŞ o pomoc |
w sredniej temp. 20st to po 20stu min mozesz jechac bezb, w zadnym wypadku po 24h bo nie zwiaze claru z baza i zlezie
tak na marg. 2ga warstwe claru jak lekkim musnieciem przejedziesz delikatnie palcem i nie lapie to mozna walic 2ga warstwe |
_________________ http://www.artgrafyk.oz.pl |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-08, 08:38
|
0
|
|
|
|
lokacztar napisał/a: | 20st to po 20stu min mozesz jechac bezb, w zadnym wypadku po 24h bo nie zwiaze claru z baza i zlezie | kolega lokacztar, doczyta temat dokÂładniej |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-04-08, 09:37
|
0
|
|
|
|
Mój szef w starej robocie tak robi³. czarny akryl o godz. 17 clar o godz. 19 drugi clar bez matowania o godz 7 rano. Wszystko sie ³adnie chemicznie ³¹czy³o. Robi³ tak celice bo klient chcia³ mieÌ g³êbie wiec tam posz³o 5 czy 6 watrstw claru a robi³ to na akrylu bo taki ju¿ by³ kupiony to nie chcia³ wyrzucaÌ |
|
|
|
 |
bartek
|
Wysłany: 2009-04-08, 11:56
|
0
|
|
|

|
fakt - karty techniczne DP dla centari cos tam mowia o maksymalnym czasie na klar - 24h ?
ala ja zawsze myslalem ze nie powinno sie przesuszac bazy,
i klasc klar relatywnie szybko - zaraz po odparowaniu poprzedniej warstwy.
tak jest najbezpieczniej - im szybciej tym lepiej - po prostu. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-08, 12:04
|
0
|
|
|
|
bartek napisał/a: | ala ja zawsze myslalem ze nie powinno sie przesuszac bazy, | tu chodzi o czarny lakier bÂłyszczÂący ,nie o bazĂŞ .bartek, jesteÂś kolejny co nie doczytaÂł tematu |
|
|
|
 |
bartek
|
Wysłany: 2009-04-08, 13:32
|
0
|
|
|